|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Po Mar 26, 2007 2:45 pm Predmet: |
|
|
ved hej, o urivok sa nepriem,e..... ale to ako mayer hovory o bodoch, ty chapes ako ze zrazu prestavaju byt ucine, ja si to nemyslim, napriklad prave preto co si napisal dalej. ide len o mieru ucinosti z jeho strany, ved sam pises ze z rapirom sa bodalo o 106. sak on nebol urcite ziaden trtko.... ale kaslime na to, lebo to je na korespondenciu nie moc vhodna debata...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Mar 26, 2007 2:59 pm Predmet: |
|
|
hej. kaslat to. Nic nemam proti ak niekto robi meyera, teda ak to robi poriadne. (hmm, ale kde su v tom meyerovi smyky a povoly )
My asi zostaneme pri starsich majstroch. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: Po Mar 26, 2007 3:04 pm Predmet: |
|
|
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Po Mar 26, 2007 3:30 pm Predmet: |
|
|
nic zlom stettner,ale nakolko nemecky rozumiem akurat tak "ja" a "nein" tak ma niektore tvoje citacie starych majstrov strasne vytacaju...
pozri hore...
serm.sk
.de tam nieje _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Mar 27, 2007 7:58 am Predmet: |
|
|
Prepac, ale netrufam si to tu prekladat. Kedze to tu uz zostane zapisane, hocikto by sa toho mohol chytit, a spochybnit prkelad. Takto je ten text neskresleny. Tak sa ospravedlnujem, nemecky neovladjucim. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Mailo Bežný tlachal
Založený: 08 Jan 2007 Príspevky: 15
|
Zaslal: St Mar 28, 2007 12:03 pm Predmet: |
|
|
stettner napísal: | Prepac, ale netrufam si to tu prekladat. Kedze to tu uz zostane zapisane, hocikto by sa toho mohol chytit, a spochybnit prkelad. Takto je ten text neskresleny. Tak sa ospravedlnujem, nemecky neovladjucim. |
Pán majster Stettner.
Nechcem rýpať, no ak si si nieste istý svojím prekladom, tak odkiaľ beriete tú istotu pri posudzovaní starých majstrov?
Prepáčte, no čím ďalej, tým viac ma utvrdzujete v tom, že nie príliš dobre rozumiete o čom sa v tých knihách píše. Zaráža ma napríklad fakt, že hľadáte bod v „krátkom seku“ – pričom ten je podrobne popísaný a nerozumiem, o čom je táto debata... Verím, že ste si ho prečítal, no chcel by som vidieť toho člobeka, kto na jedno prečítanie všetkému porozumie a pochopí celý systém – ktorý inak nieje vôbec jednoduchý... Pretože bez urážky (aj keď viem, že tým vaše ego utrpí) – ak by ste Meyera skutočne pochopil, tak by ste tu nepísal to čo tu píšete...
Apropó: k tým zbraniam - hovorí vám niečo: "šermovať pierkom?" - ide o zástupné tréningové zbrane (to je nato, aby sa ľudia nepozabíjali...) Tieto zbrane - v školnom systéme používa celá Auschburgská vetva (teda nielen Meyer a určite skôr ako 1570...). A to je len čerešnička na torte.
Veľa zdaru. |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: St Mar 28, 2007 1:40 pm Predmet: |
|
|
Kupodivu hladam bod v kratko seku, lebo ho tam spomina ringeck, danzig, speyer, lew, a anonymus.
Spominate augsburgsku vetvu. Ha, ale porovnajte Maira a Meyera. Ved to je snad neporovnatelne.
Ale ved tym tvrdenim o fechtschwertoch ste nepopreli vobec nic z toho co tvrdim. Alebo si naozaj myslite, ze serm langschwertom mal rovnaku poziciu v 1470 a 1570?
Ja myslim, ze nie.
A k tym prekladom. Videl som preklady, a mozno ich robili aj odbornici. Ale pri preklade sa dokaze stratit toho mnoho. Preto som zastancom povodnych textov. Myslim, ze to nie je nepochopitelne.
O moje ego sa vobec nemusite obavat. Urcite mu nemozete uskodit.
Inak spojenie augsburgska vetva mate zo smeru Zakovsky? _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Mailo Bežný tlachal
|
Zaslal: St Mar 28, 2007 3:55 pm Predmet: |
|
|
Prepáčte pán Stettner.
To že vaše ego je nedobitné som pochopil už po pár príspevkoch .
To že šerm v 1470 a 1570 je iný je samozrejmé a preto sa aj Mi radšej venujeme systémom neskorších majstrov - teda aj Meyera...
K Mairovi a Meyerovi asi len toľko - PREČÍTAŤ NEZNAMENÁ POROZUMIEŤ - zamyslite sa nad tým a to je asi jediná vec, čo vám k tmu môžem povedať.
Áno som od Petra Žákovského |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: St Mar 28, 2007 4:01 pm Predmet: |
|
|
Preco Vas ci dalej utvrdzujem, ze nie prilis dobre rozumiem? Ak mate konkretne priklady, rad si tie argumenty vypocujem.
A k tej istote. Sklamem Vasu predstavu ak poviem, ze nemame istotu pri posudzovani ako pisete "starych majstrov". V niecom "takmer" isto vieme, ze asi takto, pri istom vahame a preverujeme. Preto sa s Vami rad pobavim na akukolvek temu ohladne sermu.
Tiez ma vcelku zaujima odkial ste a co presne robite.
P.S. Z augsburgu mam Lewa, schniniga, wilhalma jorg ci antonia rasta. Schninig je paskvil, rast je wallerstein s uvodom podla lewa. A lew je celkom pekny. Ale nic nenaznacuje ze by augsburgsky serm bo iny ako niekde inde. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: St Mar 28, 2007 4:07 pm Predmet: |
|
|
No zatial su Vase slova iba prazdne, ale verim, ze sa mozeme bavit aj na konkretnej rovine. Precitat neznamena porozumiet. Ved iba rok som cital, a nicomu nerozumel. Ked porovnam ako sme robilo zornhaw ort v 2002 a teraz, tak som rad, ze to video nikto iny nevidel. Nazory sa vyvijaju.
Meyerovi som iste nevenoval tolko pozornosti ako inym majstrom.
Mam len otazku, ako vy rozumiete starym majstrom ked sa pytate preco hladam v kratkom seku bod. Snad svoje porozumenie sermu neodvadzate iba od jedneho majstra. Lebo vacsina a to predsa nemoze nikomu uniknut ma pri kurtzhawe mod. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: St Mar 28, 2007 4:22 pm Predmet: |
|
|
To Mailo: Nechapem kde beriete tú istotu že Stettner nerozumie tomu čo číta. Keď sem dal prepis originál textu zabezpečil tým absolutne presný prístup k neovplyvnenému prameňu. Aj v odbornej praxi historici atď. často opäť siahajú k primárnemu prameňu napriek tomu, že je odborne, kriticky preložený a vydaný. Pretože každý prekladateľ aj keď nechcene prispieva do prekladu niečím vlastným ( preklad od dvoch rovnako dobrých jazykárov nebude taký istý) to NÁS prezmenu učili na seminároch stredovekej nemčiny. K tomu egu. Neviem do akej miery spolupracujete s Petrom Žákovským na preklade, interpretácii a následnom uvedení do praxe, prehodnoteniu všetkých za a proti ale pokiaľ ste len žiakom prímajúcim všetky informácie zadarmo bez vlastného vkladu prehodnotil by som Váš nechcem povedať drzý prístup. Pokiaľ ste aktívnym spolupracovníkom tak sa ospravedlňujem ale zatial ste ešte veľa adekvátnych znalostí nepreukázali ale akurát výrite zbytočne vodu. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Mailo Bežný tlachal
|
Zaslal: St Mar 28, 2007 8:39 pm Predmet: |
|
|
stettner napísal: | No zatial su Vase slova iba prazdne, ale verim, ze sa mozeme bavit aj na konkretnej rovine. Precitat neznamena porozumiet. Ved iba rok som cital, a nicomu nerozumel. Ked porovnam ako sme robilo zornhaw ort v 2002 a teraz, tak som rad, ze to video nikto iny nevidel. Nazory sa vyvijaju.
Meyerovi som iste nevenoval tolko pozornosti ako inym majstrom.
Mam len otazku, ako vy rozumiete starym majstrom ked sa pytate preco hladam v kratkom seku bod. Snad svoje porozumenie sermu neodvadzate iba od jedneho majstra. Lebo vacsina a to predsa nemoze nikomu uniknut ma pri kurtzhawe mod. |
"Precitat neznamena porozumiet. Ved iba rok som cital, a nicomu nerozumel. Ked porovnam ako sme robilo zornhaw ort v 2002 a teraz, tak som rad, ze to video nikto iny nevidel." - správne, tak odkiaľ beriete tú istotu, že teraz to robíte skutočne správne? Nebude to tak, že o ďalších 5 rokov zistíte, že to nebolo ono?
"Nazory sa vyvijaju." - Nemôžeš mať názor, či je jablko jablkom, alebo hruškou! Ale môžeš mať názor nato, či je chutné, alebo nie!!!!!
"Mam len otazku, ako vy rozumiete starym majstrom ked sa pytate preco hladam v kratkom seku bod. Snad svoje porozumenie sermu neodvadzate iba od jedneho majstra. Lebo vacsina a to predsa nemoze nikomu uniknut ma pri kurtzhawe mod". - No pretože: 1° Meyer ho má ako jediný dostatočne dobre popísaný aj s obrazovou prílohou...
2° Pretože platí teória, že z každého seku môže "vyrásť" bod, no naopak nie - skús nad tým porozmýšľať... |
|
Návrat hore |
|
 |
Mailo Bežný tlachal
|
Zaslal: St Mar 28, 2007 8:43 pm Predmet: |
|
|
vechter napísal: | To Mailo: Nechapem kde beriete tú istotu že Stettner nerozumie tomu čo číta. Keď sem dal prepis originál textu zabezpečil tým absolutne presný prístup k neovplyvnenému prameňu. Aj v odbornej praxi historici atď. často opäť siahajú k primárnemu prameňu napriek tomu, že je odborne, kriticky preložený a vydaný. Pretože každý prekladateľ aj keď nechcene prispieva do prekladu niečím vlastným ( preklad od dvoch rovnako dobrých jazykárov nebude taký istý) to NÁS prezmenu učili na seminároch stredovekej nemčiny. K tomu egu. Neviem do akej miery spolupracujete s Petrom Žákovským na preklade, interpretácii a následnom uvedení do praxe, prehodnoteniu všetkých za a proti ale pokiaľ ste len žiakom prímajúcim všetky informácie zadarmo bez vlastného vkladu prehodnotil by som Váš nechcem povedať drzý prístup. Pokiaľ ste aktívnym spolupracovníkom tak sa ospravedlňujem ale zatial ste ešte veľa adekvátnych znalostí nepreukázali ale akurát výrite zbytočne vodu. |
"Nechapem kde beriete tú istotu že Stettner nerozumie tomu čo číta." - neberiem istotu, no zatiaľ ma jeho príspevky presviečajú o tom že číta, ale príliš nerozumie.
To že výrim vodu je pravda, aj tak to nemá zmysel. Zbytočne sa budeme ťahať za slovíčka.
Inak dobré heslo:"Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom." Už sa ho budem držať, no mal by si aj Ty...
P.S.: prepáčte za gramaticke chyby - slovenčina mi robí problémi  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: St Mar 28, 2007 9:26 pm Predmet: |
|
|
Nie je prilis statocne vyrieknut obvinenia, a potom sa stiahnut. Iste sa radi s Vami porazpravame.
Ako si mozete dovolit tvrdit, ze niecomu nerozumieme, ked sami ste asi starsich majstrov necitali, ked Vas udivuje bod pri kurtzhawe. Takze z toho plynie, ze mate obzor zuzeny iba na Meyera. I sam P.H. Mair ma bod pri kurtzhawe, ten vyzera, ze toho do sermu riadne investoval.
Ste z vychodneho Slovenska?
Ak mate pocit, ze nieco mu nerozumieme, tak budte prosim konkretny. Iste, ze vsetkemu dobre nerozumieme, inak by nebolo predsa pochybnosti nad kurtzhawom.
Ci je jednoduchsie povedat, ze niekto niecomu nerozumie, a potom povedat, ze to nema zmysel, ze je to slovickarenie. Mozno dobry sposob ako zakryt svoju nevedomost. Nechcete ma presvedcit o opaku? _________________ Stettner
http://forum.tsc.sk
Naposledy upravil Anton Kohutovič dňa Št Mar 29, 2007 8:02 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Ľubomír Orenič Tlčhuba

Založený: 15 Aug 2006 Príspevky: 130 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Mar 29, 2007 7:41 am Predmet: |
|
|
Mailo tri veci mám na teba:
1. Nič nehovoriace odkazy na Wallerstein už tu boli. Skopíruj text, ktorý hovorí o tom ako chytať súperove údery a hoď to sem aby si to Stettner pozrel. On to tam hľadal, nenašiel a nikto mu nevedel poradiť. Ak môžeš....
2. Na fóre je odkaz na preklad Grassiho. Nachádzajú sa v ňom tie novinky, čo si spomínal? Ak áno, kde? Ak nie bolo by dobré aby si tu hodil preklad tých noviniek.
3. Na Myschwerku som našiel preklad Meyera a v ňom sa píše toto: Spodní sek
Taky tento provedeš. Jdi v náprahu do pravého vola (o tom pojednává predchozí kapitola) a práve když mùžeš na svého protivníka dosáhnout, postup a sekni zdola prespríčne na jeho levou paži tak, že príčkou jdeš vzhùru nad svou hlavu. Takto to provedeš. Pouč se o tom na malých postavách vlevo na obrázku označeném písmenem B.
je tento preklad správny? Tu je originál: Underhauw
Disen machstu also / Verhauw dich das du in Rechten Ochsen kommest (davon im nechst vorgehenden Capitel gesagt ist) und als bald du deinen gegenfechter erlangen kanst / so trit und hauw von Unden uberzwerch nach seinem Lincken Arm / das du mit dem kreutz hoch uber deinem Haupt kommest / so hastu in volbracht. Davon besihe die kleinen bossen in der Figur mit dem B gegen der Lincken handt.
Nejak sa my to nezdá. Nevieš mi to vysvetliť? Alebo, čo je tam zobrazené?
Ďakujem
[/img] |
|
Návrat hore |
|
 |
Mailo Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Mar 29, 2007 10:48 am Predmet: |
|
|
stettner napísal: | Nie je prilis statocne vyrieknut obvinenia, a potom sa stiahnut. Iste sa radi s Vami porazpravame.
Ako si mozete dovolit tvrdit, ze niecomu nerozumieme, ked sami ste asi starsich majstrov necitali, ked Vas udivuje bod pri kurtzhawe. Takze z toho plynie, ze mate obzor zuzeny iba na Meyera. I sam P.H. Mair ma bod pri kurtzhawe, ten vyzera, ze toho do sermu riadne investoval.
Ste z vychodneho Slovenska?
Ak mate pocit, ze nieco mu nerozumieme, tak budte prosim konkretny. Iste, ze vsetkemu dobre nerozumieme, inak by nebolo predsa pochybnosti nad kurtzhawom.
Ci je jednoduchsie povedat, ze niekto niecomu nerozumie, a potom povedat, ze to nema zmysel, ze je to slovickarenie. Mozno dobry sposob ako zakryt svoju nevedomost. Nechcete ma presvedcit o opaku? |
1° Žiadne obvinenie som neviriekol, ale len domienku.
2° Pri Kurtzhawe ma bod neudivuje, no nerozumiem, prečo stále naháňate veterné mlyny tam kde niesú...
3° S P.H.Mairom máte pravdu...
4° Som z Moravy
5° Som konkrétny - ozval som sa kôli tomu, lebo mi už nedalo, ako prepáčte: "przníte Meyera". Napr. "Ucit sa dlhy mec podla Meyera je asi ako ucit sa rapir podla prirucky sportoveho sermu z 19. storocia. "Len potom preco Meyer, podla teba vrchol techniky, troska pozabudol ze s mecom sa da bodat???? A sam o tom pise." a pod...
S toho usudzujem, že ste min. jedného majstra nepochopili. Pretože keby ste pochopili, nedovolili by ste si to napísať.
Konkrétne: Meyer píše otom, že s každého seku môže vyrásť bod, no keď vsúpite hlbšie do systému,a začnete zaoberať jednotlivými kusami, tak
sám zistíte, že preferuje body...
6° Ja vás nechcem presviečať že som múdrejší, resp. vidím viac do systému ako Vy... Nieje to treba - veď ste o svojej dokonalosti a jedinečnosti sám presvedčený...
7° A čo sa týka mojich, resp. našich prekladou - neprekladáme ich z internetu... |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: Št Mar 29, 2007 11:23 am Predmet: |
|
|
1. Ked vyhlasim verejne, ze sa domnievam, ze X nieco ukradol, v podstate ho z toho obvinujem.
2. cit:"Zaráža ma napríklad fakt, že hľadáte bod v „krátkom seku“", Vas to zaraza, ale neudivuje??? Viem, ze asi mate istotu predstavu o kurtzhawe podla Meyera, my hladame povodnu verziu, podla Lichtenawera. Pocul som o verzii kurtzhawu asi od niekal z Moravy, ktora sa podobala skor na "krump zu flechen" techniku. Mozno je to aj ta Vasa. Mozete ju predostriet?
3.-
4. Tak to nebyvame, daleko. Iste by bolo mozne aj osobne stretnutie, na detailnejsie prebratie. Petr Zakovsky mi pisal, ze bude chodit do Nitry, za Ruttkayom, ze by niekedy bolo mozne stretnut sa. Ale nic konkretne. Myslim, ze by to mohlo byt zaujimave, zistit stav za riekou Moravou.
5. Osobne som zaujaty voci Meyerovi. Mozno nepravom. Mozno nie. Poviem Vam preco ma znechutil. Ja mozno sice prznim Meyera, ale on podla vsetkeho trosku sprznil Lichtenawera.
6. Jednine o com som presvedceny je, ze k dostatocnemu poznaniu stareho sermu mame velmi daleko. A som si isty, ze treba o vsetko pochybovat. Teda co sa tyka interpretacii povodnych textov.
7. Aky je rozdiel, vykonat transkribciu z obrazku nascanovaneho z mikrofilmu, ktory pride postou, alebo scanu uverejneneho na internete, alebo priamou transkribciou v archive? Myslim, ze mediu neovlyvnuje semanticku hodnotu jednotlivych stranok.
P.S. Teraz vyzera, ze robite Meyera, ale v inej teme ste sa prihlasili, ze aj vy robite Lichtenawera. (Sic ho Meyer spomina) _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: Št Mar 29, 2007 12:42 pm Predmet: |
|
|
otazka zprznenia lichtenawera je otazna, (praveze iny pohlad moze byt taky, ze je to jeho technicky vrchol (evolucia)) ale, chalani viete ze, nic na zaciatku sa nejavy tak ako v strede cesty, pripadne na jej konci.
Pochybnost je mudrost. Iba hlupak veri hned vsetkemu, co vidi alebo pocuje.
Mudry clovek pochybuje. Najskvor preskuma, kam sa chysta vstupit, aby sa nenechal vlakat do osidiel iluzie. Pochybnost prichadza na svet poznavanim a bez poznavania sa k pravde nedostane nik.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: Št Mar 29, 2007 1:45 pm Predmet: |
|
|
Pre tarkila:
V obdobie, ked zil a tvoril Meyer nie je vobec vzdialene obdobiu P.H.Maira. A ten nasledoval Lichtenawera v dosti povodnom smere. Tak ako je talhoffer odklon Lich. tak aj Meyer. Takze je Meyer vrchol evolucie? Moze byt, alebo aj slepou vetvou vyvoja. Lebo "vzdy" existoval lichtenawerovsky mainstream. Trosku si sice teraz odporujem, ale snad v medziach normy.
Ved ja vlastne vobec nechcem bojovat proti Meyerovi. Som rad ak ho niekto robi poriadne. A rad by som to videl.
Pre Maila:
Ste z M.C.E? Adorea? _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2007 Príspevky: 54
|
Zaslal: Pi Mar 30, 2007 4:12 pm Predmet: SCNR: Meyer, Meyer... |
|
|
Povedal by som to takto - Spociatku je Meyer pritazlivy...je to more textu, su tam obrazky, posobi to tak systematicky...ovsem po porovnani s "ortodoxne Liechtenauerovskymi" autormi treba odstranit par pismenok - Meyer je pritaz... _________________ Even if you Meyer, you're still retarded...
Naposledy upravil genyjus.m dňa Pi Mar 30, 2007 5:02 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|