Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Po Apr 30, 2007 2:32 pm Predmet: |
|
|
no jedna libra je pol kila. _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Po Apr 30, 2007 6:58 pm Predmet: |
|
|
Jo, cca 90 kil je to... Vcelku sluuuuusna sila to musela byt, aby ste to napli... ale tak na druhej strane, nikde nie je napisane, ze z toho luku aj vystrelil, len ho napol. A na to boli finty. |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 6:11 am Predmet: |
|
|
Majlo napísal: | Nejako do toho zvlast nevidim, ale 180 libier je proste 180 libier. A je jedno ci na 2 metroch alebo na 2 kilometroch. To je nutny tah na napnutie luku.
|
no mailo,tak technicka otazka mam 100 lb kusu...myslis,ze dokazes jej luciste napnut takym sposobom ako 100 lb luk?
predsa ta sila sa lahsie rozklada na vacsej ploche,ako na mensej
a inak tak trochu OT: ludske telo je naozaj silne, svaly na rukach dokazu trebars zdvihnut 2-násobok nase jvlastnej váhy (ak ich spravne cvicime)
a zlaty kliniec programu z nasej drahej wikipedie: England were capable of shooting bows from 150-200 pounds
cize nie len 180 lb,ale dokonca 200 lb ...vraj zo studovanych kostier bolo zistene,ze tie partie,ktore su pri lukostrelbe najdolezitejsie boli velmi svalnate
Glaurung moja dalsia investicia bude asi 30 lb luk (potom si mozme niekedy zastrielat)
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Ľubo Wassermann Bežný tlachal
Založený: 07 Dec 2006 Príspevky: 88 Bydlisko: KE
|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 7:44 am Predmet: |
|
|
Wikipedia je amaterska encyklopedia zalozena na prispevkoch, ktore tam moze pridat hocikto. Su sice kontrolovane a da sa nahlasit nepravdivost a podobne, ale stane sa ze tam mozu byt bludy  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 9:32 am Predmet: |
|
|
Servant mam technicku odpoved. Na natiahnutie 100 lb kuse alebo luku potrebujes 100 librovy tah. Predstav si to asi takto. Pripevnis luciste na pevno a potom na tetivu zavesis 100 lb. A je jedno ci je to luk alebo kusa. Je treba tahu 100 libier na napnutie. Velmi jenoduche.
Je samozrejme, ze kusa sa napina tahsie, ale s dlzkou lucista to priamo suvsiet nebude. Skor asi ide o to, ktore svaly pri tom pouzivas. Pri luku ruky a chrbat. Pri kusi len ruky. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 12:13 pm Predmet: |
|
|
ak si pri napinani kuse spominany nastroj opres predkom o zem, pristupis, a potom zatiahnes za tetivu ako pri mrtvom tahu 'asi' sa to bude napinat trosticku lahsie.. _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 5:50 pm Predmet: |
|
|
Thailandyr ano,pri normalnom napinani kuse je to trochu inak,to zapajas hlavne brusne svaly a ruky
Majlo
tak inyk priklad...musis vytrepat 100 kg kybel na lesenie
moznost 1-zdvihnut ho a podat o poschodie
moznost 2:pouzijes kladku
ano,praca zostane rovnaka,ale kedze pouzitim kladky zdvojnasobis dlzku lana,ktore sa pouzije, musis teda zdvihat 50 kg(v skutocnosti,kedze kladka ti deli tu vahu na 1/2)
a co sa wikipedie taky...samozrejme,ale vzdy ak sa niekto na nieco odvolava,je tu moznost,ze udaj je chybny (nech tro napise aj ten najlepsi historik) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 6:02 pm Predmet: |
|
|
no pri napinani kuse sa uz pouzivali hevery a kladky, cize by som toto napinanie nebral tak tragicky.... Luk bola asi trosku ina kava. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 9:48 pm Predmet: |
|
|
No jo to je pravda. To sme uz ovsem od lukov s roznymi dlzkami ramien, rovnakou silou a "komforte" pri napinani asi daleko. Jedine co som chcel povedat bolo, ze pokial 2 rozne luky maju uvedenu rovnaku silu v librach ich napinanie by pri rovnakej technike malo byt rovnako namahave. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 10:27 pm Predmet: |
|
|
Majlo napísal: | No jo to je pravda. To sme uz ovsem od lukov s roznymi dlzkami ramien, rovnakou silou a "komforte" pri napinani asi daleko. Jedine co som chcel povedat bolo, ze pokial 2 rozne luky maju uvedenu rovnaku silu v librach ich napinanie by pri rovnakej technike malo byt rovnako namahave. |
ak su rovnako dlhe, pouzite boli rovnake materialy a su rovnako hrube, tak to bude urcite pravda
ale cim hrubsie drevo (na ukor dlzky) tym tazsie sa bude napinat
Majlo a az tak daleko tym prikladom od nich nie sme...ved na cim vacsej dlzke sila posobi,tym mensia je v jednotlivych bodoch (rozlozi sa)
hoci celkova praca potrebna na natah bude rovnaka, pojde to lahsie s tym dlhsim  _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum
Naposledy upravil miso dňa St Máj 02, 2007 9:37 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: St Máj 02, 2007 7:33 am Predmet: |
|
|
servant napísal: | ...hoci celkova sila sposobena natahom bude rovnaka (a aj sila potrebna na natiahnutie), pojde to lahsie s tym dlhsim  |
Hmmm. Toto si dost protireci. Ak bude sila na napnutie rovnaka preco by to malo ist s jednym tazsie a s druhym lahsie.
Ale nestracajme sa v teoretizovani. Dnes zhodou okolnosti idem na trening lukostrelcov tak sa tam na to popytam. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: St Máj 02, 2007 9:36 am Predmet: |
|
|
Majlo
srry,som sa pozabudol...celkova praca je rovnaka...musis vynalozit mensiu silu,ale na vacsej ploche
hned to opravim v predchadzajucom prispevku
hoci na natiahnutie spominanych kategorii (od 150 lb vyssie) je potrebna zrucnost a poriadny trening (co mali tito lukostrelci uz od malicka)
ja som napr. rad,ze napnem 50 lb luk (Glaurung ho napne tiez a pritom nema v rukach urcite taku silu ako ja)
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Aldaron Ďuriš Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 123 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: St Máj 02, 2007 6:04 pm Predmet: |
|
|
servant napísal: | Majlo
srry,som sa pozabudol...celkova praca je rovnaka...musis vynalozit mensiu silu,ale na vacsej ploche
hned to opravim v predchadzajucom prispevku
hoci na natiahnutie spominanych kategorii (od 150 lb vyssie) je potrebna zrucnost a poriadny trening (co mali tito lukostrelci uz od malicka)
ja som napr. rad,ze napnem 50 lb luk (Glaurung ho napne tiez a pritom nema v rukach urcite taku silu ako ja)
 |
diky a ktomu kupavaniu kup si radsej rovno 40lb pretoze potom ta bude nudit ze aj na blizko musis dvihnut ten luk vyssie a pouzit balistiku  _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: St Máj 02, 2007 8:17 pm Predmet: |
|
|
Glaurung
ak ma z neho naucis strielat,tak v poho
...len ja si budem kupovat na lavaka (alebo taky,co nema nijake vylepenia pre pravaka)
|
Návrat hore |
|
 |
Valter Pajer - Gawain Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007 Príspevky: 211 Bydlisko: Tam medzi BA a PK
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 3:17 pm Predmet: |
|
|
servant napísal: | Majlo napísal: | Nejako do toho zvlast nevidim, ale 180 libier je proste 180 libier. A je jedno ci na 2 metroch alebo na 2 kilometroch. To je nutny tah na napnutie luku.
|
no mailo,tak technicka otazka mam 100 lb kusu...myslis,ze dokazes jej luciste napnut takym sposobom ako 100 lb luk?
predsa ta sila sa lahsie rozklada na vacsej ploche,ako na mensej
a inak tak trochu OT: ludske telo je naozaj silne, svaly na rukach dokazu trebars zdvihnut 2-násobok nase jvlastnej váhy (ak ich spravne cvicime)
a zlaty kliniec programu z nasej drahej wikipedie: England were capable of shooting bows from 150-200 pounds
cize nie len 180 lb,ale dokonca 200 lb ...vraj zo studovanych kostier bolo zistene,ze tie partie,ktore su pri lukostrelbe najdolezitejsie boli velmi svalnate
Glaurung moja dalsia investicia bude asi 30 lb luk (potom si mozme niekedy zastrielat)
 | Nooo vies, anglicke luky boli vo viacerych variantach a tie ako si spomenul 180 lbs alebo pounds sa napinali tak, ze si strelec lahol na zem a oboma nohamy sa zaprel o luciste a taktiez oboma rukami napo tetivu, pred tym si ale zalozil sip do tetivy tak, aby bol medzi spickamy noh. Ked toto vsetko zvladol, tak mohol vystrelit. Tieto luky boli len experiment, takze sa moc his. dokumentov nezachovalo, pretoze ich v tom momemte ako vyvinuli takyto luk napadlo, preco by ako hlupaci strielali takto, ked namiesto trapiaceho sa chlapa mozu pouzit drevenu konstrukciu alebo sochu(veeeeelka kusa).  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 06, 2007 3:21 pm Predmet: |
|
|
Silalukuzalezi aj na hustote dreva cize pocte letokruhov na centimeter. Tys je hustejsi ako napr. jasen, takze pri sile cca 60 lbs je luk tensi a lahsi ako u jasenoveho. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Jún 18, 2007 9:04 pm Predmet: |
|
|
deCarabas napísal: | Glaurung: no neviem, on taky sip vystreleny z kostenno-dreveneho mongolskeho reflexaku, ktory ma dostrel cca 200 metrov ti tiez asi velky usmev na tvari nevycaruje... Zvlast ked je vystreleny za jazdy z kona... |
No, mongolske luky mali dostrel az 500 metrov a boli z rohov jaka( to je to skarede, chlpate, a rohate zviera podobne krave)  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Júl 12, 2007 7:25 am Predmet: |
|
|
Raz som vyrobil na zakazku 100 librivy warbow a ten deges si mislel, ze ked ma dost velke bicepsi, tak ho hravo napne. Ale nedokazal natiahnut ani tetivu, tkoru bez najmensich problemov natiahla noja snubenica(tiez lukostrelec)  |
|
Návrat hore |
|
 |
Ivan Krajčovic Bežný tlachal
Založený: 12 Sep 2006 Príspevky: 90
|
Zaslal: Št Júl 12, 2007 9:39 pm Predmet: |
|
|
Gawain napísal: | Raz som vyrobil na zakazku 100 librivy warbow a ten deges si mislel, ze ked ma dost velke bicepsi, tak ho hravo napne. Ale nedokazal natiahnut ani tetivu, tkoru bez najmensich problemov natiahla noja snubenica(tiez lukostrelec)  |
to natahovala tu tetivu pred degesom? len ci sa trosku nehanbil...  _________________ Dokud nebudou uvedomeli, nebudou se bourit, a dokud se nevzbouri, nemohou se stat uvedomelymi. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Júl 19, 2007 8:02 pm Predmet: |
|
|
A ako strasne.  |
|