|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:39 pm Predmet: |
|
|
to olaff:
o tých zbraniach som pisal ja a tiež som pisal že sme viac renesančná ako goticka skupina ale debata kde konči gotika a kde začinana renesancia tu už bola ....a v tomto niesú zajedno ani historici
jedny že renesančný pocin sú dvere baptisteria vo Florenvii (duf)
druhy že objavenie ameriky
teretí ze pád Carihradu
štvrý zas objavením knihtlače tak si vyber a od prvého po posledne je skoro 100 rokov
tak nerad by som túto temu opäť otváral lebo ani ja ani ty na to niesme odbornici
poviem ti to inač slovami laika ktoreho som stretol na festivale on nerozlišuje (a pritom aj on mal stredošklosky dejepis) ake obdobie robiš pre neho je voľba jasna buď si rytier s mečom v lesklom brnení alebo si muškatier s kordom vo veľkom klobúku .......možno ešte odliši knechtov lebo mu ich farby zostanú v pamäti.
a presne tak sa rozhodujú mnohý ktorý sa k šermu dostali. Obyčajne keď dlho robiš niečo tak si o tom veľa zistiš a začne ta to fascinovať a to čo vieš najlepšie priorodzene považuješ za najlepšie .......
tak k tvojej otázke prečo sa gotika niekomu pači je odpoveď lebo je to tak
tak ako sa tebe pači barok presne tak sa iným pači gotika....vkusu nerozkažeš .  |
|
Návrat hore |
|
 |
minue Bežný tlachal

Založený: 16 Dec 2006 Príspevky: 84 Bydlisko: SE
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:39 pm Predmet: |
|
|
to piroha: krasa obdobia sa rata na mrtvych? v tom pripade je najkrajsie 20te storocie... |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:41 pm Predmet: |
|
|
ja som neopisoval krasu ale brutalitu , na to bola smerovana otazka ale spravna pripomieka  _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:45 pm Predmet: |
|
|
Piroha napísal: | ja som neopisoval krasu ale brutalitu , na to bola smerovana otazka ale spravna pripomieka  |
hnužt nemyslim si že vojna bola v ktorom koľvek obdobi malo brutálna alobo brutalnejšia ako inokedy....snaď len to že keď niwekoho vraždíš tak mu vidíš do oči. nie som si isty že aj ostatný čo robia gotiku hľadaju v nej prave brutalitu  |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

|
Zaslal: St Feb 07, 2007 4:55 pm Predmet: |
|
|
nepovedal som co hladam alebo ostatni hladaju v gotike , chcel som opisat , aj ked slovami sa to urcite neda, o co je gotika brutalnejsia ako baroko. mylsim ze je lahsie niehoho zastrelit ako mu odtat ruku a potom ho dorazit ked vrieka bolestou.
TO VSAK NIE JE JEDNIE O COM JE GOTIKA !!!!!!!!!!!!!!!! _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 5:03 pm Predmet: |
|
|
Piroha: Neda mi to a zas musim odporovat - aj v gotike boli strelne a palne zbrane. Aj v banroku sa utinali ruky a bola tam tazka jazda atd atd. V tomto smere sa neda vobec hovorit o tvrdsom alebo brutalnejsom obdobi. A Palo Lux ma praavdu, vybenrat si obdobie podla brutality vo vojne je divne... |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

|
Zaslal: St Feb 07, 2007 5:13 pm Predmet: |
|
|
mozno mas pravdu. ano , je to divne. mozno je divne to , ze sa mi paci viac jednorukny mec ako kord alebo rapier. mozno je divne , ze sa mi pacia vikingovia , a mozno je divne, ze o nich setko zhanam a chcem vediet co najviac o sposobe ich zivota, nabozenstvach , literarnych dielach a aj vojnach, ze si sijem veci sam, rucne, a nedavam to robit krajcirke na stoji, mozno je divne ze ma to aj bavi. ale je to divne iba VAM. mne sa to paci a to , ze vy tu na fore hovorite ze som blbec lebo ma nieco zaujima a venujem tomu vsetky financie aj voln cas, ma vrcholne nezaujima. jedine co ma zaujima je to , ako by mi mohol kto pomoct alebo ako by som mohlon naopak ja pomoct niekomu. a nikoho aspon nezhadzujem za jeho nazory, a paci sa mi ako si Olaf haji svoje obdobie , tak ma prosim ospravdlnte, ze som odpovedal na otazku preco je gotika brutalnejsia ako baroko najlepsie ako som vedel.
k tym palnym zbraniam. hovoril som o rannom stredoveku, nie vrcholnom. tomu sa nerozumiem. aspon nie tak ako vy alebo ako by som aj sam chcel. teraz sa vsak zameriavam na ine veci. _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 5:28 pm Predmet: |
|
|
Povedal by som, ze pre niektorych je gotika pritazlivejsia aj preto, lebo sa to viac podoba na pana prstenov
Tym sa v ziadnom pripade nechcem dotknut tych, ktori toto obdobie robia kvalitne, ale jednoducho mi to neda, ked tu citam prispevky o tom ktore obdobie je brutalnejsie a coolovejsie
Piroha: Necuduj sa, ze tu do teba ludia rypu, ale fakt mam pocit ze svoje tvrdenia zakladas na precitanych rozpravkach alebo fantasy filmoch.
Napr. to o pravnom systeme: Gotika nebola ziadna anarchia, kde si si mohol beztrestne zabijat alebo kradnut, neviem odkial si na to prisiel.
Dalej veta "v gotike , aspon v skorsich obdobiach ktorym sa momentalne venujem si nasiel mec a bol si bojovnik" je fakt klenot. Celkom dobre si viem predstavit, ako taka draha cast vyzbroje ako je mec, sa len tak volne povaluje na zemi, okoloiduci sedliak ho zodvihne a hned sa stane bojovnikom, este zbroj stiahne s volne pohodeneho padleho rytiera, helmu nastastie zdedil po dedkovi a nakoniec ho v predvecer bitky o Jeruzalem teply elf pasuje za rytiera
Inac, tusim zajtra ma ist v telke Braveheart, tak si ho uzi, to bude film pre teba . |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 5:52 pm Predmet: |
|
|
Piroha napísal: | mozno mas pravdu. ano , je to divne. mozno je divne to , ze sa mi paci viac jednorukny mec ako kord alebo rapier. mozno je divne , ze sa mi pacia vikingovia , a mozno je divne, ze o nich setko zhanam a chcem vediet co najviac o sposobe ich zivota, nabozenstvach , literarnych dielach a aj vojnach, ze si sijem veci sam, rucne, a nedavam to robit krajcirke na stoji, mozno je divne ze ma to aj bavi. ale je to divne iba VAM. |
dieta moje, ale to je v poriadku a zasluzi si to respekt, ze si do toho taky zazraty a nikomu to nie je divne. vies, ty nie si jediny, kto to tak robi, je nas viac. no dobre, tak ja si veci nesijem sam, mam kvalitneho dodavatela na kostymi, ja som lavy na taketo veci...ale ked to robis, tak preco potom vypustas do sveta take pi..viny ...tym nas vytacas a zosmiesnujes sa...bez urazky
to Jill: prepac, ze som bol hruby, ale nedalo sa ...aspon som to vybodkoval - pokrok nie? _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

|
Zaslal: St Feb 07, 2007 6:30 pm Predmet: |
|
|
toto ma len utvrdilo v jednej veci. neda sa na fore rozpravat bez toho , aby prislo 100 ludi a chytilo sa vsetkeho , co si vylozilo inak ako autor myslel. to s tym mecom : bol to priklad triarus prehanas, vobec som nemyslel ze si mozes beztrestne zabijat a kradnut, ale mohol si vyzvat kohokolvek na duel a to beztrestne, pretoze to bolo v ich "zakone" - to som myslel tym bojovnikom. stacilo ti mat zbran (a fyzizike i mentalne schopnosti) Aelfgar : serm som vobec nezacal robit koli panovi prstenov, mece a sekery po zositoch som si kreslil davno predtym ako vobec prisiel prvy boom s knihou. bravehearta si pozriem , preco nie , je to dobry film (film! nie dokument). a hovorte si co chcete, podla mna gotika proste bola brutalnejsia ako baroko a nikto ma nepresvedci o opaku. a ja som si ju koli brutalite nevybral, to ste povedali vy. na toto treba sedenie, a bol by som zvedavy kolko z vas by tak veselo rypalo do ludi keby sa im malo pozriet do oci.kazdo sa tyka tej smrti , fakt som rasej ked ma zabije delova gula , aspon nic necitim ako v kriku a bolestiah zomtriet na zemi v blate na vykrvacanie. ale tot moj nazor.
osobne kocim z vyjadreniami k tomuto.
+++ Ak niekot chce nech si o tom pokeca na mojom icq , mam ho v profile, lebo verejne posielat odkazy je celkom lahke _________________ Piroha
Naposledy upravil Matej Biroš dňa St Feb 07, 2007 6:44 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 6:34 pm Predmet: |
|
|
Piroha: Dobre, ze koncis, lebo taketo chabe argumenty som dlho necital
A mas pravdu, vsetci sme blazni, len ty si lietadlo  |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 6:43 pm Predmet: |
|
|
[quote="Piroha"]mozno mas pravdu. ano , je to divne. mozno je divne to , ze sa mi paci viac jednorukny mec ako kord alebo rapier. mozno je divne , ze sa mi pacia vikingovia , a mozno je divne, ze o nich setko zhanam a chcem vediet co najviac o sposobe ich zivota, nabozenstvach , literarnych dielach a aj vojnach, ze si sijem veci sam, rucne, a nedavam to robit krajcirke na stoji, mozno je divne ze ma to aj bavi. ale je to divne iba VAM. mne sa to paci a to , ze vy tu na fore hovorite ze som blbec lebo ma nieco zaujima a venujem tomu vsetky financie aj voln cas, ma vrcholne nezaujima. jedine co ma zaujima je to , ako by mi mohol kto pomoct alebo ako by som mohlon naopak ja pomoct niekomu
no,tak kebysi napisal tento prispevok na zaciatku,nikto z nich by ti po hube nedal
chapem,ako si to myslel (lebo som si to myslel aj ja...ale zacal som citat a vidiet,ze to nebolo prave take,ako som si myslel)
a chapem aj to,ze horuckovito hajis svoj nazor(lebo som to robieval aj ja,kym som sa naucil aj ustupit a povedat:dobre,mas pravdu) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Kollomlynske - M.Kollar Bežný tlachal

Založený: 21 Máj 2006 Príspevky: 28 Bydlisko: bb
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 6:45 pm Predmet: |
|
|
to piroha: ????? (naozaj uz radsej nic nepis)
Ja som skor nastupil opacnu cestu. Ked som zacinal tak ma tahala skor
gotika, kdezto teraz ma to skor taha do baroka, respektive renesancie.
Ohladne sermu sa mi ovela viac paci "estetika" kordovej skoly, ale
urcite aj mec ma svoje caro, a velku silu aj eleganciu v sebe skryva
skola sablova (ci uz orientalna abo europska), tak ak by som mohol povedat, tak najoblubenejsia zbran pre mna teraz je orientalna sabla.
Taktiez pre je pre divakou velkym prinosom prave zakombinovanie
palnych zbani do vystupenia, ktore sa da len malou mierou realizovat
v "gotike".
Nebudem sa vyjadrovat ktore obdobie je krajsie, pretoze to pre kazdeho bude asi ta jeho srdcovka, len chem poukazat, ze vsetky obdobia
sa daju v historickom (scenickom) serme pekne stvarnit a priblizit danu
dobu divakom. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 6:47 pm Predmet: |
|
|
Piroha, ale teraz sa zamysli, nie je ti divne, ze sa vsetci obuvame len do teba? Viem, ze to nie je prijemne, ale zamysli sa. Co a tyka z oci do oci, tak v poho, ked bude najblizsie nejaka prilezitost, rad si s tebou pokecam, ty co ma poznaju, vedia, ze s tym problem nemam. Ale chces serioznu debatu, ok tak seriozne: mozes mi prosim povedat, v ktorom prameni si najsiel to, ze mohli kedykolvek kohokolvek vyzvat na suboj? Nemusis tu citovat, len ma odkaz na zdroj, ja uz si to najdem.Fakt ma to zaujima. Sermujem a historii sa venujem urcite ovela dlhsie ako ty, ale nikde som to okrem americkych filmov nevidel. Naozaj ma to zaujima. Ak my das dobry argument, tak ho asi prijmem. A co sa tyka zabijania, stredovek urcite nebol brutalnejsi ako ine doby. Bud si isty, ze cim vyspelejsia doba, tym brutalnejsie zbrane. Vies co s tebou spravi nadzvukova gulka (dajme tomu z obycajnej utocnej pusky vz 58 - ma ich nasa armada), ked ti prenikne do tela? Hovori s tomu hydrostaticky sok. Hodny brutus a nemusi ta zabit hned, este si mozes dlho potrpiet. Sorry za off-topic, bol to priklad. _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 7:43 pm Predmet: |
|
|
Ja sa nestacim divit  |
|
Návrat hore |
|
 |
... Tlčhuba
Založený: 12 Nov 2006 Príspevky: 111
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 9:50 pm Predmet: Kelko |
|
|
to Piroha.................som nevedel ze si vsetko sijes doma sam.....ze si to nedavas sit u krajcirky......teraz som zmateny  |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Feb 07, 2007 11:54 pm Predmet: |
|
|
Joooooooooooj, ludia, netrapte Pirohu... On z toho urcite casom vyrastie a bude z neho paladin na 32. leveli s velkym obojrucnym mecom, ktory bude svojim nepriatelom utinat ruky chirurgicky cistymi sekmi a ani narek umierajucich BRUTALNOU smrtou ho neprinuti pohnut brvou...
V kazdom pripade skusim napisat, preco sa mne paci viac barok ako gotika (niezeby sa mi gotika nepacila, pozor), ako napovedu pre vas ostatnych (nie ako argument pre Pirohu, aby sme sa mohli hadat na tom, kto kedy a ako umrie BRUTALNEJSIE, hehe.
1. Videli ste tie obrazy zo 17. storocia? Obzvlast odporucam holandskych majstrov, uzasne...
2. Videli ste kresby a malby od Callota? Neuveritelne vystihnuta atmosfera vsetkych spolocenskych vrstiev, vratane vojakov, komediantov ci Ciganov (inak, na to, aky mali pocas tridsatrocky prepracovany pravny system, na jednom strome tam zvykne visiet ozaj privela ludi)...
3. Ta nadherna moda, s prichadzajucimi rokmi stale gradujuca, farby, krajky, cipky, stuhy, masle, gombiky, pstrosie, bazantie ci pavie pera, hmmmm...
4. Ta burliva atmosfera, tie nepokoje, narodne povedomie, hrdost, chut po nabozenskej slobode...
5. Galeony su najkrajsie plachetnice v historii a je to vidiet, obzvlast odporucam svedsku Vasu...
6. A to vojenstvo, ktore konecne pripomina vojenstvo, rozsiahle operacie, 100 000-ove armady, manevre za ucelom vyhladovania nepriatela priamo v poli, rozmanitost bojovych oddielov, pestrost zbroji, zbrani, krajin zapojenych do konfliktu...
7. A tie osobnosti, ktore sa prejavili ako na poli vojenskom, tak i na poli politickom, tie ich machinacie, ktore kooperovali s vojesnkymi akciami...
Nenechal som sa uniest, bol som neuveritelne strucny, ale nieco podobne by som ocakaval od vas...
PS: Piroha nemusi, on uz ma prekvapil...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Feb 08, 2007 10:38 am Predmet: |
|
|
to Olaff: myslim ze viac ako polovica veci ktore si vymenoval sa kludne da vztiahnut aj na renesanciu (a asi aj na ine obdobia). Akurat staci vymenit mena . Naprik holandskych majstrov za talianskych (ci uz socharov. maliarov alebo architektov). Ohladne toho narodneho povedomia som si vsak vobec neni isty. Skor som mal pocit ze narodne povedomie vtedy nebolo a akurat sa zacinalo formovat. V niektorych castiach Europy sa sformovalo az v 19. storoci. Ale je pravda ze o tom zase az tak vela neviem tak ked mate niekto nieco blizsie dajte vediet. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Št Feb 08, 2007 10:55 am Predmet: |
|
|
skusim interpretovat pirohu...aj ked to bude asi tazsie.
jedenapolka,obojrucky,palcaty,blablabla,su viac uderne zbrane,viac o sile,tazsie,aj ked nie take rychle.
kordy su rychlejsie,preciznejsie,ale rebra nimi nikomu nedolamem.
myslim ze piroha mysli obdobiami zbrane ktore sa v nasom ponimani pouzivaju pri jednotlivych obdobiach(potom by to sedelo)
dufam ze som sa trafil
inak ked delova gula trafila torzo,ale ziaden akutne zivotne dolezity organ(taky bez ktoreho sa hnedokamzitezaraz umiera-mozog srdco pluca...) tak to musela byt sranda,oddrapene gule rit aj nohy,alebo odvaleny bok a vsetko dolamane...nu,myslim ze take v rannej gotike nebolo... _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |
Ľubo Wassermann Bežný tlachal
Založený: 07 Dec 2006 Príspevky: 88 Bydlisko: KE
|
Zaslal: Št Feb 08, 2007 11:04 am Predmet: |
|
|
V Patriotovi s Melom Gibsonom (nie so Stevenom Seagullom ci Sickgalom )
bolo par takych zaberov so zasahmi delovou gulou
No isto to nebola sranda |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|