Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: Ne Feb 18, 2007 1:15 pm Predmet: Stredoveká Bratislava |
|
|
Kedze som po dlhej drine na nete nic nenasiel, obraciam sa tuná na ctené dámy a pánov, ci nemajú nejaky link, resp. nepoznaju nejaku knihu, kde by sa vyskytla mapa Bratislavy zo stredu 13- do stredu 14. str. Vopred dakujem |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006 Príspevky: 144 Bydlisko: Nitrianske kniežatstvo
|
Zaslal: Ne Feb 18, 2007 3:36 pm Predmet: |
|
|
Pokial viem, tak taká mapa neexistuje. Jediné čo by sa dalo nájsť sú vyobrazenia mesta dobovými maliarmi a cestovateľmi. Ja som videl iba Nitru a aj to bola oveľa mladšia ilustrácia. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
He-man Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006 Príspevky: 93 Bydlisko: Praha2
|
Zaslal: Ne Feb 18, 2007 4:20 pm Predmet: |
|
|
tusim sa to vola pamiatkovy urad (alebo ustav) v okoli patronky. tam take urcite je. _________________ Nikdy nerob inym, co nechces aby robili tebe
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
Založený: 13 Nov 2006 Príspevky: 26
|
Zaslal: Po Feb 19, 2007 9:04 am Predmet: |
|
|
Medzi autorov najstarsich vyobrazeni Uhorska patri Lazarus. Mozno tam bude aj Ba? A mimochodom vo vela knihach o Ba su vyobrazenia Ba teda nie len malby ako take ( budov ) ale aj uzemi. Ja ked som pisala o Stredovekej Ba, tak som toho nasla habadej. |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Po Feb 19, 2007 10:14 am Predmet: Re: Stredoveká Bratislava |
|
|
Hircanus napísal: | Kedze som po dlhej drine na nete nic nenasiel, obraciam sa tuná na ctené dámy a pánov, ci nemajú nejaky link, resp. nepoznaju nejaku knihu, kde by sa vyskytla mapa Bratislavy zo stredu 13- do stredu 14. str. Vopred dakujem |
mam niaku mensiu kniznicu o bratislave doma, cize link ti neponuknem, ale mozme sa eventualne dako dohodnut a kuknem to doma, naskenujem atd... alebo si to prides ofotit... aj ked teraz som si neni isty ci zrovna z tohto obdobia mam plan mesta, minimalne ritiny vsetkych mestskych bran a cast opevnenia tam bude, ale rozmiestnenie ulic, neviem. uz mlacie isto mam, ale ako hovorim teraz som si neni celkom isty kuknem to...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Regis Bežný tlachal

Založený: 29 Sep 2006 Príspevky: 31 Bydlisko: BA - Nove mesto
|
Zaslal: Po Feb 19, 2007 12:28 pm Predmet: |
|
|
Ja mam mapu BA z roku 1820 ... Starsiu som nezohnal  |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Feb 19, 2007 1:37 pm Predmet: Re: Stredoveká Bratislava |
|
|
tarkil napísal: | Hircanus napísal: | Kedze som po dlhej drine na nete nic nenasiel, obraciam sa tuná na ctené dámy a pánov, ci nemajú nejaky link, resp. nepoznaju nejaku knihu, kde by sa vyskytla mapa Bratislavy zo stredu 13- do stredu 14. str. Vopred dakujem |
mam niaku mensiu kniznicu o bratislave doma, cize link ti neponuknem, ale mozme sa eventualne dako dohodnut a kuknem to doma, naskenujem atd... alebo si to prides ofotit... aj ked teraz som si neni isty ci zrovna z tohto obdobia mam plan mesta, minimalne ritiny vsetkych mestskych bran a cast opevnenia tam bude, ale rozmiestnenie ulic, neviem. uz mlacie isto mam, ale ako hovorim teraz som si neni celkom isty kuknem to...  |
Dopredu dakujem, mestské brány by som urcite chcel....Do leta som za hranicami ale keby si mal cas a náladu naskenovat to, pls posli na adresu hircanus@gmail.com. Potrebujem obrázky striktne z danej doby, mozu byt aj trochu novsie, s predpokladom ze zmeny v uliciach, hradbách atd nie sú znacné.
Herrin: Nepamatás sa na názov nejakej publikácie, abo autora? |
|
Návrat hore |
|
 |
Dano Bežný tlachal
Založený: 16 Jan 2007 Príspevky: 57 Bydlisko: Czeklész
|
Zaslal: Po Feb 26, 2007 11:26 am Predmet: |
|
|
existuje jedna kniha ze Bratislava mestana Wocha (Vocha) je o blave v 15.st je to sice mladsie ale . |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Feb 26, 2007 5:08 pm Predmet: |
|
|
Dano napísal: | existuje jedna kniha ze Bratislava mestana Wocha (Vocha) je o blave v 15.st je to sice mladsie ale . |
Ale moze byt....Hlavne ak je tam mapa-opis-hocco z raného 15. str...Zaznacím si názov |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: St Feb 28, 2007 9:53 am Predmet: |
|
|
nasiel som doma, najstarsie zachovane vyobrazenie mesta. je to len taka primityvna krezba (niekedy okolo roku 1200-či 1300?), ale mam aj mladsie plany ktore su uz vpodstate mapami (to je ale cca 1500 az mladsie...). teraz ale nemam moc casu s tym pracovat, kazdopadne je mrtne zdrojov kde sa to da zohnat.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006 Príspevky: 144 Bydlisko: Nitrianske kniežatstvo
|
Zaslal: St Feb 28, 2007 10:18 am Predmet: |
|
|
Zaujímavé sú aj archeologické mapy, teda mapy s vyznačenými archeologickými náleziskami a nálezmi. Z toho sa tiež dá vyrobiť obraz o tvare a aglomerácii mesta, ale väčšinou sú to staršie mapy - 9.-11. storočie. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
|
Zaslal: St Feb 28, 2007 1:11 pm Predmet: |
|
|
Vdaka, ludia. Len co sa vraim do BA, dám sa do práce....Len Tarkil: Este by som potreboval dajaky orientacny bod, kde sa nachádza to vyobrazenie, resp kto je autor.... Inac vdaka |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: St Feb 28, 2007 1:39 pm Predmet: |
|
|
Hircanus napísal: | Vdaka, ludia. Len co sa vraim do BA, dám sa do práce....Len Tarkil: Este by som potreboval dajaky orientacny bod, kde sa nachádza to vyobrazenie, resp kto je autor.... Inac vdaka |
vpohode, jak prides do bratislavy sa niako spojime, a poviem ti oki.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 2:13 pm Predmet: |
|
|
He-man napísal: | tusim sa to vola pamiatkovy urad (alebo ustav) v okoli patronky. tam take urcite je. |
ano, a este chcem doplnit, ze vedla starej radnice sa nachadza velmi podobna institucia, kde mozes najst (vraj) vsetky podorysy domov v starom meste, tak hadam nejaka ta mapa by tam mohla byt. ale jedno zobrazenie Bratislavy je na mape Viedne, ale nic presne. zalezi od toho, co presne potrebujes? _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 2:15 pm Predmet: |
|
|
tarkil napísal: | nasiel som doma, najstarsie zachovane vyobrazenie mesta. je to len taka primityvna krezba (niekedy okolo roku 1200-či 1300?) |
jo, to bude ono, z tej mapy Viedne _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
|
Zaslal: So Máj 05, 2007 4:26 pm Predmet: |
|
|
Dik vsetkym, uz som nasiel co som chcel. |