Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Ženy a šerm
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 25, 26, 27  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Pi Mar 09, 2007 7:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

hmm,nuz prinasam k teme,co som dnes precital, hoci mojim zdrojom je historicky roman (cesky), myslim,ze dost velka cast tu vierohodna je, ale uz k veci
v knihe Zlomena pečeť (je to o Mikulášovi, nevlastnom synovi Premysla Otakara, nadherna to gotika) som sa docital: Hledím cestou na Adelheidu, sedí na koni rozkročmo jako chlap, je oblečena jako rytiř, nečini ji to žádne potíže. Je vidět, že má školu Rudolfova dvora (Rudolf Habsburgský,moj dodatok). Králova rodina nebo čeleď, všechno jedno, pokud šlo o výcvik ve zbrani.

...nasledne je tam spominane,ze Adelheida vynikajuco strielala z luku,hadzala ostep, dokonca suboj s Mikulasovim najlepsim sluhom (alebo skor druznikom, Adelheida bola Mikulasova zena), ktory spomina druznik ako velmi namahavy (cize jej to asi slo)

...mozno teda predpokladat,ze hoci zeny vacsinou nebojovali vo vojnach a na turnajoch, niektore vojensky vycvik dostavali (a nie zly), dokonca nosili brnenie
dovod,preco nie su malby s takymito zenami je podla mna v tom,ze to jednoducho nevyzera pekne (predsalen zenska v brneni a zenska v nadhernych satach je rozdiel) a obraz muza-bojovnika je samozrejmejsi

Naposledy upravil miso dňa Po Dec 31, 2007 6:04 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Hircanus
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2007

PríspevokZaslal: Pi Mar 09, 2007 9:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

hmm,nuz prinasam k teme,co som dnes precital, hoci mojim zdrojom je historicky roman (cesky), myslim,ze dost velka cast tu vierohodna je, ale uz k veci
v knihe Zlomena pečeť (je to o Mikulášovi, nevlastnom synovi Premysla Otakara, nadherna to gotika) som sa docital: Hledím cestou na Adelheidu, sedí na koni rozkročmo jako chlap, je oblečena jako rytiř, nečini ji to žádne potíže. Je vidět, že má školu Rudolfova dvora (Rudolf Habsburgský,moj dodatok). Králova rodina nebo čeleď, všechno jedno, pokud šlo o výcvik ve zbrani.

...nasledne je tam spominane,ze Adelheida vynikajuco strielala z luku,hadzala ostep, dokonca suboj s Mikulasovim najlepsim sluhom (alebo skor druznikom, Adelheida bola Mikulasova zena), ktory spomina druznik ako velmi namahavy (cize jej to asi slo)

...mozno teda predpokladat,ze hoci zeny vacsinou nebojovali vo vojnach a na turnajoch, niektore vojensky vycvik dostavali (a nie zly), dokonca nosili brnenie
dovod,preco nie su malby s takymito zenami je podla mna v tom,ze to jednoducho nevyzera pekne (predsalen zenska v brneni a zenska v nadhernych satach je rozdiel) a obraz muza-bojovnika je samozrejmejsi[/quote]

[color=green]Na individuálky to pravda urcite je, ale toto sú viac menej mytizované príbehy. Malby nie sú pretoze to bola rarita ako hrom, zhruba taká, ako keby si dával do prírodovedeckého casopisu obrázky jednorozcov. V královskych rodinách zili príbehy o takychto "bojovnych zenách (Sarolta-Saraldu v Uhorsku, matka krála Stefana vrajze prekonávala muzov v pití a jedného z nich aj zabila v súboji) samozrejme to podporuje zivotaschopnost danej dynastie. Nehovorim, ze su to táraniny, ale treba ich cítat s odstupom.....Inác aj o Márií (neskorsej Mrs. Luxemburgskej) sa hovorilo, ze rada jazdila na konoch, pretekala so svojimi rytiermi a sedela v sedle ako muz. Súcastníci to dávali ako prícinu toho, ze nevedela otehotniet.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Mar 10, 2007 12:08 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Hircanus
samozrejme,ze nebola kazda 2. zena stredoveka Xena
lenze vacsina ludi si pri sermujucich zenach predstavi Johanku z Arku a konec...samozrejme,nebolo ich vela,ale ak si vsimneme,ze Habburgska rodina bola velka (a urcite to nebol jediny rod,ktory ucil buduce panovnicky narabat aj mecom) hned nam vzrastie pocet zien,ktore vedeli sermovat (a nie zle)
cize ani nie obrazok jednorozca v prirodovedeckom casopise,ako skor pandy Very Happy

Naposledy upravil miso dňa Po Dec 31, 2007 6:05 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Tosho
Bežný tlachal

Založený: 16 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Mar 10, 2007 1:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No jo, zeny proste do sermu patria, ved aj polovicky z mojej skupiny su obcas tvrdcie, ako chlapi. A obacs, to aj boli, aj ich same Laughing
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Mar 10, 2007 2:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tosho napísal:
No jo, zeny proste do sermu patria, ved aj polovicky z mojej skupiny su obcas tvrdcie, ako chlapi. A obacs, to aj boli, aj ich same Laughing

nespominaj , az teraz mi zmizli modriny od Denisy Twisted Evil
Jill
Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007

PríspevokZaslal: So Mar 10, 2007 7:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ščastná žena, tá Adelhaida...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Azrael
Bežný tlachal

Založený: 26 Jan 2007

PríspevokZaslal: Ne Mar 11, 2007 8:34 pm    Predmet: zeny a serm Odpovedať s citátom

ZENY A SERM.. Very Happy
http://www.thearma.org/arttalk/at80.htm
Chico
Bežný tlachal

Založený: 05 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 11:17 am    Predmet: Odpovedať s citátom

K tej Márii Luxemburskej, čo tu spomínal Hircanus... No, že jazdila je nepochybné. Veď kto v Uhorsku aj nie. Wink No žiaľ s tým jazdením to s ňou nedopadlo príliš najružovejšie. Na poľovačke sa jej splašil kôň, spadla z neho a už to nerozchodila. Crying or Very sad

To Azrael: Moja úcta. Veľmi pekne doložený obrázok bojujúcej ženy. Inak v ktoromsi fechtbuchu (neviem, či to nebol dokonca Talhoffer) som videl rozkreslené techniky boja muža so ženou (predpokladám, že to bol boj na spôsob Božieho súdu). Muž tam stál po pás v diere a niektoré z tých chmatov, ktoré tam boli rozkreslené pre ženu, boli dosť..... au.... no podpásové. Wink
Návrat hore
AElfgar
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 12:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Chico: Ten obrazok by som ale bral tiez s velkou rezervou. Podla popisu je to obrazok zo Svajciarskej kroniky z 15.stor. Je mozne ze to zobrazuje nejaku konkretnu udalost z historie - nejaky konkretny suboj akejsi zeny s muzom. Zena je oblecena v normalnych zenskych satach - dlhych az po zem. Za normalnych okolnosti by takto do boja nikdy nesla - jej oblecenie je totalne neprakticke a proti tazkoodencovi by nemala ziadnu sancu. Cize v pripade tohto obrazku sa skor jedna o iluminatorovu stylizaciu.
Bolo by preto hlupe, ak by teraz na zaklade tohto obrazku zacali behat po bojiskach zeny v zenskych satach a mecom okolo pasa.
Návrat hore
Melgurth
Bežný tlachal

Založený: 10 Feb 2007

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 12:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

este by som chcela vidiet zeny vobec behat v takych satach... sak sa to skoro neda... ale rada by som sa na to pozrela Laughing

"chlapi su podradna rasa..."
"... som uzasna..."
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Chico
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 12:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Very Happy Veď jasné. Ten obrázok len považujem za také potvrdenie toho, že ženy skutočne bojovali.... Viď. známy (či neznámy) to príklad talianských žoldnierok v armáde Johanky z Arcu.... Žena bojujúca v šatách (a k tomu honosných) je úplný nonsenz. Podľa mňa ak ženy bojovali, boli oblečené ako chlapi - preto si myslím, že neboli zobrazované na dobových ilumináciách (aj samotná Johanka z Arcu bola zobrazená v ženských šatách a nie v brnení!!!) Žena v mužských šatách bolo na tú dobu v zobrazovaní určité tabu.
Ten obrázok je podľa mňa vísoste informatívny. Taká a táká ŽENA porazila v boji CHLAPA. Možno v skutočnosti bola tiež v plechoch s prilbou namiesto heninu, no kto by na prvý pohľad (a hlavne, keď drvivá väčšina šľachticov bola negramotná, nehovoriac už o plebse) pochopil významu? Wink
Návrat hore
Martin Tibenský
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 1:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Chico: no ten obrazok je z Talhoffera (smutné že sa ním oháňa polka Slovenska a ani ho prakticky nepozná), enemže daný štýl boja nie je výsledkom nejakej ucelenej školy, prípravy poprípade štýlu, čiže nepodkladá konkrétnu prípravu žien v oblasti šermu.

www.tsc.sk
Návrat hore
Chico
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 2:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

A myslíš Vechter, že ženy sa učili šermovať inak ako muži? Very Happy Samozrejme, že to nie je ucelená príprava konkrétne pre ženy, no dal som to ako príklad, kde je vo fechtbuchu zobrazená žena. Keď už sme pri tom, myslím, že sa tam ani nebojuje s mečmi, ale s nejakou náhradou zbraní.

Za svoju neznalosť Talhoffera sa ti ospravedlňujem, prezeral som si ho asi tak pred rokom a keďže ho nepoužívam ako učebný materiál, necítim nejakú potrebu listovať si v ňom pred spaním. Nič teda v zlom. Very Happy
Návrat hore
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 4:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tá žena je tam zobrazená v rôznych variáciách a bojuje napríklad kameňom zabaleným v pančuche, či kyjakom. Ide skutočne o boží súd, kde muž stojí v jame kvôli tomu aby boli podmienky "fér". Nie je to ale popis nejakej konkrétnej techniky, skôr spôsob riešenia sporu. Takže rozhodne žiadny výcvik, alebo plánovaný systém.

Samozrejme v neskorších obdobiach sa šermiarky (alebo možno presnejšie ženy bojovníčky) vyskytujú častejšie.
Návrat hore
Hircanus
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2007

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 4:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Chico napísal:
:
Ten obrázok je podľa mňa vísoste informatívny. Taká a táká ŽENA porazila v boji CHLAPA. Možno v skutočnosti bola tiež v plechoch s prilbou namiesto heninu, no kto by na prvý pohľad (a hlavne, keď drvivá väčšina šľachticov bola negramotná, nehovoriac už o plebse) pochopil významu? Wink

Ak sa pamatám dobre, tam je aj napísané ze nie je jednoznacné ci ide o nejaky mytus, alegóriu alebo konkrétnu udalost. Iné: pls daj mi link kde by som mohol podlozit tie talianske zoldnierky, znie to zaujimavo a nic som o nich zatial nepocul (teda okrem toho ze boli). Este iná vec: zeny nebojovali hlavne preto, lebo ich sociálna úloha bola zabezpecenie domácnosti, tj prípade boja, ked muzi odchádzali. dbali o to aby domov neschátral. Mec abo hocijaku inu zbran dostala zena do ruky hlavne vtedy, ak uz nebolo co stratit (vid kriziacke vojny, abo Kataírnu Dobó za tureckych nájazdov)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
Melgurth
Bežný tlachal

Založený: 10 Feb 2007

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 6:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jabčo napísal:
Samozrejme v neskorších obdobiach sa šermiarky (alebo možno presnejšie ženy bojovníčky) vyskytujú častejšie.

tak napriklad v 21. storoci... Cool

"chlapi su podradna rasa..."
"... som uzasna..."
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: Po Mar 12, 2007 9:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

konan2 napísal:
to Olaff: tak tu ti davam zapravdu, mas 100% recht! trava je fakt humus... fuj, fuj, fuj ... a to myslim teraz vazne Exclamation

podla mna trava je uplne v pohode... moj kon ju zere a zivote sa nestazoval..... jedina zmena ktora potom nastane (ked zozere travu) ze serie zelene hovienka Very Happy
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Chico
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Mar 14, 2007 2:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Hircanus napísal:
Chico napísal:
:

Ak sa pamatám dobre, tam je aj napísané ze nie je jednoznacné ci ide o nejaky mytus, alegóriu alebo konkrétnu udalost. Iné: pls daj mi link kde by som mohol podlozit tie talianske zoldnierky, znie to zaujimavo a nic som o nich zatial nepocul (teda okrem toho ze boli). Este iná vec: zeny nebojovali hlavne preto, lebo ich sociálna úloha bola zabezpecenie domácnosti, tj prípade boja, ked muzi odchádzali. dbali o to aby domov neschátral. Mec abo hocijaku inu zbran dostala zena do ruky hlavne vtedy, ak uz nebolo co stratit (vid kriziacke vojny, abo Kataírnu Dobó za tureckych nájazdov)

Žiaľ prameň ti napísať neviem, pretože som to osobne nečítal, ale niekoľko krát to hovoril Majster Koza ako kuriozitu k "Návratu Johanky s Arku.". Pokiaľ sa o tom chceš dozvedieť viac, mal by si sa nakontaktovať na neho.
Návrat hore
Jill
Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007

PríspevokZaslal: St Mar 14, 2007 10:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

akurát čítam volakde, že královná Eliška Pomoranská vedela lámať podkovy...
Návrat hore
sphinx
Bežný tlachal

Založený: 05 Feb 2007

PríspevokZaslal: Po Mar 19, 2007 11:23 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

mam otazku: mozete mi opisat ako vyzeral obycajny sedliacky abo dedinsky zensky kostym? wagnerove obrazky ani kostymy.cz ma prilis neuspokojili. chcem vediet ci to vzdy musia byt spodne a vrchne saty jednoducheho strihu, alebo aj nieco na styl kosele a sukne, cize dva diely?

ked som asi styri hodiny cez vyhladavac hladala nejake stranky na toto, vzdy mi to vyhodilo nejake roztomile sporo odete devy v kozi...
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 25, 26, 27  Ďalší
Strana 7 z 27

Prejdi na: