Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Ženy a šerm
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 25, 26, 27  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Jan 20, 2007 10:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

a ked si zoberieme do uvahy , ze muzi mali v stredoveku ovela lepsiu fyzyku kondiciu (priemerne) ako my, tak ked zene niekto pridrbal mecom (nedajboze sekeou) a ona sa to nanestastie pokusila kryt tak sa stavim o stefanika ze jej vlastny mec bol v nej spolu so superovym.
Ľubo Wassermann
Bežný tlachal

Založený: 07 Dec 2006

PríspevokZaslal: So Jan 20, 2007 10:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale v takom baroku by uz s tou fyzickou kondiciou az taky problem nebol Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: So Jan 20, 2007 11:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Preco by mali mat uplatnenie v neskorsich dobach ako v skorsich? Mali vtedy viac svalstva oproti tym skorsim alebo ako? Cim je doba pokrocilejsia, tym je pokrocilejsia aj technika a civilizacia... A cim je pokrocilejsia tato, tym su ludia zmaksilejsi, ako muzi, tak zeny... A aj ked ich kondicia v porovnani s nasou bola na hodne vyssej urovni (menej sedeli a viac dreli fyzicky, cim vlastne dochadza ku zvysovanie prirodzenej kondicie), nemyslim si, ze prave to zarucovalo, ze zeny zacali hned brat do ruk kordy ci muskety a hura do boja... Boli mozno sebestacne a v stave krajnej nudze aj bojaschopne, ale nepocul som nikde o jednotkach pikanierov ci musketierov zlozenych zo zien, pripadne aby ich bolo aspon par...

Teoria "dajte zene lahky mec a je to v pohode" vychadza z dnesnej doby, je to nazor sucasnych sermiarov, kedze aj zeny si chcu zasermovat a ich fyzicky fond im to neumoznuje predvadzat s tazsimi typmi zbrani... Na druhej strane, zena sermujuca kordom je rovnako smiecna ako zena sermujuca kolajnicou - na tom nic nezmeni ani fakt, ze to moze vediet, ze moze byt technicky na urovni a podobne... Raz darmo, zena ma v popise prace vdaka genom byt krasnou, a ked niekto sermuje tak, aby prezil, nepremysla nad tym, ako pri tom vyzera...

Na druhej strane, zeny vedia "bojovat", o tom nemozno pochybovat, prikladov padlo dost... Ale zeny ako Maria Terezia, Alzbeta, Katarina Medicejska, Alzbeta Zrinska a podobne, to su prototypy zien bojovnicok, nasli si sposoby, ako bojovat, to je castokrat viac, ako len vediet bojovat...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Ľubo Wassermann
Bežný tlachal

Založený: 07 Dec 2006

PríspevokZaslal: So Jan 20, 2007 11:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano bola ina technika, ktora bola menej silova si osobne myslim. Aj zbrane boli lahsie. A akokolvek boli menej zdatny ci zmakcilejsi... myslim ze rozvoj techniky to skor "pokryl".

Ale nejde len o tu fyzicku predispoziciu. Ide aj o to ze sa v neskorsich dobach menilo vnimanie zeny ako takej.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: So Jan 20, 2007 11:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy napísal:
Ad žena v brnení. Ak kráľovná šla do boja, ako patrónka nezletilého syna a poručnica, mohla mať na sebe asi nejakú ochranu, ale nikdy neviedla útok. Žena je prípustná, ako obrana pevnosti. A v tomto prípade už mohla mať oblečené čokoľvek. Ale nie ako regulárny obranca, ale ako z núdze cnosť.
Ale ak vedeli na hrade, že budú obliehaný, zhromaždili čo najviac potravín, a všetkých nepotrebných poslali preč, aby ich nemuseli živiť. Teda asi aj všetky ženy...

No, aj pri obrane mesta, hradu to moze byt trochu inak: Pri obliehani Jeruzalema Salah-ad Dinom, viedol obranu Balian z Ibelinu. Nie kvoli Sybille, ale svojej zene. Napriek tomu, ze v jeruzaleme bolo dost vysokych potentatov, ktory by sa mohli chytit obrany, obyvatelia si zvolili Baliana...tolko k tomu. Ale pri obliehani Tyru(myslim)viedla obranu prave tak zena!
Scar
Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 9:39 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha napísal:
a ked si zoberieme do uvahy , ze muzi mali v stredoveku ovela lepsiu fyzyku kondiciu (priemerne) ako my, tak ked zene niekto pridrbal mecom (nedajboze sekeou) a ona sa to nanestastie pokusila kryt tak sa stavim o stefanika ze jej vlastny mec bol v nej spolu so superovym.

Na to radšej zabudni. Krytie mečom bola posledná možosť u mužov tak aj u žien. Na to boli štíty. Nehovorím že niesú dôkazy aj o krytí na meč, ale sú výnimočné.

Sú kresby a iluminácie žien so braňami a bojujúcich žien. Boli ženy gladiátorky, je aj kresba vikingskej ženy s kopiou. Na Slovensku v jednom kostole je krásna dlhá freska boja s Kumánmi, kde bojujú výlučne ženy v gotických šatoch a sekajú mužom hlavy.
AElfgar
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 10:31 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale na iluminacie pozor, tie vacsinou zobrazuju nejaky pribeh (z Biblie, mytologie, povest ...) a nie uplne bezny stav vo vtedajsej spolocnosti.
Vyobrazenia zien bojujucich s Kumanmi budu skor vyobrazenim nejakej legendy ako vyobrazenim zenskeho oddielu uhorskeho vojska. Takisto vikingska zena moze byt postava z nejakej severskej sagy. Takze na tychto veciach by som nestaval.
Pokial v ramci sceniky robim napr. pribeh z nejakej severskej legendy, kde sa vyskytuje zena bojovnica, tak je to ok. Dokonca tato zena by aj mala mat muzske saty a zbroj (je to predsa legendarna bojovnica).
Ale ked robim vlastny pribeh z vikingskej dediny, kde zena sedliacka vlastni mec a perfektne s nim naraba, tak je to hlupost.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
AElfgar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 11:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ked sme uz pri tych bojovnych zenach, zaujimava je napr. aj ceska povest o dievcenskej vojne (tusim ju spomina Kosmas).
Návrat hore
Hircanus
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2007

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 12:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="AElfgar"]Vyobrazenia zien bojujucich s Kumanmi budu skor vyobrazenim nejakej legendy ako vyobrazenim zenskeho oddielu uhorskeho vojska. [quote]

Samozrejme ide o legendu. Na vyjave (ak teda myslime na jeden a ten isty ale prvpodobne hej) je zachranena panna ktora zatina sekeru do nohy Kumanovi bojujucemu s kralom.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 1:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja som to uviedol ako priklad. a kryt neni az taka hrozna vec, ale je pravda ze su ovela ucinnejsie veci. avsak ak by to ta zena urobila , myslim ze by sa stalo presne to co som povedal Smile
Scar
Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 2:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

V tom boji s Kumánmi sú aj ženy stínajúce hlavy a podobne. Je to freska z 13. storočia, z evanjelického kostola v Kraskove. Je to legenda o kráľovi Ladislavovi a jeho zápase s Kumánmi. Konieckoncov, je to na obale knihy Nitrianske kniežatstvo od Jána Steinhübela.
AElfgar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 2:23 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Scar napísal:
V tom boji s Kumánmi sú aj ženy stínajúce hlavy a podobne. Je to freska z 13. storočia, z evanjelického kostola v Kraskove. Je to legenda o kráľovi Ladislavovi a jeho zápase s Kumánmi. Konieckoncov, je to na obale knihy Nitrianske kniežatstvo od Jána Steinhübela.

Jo uz vidim, jedna sa ale o jednu zenu v roznych situaciach (zatina kumanovi do nohy a potom mu stina hlavu).
Je to teda presne ta legenda co ju spominal aj Hircanus.
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 4:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Hircanus: Duby je jednoznacne najlepsi sucansny historik mediavalistik(no..skratka ten co sa zaobera stredovekom)! Ja sananeho chystam, ale predtym by som si mal prelozit nejake knihy a clanky z angl. a ani chchtaky niesu..

Apropo, ta dievcenska vojna od Kosmasa..nechcem brat Cechom ich povesti, ale podlamna je to dost prerozpravane, a urcite sa natom neskor poriadne vyburil aj nejaky revoluciunar v 19c.. To je akoby som razil teoriu, ze Janosik este zije! Mr. Green

Este k tomu zena a kryt: Myslim, ze som tam pisal(v tom dlhom clanku..)ze zeny moslimskeho sveta boli nutene bojovat.. u nas(europa) to nebolo inak: sedliacke povstania v Nemecku, potom velka cast trenu velkych vojenskych vyprav pozostavala so zien..teda museli mat tiez nutnu vystroj(strelectvo, ci uz palne, alebo projektilove-blbe rozdelenie na luky, kuse a pistali a arkebuzy-)..myslim ze nejake zenske zobrazil aj Durer, ale nechcem tu hladat nejake slepe pramene..skratka zena ak bola nutena, bola schopna bojovat! Neodopre nikto. Ci uz mala muzsku vystroj, bo nie, to je druha otazka..

Otazka na Landsknechtov: nemate tam nejake rytiny so zenskymi s palnou zbranou? Mne sa mari, ze som volaco vydel..
Hircanus
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Jan 21, 2007 10:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="Tulkas"]To Hircanus: Duby je jednoznacne najlepsi sucansny historik mediavalistik(no..skratka ten co sa zaobera stredovekom)! Ja sananeho chystam, ale predtym by som si mal prelozit nejake knihy a clanky z angl. a ani chchtaky niesu..

Predpokladam ze Le Goffa si uz mal......Mozno je to blba otazka ale nevies nahodou ci jeho Encyklopediu stredoveku najdem niekde u nas v cestine? Inac posledne roky vyslo peknych par diel o stredoveku, na moje prijemne prekvapenie. Normalne sa oplati skocit do Panta Rhei.....
Návrat hore
Filip Lampart
Tlčhuba

Založený: 28 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 22, 2007 12:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Hicarius co sa tyka Le Goffa pohladaj si Kultura stredoveku (alebo nejak tak) alebo Stredoveky clovek a jeho svet, on je iba editor.
Virva
Regrút

Založený: 11 Dec 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 22, 2007 1:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no pani, tak to je diskusia, to som necakala. ledva som sa cez to prekusala Smile
dakujem za vsetky nazory. ja som teda nemyslela zenu v zbroji ako rovnu muzom, to sa po telesnej stranke proste neda, ale ako zenu napr., odrazajucu utok, ci proste pripady zien ktore pocas nudze nesedeli v pivnici. no, takze asi tak. Wink
Návrat hore
Hircanus
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Jan 22, 2007 1:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

philippus napísal:
Hicarius co sa tyka Le Goffa pohladaj si Kultura stredoveku (alebo nejak tak) alebo Stredoveky clovek a jeho svet, on je iba editor.

Poznam, mam ich na polici:) Akurat mi tato knizka chyba, zatial som ju nevedel najst.
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 22, 2007 1:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Virva: No, takych zien bolo.. niektore boli uspesnejsie, ine nie a dejiny na ne zabudli.. Zena v brneni, ci zbroji(á la Éowyn) je predstava trochu zkreslena. Ale aj tak, zastavam nazor, ze zeny a muzi si v stredoveku boli v otazkach zivota a smrti viac rovni ako dnes. Kurtoazna laska..dnes by sa dala povazovat za galantnost..vtedy existovala naozaj len u slachty. Tym netvrdim, ze v pechote s napriahnutymi kopijami stali muzi a zeny bok po boku(ine to bolo podla vsetkeho v sedliackej vojne v Nemecku v 16c)..len tvrdim, ze zena, zbran(teda akykolvek prostriedok, ktory jej nepriatelovy sposobi smrt) a boj isli dokopy..
Virva
Regrút

Založený: 11 Dec 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 22, 2007 5:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tulkas: jj, a na Eowyn, alebo podobne to som samozrejme nemyslela Smile
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jan 23, 2007 10:53 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Sak jasne..to som pochopil. Len, ked sa zamyslim..neviem ako to bolo u vikingov. Tam sa zeny mali pravo rozviest. Tak teraz neviem, ci na ne padala aj povinnost konat, v pripade klanovych vojen. Vpodstate neslo o nic ine, ako u nas, ked sa mafovia strielaju.. Twisted Evil ..ale pozor, teraz spekuplujem..

Kto vie, nech odpovie Laughing ..
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 25, 26, 27  Ďalší
Strana 4 z 27

Prejdi na: