|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 12:08 pm Predmet: |
|
|
deCarabas: ale my tu nikde nejake konkretne zbrane nespominame, ak sa pozries, tak niekde dozadu hovorim zenach sermujucich im primeranou zbranou...a co sa tyka nizsich stavov a vyuky sermu - ak som vysluzily zoldnier a viem, ake nebezpecenstvo hrozi mojej dcere od roznych pobudov, nenaucim ju nieco zo svojich bojovych znalosti, aby mala aspon nejaku sancu ubranit sa? - a uz mas aj vysvetlenie na scenar _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 12:10 pm Predmet: |
|
|
| deCarabas napísal: | | triarus: sorry, ale Xena mi pride predsa len horsia ako Kralovstvo nebeske... |
ale ja stale hovorim o sermiarkach v dobovych kostymoch a nie o polonahych zenskych, liezajucich vzduchom a hadzucich dialkovo ovladany cakram _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 12:12 pm Predmet: |
|
|
triarus: takychto vysvetleni som videl kopec a vacsinou su... no ja neviem, slabe. Aby si hral vysluzileho zoldaka, mal by si mat aspon 40 - 45 rokov To je jedno, skratka a dobre ked uz ma zena sermovat, tak by mala mat naozaj realny dovod a moznosti. Asi sa nechapeme... Videl si d´Artagnanovu dceru so Sophie Marecau? Tam sermovala oboma rukami kordom. A to sa mi pacilo, lebo to nebol serm v pravom slova zmysle, bol to zensky serm a bolo ukazane, ze ma ine fyzicke moznosti a ine schopnosti. |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 12:12 pm Predmet: |
|
|
| deCarabas napísal: | | Este raz: Netvrdim, ze zeny nesermovali a ze nesmu sermovat. Poukazujem na realny podklad pre serm zeny v scenke, na to, ze by mala mat adekvatnu zbran a nezaskodi, ak aj ukaze cosi zo zenskeho sermu - skriabanie, kopanie, kusanie. Je totiz pekne, ze slachticne (niektore) sa ucili bojovat, ale tie sa do boja aj tak nikdy nedostali. |
...neviem ci si postrehol, ale presne toto tu celu dobu tvrdime a obhajujeme, len ty sa nam to stale nejako snazis vyvratit... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 12:14 pm Predmet: |
|
|
triarus : no to som zjavne nepostrehol
Len citat napriklad Igora Vitovica: "Atika ja som za rovnopravnost zien a muzov co sa tyka sermu. ak sa na to citi, plechy, helmu na nu, rev bojuj ak sa citis. som za to aby sa zeny aktivne zucastnovali/podielali na vystupeniach." Cize je jasne, na co reagujem...
Pripadne este tvrdil tusim triarus: "ono je niekedy tazke vysvetlit emancipovanym zenam, ze emancipacia je domenou nasej doby a nie casov minulych, na ktore sa v nasom konicku hrame...ono tie hyperemancimovane zienky v tych dobach koncievali dost blbo..." Kde vlastne suhlasis so mnou, ze zena, ktora sa prejavila niecim muzskym mala poriadny pruser... A serm mecom rozhodne takymto prejavom bol... Si myslim...
Naposledy upravil deCarabas dňa Št Apr 19, 2007 12:19 pm, celkom upravené 2 krát |
|
| Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 12:16 pm Predmet: |
|
|
to deCabras: to ze nebolo nieco velmi caste, este neznamena, ze to nemozem pouzit v scenke?!...vid opesaly rytieri pri krescaku (prosim je to len priklad nerozoberat tu opat rytiera bez kona)
suhlasim, ze pre zeny su typickejsie lahsie zbrane alebo skor hrable, kosa, palica, dika, atd....
pochybujem ale, ze by neaka sedliacka vlastnila tesak ci mec...
ale pri zenach vo vyssich vrstvach ktore mali na mec ci tesak, preco nie... kludne aj jedenapoku! ale len v tedy ked s nou dokaze zaobchadzat! zeny (baby? ) v nasej skupine, ktore sermuju jedenapolkou na vystupeniach to s nou aj vedia! urcite vyzera velmi zle, ak ma 160 cm baba s vahou 49 kg v ruke jedenapoklu s cepelov 100cm... mec musi byt predsa prisposobeny velkosti sermiara/ky, to je jasne!!!
ak to vyzera dobre, je to zakomponovane super do scenara (co je velmi dolezite) si osobne myslim, ze niet co namietat!!! _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 12:24 pm Predmet: |
|
|
no to som si vsimol, ze si to nepostrehol
- prepac, ale snad si postrehol, ze ja nie som Igor a nezdielam jeho pristup k sermu a z toho pohladu prosim vnimaj aj moje prispevky
- no a tou hyperemancipaciou som prave myslel tie sermiarky v nevhodnych kostymoch a nevhodnych rolach, s nevhodnymi zbranami, hajacich svoje prava v muzskej spolocnosti _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 1:02 pm Predmet: |
|
|
Si to moc beriete.... Niekto ma citoval v tom smere, ze sme komedianti... Sme... Robime divadlo... A divadlo ma svoju logiku... Ak ju porusim vedome, musim to vediet vysvetlit... Ak nevedome, som neschopny a mal by som na sebe pracovat...
To je cele, co sa vam snazi deCarabas vysvetlit... Nech zeny sermuju, pohoda, divaci to chcu... Ale nerobte z nich dementov a dajte si namahu vysvetlit preco vlastne sermuje a ako k tomu prisla... Tot jedina prosta vec... |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 1:20 pm Predmet: |
|
|
ale z divakov nikto dementov nerobi (aspon my teda nie) - my len tvrdime, ze staci do scenara vhodne zakonponovat rolu zeny sermiarky a nemusis siahodlho divakovi vysvetlovat, akoto, ze tam je a preco a ze to ale zase tak caste nebyvalo...
...aleboo sa mam na zaciatku postavit na podium a povedat""Mili divaci, v nasej scenke dnes uvidite sermovat aj zeny. Uvedomujeme si, ze Vam je vsetkym jasne ze v obdoby stredoveku bolo na zaklade spolocenskeho zriadenia takmer nemozne, aby zena sermovala, ale podla historickyňh pramenov, menovite...sa nam dochovalo, ze k takymto pripadom doslo, co vam aj teraz predvedieme. Takze tato nasa sermiarka vystupy na zaklade tej a tej udalosti, tam a tam, vtedy a vtedy." mam pocit, ze toto by z nich robilo vacsich blbcov... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 1:34 pm Predmet: |
|
|
| Nie, nemas sa na zaciatku postavit a urobit zo seba komentatora sportoveho podujatia... servant spominal scenar... V scenari sa obcas velmi vhodne daju pouzit dialogy... Uznavam, ze nie je lahke poskladat kvalitny scenar, ale casom sa to naucit da... A ked chytis rutinu, priamo v tych dialogoch zacnes divakom vysvetlovat co a ako, navyse ak si sikula a mas v sebe stipku talentu a zmyslu pre humor, tak tento sposob moze byt aj viac nez divacky zaujimavy a atraktivny... Samozrejme, najprv musis sam pred sebou dostatocne logicky obhajit, preco zena prave v tomto pribehu sermuje a ako sermuje... To je vsetko, co sa vam snazi deCarabas vysvetlit... |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 1:48 pm Predmet: |
|
|
jo  _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 1:50 pm Predmet: |
|
|
| servant napísal: | inak vy mate v publiku samych historik a archeologov?
 |
Medzi divakmi mame okrem rodin s detmi a kamaratov aj divadelnikov, hercov, pracovnikov muzea. A medzi nami mame jednu archeologicku, jedneho pamiatkara a jedneho archivara... Asi tak...
Triarius: Nemam ten pocit...Sakra, som zabudol:  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ivanka "Atika" Tlčhuba

Založený: 19 Mar 2007 Príspevky: 114 Bydlisko: Sever
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 4:07 pm Predmet: |
|
|
preco sa mi zda, ze jedini, ktorí vedia, co hovoria su deCarabas s Olaffom???
Zábava vas citat....len tak dalej....ja si tu doma budem potichucky citat, uskrnat sa a zdokonalovat svoje kostymy..... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 4:11 pm Predmet: |
|
|
toto niekomu nechutne zdvihne sebavedomie  
btw nechapem preco by som mal divakovi odovodnovat preco vystupuju damy. je vhodne tam dat nejaku vtipnu poznamku ale myslim ze to nie je potrebne. _________________ Piroha |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ivanka "Atika" Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 4:24 pm Predmet: |
|
|
a nemam pravdu? v ich prispevkoch vidim suvis....v tých ostatných ani nie.....  hehe..... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 4:48 pm Predmet: |
|
|
| Atika napísal: | a nemam pravdu? v ich prispevkoch vidim suvis....v tých ostatných ani nie.....  hehe..... |
to tak vyzera ked my co si radi myslime davame svetu vediet co si vlastne myslime potom vyzerame naprd pri tych co vedia
ale nech niesom uplne OT
neviem ako to bolo v historii, ale spodinu urcite tvorili aj zeny, a v takych pomeroch nejaku obranu, pripadne aj utoky museli ovladat. niesom si isty ci sa da z nejakych dobovych zaznamov vyhrabat ako zila spodina - ja osobne by som tipol ze na spodinu v danej dobe ti co zaznamenavali udalosti z vysoka kaslali... - moj nazor, pride mi to logicke nikdy som sa o to nezaujimal
preco by si autor scenara nemohol vymyslet postavu hardcore brutal drsnacky ( ) zijucej medzi chrapunmi( nejaki banditi by mohli byt dobrou spolocnostou ) ... mohla by nosit galoty, mec aj brnenie preco nie?
alebo - niekde tu bola spomenuta Talhofferova sestra - mohla mat rovnako sikovne kamaratky
ked sa chce, cesta sa najde. povedat "neda sa a hotovo" je podla mna blbost - ale zas ja som tiez jeden z tych co si mysli
samozrejme - chcelo by to velmi schopnu sermiarku. nemoze byt vidiet ze chlapi tu zensku setria, a v pripade ze bojuje s niekym viditelne schopnejsim tak by to tak malo aj skoncit, alebo aspon prebiehat, a nakoniec suboja pridat nejaku stastnu nahodu vdaka ktorej zenska vyhra
naozaj nevyzera dobre ked nejaka s prepacenim slecinka co ledva spravi naprah rozbucha chlapika ktory bojuje ako boh...  _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 4:50 pm Predmet: |
|
|
to antika: preco sa mi zda, ze jedini, ktorí vedia, co hovoria su deCarabas s Olaffom???
neviem ako si na toto prisla, ale kazdeho osobny nazor, neberiem ti ho...
to Olaff: ak som ta spravne pochopil, chcel si povedat, ze zenu treba spravne zakomnovat do scenara?! je to tak? aby divaci pochopili, preco sermuje v scenke...
ak je to teda tak a ty si spravne cital priklad mojho brata, (triarius) tak sme sa predca zhodli, alebo sa mylim? _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ivanka "Atika" Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 5:03 pm Predmet: |
|
|
Konan2: Antika???
mne to tak skutocne pride, nehnevaj sa...a po tomto skomoleni mojho mena sa patricne utvrdzujem v tom, ze nevies co pises...
Thailandyr: na toto je idealny barok...doba bola krutaaaaa....a v celom svete....
pravdu povediac si neviem predstavit o co by sa mali mlatit dve chudacky v obdobi stredovekom, hehe....ale to moze byt sposobene aj tym, ze nie som este dost scitana....
a rada by som Olaffovi v suvislosti zeny a serm pripomenula scenku na jednej nemenovanej akcii nemnovanej skupiny, kde sa kocka v kanadach a kratkej sukni prebila cez 3 ozbrojencov....  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 5:06 pm Predmet: |
|
|
to atika: prepac za skomolenie mena... ale inak si myslim ze viem o com pisem!!! ale ako som uz povedal, tvoj nazor ti neberiem... _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
minue Bežný tlachal

Založený: 16 Dec 2006 Príspevky: 84 Bydlisko: SE
|
Zaslal: Št Apr 19, 2007 6:12 pm Predmet: |
|
|
to all: vskutku originalna debata.
vobec mi nepripadalo, ze by ma spolusermujuci kamarati diskriminovali tym, ze zo mna nespravili "kralovnu mecov" co sa tyka gotiky bola som spokojna aj s palicou. pretoze sedlac sermujuca mecom a este pokial to ovlada je fakt trapne a trapne je pokial slachticna majuca za sebou sprievod "ochranky" zneskodni v sermiarskom suboji nejakeho nasilnika.  _________________ za ohováranie sa odsudzovalo aj na vlastné vyzauškovanie a pojedanie psieho lajna každý týždeň v deň trhu |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|