Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

GOTIKA
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Jill
Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007

PríspevokZaslal: Št Feb 08, 2007 5:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jo, alois, síce taký stredoveký človek nemohol počuť Bacha a už vobec nie v gotike Very Happy ... ale už len tá architektúra postačí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: Št Feb 08, 2007 6:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jill napísal:
jo, alois, síce taký stredoveký človek nemohol počuť Bacha a už vobec nie v gotike Very Happy ... ale už len tá architektúra postačí.

hehe no to je jasne Very Happy len som chcel povedat ako to na mna zaposobilo, ked som to pocul s spojeni s gotickou architekturou.
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Št Feb 08, 2007 6:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

aby som opravil jednu vec, ja nerobim gotiku koli brutalite Smile

ak chcete vediet preco ju robim , staci si pozret tuto stranku :
http://www.wojmir.pl/ - poslal mi ju scar za co mu velmi pekne dakujem Smile
ked si pozriem nadherne veci ktore su tam , nikto ma nepresvedci ze je aj krajsie obdobie Smile

gotika je nadherna koli stylu obliekania, doplnkom , a aj spominanej architekture, o ktorej sice vela neviem ale aj tak. Mimochodom bol som v spanielsku a tam to bolo nadherne , aj ked som v niejakej z tych budiov nebol, vyzerali velkolepo. odporucam Madrid , je tam super Smile
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Št Feb 08, 2007 6:45 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha: No neviem, videl som aj lepsie veci Wink A ked spominas Spanielsko, tak pri tomto slove si v ramci historie predstavim skor renesanciu ako gotiku.
Návrat hore
Thailandyr
Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006

PríspevokZaslal: Št Feb 08, 2007 7:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

maju to tam pekne,paci sa mi to...netusim ci je to dobove,ale lahodi to mojmu estetickemu citeniu Smile

Najlepsi cas na trening je TERAZ!

A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!" Wink
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 9:29 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Piroha: No neviem, videl som aj lepsie veci Wink A ked spominas Spanielsko, tak pri tomto slove si v ramci historie predstavim skor renesanciu ako gotiku.

no u mna je to cele naopak pocul si o ceste do Santiaga? o gotickej ceste?

ale takto sa nikam nedostanete lebo každy dnešný štát europy si prežil všetky obdobia a tak aj španielsko prešlo preň dokonca špecifickou gotikou, (s pravakmi charakteristickými len preňu a nevyskitujúcimi sa nikde inde ) tak aj iné obdobia sa u nich zachovali dokonca v hojnejšom množstve ako unás toa však je sposobené eko,sppol postavením španielska

viem čo chcel povedať jeden aj druhý .... dá sa o určitej krajine povedať že je pre ňu to či onon obdobie charakteristickejšie, či už z vlastných kultúrnych koreňov k nimu viac inklinuje alebo bolo koliskou zrodu, no polemizovať o tákýchto veciach ...tak ako nám cudzincom sa može zdať pre Španielsko naj jeho gotika samotný Španiely možu byť hrdý na svoje barokové umenie .... hovoriť ktoré je lepšie je zavádzanie a takéto hodnotenie je absolúztne neobjektívne .... ja všeobecne známe že večšina narodov si zaklada na taj hodnotnej časti jeho klenotov ktorá je najstaršia lebo tým deklaruje svoju starobilosť a tým aj svoju živataschopnosť kľudne to možu tak megaliticke stavby, menhirove polia, dolmeny, kromlechy..... na severe veď na čo ma byť viac hrdy?

tym všetkym chcem povedať len to že študovanim dejín ostatných narodov si viac možete uvedomiť existenciu vlastnej krajiny v celkovom kontexte europy ale prilišné sledovanie cudzích vzorov my pripada ako neschopnosť uvedomiť si že aj my mame byť na čo hrdý ........
pozna niekto najstaršiu kultový komplex na Slovensku? 4000 BC
alebo vie niekto povedať aspoň 4 goticke klaštorné komplexy
pre bratislavčanov 5 gotickych kostolov alebo 3 barokove
poznať dejiny cudzie a nevedieť čo je za rohom mojho domu je divné

s pozdravom Uhor Lux

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Pi Feb 09, 2007 10:59 am, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 10:43 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Palo Lux: Priznam sa, ze ani moc nie, ale pocul si ty o dobyvani Ameriky? Laughing
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:00 am    Predmet: Odpovedať s citátom

hej počul Rolling Eyes
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:02 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Palo Lux: To si myslim Wink Cize pre mna su spanieli hlavne okupanti a dobyvatelia a to sa zacalo prejavovat hlavne v renesancii. A ked sa bavime o gotickej estetike a kulture a obliekani, tak spanielska renesancia za nou rozhodne nezaostava.
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:06 am    Predmet: Odpovedať s citátom

eše som chel dodať keď už som tie narodné týmy načal. mohol by niekto povedať prečo je v Poľsku toľko skupin ktoré fungujú v nejakom období a popri tom ešte robia na vlastnej historii.

Myslim, že v tomto su na Slovensku veľke rezervy. Crying or Very sad (len preto že Slovensko nefigurovalo ako samostatné kraľovstvo?)
Návrat hore
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:07 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Palo Lux: Uf ako z knihy. Poucne Twisted Evil . Neviem na koho si to mieril ale myslim, ze ked napisem ze sa mi lubila renesancia v Taliansku (a aj napisem ze sa mi lubila preto a preto) tak to (aspon z mojho pohladu) vobec nehovori o tom ze ostatne obdobia su naprd. Hovori to o tom ze sa mi lubi renesancia a to konkretne v Taliansku. Btw talianska gotika je napriklad cosi o com som zatial nepocul Wink .
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:08 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Palo Lux: To si myslim Wink Cize pre mna su spanieli hlavne okupanti a dobyvatelia a to sa zacalo prejavovat hlavne v renesancii. A ked sa bavime o gotickej estetike a kulture a obliekani, tak spanielska renesancia za nou rozhodne nezaostava.

ano ja s tebou suhlasim.
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:11 am    Predmet: Odpovedať s citátom

to Palo Lux: zeby to bolo tym, ze nam chyba skutocna narodna hrdost? - pozri, co sa ucime o nasej historii ako takej - minimalne v stredoveku skoro nic (de facto sme ani neexistovali), na co by sme mohli byt nejako extra pysni a bahnit sa v tom...poliaci mali svoje kralovstvo a nie male...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:13 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Majlo napísal:
Palo Lux: Uf ako z knihy. Poucne Twisted Evil . Neviem na koho si to mieril ale myslim, ze ked napisem ze sa mi lubila renesancia v Taliansku (a aj napisem ze sa mi lubila preto a preto) tak to (aspon z mojho pohladu) vobec nehovori o tom ze ostatne obdobia su naprd. Hovori to o tom ze sa mi lubi renesancia a to konkretne v Taliansku. Btw talianska gotika je napriklad cosi o com som zatial nepocul Wink .

nie nemieril som tym na nikoho konkretne, talianska renesancia je niečo čo ovplyvnilo cely svet... aj mnou to pohlo a mam odtiaľ najoblub majstrov(umeleckych nie šermiarskyćh) len mam občas pocit že sa nadomace veci trochu zabuda a pride mi to ľuto. ... to je všetko ... ospravedlňujem sa ak moj predchadzajúci prispevok pohoršil ľudi ktory sa venujú dobre nejakemu regionu a obdobu .....bodaj by takých bolo viac.
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:30 am    Predmet: Odpovedať s citátom

to Triarius: poviem it to tak keď som mal skušku z gotiky vykračoval som si ako pav, že sprehľadom kedy len budem chcieť a jedna mila pani...(prof) pozrela na moj viťazný usmev šetko odložila a povedala že sa somnou o svete baviť nechce lebo je si ista že s tým problem nemam (adekvatne požadovanemu rozsahu) a že sa porozpravame o slovensku a ja na ňu Shocked a ona sa ma začala pitať take veci o ktorý som ani nepočul ..... a poslala ma domov, s tým že aj nabudúce si o Slovensku pokecáme ... a tak to išlo asi 3x pokiaľ som nezistil že Gotika vlastne ukazuje SK ako súčasť stredoeuropskeho regionu a kto by chcel vidieť previazanosti narodov žijúcich na tomto uzemi mal by začať prave tam.
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:38 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no ved v tom je ten problem, bezny clovek sa k takymto informaciam nedostane, tak potom sa nie je co cudovat, ze nas zaujima historia vsetkeho naokolo, len nas nie Sad ...ono by to chcelo nejaku tu osvetu, alebo nejakeho autora, ktory nieco spise...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Ľubo Wassermann
Bežný tlachal

Založený: 07 Dec 2006

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 11:57 am    Predmet: Odpovedať s citátom

No je pravda ze v dnesnej dobe vela ludi u nas ma take zmyslanie (hlavnem ladi), ze skoncit skolu a cim skor stade vypadnut a ist "robit velke prachy" do zahranicia. Castokrat na svoje vlastne nie su hrdi. Netvrdim, ze ja som nejaky velky patriot Smile

Dovolim si tvrdit, ze uz som presiel tym obdobim, ked ludovky a ludova slovesnost a vsetko s tym spojene vyvolavali vo mne uskrn alebo nezaujem. Ale mnohi este v tom stale zostali. Ludove je pre nich len nemoderne a nie je to IN, ved dolezitejsie je pocuvat nejake kydy (poviem to pekne Smile ) prosteho rappera, ktory na Slovensku je priam vytrhnuty z kontextu rapu ako takeho. To ma vzdy pobavi... tie ich texty a rymy Very Happy

Napriek tomu vsetkemu si myslim, ze nie kazdy i ked ma zaujem o to vlastne to aj robi. Takisto ako nie vsetci tanecnici tancuju ludovky a nie kazdy ansambl je ludova hudba.

A aby som to uzavrel. Myslim si, ze je smutne ked mladi ludia o Slovensku nemaju ani paru - o historii, slovesnosti, kulture. Ked sa to vsetko zvrhava postupne na ten zapadny styl. Ked kultura je TV a kino, hudba je techno, rap a hip-hop a historia je max. taka, ze dedko mi hovoril ze aj my sme bojovali v 1. ci 2.vojne. a Stur uzakonil slovencinu.
Dufajme ze sa to zmeni aspon trosku Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Feb 09, 2007 2:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

V stredoveku stretavame este so slovanskou slachtou na nasom uzemi, dokazuju to rozne slovanske mena v donacnych listinach i uradnych zapisoch. preto mozme povedat ze i na uzemi (aspon casti) slovenska existovala rodova slachta slovanskeho povodu. ci uz na to mozeme byt hrdi ako spominani poliaci, alebo cesi, to uz necham na individualne posudenie.
ak si chcete povzbudit trochu narodne sebavedomie precitajte si sopkove stredoveke kroniky, tam sa autor i ked trochu nasilne venuje prave zmienkam o nasom obyvatelstve v stredoveku.
Twisted Evil
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Feb 12, 2007 1:09 am    Predmet: Gotika Odpovedať s citátom

..Najskor som myslel, ze zartujete..potom som zacal citat prispevok za prispevkom a sanka sa mi viezla dolu ako na vytahu..

Normalne som sa nasr..dil. A potom som ani nechcel odpisat..ale asi nemozem nechat tuto temu bez nejakeho "hodnotenia"..

Tuto temu som zacal s tym, ze som so Scarom diskutoval na temu Kelti v Gotike. Ergo blbost. Ten kto chce byt v kontexte, nech si pozrie "Otazky na admina". Ale kontext tu nehlada asi nikto...bohuzial.

Na uvod posledneho z prispevkov..by som chcel priznat, ze Gotika je umelecky smer, a na vyjadrovanie v intenciach vymedzovania obdobii a hist. epoch, by som mal pouzit vyraz "Vrcholny a Neskory stredovek". Ale budiz, pouzil som vyrazu Gotika. Prach na moju hlavu.

Apropo..Vrcholna Gotika siaha az do obdobia, kedy Renesancia v taliansku uz pevne zakorenila(mam namysli Nemecko)..ale ako som povedal: Kontext..

Takze preco Gotika? Kedze som na 386 nerozchodil ziadnu z brutalnych hier, isiel som smerom vlastnej predstavy..kreslil som a kreslil. A ked som chcel dojst na nieco, naco som nemal kapacitu, museli dojst knihy, aby som porozumel. Najprv Arma Defensiva(Klucina), potom dalsie z jeho starsich diel..Zbrane a zbroj..skratka vsetko, co sa tykalo a dychalo historie v rokoch cca 1340-1530. Potom som sa dostal ku knihe Dejiny stredovekeho umenia(ktore som niekomu pozical..), Pijoan, Monografia Domu sv. Mertina, potom Alzbety.. Dostali sa kumne urbarity Banskej Bystrice a Kremnice.. Taktiez publikacia o Levoci somnou urobila svoje. Potom som zacal sermovat a zistil som ze je to aj o niecom inom. Popravde, nehladal som umenie boja. Hladal som kolektiv ludi, ktori by mali rovnake citenie ako ja..hm..Nasiel som JEDINU..a za nu dakujem!

Ak chces vediet, Olaff, preco Neskory stredovek..preco sloh nazyvajucisa Gotika, potom ti neodpoviem...

Poviem Ti: Chod do Milana. Pozri si Duomo. Pozri si Castello Sforzesco. Pobudni v jeho zahradach a dychaj atmosferu...a potom, az nebudes chapat, preco si niekto vyberie roky 15teho storocia a nie barok, budem ta nazyvat pochabym!

A ano..vydel som uzasne baroko aj renesanciu. A co? Kto preboha na slovesku robi poriadne neskory stredovek? NIKTO!!! A zatym si budem stat...ha! A nikto s tym nic neurobi..

Dakujem Jednej malej osobke, na ktoru sa rad usmievam, ze ma zosebou zobrala!
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Feb 12, 2007 9:58 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Odporucam sa ohladom neskoreho stredoveku obratit na Kostu si Chlieva z Brezna, alebo na Matejku od Bludnych... Neviem, co sa deje okolo Settnera v Trnave, ale co viem, tam sa tym zaoberuaju, mozno budes prekvapeny... Wink

Inak, najprv sam spominas renesanciu v Taliansku pocas vrcholneho stredoveku v Nemecku, hned na to obdivujes stavby 15. storocia (?) v Milane - to uz ale hovoris vlastne o renesancii, nie? Wink

Ale to je fuk, kazdopadne tvoju odpoved beriem, ako jednu z mala, co tu padli, hehe.

PS: Ale som sklamany, ze nespominas ziadnu brutalitu, to tu svojho casu letelo... Laughing Laughing Laughing

PS2: Ak ta to upokoji, tak ja som este nevidel dobre urobeny barok ci renesanciu...
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Strana 4 z 5

Prejdi na: