Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Living history
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: So Aug 26, 2006 10:32 am    Predmet: Hej Odpovedať s citátom

..presne tak, amici niekedy dokazu narobit vrasky na cele..

Co sa tyka frantikov, serm u nich nepoznam..ani rec, to uz skor talianov..
A co sa tyka tych hlbky do akej sa chces pustit..asi nepomozem. Leda najst niekoho na Historii, kto sa specializuje na Apologiu a militarie stredoveku..aj take su specializacie..to uz su ludia ktory maju aj kontakty v zahranici..aspon dufam, lebo by som sa chcel na jedneho v septembri povesit Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dochtorgajo
Bežný tlachal

Založený: 26 Júl 2006

PríspevokZaslal: So Aug 26, 2006 4:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vdaka neobmedzenym moznostiam si osobne mozem pokecat s niekym len cez net ale aj tak na firestrykeri napriklad su ludia so spolocnosti wolfeargent ci jak sa to vola ktori sa zaoberaju zivotom burgundskej ordonnance zas neviem ako je to po slovensky to je mojmu srdcu asi najblizsie. Odtial aj cerpam namety na zdroje a ludi co sa tym zaoberaju ale asi este potrva kym toho dost zhromazdim.

Z fr co tak napr dajaky zjazd sermiarov v Dijone aspon myslim ja mam odtial jedno videjko. Wink

btw pomaha to pozriet si nejaku taku ukazku lepsie to pochopit alebo je to to iste ako ked to len precitam a urobim ako si to predstavujem?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail MSN Messenger
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Aug 29, 2006 1:47 pm    Predmet: btw.. Odpovedať s citátom

To dochtorgajo: pocuj, nemas nahodou nejaku rytinu alebo ilustraciu nejakej kroniky, ktora by zobrazovala platovu zbroj burgundskej vyroby? Ono, co sa tyka konstrukcie napr. salieru, zda sa my, ze Burgundania a Francuzi vobec nechavali masku prilbice zakoncenu nad ustami...neviem ci sa mi to len mari..ale na rozdiel od Uhrov su tam velke rozdiely..teda nieyebz som to zrovnaval..
Dakujem
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Aug 29, 2006 1:53 pm    Predmet: Apropo.. Odpovedať s citátom

Nechcel som to davat do Skoly2007, hadam sa k tomu neiekto vyjadri..

Co do presivanice?
Dajme tomu ze si na nu sermiar hodi kruzkovku..asi najrozsirenejsia
Existuje spusta vatelinov, extrudovanych i takych tych nacechranych ale tenkych..dokonca som sa stretol so starou dekou vo viacerych vrstvach, ktora podla slov majitela bola naozaj na nezaplatenie..Tak, a co teraz?

Co chrani najlepsie, ale nesposoby hotovy VLKolinec a sodomu-holmolu?
Návrat hore
dochtorgajo
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 29, 2006 3:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja to taktiez nemozem zrovnanat lebo som uplne mimo co sa tyka tunajsej vyzbroje. Mozno je to hanba Laughing no viac ma zaujima zapad.

Jedine co viem je ze pre francuzske a burgundske salety zrejme ovplyvnene nemcami je charakteristickejsi dlhy chvost vzadu.

Neviem kym bola vyroba zbroje v tejto oblasti ovplyvnena viac ci nemcami alebo talianmi no nemecke salety hlavne of polovice 15st su skoro vzdy doplnene o bevor neviem ako sa to po nasom povie nakrcnik mozno. Confused

Neviem ako sa posielaju obrazky ale ano mas pravdu vizor kocil ,,pod ustami,, a prilba bola doplnena o ten podbradnik. Mozno u nas sa viac prejavil vplyv talianskych zbroji salety maju iny tvar a mnoho ich smerovalo na export.

Mne osobne sa viac pacia armety. Laughing Neviem preco. Raz ked to budem most porovnat by som chcel zistit ci mam v salete naozaj lepsi rozhlad.

No vseobecne francuzi mohli preberat znaky alebo jednoducho nakupovat u oboch myslim ze medzi Gendarmes boli vzdy taki co preferovali nemecky styl s hromadou zliabkovania ci ako sa to po nasom povie a ozdob a taki co mali radsej cisto prakticku taliansku gotiku. Neviem presne no u burgundanov by to bolo asi nieco podobne.

EDIT: http://www.medievalproductions.nl/compagnie_de_ordonnance/index.html

Tato stranka je celkom dobra su na nej zakladne informacie o mnohych veciach ktore sa toho tykaju a na firestrykeri je kopa ludi ktori sa zaoberaju prave tymto obdobim. Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail MSN Messenger
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Aug 30, 2006 10:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

OMG

Hej, dakujem..je super. So sa tyka toho zliabkovania, dopocul som sa, ze sa to vola kanely..je to a spevnenie a zhodou okolnosti sa to pouzivalo uz v staroveku v stavebnictve..napr. na stlpoch na Akropole..
Apropho..mas skusenosti s Armetom? Teda neviem ako to vyzera, mam len take hmlyste tusenie:( ..ma to sklopny priezor, alebo to je ako barbuta otvorene(myslim zakladny typ..nie take tie "vylepsene verzie")?

By ma zaujimalo, ci priezor na saliery obmedzuje(teda asi ano..len som chcel poznat mieru)..
Návrat hore
dochtorgajo
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Aug 30, 2006 12:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Nie som nijaky odbornik no ako viem priezor sa hodi tak na kona do pesej bitky asi skor nie.

Armet sa vyvinul s bascinetu charakteristicke je pre nho ze odnimatelne ma dva licne casti kym u dalsieho stupna asi zatvaracia prilba po nasom je pohybliva cast zachytena v tom istom mieste ako priezor otvara sa akoby dopredu spolu s nim.

Teraz zhanam nastroje chcel by som zacat zbrojarcit. Bude asi treba vela plechu kym sa to bude dat nosit ale mam nastastie nejake uz urobene predlohy- samozrejme len z papiera Rolling Eyes - s tym dufam vystacim kym zacnem nieco kreslit sam. Very Happy Armet je jeden zo zlozitejsich ak nie najzlozitejsi ale ta krasa by stala za to. Wink U nas to nerobi nikto?
Návrat hore
Belička Ivan
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Aug 30, 2006 2:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Dochtorjago
tvoje príspevky ma niekedy udivujú asi preto ze si tak daleko - u nás sú výrobcovia. zbrojári aj na východe Slovenska aj na západe a po niektorí dosť dobrí, v Česku ich máš neúrekom. Čo sa týka výroby zbroje je to o tom istom ako so šermovaním treba sa to naučiť najmä od skusenejších.
Nedávno som videl takzvaného výrobcu a šermiara, ktorý mal na hlave niečo podobné vyklepanému nerezovému podnosu a v ruke koľajnicu (resp. z koľajnice vybrúsený meč) - tadial cesta určite nevedie - tiež to bol samouk, zaoberajúci sa najmä jazdením a predvádzaním umenia na koni - nedalo mi to aby som mu neskor k tomu nieco nepovedal, lebo to čo predviedol bola dehonestácia všetkého a všetkých čo sa tomu aspoň trochu venujú - nie len tých čo sa venujú tomu vážne

Naposledy upravil Belička Ivan dňa Št Sep 21, 2006 2:28 pm, celkom upravené 3 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dochtorgajo
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Aug 30, 2006 3:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No kazdy robi z coho moze ale urcite by mal mat tolko slusnosti ze si zaobstara aspon odpadkovy plech. Ja som si kupil cvicny jeden a polrucak ten najlacnejsi z Drakkarie ci ako to je no a staci sa na to pozriet a hned je vidno ze to bolo dobrusovane. Wink Ale lepsie ako nic hoci neskor ked sa do toho dostanem by to urcite chcelo nieco kvalitnejsie.

Tu u nas na vychode su zbrojari? Shocked No tazko ich najst hlavne pre mna vela casu nemam a informovat sa mozem len na nete alebo z pocutia a toho je velmi malo.

No moja filozofia je najprv o tom nieco vediet aspon zaklady a mozno aj sam si otestovat zakladne zrucnosti a ohmatat nastroje ktore k tomu patria aby som ku niekomu nesiel a on mi nemusel ukazovat ako sa drzi kladivo. Najst niekoho ochotneho ma trochu poucit by ma len potesilo no ak ho nenajdem nevadi. Radsej to skusit sam ako cakat na zazrak lebo to moze trvat niekedy velmi dlho.... Wink Aspon u nas.

Ale zaujimave je to ze v buducnosti by som aj ja chcel robit nieco s konmi dufam ze takto nedopadnem. Very Happy
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Aug 30, 2006 6:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

dochtorgajo: http://www.viacassa.sk/zbroj.htm Roman Furajtar, Kosice...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dochtorgajo
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Aug 30, 2006 11:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Dakujem za tip. Laughing Este by ma zaujimalo si niekto robi zbroje aj pre kone. To musi byt riadne zdlhava praca ved iba pospajat kruzkovku na poriadneho kona by trvalo veky. Cool A ci existuje na slovesku aj nejake forum pre zbrojarov mozno.
Návrat hore
Martin Fabian
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Sep 07, 2006 5:21 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ked prides na to ako sa drzi kladivo, posli typ... ja ho hmatam odmalicka, ale nadobudam pocit, ze doteraz nespravne.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Nov 02, 2006 12:13 pm    Predmet: LH Odpovedať s citátom

Nejako to tu uviazlo..

chcel by som sa opytat ci sa s myslienkou na LH u nas este niekto zaobera?

Podla mna by idealne LH malo vyzerat takto nejak: http://www.companie-of-st-george.ch/index_1.phtml

CoSG maju zasebou dokonca uz aj par vychytenych publikacii a to nemam namysli ich Dragony.

Ad plechy.. http://www.hansprunner.com/
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Št Nov 02, 2006 4:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[Čo sa týka výroby zbroje je to o tom istom ako so šermovaním treba sa to naučiť najmä od skusenejších.
Nedávno som videl takzvaného výrobcu a šermiara, ktorý mal na hlave niečo podobné vyklepanému nerezovému podnosu a v ruke koľajnicu (resp. z koľajnice vybrúsený meč)

hmm,tak to nebol samouk,ale magor...vykut cepel dokaze aj blbec...ano,chce to chvilu cviku a nebude bohvie aka,ale nie je nic tazke na tom,zohriat gulaztu tyc a urobit z nej cepel. Problem je skor zakalit(ak nemas tabulky s farbou zeleza pri urcitej teplote) a osadit priecku,rukovat a hlavicu(lebo to je babrava jemna robota,vyzadujuca pekne nervy).

Inak aj scenicky šerm sa môže podobať na LH (trebars scenka,kde učí magister mladého šľachtica šermovať- pochybujem,že učiteľ by zabil,alebo vážne zranil žiaka).
A Scar ma pravdu...ak pridete na miesto,kde pobehuje plno dobovo poobliekanych ludi,ktori sa radi vzivaju do urciteho obdobia,je lahke spadnut do toho,ze v podobnom obdobi naozaj ste...cize masa robi vela
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Nov 03, 2006 2:06 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Nemozem nesuhlasit. V oboch pripadoch..vsak obcas treba chvilku pockat. Mam konkretne namysli pasiarstvo. Kym si clovek vytribi vkus a svoj styl, chvilku to trva. Prunner sa tiez najprv ucil a robil v dielni u majstra nejake tie pantiky, co ani vydiet neboli. Neskor, ked sa vypracoval produkoval take veci..ad: kanelove rukavice..mnam mnam..
Dnes, ucenie pasiariny pomaly nieje(viem, ze niekde na slovensku sa uci aj umelecke pasiarstvo, neviem ale kde a moj vyhladavac ma uspokojil zatial len u susedov..ostatne tu uz bol jeden odkaz na slovenskeho pasiara zo SHS Viacassa), ucenie sa na vlastnych chybach je VELMI DRAHE a ako hobby je to sebevrazda..teda ucenie od starsich(zauzivane, osvedcene a vyhodne-pre obe strany, teda ziaka aj ucitela)

Samozrejme to neznamena, ze zaprem vkus a prvy pokus o homemade(ak je mooc zly) vychvalim do neba! Ale velke veci sa rodia pomaly Shocked..opat tu ale plati pravidlo(ktore sa tu uz parkrat premlelo), ze z priruciek sa clovek nauci velke prd(ak nema zaklady)...

Ad LH akcia: Kazda akcia, ktora sa snazi o tento titul, by si mala najst nejake miesto, kam by zapadla. Napr: Ked sa na Cervenom kameni zorganizuje akcia pre baroko, je to super. Ked sa tam ale zacnem nadrapovat v neskoro gotickom odeve, nieto romanskej tunike, vyvola to u pripadneho obcenstva rozpaky-ak je fundovane(lebo ak to mam robit preseba, tak je mi jedno, ci mam rifle a K-cero bundu a som Dumasov musketier a kuzlim zlaty dazd..o tom je LARP-nie historicky serm.)..Teda ak LH akcia tak kulisy(nemozem uverit ze som tak nazval nejaku architektonicku pamiatku Rolling Eyes ), kam zapadnem ako r.t na serbel. A rozdiel medzi LH a HS? Ziadny by nemal byt(Na LH sa ZIJE..nielen bojuje, na sermiarskych vystupeniach-aka festakoch sa sermuje..nielen zije). Ked sa pozeram na uroven odevov u skupin co robia baroko, blednem zavistou..Takze klobuk dole pred vsetkymi klobukovymi s pierkom aj bezneho:)

..taraz by som sa rad opatal, kde mame lukostrelcov z VM, Uhorsky uvitaci vybor pre Janyho z Brandysa, pistalnikov, arkebuznikov, Magnatov od Mohaca? Neatraktivne? Tazko..len sa nejde moc do hlbky..ale to su len malinky a ceresnicky, pre potreby LH tazko stravitelne(rovnako aj pre penazenky zucastnenych). Slovom, fajnova slachta je uz dnes takmer nenapodobitelna. Ale co takto mestania. Stav to opominany, a predsa prave kvoli tomuto stavu mame dnesny serm ako taky. Preco sa trepat na hrady, ked sa ZILO v mestach..napriklad taky dvor pri Klariskach v BA. Kremnica, BB...ach! Takze ak LH akcia, tak by mal byt jednym z bodov na organizovanie aj stav(je zrejmy rozdiel medzi mestanom, slachtou od dvora a nizsou slachtou zijucou na hradoch a odlahlych panstvach a z toho aj vyplyvajuca financna i casova narocnost na pripravu odevu i vystroje)..

Ehm, trrosicku som sa rozohnil, islo mi len o konstruktivne doplnenie do debaty, ktoru by som rad rozprudil Cool ..
Návrat hore
Scar
Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006

PríspevokZaslal: Pi Nov 03, 2006 11:55 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pekne píšete. Medzi LH a HŠ by nemal byť rozdiel, ale žial je a jediné čo ho vytvára je nechuť niektorých šermiarov, výhovorky o nedostatku hodnoverných dobových zdrojov informácií a podobne. Tu ma napadá moja obľúbená fráza - Kto nechce nájde si dôvod, kto chce nájde si spôsob. Wink
Belička Ivan
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Nov 03, 2006 12:50 pm    Predmet: Akcia LH o ktorej to tu začalo Odpovedať s citátom

začínam sa púšťať do prípravy na začiatku spomínaného podujatia:

priestor j euž vybraty cez zimu sa doriešia majetkovo právnezáležitosti
lúčka na ktorej sa stretávajú dva potoky

priestor vhodný na vojenský poľný tábor - b1 veľkosť cca 1 ha bude ohraničený dreveným plotom . potoky poskytujú pitnú vodu ako aj vody na všetky potrebné účely, na mieste ako aj v okolí je dostatok stromov kvoli drevu a tienu

Obdobie - aj keď j ainklinujem viac k baroku resp. rtenesancii obdobi eby som rád určil podľa prípadného záujmu do konca tohto roku.

potrebná výstroj účastníkov: kostým a drobné dobové náčinie (nôž, lýžica prípadne iná výzbroj)

Základná podmienka: pri nástupe budú všetky moderné veci a oblečenie uložené v kancelárii - cca 5 km od miesta podujatia (odevy, peniaze, mobil, cigarety a pod.)
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Nov 03, 2006 3:00 pm    Predmet: Polny tabor Odpovedať s citátom

hmm hmm, polny tabor..to znie zaujimavo. Myslim, ze to bude vyhovovat najviac rannemu stredoveku, alebo renesancii. Kazdopadne je to pekne a symbolicke zacinat na "holej luke". Osobne by som ale isiel do prelomu 14th a 15thc. Aky mate nazor Vy?
Návrat hore
Belička Ivan
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Nov 03, 2006 3:57 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

pokračujem:
polný tabor predstavuje 4- 6 malých vojenských stanov (ačko) pre 2 - 4 ludí (počet závisí od počtu účastníkov
veliteľský stan
kuchynský prístrešok
šiator na jedenie a iné aktivity (bez bočných stien)
pec na chlieb
latríny
válov a žlaby

Zariadenie pre iné aktivity:
hrnčiarska piecka, strelnica, plac na šerm a prípadne výcvik podľa záujmu,
ohrada pre kone, stajna provizorna a pod.
dobová kováčska vyhňa

čast týchto zariadení sa bude budovať priebežne aj počas podujatia

doplnte o čo by ste tam mali ešte prípadne záujem

Uvedený tábor ja dobovo nevymedzený vhodný od cca 12 do 16 storočia
Návrat hore
Scar
Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006

PríspevokZaslal: Pi Nov 03, 2006 4:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Nevravím že prídem, ale tiež by som to zúžil ako Tulkas na 14 - 15 stor.
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší
Strana 4 z 9

Prejdi na: