|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 10:34 am Predmet: |
|
|
Kakac: k Molierovi - myslim, ze je to este doznievanie commedie dell arte, ktora sa zaoberala vykreslovanim ludskych charakterov - Lakomec je samozrejme o lakomosti a nehovor mi, ze ludia v dnesnej dobe uz taki nie su. Iste, situacie su ine, ludia su ini, ale zakladne atributy ludskeho chovania ostavaju a tak sa aj dnes da na tomto (nielen na tomto) diele zasmiat.
Neodpovedal si mi, kde boli v antike v dramach vtipne momenty... Ano, mas pravdu, aj dodramy sa da zapasovat humor... Ale to si zas mozu dovolit len umelci. Ja sa zanho nepovazujem a tak ked napisem (podla mna) schopny dramaticky scenar, nepokusim sa dat donho humor, lebo je velka pravdepodobnost, ze by som ho sprznil.
A k vystupeniu v rifliach - recesia od nas pre nas, ako spominal Olaff  |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 10:59 am Predmet: |
|
|
to Sphinx: nahodou nasa (moja a konanova) mamina s tatinom nam tlieskali
a neboj, mame spatnu vazbu aj od profikov (ved sme to s nimi konzultovali), takze sa asi bat nemusime, aj ked nie sme od profikov z via casa ale len z beznej SHS _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Melgurth Bežný tlachal

Založený: 10 Feb 2007 Príspevky: 48 Bydlisko: kde pride
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 11:15 am Predmet: |
|
|
Melgurth napísal: | ... raz sme na 1 sukromnom vystupeni ... |
citujem samu seba - na surkomnom, ale asi som mala napisat an internom, aby to bolo jasne
tam sme totizto boli len my sermiari
dufam ze vysvetlene dostatocne a dufam zo to bude spravne pochopene _________________
"chlapi su podradna rasa..."
"... som uzasna..." |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 11:22 am Predmet: |
|
|
Servant, namakana vec, ta tema... Ale ked ju zriadis ty, mozes tam aj skopcit veci, ktore sme tu uz pohadzali, nie?
Triarius: My nie sme profici, my sme ako profici... Ale vdaka za uznanie... Ja osobne vam ale drzim palce, aby ste sa vymanili z ramca beznych SHS a aby vam tlieskali nielen vase mamy...
Este Servant: My sa nehadame ani neurazame, vymiename si komplimenty a vieru v zlepsenie urovne historickeho sermu na Slovensku, nie je tak, Triarus? |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Máj 02, 2007 11:42 am Predmet: |
|
|
jasnacka, presne tak...
jo a este nam tlieskala moja frajerka, jej seternica a par desiatok inych ludi, ale to je nepodstatne - mamina a tatino tam boli _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 11:43 am Predmet: |
|
|
Mne napriklad tato nikdy v serme netlieskal, u neho to konci tym, ze mame divne dresy, hehe... Takze v tomto ste lepsi...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 11:52 am Predmet: |
|
|
No, v antickej tragedii naozaj nenajdes vtipne pasaze, prave preto je ich hoodne tazke dnes inscenovat a mat s tym uspech u divaka. Jednoducho musis absenciu tych "zabavnych" pasazi nahradzovat niecim inyn - napr inovativnym spracovanim.
Co sa tyka toho kukania na hodinky - nepisal som o starych grekoch, ale o dnesnom divakovi a dufam ze sa zhodneme na tom ze to tak byva.
Jasne ze nemozes vkladat humor na silu do uz vytvoreneho scenara - to potom vazne posobi ako past na oko. Ale ked pises vaznu dramu uz s tym ze pri pisani do nej zakomponujes humorne postavy na odlahcenie da sa to. Ako priklad (ja viem ze nikto z nas nie je Shakespeare, ber to len ako navod na sposob akym by sa to dalo spravit) uvediem Burku kde mas paralelny "komicky" pribeh dvoch stroskotanych sluhov, v podstate nezavisly, ale previazany aj s hlavnym dejom.
Poznat vyvin divadla a nejake principy ako co moze fungovat nemusi byt pre tvorcu scenara nutnost, minimalne to moze byt inspiracia, alebo moze najst sposob ako nieco urobit ked nema predstavu ako na to.
Moliere uz nie je commedia dell arte, aspon som nikdy nepocul ze by sa k nej priradoval. Commedia dell arte ma svoje specificke postavy, ktore sa v Molierovi uz neobjavuju (Capitano, Dottore, Harlequin..). A nie som si isty ci vobec existuje nejaky netaliansky autor ktory by sa dal zaradit do commedie dell arte. Lakomec je sice lakomy a to mas pravdu ze ludia aj dnes mozu byt taki, ale to neznamena ze ta hra je dnes aktualna. Sam si napisal ze situacie, ludia su ini, aj dialogy by dnes vyzerali inak, barz aj parodizovane ako v Lakomcovi. Jedine co zostava su tie aspeekty ludskeho chovania a to je nieco co sa v case nie velmi meni. |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 2:03 pm Predmet: |
|
|
Triarius napísal: | to Sphinx: nahodou nasa (moja a konanova) mamina s tatinom nam tlieskali
a neboj, mame spatnu vazbu aj od profikov (ved sme to s nimi konzultovali), takze sa asi bat nemusime, aj ked nie sme od profikov z via casa ale len z beznej SHS |
A ja som vam tlieskala najviac. Vy dvaja ste dokazali spravit show na 30 minut o dvoch ludoch s jednou truhlicou a ja som sa na tom nenormalne chlamala.... uz sa tesim, kedy si to pozriem znovu. Chlapci patri vam moj uprimny obdiv. A nepotrebovali k tomu ani brutalny scenar, ani brutalne kulisy a kostymy...... tomu sa povie prirodzeny talent, alebo talent od prirodzenia?  _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Máj 02, 2007 2:10 pm Predmet: |
|
|
...tento rok asi nie, ale stale ju mame v repertoari _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 2:16 pm Predmet: |
|
|
Triarius napísal: | ...tento rok asi nie, ale stale ju mame v repertoari |
fnuk _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Máj 02, 2007 2:17 pm Predmet: |
|
|
ked budes posluchat, tak spravime jedno specialne predstavenie len pre teba  _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 4:30 pm Predmet: |
|
|
to lenka:
dakujeme pekne, my ti to este zahrame... sice nie na devine, ale urcite si na teba cas najdeme  _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Jana Regrút
Založený: 25 Okt 2006 Príspevky: 8
|
Zaslal: So Máj 05, 2007 10:38 am Predmet: |
|
|
Ach jaj.
Okrem toho, ze povodna tema sa tu maskuje uz za vselico, len aby sa o tych zenstinach nemuselo pisat ani hovorit, vsak co nechapu, ze maju byt ticho a nemontovat sa do tak vaznych veci ako je serm, tak mam z toho pocit, a to by som vam, damy odporucala si premysliet:
niekori pani tu na fore sa proste rozhodli, ze zemy sermovat nevedeli, nevedia a ani vediet nebudu, a budu vsetkych okolo presviedcaju o svojej pravde (a niekedy naozaj ubohymi argumentami), na co konieckoncov maju pravo, ale v skupinach, kde sermuju sa ku zbrani v scenke nedostanete, ani keby ste boli fantasticke proficky.
Takze skuste dve moznosti: alebo ich skopte do gulicky (lebo inak nepochopia, ze medvedica bola vzdy nebezpezpecnejsia ako medved), alebo ich slusne pozdravte, a chodte sermovat do skupin, kde su ludia, ktori si tam nechodia liecit komplexy alebo sa hrat na bohov. _________________ ... este ze vacsina z nas sermuje pre radost ... |
|
Návrat hore |
|
 |
Jana Regrút
|
Zaslal: So Máj 05, 2007 1:53 pm Predmet: |
|
|
Nie, deCarabas, nejajkaj. Ak je niekto dobry, tak je uplne jedno, ci je to muz, zena, papagaj alebo termit. Jednoducho je vecou cti, aby si to ti slabsi uznali a makali na sebe. Netvrdim, ze momentalne je na Slovensku sermiarka, ktora by vas vsetkych strcila do vrecka, ale pycha vzdy predchadzala pad, takze pozor na ten Tvoj povysenecky postoj, nemusel by sa Ti vyplatit. Minimalne nim urazas kopec ludi, ktorych ani nepoznas, co ale chce odvahu, to uznavam... _________________ ... este ze vacsina z nas sermuje pre radost ... |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: So Máj 05, 2007 5:45 pm Predmet: |
|
|
Jill napísal: | no neviem že či bude mať Navi nervy ešte na chalanov...  |
bude musiet mat. _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Máj 06, 2007 3:46 pm Predmet: |
|
|
Jana: neviem, co je povysenecke na mojom nazore ohladom Xien v serme... Zdoraznujem tu Xenu, vieme dufam vsetci, co tym je myslene. Ak nie, som na sukromnej sprave alebo icq.
Naposledy upravil deCarabas dňa Ne Máj 06, 2007 4:14 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
minue Bežný tlachal

Založený: 16 Dec 2006 Príspevky: 84 Bydlisko: SE
|
Zaslal: Ne Máj 06, 2007 4:03 pm Predmet: |
|
|
jana: neviem kde pisal deco ze zeny sermovbat nesmu, odporucam ti si najprv omrknut skupinu a potom hodnotit kto sermuje alebo nie...... a ak tvoja dusicka utrpela tym, ze niekto napisal ze zeny nemaju sermovat za kazdu cenu, tak necitaj prispevky v teme zeny a serm  _________________ za ohováranie sa odsudzovalo aj na vlastné vyzauškovanie a pojedanie psieho lajna každý týždeň v deň trhu |
|
Návrat hore |
|
 |
Jana Regrút
|
Zaslal: Ne Máj 06, 2007 6:28 pm Predmet: |
|
|
Neboj, skupiny a ich scenky mam omrknute, prave preto si mozem dovolit takyto nazor, zatial som zmercila asi tri scenky, kde zeny sermovali serioznu rolu so serioznym partnerom (a automaticky nevyhrali), ale hlavne, bolo na nich vidiet, ze sami serm tvrdo trenuju, a nielen glorifikuju svojich milych a ich kamosov ustrkujuc seba do uzadia. _________________ ... este ze vacsina z nas sermuje pre radost ... |
|
Návrat hore |
|
 |
sphinx Bežný tlachal

Založený: 05 Feb 2007 Príspevky: 78
|
Zaslal: Ne Máj 06, 2007 10:34 pm Predmet: |
|
|
jana ma pravdu. hoci s deCarabasom v istych veciach suhlasim a teda nejde mi o to, aby som mu za kazdu cenu odporovala, ale zrejme sme vsetci, co s nim nesermuju ,nadobudli pocit ze je proti zenam v serme, hoci to nikdy priamo nenapisal _________________ spes, eam etiam habent, qui nihil aliud... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Po Máj 07, 2007 8:53 am Predmet: |
|
|
sphinx: to sa mi stava casto, ze kym to nenapisem ako basen, ludia nepochopia alebo co...  |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|