Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Ženy a šerm
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 25, 26, 27  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 4:53 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

len tak pre zaujimavost, dnes sme mali prve vystupenie s novym scenarom, v ktorom mame aj par zenskych subojov a ohlas divakov bol taky, ze tie baby sa im pacili najviac, takze to, ze sme ich tam mali asi odveci nebolo - je sice pravda, ze som tam nepostrehol nijakych historikov, archeologov a medievalistov, tak neviem... Twisted Evil

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 6:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

kakac: a kolko z nas si napise a zahra scenar, ako od Shakespeara ci Moliera? Nefandime si...

Triarus: Nikto nikdy netvrdil, ze sermujuce dievcata sa divakovi nepacia Wink Ale divakovi sa pacia aj filmy ako Kralovstvo nebeske a Troja atd, toto by som nebral prave ako najlepsi ukazatel...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 6:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas

jednoducha rovnica: potlesk divaka + usmev na ttvarach = splnilo svoj ucel

sme len sasovia a moze sa tu niekto naparovat a historiou kolko chce,robit to tak dobovo,az nam budu oci vyliezat,ak sa nebude pacit publiku, moze s tym ist leda tak do prdele
to je holy fakt a je mi jedno kolko prispevkov na toto niekto napise,ten fakt sa nezmeni
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 6:42 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

servant: Ok, v tomto suhlasim. Ale profesionalny pristup je profesionalny pristup. Potom by si ti, co sa tu navazaju do roznych keckarov zasluzili pomenovanie pokrytci, pretoze aj keckari sa mozu divakovi pacit a v tom pripade im mozte vsetci viete co...
Návrat hore
miso
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 7:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

spravne
Very Happy
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 8:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to deCarabas: a ty si nas uz videl, ze nas prirovnavas ku keckarom alebo ku Troji a podobnym grcom? prepac, ale dovolim si povedat, ze historicka vernost prevedenia nasho cieloveho obdobia, ktoru sa snazime predviest, je na docela slusnej urovni (aj ked samozrejme este toho vela chyba), ale to nech prosim radsej posudia ti, ktori nas uz videli - ja som narazal na to, ze publikum sa netvarilo nejako pohorsene a znechutene, ze videlo sermovat dievcata a dokonca sa mu to pacilo...a ak mas nejake konkretne vyhrady voci historickej vernosti nasich kostymov a vystroje, prosim, pocuvam, rad si necham poradit

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 8:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mohol by mi tu niekto vysvetlit pojem "vztahovacny"?
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 8:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Divadlo je divadlo. Más svoje zákonitosti, a svoje neobmedzené možnosti. 1. Môžeš zahrať dokonale, dobové divadlo, a hoci aj v teplákoch. Vystihneš ducha doby, a vyhral si. Len nehovor, že je to living history. a povedz divákom, že sa hráš na dobový kostým, neklam ho.
2. V prvotriednom kostýme tieť ľahko spravíš hovadinu.
3. Ludí môžeš oklamať o dobe, reáliách, ale nie o divadle a šerme - o kumšte. Divák, ak nie je to zbor z cvokhausu, rozozná, čo je dobré. Môžeš ho "oklamať", ale iba férovo. napr divadlom oklamať šerm alebo naopak. Ale potom, musíš byť fakt dobrý v tom druhom.
4. Neplatí to pre tých, ktorí si tvrdia, že nám to stačí. S tými už nič.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Lucilkaa
Bežný tlachal

Založený: 14 Apr 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 9:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Thailandyr: Presne, to je potom traposina ako "Mr. Bean" ci "Hviezdna prda" ci jak sa tomu nadava...

kakac: No neviem, my nemame problem s tym, aby sa divaci smiali a ani ich k tomu nemusime nutit...kvalitne vsak zahrat dramu ci tragediu a vyvolat tak v ludoch dojimave pocity je podla mna tahsie. V klasicizme dokonca delili zanre na nizke a vysoke, kde patrila tragedia. Komedia, satira patrili medzi tie nízke.

Servant: nie sme sasovia, sme HISTORICKY SERMIARI. neviem preco by sa mi z dobovosti mali tlacit oci von...ked si na seba obleciem kostym, v tom momente sa akoby ocitnem v danom storoci a nemam potom problem hrat a vystupovat dobovo.Zabudnem, ze mam mobil, cigarety mi tiez nechybaju...a proste, nevidim v tom problem. Historicky serm som si vybrala sama dobrovolne...kebyze problem mam,robim serm sportovy. A kebyze chcem byt SASO, tak sa naucim zonglovat!

Triarius: nemyslim,zeby DeCarabas svojim prispevkom narazal na kvalitu vasho vystupenia, ale skor na konzumnost vacsiny divakov, bud v pohode
Wink
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 9:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ty vole a ze ja som vztahovacny, heheh...
Návrat hore
miso
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 01, 2007 10:23 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Lucilkaa
poznas pojem vyvalovat na nieco oci? Shocked
...tak preto Very Happy

mimochodom som len chcel podotknut,ze casto sa divakovi paci to,co povazujeme za najhorsie a naopak...a tak to v divadle je a bolo vzdy...herci boli vypiskani za podla nich majstrovkse kusky a frasky slavili niekolko mesiacov vrchol

a co sa tyka mr. Beana...myslim,ze to je trosku vyssia liga (najma uz to,ze tato postava takmer nic nehovori a takmer vsetko hra telom)
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 12:27 am    Predmet: Odpovedať s citátom

servant napísal:
Lucilkaa
poznas pojem vyvalovat na nieco oci? Shocked
...tak preto Very Happy

mimochodom som len chcel podotknut,ze casto sa divakovi paci to,co povazujeme za najhorsie a naopak...a tak to v divadle je a bolo vzdy...herci boli vypiskani za podla nich majstrovkse kusky a frasky slavili niekolko mesiacov vrchol

a co sa tyka mr. Beana...myslim,ze to je trosku vyssia liga (najma uz to,ze tato postava takmer nic nehovori a takmer vsetko hra telom)

Súhlasím. Za socializmu boli často všelijaké súťaže, napríklad v piesňach. Bratia Ryvolovci zložili Bednu od whisky. Nikdy by nevyhrala súťaž. Nie je to skvost skladateľstva. Ale pozná ju každý, a spieva. Je to prostoducho geniálne. Je to niečo, čo vystihlo dušu ľudí. Ale to je genialita autora. Toto je sen každého. Ničo takéto, aby mi hovrilo môj stvoriteľ. Raz zložiť taký duel, maximálne jednoduchý, ktorí budú všetci predvádzať ako zlatú klasiku Very Happy Very Happy

Genialita je v jednoduchosti, ale šťastie praje pripravenému.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Melgurth
Bežný tlachal

Založený: 10 Feb 2007

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 5:46 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy napísal:
Divadlo je divadlo. Más svoje zákonitosti, a svoje neobmedzené možnosti. 1. Môžeš zahrať dokonale, dobové divadlo, a hoci aj v teplákoch. Vystihneš ducha doby, a vyhral si. Len nehovor, že je to living history. a povedz divákom, že sa hráš na dobový kostým, neklam ho.
2. V prvotriednom kostýme tieť ľahko spravíš hovadinu.
3. Ludí môžeš oklamať o dobe, reáliách, ale nie o divadle a šerme - o kumšte. Divák, ak nie je to zbor z cvokhausu, rozozná, čo je dobré. Môžeš ho "oklamať", ale iba férovo. napr divadlom oklamať šerm alebo naopak. Ale potom, musíš byť fakt dobrý v tom druhom.
4. Neplatí to pre tých, ktorí si tvrdia, že nám to stačí. S tými už nič.

suhlasim Wink raz sme na 1 sukromnom vystupeni spravili "mensi" ulet a absolutne nikomu nevadilo, ze vsetci boli v barokovych kostymoch a ja som tam behala v rifliach Cool prave naopak, kazdy sa na tom prefektne zabaval Laughing

"chlapi su podradna rasa..."
"... som uzasna..."
Návrat hore
Andrej Kakos - Kakac
Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 8:36 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
kakac: a kolko z nas si napise a zahra scenar, ako od Shakespeara ci Moliera? Nefandime si...

Moj zlaty, kto povedal ze ktokolvek z nas pise ako Shakespeare? Prosim ta nevymyslaj si blbosti. Ja som pisal len o principoch a s nikym som sa neporovnaval. A principy by mali v divadle fungovat ci si spickovy autor ako Stoppard alebo niemand ako ktokolvek z nas. Ked napises tragediu ale neodlahcis ju komickymi scenami tak to bude nuda ako hovado a divaci sa budu kazdych pat minut kukat na hodinky.

lucilkaa napísal:
kakac: No neviem, my nemame problem s tym, aby sa divaci smiali a ani ich k tomu nemusime nutit...kvalitne vsak zahrat dramu ci tragediu a vyvolat tak v ludoch dojimave pocity je podla mna tahsie. V klasicizme dokonca delili zanre na nizke a vysoke, kde patrila tragedia. Komedia, satira patrili medzi tie nízke.

To s tym rozdelenim mas pravdu (rovnako to fungovalo aj v antike), ale za a) klasicizmus je uz aj v divadle davno minulostou b)pochybyjem ze rekonstruujete presne divadlo z tohoto obdobia. Dnesneho divaka by klasicisticke divadlo asi moc nebavilo - preto sa tomu treba aj trosku prisposobit. Osobne si myslim ze pre sermiarske vystupenie je nizsi styl ovela vhodnejsi ako vyssi - vies si predstavit sermiarsku operu napr. ja osobne nie.
S tym aby sa ludia na vas smiali problem byt nemusi - ale nutit ich k tomu treba. Nutis ich k tomu scenarom, hereckymi vykonmi, kostymani alebo gagmi. Jednoducho sa nepostavis na podium, nestojis tam, nic nerobis a ludia sa na tebe nesmeju.
Zahrat tragediu je podla mna naopak omnoho mensi problem ako komediu - humor je nieco co totiz nesedi kazdemu a kazdy z nas chape iny druh humoru. Komedia je narocnejsia na scenar - ked teda nechces vymysliet nieco na sposob Scary movie, ale nieco co ma aj isty stupen inteligencie. Tragedia nopak moze byt aj velmi prostoducha a u ludi vyvolava silne emocie - napr. taky Titanik.
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 8:47 am    Predmet: Odpovedať s citátom

kakac: nie som tvoj zlaty Wink A ked si sa nechcel porovnavat, preco si vytahoval tieto mena? Ja nepisem ako Shakespeare, nie som studovany herec, ani reziser ci scenarista. Nepoznam asi principy divadla, tragedie neodlahcujem scenami, kedy divaci od smiechu padaju zo stoliciek, ale aj tak si myslim, ze ziadny divak nenamietal, ked sa na nase vystupenia pozeral...

Ked uz si pri antike, povedz mi, kde je napriklad v tragedii Oidipus alebo Orfeus nejaka vesela scena? nejak mi to vypadlo... Alebo to len bolo zle napisane a greci sa kazdych pat minut pozerali na hodinky??

Ze su minule divadelne zanre mrtve si myslis. Nie su uz tak rydze a ciste, ako boli kedysi, ale to nie je vinou onoho druhu divadla, ale vyvojom doby. Ale aj dnes ma v Taliansku divadla, kde sa hra commedia del arte alebo divadlo masiek a ludia na to chodia. Cize aj v dnesnej dobe sa uplatnia styly minule. Cize ak je niekto ozaj frajer, nevidim dovod, aby neskusil hoci aj sermiarsku operu - ja osobne si to viem kludne predstavit v spolupraci s opernymi spevakmi, ktori odmakaju spievanu cast a my sermiari im zabezpecime akciu.
Návrat hore
Andrej Kakos - Kakac
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 9:28 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pisal som tie mena lebo som uvadzal priklad ako sa daju do tragedii vlozit aj humorme sceny - divak nutne nemusi padat od smiecu zo stolicky - to uz trosku hyperbolizujes, nemyslis si? Vase vystupenie som nevidel ziadne tak ho nehodnotim a neviem posudit ci sa niekto ma narok stazovat alebo nie.

Rozhodne si nemyslim ze minule divadla su mrtve - ja mam rad divadlo v kazdej jeho forme. Take divadla ako pises naozaj existuju - hraju tradicne hry tradicnym sposobom - udrziavaju iste kulturne dedicstvo, ci uz v Taliansu, alebo aj vo Francuszku ci v Japonsku. Ale tak isto pochybujem ze do tychto divadiel chodia najma domaci - myslim si ze vacsina navsevnikov su turisti ktori chcu vidiet nieco tradicne.
Nase vystupenia, nech si kto chce co chce hovori, nech si pre pokoj duse nahovara ze udrzuje nejake extremne kuturne hodnoty, su naproti tomu urcene pre siroku verejnost a podla toho ich treba aj koncipovat. Cize radsej vybrat inteligentnu komediu a ked uz sa rozhodnut ze chcem robit tragediu nevybrat si toho Oidipa ale radsej nejaku hru kde mam aj humorne pasaze ktore udrzia divaka v stave bdelom. Jednoducho doba sa meni a tym sa menia aj naroky na divadlo. Anticke hry na svoju dobu boli napisane dobre, tak isto na svoju dobu boli dobre napisane hry Shakespeara aleno Moliera. Bohu zial svet sa meni a ked chces dnes robit tieto hry treba ich upravovat aby boli pre dnesneho divaka zaujimave. Ked si precitas uz len takeho Lakomca, zistis ze to nie je z dnesneho pohladu vtipne a nechapes ako to moze byt Moliere povazovany za skveleho komedialneho autora. Potom si pozri moderne spracovanie Lakomca vo Zvolene - s upravenymi dialogmi a gagmi. Uvidis v com je ten rozdiel medzi myslenim a vnimanim cloveka barokoveho a sucasneho.
Návrat hore
sphinx
Bežný tlachal

Založený: 05 Feb 2007

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 10:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas: prepac, ale teraz skutocne nerozumiem, mozno je to tym ze pisomne sa neda vyjadrit celkom tak ako by clovek chcel. ale: v poznamke k nasmu vystupeniu si poznamenal ze divakom sa pacia aj troja, kralovstvo nebeske a keckari, nasledne na to si sa ohanal profesionalitou, pricom ti ocividne nevadi, ze ste spravili vystupenie v rifliach (ak som nededukovala spravne, a Mel do vasej skupiny nepatri, odpust). takze?
urobili ste presne to co tu triarius a ostatni uz hodnu chvilu tvrdia, a sice, prisposobili ste sa publiku za ucelom pobavit ho (predpokladam ze asi tazko svojou super teatralnostou) a celu dobovu vernost ste zrejme niekde zabudli... hoci ju vzyvate ako svoju muzu jedinu...

netvrdim ani ja ani nikto iny, ze nase vystupenie bolo co do vernosti super,ultra,hyper bombasticke, ale ten potlesk tam asi nebol iba preto ze by v hladisku boli nasi ocinkovia a mamicky,ktori jednini nam tlieskali.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 10:12 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Sphinx: Ta akcia s riflami bola interna skupinova zalezitost, robili sme to pre seba a velmi blizkych priatelov, nie pre siroku ci aspon uzku verejnost, hehehehehehe... Takze je to zase o niecom inom... Ale ak ta to potesi, tak seriozne a vazne treningy absolvujeme v kostymoch, najma ak su robene na verejnych priestranstvach... A nie v keckach... A nehrame sa na obyvatelov Troje ci coho... Bolo to vystupenie od nas nam... A akyze sme my uz len divaci, ked sa nesmejeme ani na kopancoch do zadku, ani na hlupych vetach, ani na sebazhadzovani sa vystupujucich? Hoci, ked sa tak nad tym zamyslam, toto nie je vlastne celkom pravda, kedze lekvar v tvari ci vajce na hlave ma dokaze pobavit... Twisted Evil A k tej "superteatralnosti", ci akosi to nazvala... No, super by som nahradil pojmom "na slovenske sermiarske pomery celkom schopnou" a malo by to stacit... Ale kedze ako meradlo beriem hodnotenia profesionalnych divadelnikov, asi skor dam predsa len na nich, nehnevaj sa... Wink

Ale odpustame ti... Cool

Inak, mne Moliere stale pride vtipny, aj s odstupom casu, dokonca mi ho nie je potrebne upravovat... Len je vediet, na co sa zamerat...
Návrat hore
Andrej Kakos - Kakac
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 10:23 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Moliere ti moze prist vtipny uplne v pohode. Ved som pisal ze kolko ludi tolko chuti - a co sa tyka humoru to plati este dvojnasobne. Ja osobne som cital Moliera niekolko krat, ale vtipny mi neprisiel, co uz. Ale to nic nemeni na fakte ze to bol velky dramatik.
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 02, 2007 10:27 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Este k tomu prisposobovaniu sa divakom... Vsetko ma svoju mieru a nic sa nema prehanat... Ak mam v publiku napriklad vacsinu 5-rocnych deti, tak nebudinkam rozpravcickat ako maminucocka s mimincockom... Ak sa medzicasom divaci opili, nebudem predsa na podiu grgat, plut a zvracat... Ak vystupujem pre detsku onkologiu, nemusim nutne zomierat a podobne...

Inak, rad by som upozornil na to, ze to vyssie je len priklad, nieco ako Servantova scenka, hehe... Ale spokojne na tom mozete stavat svoje argumenty...

Molier... Hm... Dialogy zastarane, zapletka na dnesnu dobu nepravdepodobna... Ale ti ludia, charaktery, tak ti su tu stale... Sledovat ludi sa oplati kedykolvek, lepsiu inspiraciu neziskas nikde a nikdy..
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 25, 26, 27  Ďalší
Strana 21 z 27

Prejdi na: