Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

GOTIKA
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 1:00 pm    Predmet: GOTIKA Odpovedať s citátom

Rad by som sa tu vyjadril k obdobiu, ktoremu sa venuje vacsina skupin, ci uz okrajovo, alebo primarne.

Svojim prvym prispevkom, by som sa chcel dotknut problemu, preco niektore veci z "rannej doby" sa nepreniesli do gotiky alebo bol zmeneny ich vzhlad..

Kelti. Toto etnikum sa udrzalo v prevaznej miere najviac na severe europy. Ty si vytvorili radu jazykov: velštinu, irštinu, skotsku gaelštinu a bretonštinu. A na latinke postavili svoju abecedu Ogham. Co a tyka keltov v 15.storoci, kedy spolocnost menila razantne svoju tvar a objavovala sa naova trieda-mestania, kelti boli uz davno transformovani na ETNICKU sucast narodov. Iste, existovali este urcite kmene..ale kelti ako taki miznu z map po kriziackych vypravach. Tu sa este mozeme stretnut s pomenovanim zapadanov byzantincami Kelti(asi Anglicani) a Frankovia(Nemci, Francuzi, mozno Taliani)..tieto pomenovania su pouzivane z toho dovodu, ze Byzanc cerpala zo starsich poznatkov Rimu a len malo sa k nej dostalo(resp. sa sama nesnezila vyvyjet politiku na zapade, bo na vychode mala dost problemov..)

Tolko ku Keltom. Ak sa chce niekto vyjadrit rad si vypocujem nazor. Prip. sem smeruje vsetko "Goticke".
Scar
Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 1:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Nemám rád toto obdobie, priznávam sa. Už len preto lebo mi ho znechutili niektoré šermiarske výrazy typu: "ale ved ten meč, tá zbroj,.. to sa dedilo." Mr. Green Rolling Eyes
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 1:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja mam gotiku veeeelmi rad, ale to sa o mne vie... Razz Razz ...ale ta vsegotickost a multigeneracne zbroje a rytieri v bielej tunike a kvazivarkoci ma fakt ubijaju, ale to sa o mne tiez asi vie Embarassed

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 1:57 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

gotika rules! Twisted Evil
stredovek neskoncil - stredovek trva....

pre mna jednoznacne najkrajsie dejinne obdobie. ked som bol maly vzdy som chcel mec, sekeru, stit a goticky serm mi to vsetko splnil.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Filip Lampart
Tlčhuba

Založený: 28 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tulkas,
nechapem preco sa v tejto teme venujes Keltom-to nie preto abi som ta zdrbal,ale nechapem.
Co sa tyka keltov. Koho dnes mozeme povazovat za keltov? Podla genovej archeologie su to, ako si menoval, anglani -ale nie vsetci, asi najviac iri, francuzy-tie nie vsetci, ale dokonca zbytky keltov ostali na nasom uzemi, v ich pravlasti. Ale zanik keltskej moci uz musime predpokladat skor, nie v 15.stor.Samozrejme vplyv je nepopieratelny, ale aj tak nechapem preco kelti ku gotike?
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

alois napísal:
pre mna jednoznacne najkrajsie dejinne obdobie. ked som bol maly vzdy som chcel mec, sekeru, stit a goticky serm mi to vsetko splnil.

Vynimocne nebudem rypat, ale opytam sa seriozne a vazne, nielen teba, ale vsetkych gotikarov. PRECO PRAVE GOTIKA JE PODLA VAS NAJKRAJSIE OBDOBIE DEJIN... Ak si samozrejme odmyslime detail, ze gotika je umelecky smer a bavime sa o obdobi stredoveku ci feudalizmu... Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Filip Lampart
Tlčhuba

Založený: 28 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff, aj maliar si vybere comu sa bude venovat,ci to bude nieco abstraktne, alebo uzitkove, alebo nejaka impresia.
A tak si aj sermiar vybera to co citi. Asi je to taka srdcovka.

A este, to pomenovanie je zväcsia fakt pre umelec. smer, ale pre nasu lepsiu komunikaciu ho vyuzivame.
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to olaff:
Lebo na rozdiel od predchádzajúcich obdobi to prave gotika bola doba svetla a farieb Smile (to že je to doba temna je komunisticky výmysel)
ak by si poznal gotiku takto, tak by si aj ty pochopil, že je to prave naopak a o primitívnosti nemože byť ani reči .......

aj keď sme skupina z konca gotiky a viac renesancie, gotika sa mi páči a to najme z dovodou hore uvedených .....(pre pripad luza na tom bola v zásade rovnako cele stáročia na niektorých miestach do 19 storočia a niekde eŠte dodnes.)

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa St Feb 07, 2007 2:21 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to Olaff: zbroje, farebnost, rytieri, rytiersky kodex, bitky neposkvrnene strelnym prachom...atd.atd.atd...proste romantika...

www.kompania.sk
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Nespravne formulovana otazka... preco prave gotika a nie ine obdobie, tak je to lepsie... Myslim totiz, ze su aj farebne vyspelejsie obdobia. A k strelnemu prachu, co taki husiti?
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ak označim zbrane tak sprosto že ťazke (nie v zmysle ťažkopadné) a ľahké tak jednoznačne inklinujem k tým prvým........a tých koniec gotiky poskytuje najväčši možný výber .......tak asi koli nim.

a tiež zbroje ..( nie že by sa mi nejaká doma povaľovala) ale ak sa mi nejaká pači tak je toneskoro goticka ..(ci už nemecka alebo milanska) ide len o pocit estetiku .....to maš ako zo ženami aké by to bolo keby sa každému pačil rovnaký typ.... Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

lebo gotika je (aspon pre mna) zaujimavejsia, proste vtedy to bolo vazne o tej tazkej jazde a veciach s nou suvisiacich, a potom sa to uz tak nejak spastacilo...proste vtedy si na sebe musel makat, ked si chcel prezit, pusny prach to tak nejak zdevalvoval, strelnu zbran je podstatne lahsie zvladnut ako mec...a husiti su az koniec gotiky, vo vrcholnej bolo strelneho prachu nastastie malo...

www.kompania.sk
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff
zaujimava otazka...mna to napadlo,ked som cital knihu od kamarata, kde hlavna postava z obdobia renesancie pise svoj zivotny pribeh(autobiografia)...a vsimol som si,ze renesancia mala ovela viac moznosti pre cloveka,ze to nebolo hlavne modli sa a pracuj,ale potulovanie sa vsetkych vrstiev obyvatelstva,dobrobrudzsta a zaujimave pribehy
ale uz robim gotiku(ktora tiez nie je zla)
a preco casto prave gotika?
no v historickych filmoch a rozpravkach sa casto objavuju mece (nie kordy,nie muskety,nie sable,ale goticke mece...a katany...aspon to tak vyzera), aj deti,ked sa casto hraju,tak sa hraju,akoze s mecmi
co robievaju mladi sermiari?
casto hravaju radi rpg...tam mas zase mece (mece a brnenia)
tak asi kvoli mecom a brneniam a kvoli tomu,ze to je to,co je ovela viac vidiet,ako ine obdobia...a ked uz s tym cloek zacne,casto sa mu to zapaci a neskusa ine obdobia
Jill
Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:42 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no mne sa vždy zdalo, že je viac vidieť baroko....ale to nehám tak.

no vzhľadom na to kolko skupín je v TT, tak som si moc nevyberala, ale tá gotika má úplne chytila....okrem toho mali v tom období strašne krásne šaty... Wink
Návrat hore
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 2:53 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to olaff: no vidis clovek ani pisat nemusi a kolegovia sa napisu vsetko podstatne.
dakujem
Very Happy
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 4:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

alois : jj , presne tak Smile

ja len dodam ze gotika je trosku brutalnejsia a viac o bojovnosti a hrdinstvach ako smery.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 4:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha napísal:
ja len dodam ze gotika je trosku brutalnejsia a viac o bojovnosti a hrdinstvach ako smery.

Toto napise kazdy... Mna zaujima, preco si myslis, ze to tak je... Pripadne, ci tomu naozaj veris, ze bola brutalnejsia... Celkom som zaujimavy na toto zdovodnenie...

Inak, k tym mecom a brneniam... Mece, brnenia, jazda - to vsetko je predsa aj v renesancii, v baroku, brnenia pouzivaju este aj niektore jazdne oddiely pocas napoleonskych vojen... Niekto spominal tazke zbrane - obojrucaky su dominantoy lantikov, co je renesancia, musketa ma nieco okolo 5 kg, k tomu ide furketa a prachovnice, takze vaha nam narasta...

Suhlasim so servantom, casto je to prave v tom, ze clovek neskusa dalej, a to z roznych dovodov... Podla mna je to vsak skoda...
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 4:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

olaf :
vysvetlim ti preco : v baroku bol prepracovanejsi pravny system a ked si niekoho zabil siel si pred sud malokedy ta rovno stali/obesili.

v gotike , aspon v skorsich obdobiach ktorym sa momentalne venujem si nasiel mec a bol si bojovnik , a vyzyvalo sa vo velkom na suboje a chodilo sa po vojnach . vrazdilo sa podstatne viac. preto myslim ze boli brutalnesie. aj ked mozno ne viac ale len brutalnejsie. je urcite horsie ked ti niekto odsekne ruku a prebodne nohu a ty vykrvacas v bolestiah ako ked scapes heatshot alebo ti prestrelia srdce

a s tym s tebou nesuhlasim. mne sa ovela viac paci ta skupinka rytierov bez kona ktora sa neboji postavit comukolvek a nie par frajerov co pridu a na 50 m seju polovicu s musketou , dalsiu cast postrielaju pistolmi ked su ostatny v zmatku z momentu prekvapenia a potom dorazia zyvsok. ale to je moj osobny nazor, kazdy podla toho svojho Smile
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 4:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff
ak chces byt v niecom naozaj dobry,tak ti zostava venovat sa len tomu.
Navyse je nakladne urobit si pekny kostym postavy 1 obdobia,nie to este 2 ci troch(hoci niekedy mozes pouzit zopar rovnykych veci)
ale trebars taki havrani,ti robia viacero obdobi,zacinaju s renesanciou,potom mozes robit gotiku (ked dorobis renesanciu)...mozno maju este nieco,toto viem len preto,ze tam chodi kamarat
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Feb 07, 2007 4:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha: Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing ok, moj, popojedem... Ty nezhadzujes barok, lebo o nom nic nevies. Ze nikoho len tak nepovesili? Nestali? Precitaj si nejake realie. Ze sa nevyzyvalo na suboje? Precitaj si realie. Ze sa nechodilo z vojny do vojny? V tom case fungovali vesele zoldnierske bandy, ktore nic ine ako vojny nemalo a ked bol mier, tak aspom lupili a drancovali. Ja nechcem zhadzovat teba, ale ked o niecom nic nevies, radsej bud tisko a priuc sa.

Servant: Hm, neviem, podla mna sa da pekne utiahnut aj viac obdobi, pokial si urcis dost realne ciele. Jasne, ze mat brnenie od gotickeho cez renesancne az po barokove je masaker, ale ked robis dajme tomu lahkoodenu pechotu, zmaknes to...
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Strana 1 z 5

Prejdi na: