|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Tulkas Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006 Príspevky: 134 Bydlisko: Samonhakdžratktlaktlal
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 1:00 pm Predmet: GOTIKA |
|
|
Rad by som sa tu vyjadril k obdobiu, ktoremu sa venuje vacsina skupin, ci uz okrajovo, alebo primarne.
Svojim prvym prispevkom, by som sa chcel dotknut problemu, preco niektore veci z "rannej doby" sa nepreniesli do gotiky alebo bol zmeneny ich vzhlad..
Kelti. Toto etnikum sa udrzalo v prevaznej miere najviac na severe europy. Ty si vytvorili radu jazykov: velštinu, irštinu, skotsku gaelštinu a bretonštinu. A na latinke postavili svoju abecedu Ogham. Co a tyka keltov v 15.storoci, kedy spolocnost menila razantne svoju tvar a objavovala sa naova trieda-mestania, kelti boli uz davno transformovani na ETNICKU sucast narodov. Iste, existovali este urcite kmene..ale kelti ako taki miznu z map po kriziackych vypravach. Tu sa este mozeme stretnut s pomenovanim zapadanov byzantincami Kelti(asi Anglicani) a Frankovia(Nemci, Francuzi, mozno Taliani)..tieto pomenovania su pouzivane z toho dovodu, ze Byzanc cerpala zo starsich poznatkov Rimu a len malo sa k nej dostalo(resp. sa sama nesnezila vyvyjet politiku na zapade, bo na vychode mala dost problemov..)
Tolko ku Keltom. Ak sa chce niekto vyjadrit rad si vypocujem nazor. Prip. sem smeruje vsetko "Goticke". _________________ Res ad triarios venit! |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006 Príspevky: 144 Bydlisko: Nitrianske kniežatstvo
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 1:05 pm Predmet: |
|
|
Nemám rád toto obdobie, priznávam sa. Už len preto lebo mi ho znechutili niektoré šermiarske výrazy typu: "ale ved ten meč, tá zbroj,.. to sa dedilo."  _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 1:17 pm Predmet: |
|
|
Ja mam gotiku veeeelmi rad, ale to sa o mne vie... ...ale ta vsegotickost a multigeneracne zbroje a rytieri v bielej tunike a kvazivarkoci ma fakt ubijaju, ale to sa o mne tiez asi vie  _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
alois Tlčhuba
Založený: 17 Okt 2006 Príspevky: 102
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 1:57 pm Predmet: |
|
|
gotika rules!
stredovek neskoncil - stredovek trva....
pre mna jednoznacne najkrajsie dejinne obdobie. ked som bol maly vzdy som chcel mec, sekeru, stit a goticky serm mi to vsetko splnil. |
|
Návrat hore |
|
 |
Filip Lampart Tlčhuba

Založený: 28 Jún 2006 Príspevky: 106 Bydlisko: Antiqua Liblo et Eperies
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:05 pm Predmet: |
|
|
Tulkas,
nechapem preco sa v tejto teme venujes Keltom-to nie preto abi som ta zdrbal,ale nechapem.
Co sa tyka keltov. Koho dnes mozeme povazovat za keltov? Podla genovej archeologie su to, ako si menoval, anglani -ale nie vsetci, asi najviac iri, francuzy-tie nie vsetci, ale dokonca zbytky keltov ostali na nasom uzemi, v ich pravlasti. Ale zanik keltskej moci uz musime predpokladat skor, nie v 15.stor.Samozrejme vplyv je nepopieratelny, ale aj tak nechapem preco kelti ku gotike? _________________ Honore Et Gladio |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:08 pm Predmet: |
|
|
alois napísal: | pre mna jednoznacne najkrajsie dejinne obdobie. ked som bol maly vzdy som chcel mec, sekeru, stit a goticky serm mi to vsetko splnil. |
Vynimocne nebudem rypat, ale opytam sa seriozne a vazne, nielen teba, ale vsetkych gotikarov. PRECO PRAVE GOTIKA JE PODLA VAS NAJKRAJSIE OBDOBIE DEJIN... Ak si samozrejme odmyslime detail, ze gotika je umelecky smer a bavime sa o obdobi stredoveku ci feudalizmu...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Filip Lampart Tlčhuba

Založený: 28 Jún 2006 Príspevky: 106 Bydlisko: Antiqua Liblo et Eperies
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:13 pm Predmet: |
|
|
Olaff, aj maliar si vybere comu sa bude venovat,ci to bude nieco abstraktne, alebo uzitkove, alebo nejaka impresia.
A tak si aj sermiar vybera to co citi. Asi je to taka srdcovka.
A este, to pomenovanie je zväcsia fakt pre umelec. smer, ale pre nasu lepsiu komunikaciu ho vyuzivame. _________________ Honore Et Gladio |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:19 pm Predmet: |
|
|
to olaff:
Lebo na rozdiel od predchádzajúcich obdobi to prave gotika bola doba svetla a farieb (to že je to doba temna je komunisticky výmysel)
ak by si poznal gotiku takto, tak by si aj ty pochopil, že je to prave naopak a o primitívnosti nemože byť ani reči .......
aj keď sme skupina z konca gotiky a viac renesancie, gotika sa mi páči a to najme z dovodou hore uvedených .....(pre pripad luza na tom bola v zásade rovnako cele stáročia na niektorých miestach do 19 storočia a niekde eŠte dodnes.)
Naposledy upravil Pavol Uličný dňa St Feb 07, 2007 2:21 pm, celkom upravené 2 krát |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:20 pm Predmet: |
|
|
to Olaff: zbroje, farebnost, rytieri, rytiersky kodex, bitky neposkvrnene strelnym prachom...atd.atd.atd...proste romantika... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:24 pm Predmet: |
|
|
Nespravne formulovana otazka... preco prave gotika a nie ine obdobie, tak je to lepsie... Myslim totiz, ze su aj farebne vyspelejsie obdobia. A k strelnemu prachu, co taki husiti? |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:30 pm Predmet: |
|
|
ak označim zbrane tak sprosto že ťazke (nie v zmysle ťažkopadné) a ľahké tak jednoznačne inklinujem k tým prvým........a tých koniec gotiky poskytuje najväčši možný výber .......tak asi koli nim.
a tiež zbroje ..( nie že by sa mi nejaká doma povaľovala) ale ak sa mi nejaká pači tak je toneskoro goticka ..(ci už nemecka alebo milanska) ide len o pocit estetiku .....to maš ako zo ženami aké by to bolo keby sa každému pačil rovnaký typ....  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:31 pm Predmet: |
|
|
lebo gotika je (aspon pre mna) zaujimavejsia, proste vtedy to bolo vazne o tej tazkej jazde a veciach s nou suvisiacich, a potom sa to uz tak nejak spastacilo...proste vtedy si na sebe musel makat, ked si chcel prezit, pusny prach to tak nejak zdevalvoval, strelnu zbran je podstatne lahsie zvladnut ako mec...a husiti su az koniec gotiky, vo vrcholnej bolo strelneho prachu nastastie malo... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:37 pm Predmet: |
|
|
Olaff
zaujimava otazka...mna to napadlo,ked som cital knihu od kamarata, kde hlavna postava z obdobia renesancie pise svoj zivotny pribeh(autobiografia)...a vsimol som si,ze renesancia mala ovela viac moznosti pre cloveka,ze to nebolo hlavne modli sa a pracuj,ale potulovanie sa vsetkych vrstiev obyvatelstva,dobrobrudzsta a zaujimave pribehy
ale uz robim gotiku(ktora tiez nie je zla)
a preco casto prave gotika?
no v historickych filmoch a rozpravkach sa casto objavuju mece (nie kordy,nie muskety,nie sable,ale goticke mece...a katany...aspon to tak vyzera), aj deti,ked sa casto hraju,tak sa hraju,akoze s mecmi
co robievaju mladi sermiari?
casto hravaju radi rpg...tam mas zase mece (mece a brnenia)
tak asi kvoli mecom a brneniam a kvoli tomu,ze to je to,co je ovela viac vidiet,ako ine obdobia...a ked uz s tym cloek zacne,casto sa mu to zapaci a neskusa ine obdobia _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Jill Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 144 Bydlisko: "Modrdorf"
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:42 pm Predmet: |
|
|
no mne sa vždy zdalo, že je viac vidieť baroko....ale to nehám tak.
no vzhľadom na to kolko skupín je v TT, tak som si moc nevyberala, ale tá gotika má úplne chytila....okrem toho mali v tom období strašne krásne šaty...  |
|
Návrat hore |
|
 |
alois Tlčhuba
Založený: 17 Okt 2006 Príspevky: 102
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 2:53 pm Predmet: |
|
|
to olaff: no vidis clovek ani pisat nemusi a kolegovia sa napisu vsetko podstatne.
dakujem
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:01 pm Predmet: |
|
|
alois : jj , presne tak
ja len dodam ze gotika je trosku brutalnejsia a viac o bojovnosti a hrdinstvach ako smery. _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:12 pm Predmet: |
|
|
Piroha napísal: | ja len dodam ze gotika je trosku brutalnejsia a viac o bojovnosti a hrdinstvach ako smery. |
Toto napise kazdy... Mna zaujima, preco si myslis, ze to tak je... Pripadne, ci tomu naozaj veris, ze bola brutalnejsia... Celkom som zaujimavy na toto zdovodnenie...
Inak, k tym mecom a brneniam... Mece, brnenia, jazda - to vsetko je predsa aj v renesancii, v baroku, brnenia pouzivaju este aj niektore jazdne oddiely pocas napoleonskych vojen... Niekto spominal tazke zbrane - obojrucaky su dominantoy lantikov, co je renesancia, musketa ma nieco okolo 5 kg, k tomu ide furketa a prachovnice, takze vaha nam narasta...
Suhlasim so servantom, casto je to prave v tom, ze clovek neskusa dalej, a to z roznych dovodov... Podla mna je to vsak skoda... |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:29 pm Predmet: |
|
|
olaf :
vysvetlim ti preco : v baroku bol prepracovanejsi pravny system a ked si niekoho zabil siel si pred sud malokedy ta rovno stali/obesili.
v gotike , aspon v skorsich obdobiach ktorym sa momentalne venujem si nasiel mec a bol si bojovnik , a vyzyvalo sa vo velkom na suboje a chodilo sa po vojnach . vrazdilo sa podstatne viac. preto myslim ze boli brutalnesie. aj ked mozno ne viac ale len brutalnejsie. je urcite horsie ked ti niekto odsekne ruku a prebodne nohu a ty vykrvacas v bolestiah ako ked scapes heatshot alebo ti prestrelia srdce
a s tym s tebou nesuhlasim. mne sa ovela viac paci ta skupinka rytierov bez kona ktora sa neboji postavit comukolvek a nie par frajerov co pridu a na 50 m seju polovicu s musketou , dalsiu cast postrielaju pistolmi ked su ostatny v zmatku z momentu prekvapenia a potom dorazia zyvsok. ale to je moj osobny nazor, kazdy podla toho svojho  _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:33 pm Predmet: |
|
|
Olaff
ak chces byt v niecom naozaj dobry,tak ti zostava venovat sa len tomu.
Navyse je nakladne urobit si pekny kostym postavy 1 obdobia,nie to este 2 ci troch(hoci niekedy mozes pouzit zopar rovnykych veci)
ale trebars taki havrani,ti robia viacero obdobi,zacinaju s renesanciou,potom mozes robit gotiku (ked dorobis renesanciu)...mozno maju este nieco,toto viem len preto,ze tam chodi kamarat _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:36 pm Predmet: |
|
|
Piroha: ok, moj, popojedem... Ty nezhadzujes barok, lebo o nom nic nevies. Ze nikoho len tak nepovesili? Nestali? Precitaj si nejake realie. Ze sa nevyzyvalo na suboje? Precitaj si realie. Ze sa nechodilo z vojny do vojny? V tom case fungovali vesele zoldnierske bandy, ktore nic ine ako vojny nemalo a ked bol mier, tak aspom lupili a drancovali. Ja nechcem zhadzovat teba, ale ked o niecom nic nevies, radsej bud tisko a priuc sa.
Servant: Hm, neviem, podla mna sa da pekne utiahnut aj viac obdobi, pokial si urcis dost realne ciele. Jasne, ze mat brnenie od gotickeho cez renesancne az po barokove je masaker, ale ked robis dajme tomu lahkoodenu pechotu, zmaknes to... |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|