Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

obliehacie mechanizmy
Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Teodomir
Bežný tlachal

Založený: 26 Mar 2008

PríspevokZaslal: Št Máj 29, 2008 11:21 am    Predmet: Odpovedať s citátom

tak toto je zaujímavý výdobytok

http://www.xlegio.ru/tension_springald.htm

vraj to dokazalo strielat na 900 i viac metrov Very Happy
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Št Feb 12, 2009 9:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Teodomir, ten "zázrak, čo si tam dal ten link, čo mal dostreliť tých 900 m, nevieš ako sa tým dalo presne mieriť ? Ako tým triafali? Ako rýchlo sa tým mohlo strieľať?
Na výpočet presnosti streľby mali Tabuľky streľby, alebo Puo9M, prípadne Kravčenka? Ako bývalého delostrelca ma to zaujíma Razz
Neviem si predstaviť, ako by tým niekto dokázal presne namieriť na takých 450 m a presne trafiť napr. nejakého vojvodcu, kráľa a pod.
Aj s takým Sa vz. 58 by to bol problém

len tak medzi nami, podľa mňa je to taká haluz, z vojenského hľadiska je prepych mať také zariadenie na výstrel jedného šípu aj keď na 900 m,

Inak je to veľmi zaujímavá stránka Razz
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 11:48 am    Predmet: Odpovedať s citátom

mijamoto a na co potrebujes s takym nieci presne mierit? staci ked tym nasijes do hufu vojakov, oo to uz svoju pracu spravi samo, nehovoriac o tom, ze armady toho mali vzdy viacero kusov, takze sustredena palba mohla spravit docela dost...rimania to uplne bezne a uspesne vyuzivali

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 12:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius, odiel vojakov nie je stodola, nestoja tam ako blbci, ak ich chceš trafiť, tiež musíš namieriť... dostreliť to síce mohlo tých 900 m ale ako presne? Akú to malo účinnosť?
Ako som písal, v rámci VZS som bývalý delostrelec. Mám za sebou aj ostré streľby a ver mi, že aj s dnešnými mechanickými rozumej ručnými zameriavacími prostriedkami / tieto sa moc nezmenili od počiatku delostrelectva, len sa "vylepšili" / je to dosť ťažké, prípadne je to problém /námer, odmer, priestrelnosť , váha náboja a pod/ presne zamerať plošný cieľ . Pri delovom náboji máš aspom šancu, že šrapnel niekoho zmrzačí, ale pri jednom šípe?
A zamerať a pohyblivý cieľ to je problém sám o sebe.

Nemyslím, si že by v poly bola účinnejšia aj celá batéria takých strojov / 4 ks / oddiel 16 ks/ ako čata anglických lukostrelcov Very Happy
Odhadujem rýchlosť streľby toho zariadenia v najlepšom prípade na 1 výstrel za 10 minút, obsluha minimálne 5 ľúdí na jeden stroj, čo je trocha prepych 20 ľudí na 4 výstrely za 10 minút, pričom pravdepodobnosť zásahu je pomerne malá, prípadne menšia ako istá. Tak isto ani účinnosť nemohla byť veľká /záleží od uhla dopadu šípu/

Tých 20 ľudí ak by mali luky aj kuše, tak za tých 10 minút dokážu narobiť viac škody...

Celé to zariadenie je veľké, ťažko prenosné, neskladné málo účinné = neekonomické.
Tým nechcem povedať, že sa nevyužívalo, možno ako v tom filme s tým oným Orlandom Blumom o tom Jerazuleme, teraz ma názov nenapadne, trafiť obliehaciu vežu a za pomoci lana ju "rozhojdať" a zvaliť.

Idea Kráľovstvo nebeské Idea
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 1:45 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

kurna, naco to potom ti rimania tak systematicky pouzivali, ked je to neucinne, to boli ale strasny debili, sa ani necudujem, ze to ich minikralovstvo malo take kratke trvanie, sak to boli vojenski diletanti

to ze ma nejaka zbran nejaky udavany dostrel predsa neznamena, ze sa v reale aj na taku vzdialenost pouziva... realna bojova pouzitelnost 58micky je cca 300 metrov a boje prebiehaju vacsinou len do 100m a pritom jej dostrel je 2800m a strela ma smrtiaci ucinok celu dobu letu ... nemohlo by to tak nahodou byt aj v tomto pripade?

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 2:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius, nože sa nerozčuľuj, škodí to, Smile
nikto nespochybňuje, že sa to zariadenia nepoužívalo, len som sa pýtal ako sa tým mierilo, akú to malo účinnosť. Priznám sa, také čosi ako na tom obrázku so videl videl po prvý krát. Jediné čo ma zaujalo, bolo to vyriešenie "spúšte" .
Tiež som spochybnil účinnosť tohto zariadenia v polnej bitke, nie som si vôbec istý či sa to v poli používalo.

A propó, v staroveku a v stredoveku sa bojovalo väčšinou na ešte menšiu vzialenosť ako 300 m a nech by aj toto zariadenie raz vystrelilo na tých 900 m/prípadne menej, a nech by aj ten šíp dokázal "prestreliť 3 vojakov, Laughing kým by "to" stihlo vystreliť druhý raz, tak za tú dobu, by tí "ostreľovaní" stihli " k zariadeniu dobehnúť " ... a sám uznáš, že s takýmto zariadením stieľať na blízko, je veľmi nefektívne a okrem toho by sa tým tiež mohlo trafiť vlastných a pod. Wink
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 3:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="Triarius"]kurna, naco to potom ti rimania tak systematicky pouzivali, ked je to neucinne, to boli ale strasny debili, sa ani necudujem, ze to ich minikralovstvo malo take kratke trvanie, sak to boli vojenski diletanti

máš pravdu, rímske královstvo trvalo málo, cca 100 rokov, Wink najväčšie vojenské úspechy dosiahli a najväčší rozvoj vojenstva bol v období, keď bol Rím republika. Idea
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 4:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:

Ako som písal, v rámci VZS som bývalý delostrelec. Mám za sebou aj ostré streľby a ver mi, že aj s dnešnými mechanickými rozumej ručnými zameriavacími prostriedkami / tieto sa moc nezmenili od počiatku delostrelectva, len sa "vylepšili" / je to dosť ťažké, prípadne je to problém /námer, odmer, priestrelnosť , váha náboja a pod/ presne zamerať plošný cieľ . Pri delovom náboji máš aspom šancu, že šrapnel niekoho zmrzačí, ale pri jednom šípe?
A zamerať a pohyblivý cieľ to je problém sám o sebe.

Ja som bol u raketovej brigady, my sme taketo problemy nemaly. Laughing
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 4:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja som bol len u raketometov ako SDB-bák a mojou úlohou bolo zameriavať
raketomety na cieľ Razz a skončil som ako podporučík Twisted Evil
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 7:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="Mijamoto"]
Triarius napísal:
kurna, naco to potom ti rimania tak systematicky pouzivali, ked je to neucinne, to boli ale strasny debili, sa ani necudujem, ze to ich minikralovstvo malo take kratke trvanie, sak to boli vojenski diletanti

máš pravdu, rímske královstvo trvalo málo, cca 100 rokov, Wink najväčšie vojenské úspechy dosiahli a najväčší rozvoj vojenstva bol v období, keď bol Rím republika. Idea

ja by som povedal ze za cisarstva, ale to ma netrapi....

Mijamoo, ty proste asi stale potrebujes dokazovat to, ze nasi predkovia boli blbci...samozrejme, ze sa bojovalo zblizka, ale myslis si, ze oni svoje drahcenne bojove stroje nechranili? som netusil, ze v ceskoslovenskej armade nepoznali palebnu podporu postupujucich vojsk a strelbu ponad hlavy svojich vojakov, okrem toho, kopec tychto strojov bol kryty za hradbami pevnosti, coze kludne mohli palit aj na kratsiu vzdialenost...

www.kompania.sk
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 7:57 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius, prosím Ťa nenavážaj sa do mňa... ja, a ani Ty nie sme tí najmúdrejší . Laughing Laughing
Ja som "guma" už vo svojom genotype, vo svojom rodokmeni mám predka, čo 40 rokov slúžil u vojska Márie Terézie ako vojak... Razz . je to aj v kronike.. takže čo sa týka vojenstva ..... mám to v krvi .... a nechýbalo veľa a skončil by som aj ja ako profesionálny vojak, Razz vieš, vojna a ani boj to nie je divadlo...

Pokiaľ viem, Cezar dobyl Galiu, a to bolo za republiky, alebo za cisárstva Question
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 9:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius, ak si dobre pozrieš " to" zariadenie, tak si neviem dobre predstaviť ako by "to" mohlo strieľať že "z poza hradby", prípadne "z hradby", už sama konštrukcia "toho" tomu nasvedčuej, že sa to nedá ... Wink vyzerá to totiž tak, že "to" bolo vyrobená na "priamu" streľbu t.j mierenú na cieľ /Aj šíp tomu nasvedčuje/ a nie na "nepriamu streľbu" t.j. "strieľať s poza hradby p. Bohu do okien".
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 9:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
Triarius, prosím Ťa nenavážaj sa do mňa... ja, a ani Ty nie sme tí najmúdrejší . Laughing Laughing
Ja som "guma" už vo svojom genotype, vo svojom rodokmeni mám predka, čo 40 rokov slúžil u vojska Márie Terézie ako vojak... Razz . je to aj v kronike.. takže čo sa týka vojenstva ..... mám to v krvi .... a nechýbalo veľa a skončil by som aj ja ako profesionálny vojak, Razz vieš, vojna a ani boj to nie je divadlo...

Pokiaľ viem, Cezar dobyl Galiu, a to bolo za republiky, alebo za cisárstva Question

jo a najvacsi uzemny rozmach mala ak sa nemylim za cisara Trajana...

hm, vidis aj ja som skoro skoncil ako vojak, len som dopadol tesne vedla k podobnej statnej firme, takze viem o zbraniach a boji tiez svoje...

ja sa do teba nenavazam, ty tu len v kuse spochybnujes to, co nas vsetkych fascinuje a pritom o tom sam vies evidentne dost malo, tak sa necuduj, ze tu nasieras dost ludi...ked ta to nebavi, tak tu neprud a daj nam pokoj...

www.kompania.sk
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 9:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

... sa mi zdá, že jediný, kto sa nasiera si Ty Razz Razz Razz a myslím si, že "o tom" mám dosť informácií aj vedomostí... a možno aj čosi na vyše Wink

Naposledy upravil Marián Kostolný dňa Pi Feb 13, 2009 9:52 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 9:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Já myslím,že Mijamoto nezpochybnuje to,co nás baví a co děláme.
Chtěl bych abychom se chovali s sobě navzájem všichni stejně,s respektem a pochopením.
Už jen v tomto,máme za asijskými BÚ co dohánět.
Trošku sice Mijamota podezřívám z toho,že i když se chce dozvědět rozdíly v tom co dělá on a co my,má v tom dávno jasno. Very Happy
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 9:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno-san,
neviem čo mám na Tvoj príspevok odpovedať.... Embarassed
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007

PríspevokZaslal: Pi Feb 13, 2009 10:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jsem pozorným čtenářem Tvých "disputací",no a ten můj předchozí komentář je toho výsledkem. Very Happy
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

Založený: 12 Aug 2007

PríspevokZaslal: So Feb 14, 2009 7:55 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto v stredoveku existovalo mnoho typov mechanických palných zbrani, či velke, či menšie.V Trenčine na hrade mate koniec koncov jeden prak postavený. Ako s ňou mohol niekto mieriť? Tie zbraňe sa mierili len od oka, alebo ak sa pohlo z celou zbraňou. Strela nikdy neletela kam bolo namierene, zaležalo od toho, ako sa choval vystrelovaný predmet, ake bolo zavažie,pohyb vetra a ine. Na vystrelovanie šipov sa použivalo niečo podobne keše, ale v omnoho večšich rozmeroch. Neviem si teraz spomenuť presne,musel by som pozrieť, ale volalo sa to asi "balista".Tam ten obrazok je od Viollete-le Duca a teda je to možno jeho predstava o type "balisty" na zaklade podobnosti z inimi mechanickimi stroji.
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Feb 14, 2009 9:09 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Alfík, dovolím si nesúhlasiť,

všetky tie veľké praky katapulty boli pomerne presné pri streľbe na plošný cieľ, možno povedať, že používali "štandarizované" strelivo t.j. väčšinou kamenné gule,ktoré boli rovnakých rozmerov a váhy, stredoveký a staroveký "delostrelci" boli "profíci" mali čo to odstrieľané, poznali možnosti svojich zbraní a vedeli nimi zaobchádzať. /tak isto nemôžeš porovnávať vtedajšie praky s dnešnými replikami/

Tieto praky a katapulty boli na tzv "nepriamu streľbu" čiže p. Bohu do okien, pričom strieľajúci nemusel vidieť cieľ a mohol strieľať aj z poza hradby, prípadne za hradby

Balisty či veľké kuše boli na tzv. priamu streľbu t.j mierenú a musel si vidieť cieľ a boli tiež pomerne presné,

"Ten", prípadne "to" na tom obrázku, určite fungovalo a strieľalo to, určite aj presne, inak by sa to nepoužívalo. Mňa najviac "zarazil" spôsob "dodania výstrelovej energie/sily" na výstrel dovtedy som také niečo nevidel.
Very Happy
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

Založený: 12 Aug 2007

PríspevokZaslal: So Feb 14, 2009 5:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Trebušety, onagere a ine metacie stroje nehadzali len gule, ale aj spršku kamenia, zapalne predmety, popripade iný material čo sa dal hodiť.A čital som aj o pripadoch kedy sa hadzaný predmet uvolnil skôr a rozbil cele zariadenie.Dnešne repliky nemaju akurat tie rozmery, inač su presne kopije, takže v čom su podla teba ine?
Tieto zbrane nestrielali panu bohu do okien, ale dokazali aj celkom pekne rozrušiť hradbu množstvom striel na jedno miesto.A tie gule? No večinou sa velke stroje stavali na mieste dobijania,takže neviem či by som zo sebov trepal ešte aj kamenarov a kamene, na gule.Hodiť sa da všetko čo je po ruke.Môj nazor.
Nepochybujem o funkčnosti toho zariadenia, ale toho autora čo to kreslil by som bral trochu z rezervou.
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Strana 1 z 2

Prejdi na: