Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

rytier vs samuraj
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 7:21 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Skúšal som cvičiť s zbraňou ostrou a tupou cviky - ak chceš, niečo ako katu. Bol v tom rozdiel...

A ako by nebol rozdiel medzi drevom a železom? Nie je, ak cvičíš, ako sa vyhnúť súperovi a zasiahnuť.
Ak cvičíš tak že vedieš útoky z krytu, alebo po čepeli, máš tu vždy reagovanie na súperovú energiu, a cítenie, čo spraviť. Či je tvrdý či mäkký na čepeli, atď. Neviem, aké sú drevené náhrady za meče, každopádne v šermiarňach starý majstri používaly trénigové zbrane železné. Možno tesáky boli aj v dreve - tu chýba technika na čepeli.

Že bod je rýchlejší ako sek - samozrejme, závisý od zbrane, ale je to výsledok bádania šermiarov, matematikov a baletných majstrov združených vo francúskej akadémii šermu, čo vyvinula francúzsku školu šermu. Takže asi v tom niečo bude.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 10:03 am    Predmet: Odpovedať s citátom

rozdiel medzi zelezom a drevom nie je vtom pripade, ze sekas a super sa brani statickymi sekmi. akonahle chces pouzivat vazby, viazanie a neviem ake povolove kryty, tak drevo ma uplne ine vlastnosti.

aj tak sa nezhodneme, lebo ja prd vidim do sikmookeho sermu a z toho, co pisu japanofili, vidia prd do europskeho.

btw. na kazdom treningu si prejst 1000 sekov? hm, nieco ako priestor pre "fantaziu' a 'vlastnu tvorbu"?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Petr Indy Havelka
Bežný tlachal

Založený: 01 Júl 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 10:16 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Inak k sabli, ktora prezila dlho, dlho.... Sabla sa stala pre svoje vyhody v porovnani s civilnym kordom vojenskou zbranou, paradoxne aj napriek tomu je problem ucebnice k sermu sablou zohnat. Dovodom je zrejme aj to, ze sa sabla pouzivala skor v sedle, na rozdiel od pesich, kde figuroval bajonet. K sermu sablou v sedle je pekny material vo Wagnerovych knihach, kedze on sam sa tomu ako vojak aktivne venoval...

K těm šavlím. V 18 století většina Evropských armád přešla k šavlím, protože v manufakturní hromadné výrobě byly levnější a navíc se s ní neškolený voják rychleji naučil jednoduše seknout s fatálními následky. //řezný sek//. A určitě tam hrála i roli moda se zavedením husarů jako lehké jízdy.
Meč/palaš byl dražší a musel se voják více učit. A ještě k použití u pěchoty. Obyčejná měla samozřejmě bajonet, nic víc. Ale jsou jednotky které ji také mají. Viz chorvati či uherská pěchota, která se určitě rekrutovala i u vás.
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Patrik Lach
Bežný tlachal

Založený: 05 Dec 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 12:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:

aj tak sa nezhodneme, lebo ja prd vidim do sikmookeho sermu a z toho, co pisu japanofili, vidia prd do europskeho.

btw. na kazdom treningu si prejst 1000 sekov? hm, nieco ako priestor pre "fantaziu' a 'vlastnu tvorbu"?

Nie každý kto sa tu zastáva japonského šermu, nemá čo dočinenia s europským šermom. Ja osobne robím aj taliansky aj španielsky šerm.

A k tým 1000 sekom. Neprechádza sa 1000 druhou sekov, ale jeden typ seku sa toľkokrát precvičí.
Návrat hore
Milan Kertész
Tlčhuba

Založený: 19 Apr 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 12:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

fireballl napísal:
Nie každý kto sa tu zastáva japonského šermu, nemá čo dočinenia s europským šermom. Ja osobne robím aj taliansky aj španielsky šerm.

A k tým 1000 sekom. Neprechádza sa 1000 druhou sekov, ale jeden typ seku sa toľkokrát precvičí.

A ja práve hovorím o nemeckej škole. Very Happy
Aké obdobie presne robíš ?

K tým sekom, myslím že DeCarabas myslel to isté čo ty... Very Happy
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 12:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdravím páni,

čo je na tých videách divné?
Prvé som pochopil ako nácvik modelových situácií, prípadne ako bunkai /vysvetlenie kata/, kde sú vopred dohodnuté techniky, cvičím ich technicky a pomaly, ako dril/ , jedno a to isté cvičím až do zblbnutia.. V prípade boja, alebo sebeobrany ak mám techiku "zažratú" nerozmýšlam nad tým, čo robiť, proste to spravím, tak aby to fungovalo

druhé video bol nácvik tzv. "preberačiek/ tiež až do .....

Japonci, Číňania a iní ázijci /pekne prosím, žiadny "šikmooký, príp. japončíci" a pod. všetci sme len ľudia Very Happy aspom dúfam/ majú úplne odlišný prístup k cvičeniu, k tréningovým metódam a k disciplíne v telocvični/dojo/ U nich je všetko postavené na drile, máš predpísanú techniku tak ju cvičíš a cvičíš ju až prestaneš nad ňou rozmýšlať a len cvičíš...., /je to aj taká "meditácia" v pohybe, na vyprázdnenie hlavy/

Čo sa týka toho "tanca" výraz ako " Dance macabré" je čo?
Áno, každý šerm je v podstate tanec : tempo, kroky, načasovanie, takt, a pod. a kto to umí, tak je to fakt ako keby tancoval..

príklad takého "tanca" veľmi známy tanečník :

http://www.youtube.com/watch?v=Bu7aauJuQHY
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 12:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Hmmmmmm..., zaujímavé, nakoniec zistíme, že všetci "japanofily" robia aj európsky šerm
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 1:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Takze video 1 je len nacvik. Nie ukazka nacvicenych realnych situaci v realnom tempe. Hej?

K tomu drilu. Mam pocit, ze Japonec, alebo clovek robiaci japonske bojove umenie bude drilovat techniku tak ako mu ju ukazali, a bude dret a dret bez rozmyslania, ci je dobra a realne pouzitelna.

Europan bude rozmyslat a pochybovat. A preco takto? Bude to naozaj fungovat proti kazdemu protivnikovi, aj tomu, s ktorym nie som dohodnuty?
Jednemu mozno chyba dril a druhemu mozno pochybnosti. Ale samozrejme, ze sa to neda uplatnit na kazdeho a generalne.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 1:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Stettner-san,

či je to nácvik neviem, môže to byť aj ukážka, prípadne exhibícia,
ja som to tak pochopil, ak je to inak, tak som to pochopil zle.

Čo je to to technika reálne použiteľná v boji?

Napríklad klasický drep, má použitie v boji? určite.
Príklad : niekto ma zo zadu chytí okolo hrude cez obe ruky, čo urobím? Chytím ho za gule, povolí úchop, klesnem do drepu, chytím ho za členky a prudko sa postavím.... funguje to.
ďaľší príklad beh cez prekážky, naháňajú ma, bežím a preskakujem prekážky, chla za mnou beží, doháňa ma, urobím drep. potkne sa o mňa /vyskúšané osobne, podobne som sa potkol som o maníka/ Very Happy ,

Naposledy upravil Marián Kostolný dňa Ne Jan 04, 2009 10:13 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Petr Indy Havelka
Bežný tlachal

Založený: 01 Júl 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 2:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto sam=pon

Já myslel že řeč je o šermu. A ty tady cvičíš.
No dobrá, já tě budu honit z mečem a ty zkus občas *urobit drep*.
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 2:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Indyján,

ak si prečítaš dobre, moju odpove´d Stettnerovi na jeho príspevok, tak zistiš že je to dopoveď ohľadne rôznych techník a ich možných použití v realite, prípadne v boji.
Toto je téma samuraj vs. rytier . Samuraji okrem šermu cvičili aj boj bez zbrane, lukostrelbu,.... Razz
tým drepom som chcel povedať, že každú techniku aj obyčajný drep môžeš použiť reálne v boji...

prosím ťa nabudúce si odpusti to sam=pon, je to neslušné
Goeffrey
Bežný tlachal

Založený: 30 Apr 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 3:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ad uno- neviem prečo si tu vymieňate poniektorí názory ako psy...
Ad duo- myslím, že z každého šermu sa dá veľmi veľa naučiť
Ad trio- pokiaľ ide o to debilné chvastanie, či je lepší samuraj alebo rytier, tak s tým chodte viete kam, myslím že šermiarská spoločnosť nie je až taká blbá, aby to porovnávala, mnohí verím, že viete prečo....a kto sa nenaučil, naučí sa.
Evil or Very Mad Shocked Exclamation
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 3:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
Samuraji okrem šermu cvičili aj boj bez zbrane, lukostrelbu,....

asi budes sokovany, ale to cvicili aj rytieri, tak neviem, preco su ti japonci stale taki mytizovani...holt hollywood robi svoje

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
ilia
Bežný tlachal

Založený: 31 Dec 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 3:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdravim vsetkych,

najskor k tancu pri ukazkach sermu, je to samozrejme kata, alebo nacvik realnej situacie. Necudujem sa ze vam pripadaju zvlastne, naschval som vybral taku ukazku. Su to vlastne techniky. Ked si to pozriete lepsie, zistite ze jeden sermiar sa snazi vylakat druheho, malo badatelny pohyb mecom, super , zautoci, chcem podotknut, ze japonci nepouzivaju bloky v nasom ponimani, ak mate potom ostru katanu pred alebo nad hlavou, vela moznosti nie je, je omnoho ostrejsia akomec ci kord. Je jasne, ze aj na tuto techniku je protitechnika. Je tam suriage- odrazenie meca, seme tlak na superovu cepel, utok na ruku s jemnym nuki, pohybom do zadu a nasledny sek. Tempo je realne.
dril je urcite dolezity a japonci pochybovali o technikach aspon tolko ako europania, inak by nemali niekolko stovak sermiarskych stylov. Techniky musi drilovat kazdy sermiar aby sa mu dostali pod kozu.

Druhe video - skola je zamerana hlavne na boj v bitke, kde sa bojuje dlho a umorne, preto je cvicenie take dlhe a stale do okola. Seky su s ponad ramena, aby boli v stiesnenom priestore co najefektivnejsie.
Návrat hore
Patrik Lach
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 4:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis napísal:

A ja práve hovorím o nemeckej škole. Very Happy
Aké obdobie presne robíš ?

K tým sekom, myslím že DeCarabas myslel to isté čo ty... Very Happy

Momentálne šermujem podľa Marozza a následuje DiGrassi. Ale tiež postupne učíme techniky podľa toho ako vznikali, teda prierez technikami talianskeho šermu. Robíme ale šerm pre šerm, nie divadelný.
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 9:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

fireball: ak sermujes to, co sermujes, nemal by si mat problem tempovat a cakat na utok kendistu Laughing myslim, ze nikto, kto nieco vie o talianskom serme, nemoze byt pokakany z bokenu ci katany.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 10:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas,
Fireball asi vie o čom píše, ak robí to, o čom píše. /to je veta Rolling Eyes /
Má možnosť porovnať šerm talianskej školy aj japonský šerm - kendó, neviem ako dlho /prípadne na akej úrovni/ sa tým zaoberá, ale
určite nemá problém tempovať, určite vie o prednostiach/nedostatkoch bokenu/shinai prípadne katany a tak isto kordu alebo rapíra.
Patrik Lach
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Jan 04, 2009 10:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
fireball: ak sermujes to, co sermujes, nemal by si mat problem tempovat a cakat na utok kendistu Laughing myslim, ze nikto, kto nieco vie o talianskom serme, nemoze byt pokakany z bokenu ci katany.

Neviem o akom čakaní na útok píšeš.
Jediné čo som chcel ja povedať bolo porovnanie dnešných spôsobov tréningu a zameranie techník. Nezaujíma ma osobne ani divadelný šerm ani rekonštrukcia bitiek (aj keď rád na to kuknem). Zaujímam sa o reálnosť bojovej techniky. Či už ide o šerm alebo niektoré iné spôsoby boja ktorím sa venujem. Niektoré z tých vecí učím aj profesionálne. Preto si myslím, že divadelný šerm, športový šerm a niečo čo je určené na reálne využitie sú dosť odlišné veci a porovnať sa dajú len z istého hľadiska. A tým som chcel asi povedať aj to, že ak sa venuješ historickým bitkám, možno nevieš moc o reálnom boji, ale môžem sa mýliť, ale usudzujem tak aj z Tvojich komentárov.
Najlepšie je si to overiť, teda sa stretnúť a zaspárovať si (nemyslím žiadne bratovraždy, ale pohodové stretnutie a zašermovanie si). Tak ako som to už raz písal le bolo to bez odozvy.
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 05, 2009 7:40 am    Predmet: Odpovedať s citátom

fireball: Jaaaaj, taaam je problem Very Happy sermujem uz nejakych 8 rokov a posledne dva roky sa zameriavam viac na divadlo a na historicke bitky. Predtym som sa ucil ciste a hnusne zabijat, krajat, bodat a ublizovat - nie scenicky, pretoze aby to vyzeralo dobre scenicky, musis byt naozaj schopny ublizit. A tie posledne dva roky, co som sa zameral na ine veci som nijak nezanedbaval to, co som sa v serme ucil povodne Very Happy Ja nie som teoretik obkecavac, ja naozaj sermujem Laughing
Návrat hore
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 06, 2009 3:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ilia a robi tu niekto kenjutsu ocelovymi mecmi na SVK? Okrem pomalych kata, ale kde su seky len symbolicke?
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Ďalší
Strana 15 z 26

Prejdi na: