|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Fachman Bežný tlachal
Založený: 10 Júl 2006 Príspevky: 79
|
Zaslal: Po Jan 08, 2007 6:56 pm Predmet: |
|
|
Nakoniec sa ukáže,že všetci robíte VS len ste to akosi nepriznali
A aké sú výsledky dajú sa použiť v reále??
U nás asi také,že ak je to primerane rýchlo dajú sa použiť. no ak je to 2 ťahy za sekundu stíhaš akurát základné seky a obrany |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Jan 08, 2007 7:02 pm Predmet: |
|
|
ja si myslim, ze vyhrady voci VS sa tykaju hlavne jeho predvadzaniu pred divakmi...ale to uz sa tu hovorilo...
co sa tyka technik, tak je to podla mna ako pri inych bojovych umeniach...proste musis kazdu techniku mnohomnoho raz nadrilovat, aby sa ti dostala do krvi a aby si ju dokazal pouzit ak to pojde, lebo to musi byt reflexivne aby to fungovalo _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Jan 08, 2007 7:24 pm Predmet: |
|
|
Fachman napísal :
Okrem rečí,že je to strašne nebezpečné máte na to aj iný dôvod??
podla mna vela z nas volny serm nezahrna do naplne prace sojej skupiny preto, lebo vacsina z nas robi divadelny serm respekt. divadlo ( scenky..., volajme to ako chceme) a teda volny serm je tam pre nas v podstate zbytocny alebo len malo vyuzitelny...
asi tolko k tvojej otazke
k mojej osobe: to vsak ale neznamena, ze niekedy si nedam rad free duel, ale mozem sa priznat ze to je zriedka lebo mi lepi a rad mam hlavu a ine casti tela tam kde maju byt avsak ked premozem svoj strach tak sa fajn zabavim, ale nerobil by om to nikdy pred divakom! _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
He-man Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006 Príspevky: 93 Bydlisko: Praha2
|
Zaslal: Po Jan 08, 2007 8:00 pm Predmet: |
|
|
Fachman napísal: | ....Ak sa niekto bojí o svoje zdravie ,môže si dat prešívanicu a krúžkovu.A to skôr umriem na ploché nohy akoby mi niekto ublížil mečom v krúžkovej ( ak samozrejme nestojím a nečakám ako mi niekto natiehne spoza hlavy po gebuli)  |
Nechcem aby to vyzeralo ako rypanie a chytanie za slovicka, ale vysvetlil som si to tak, ze ak mas kruzkovu, si neporaziteln (nepocitam odzbrojenie) ale skor tie vaznejsie rany. btw. rebra, klucna kost, krk, ruka, noha sa da mecom v pohode zlomit aj ked mas kruzkovu a do konca aj ked mas mitrilovu kruzkovu.
plz. prehodnot ten svoj komentar lebo sa ta zacneme bat
Sermu zdar! _________________ Nikdy nerob inym, co nechces aby robili tebe
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Fachman Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Jan 08, 2007 8:36 pm Predmet: |
|
|
Ja nechcem nikomu nahnať strach,a už vôbec netvrdím,že som neporazitelný. Len som napísal,že ak chce niekto robiť VS a nerobí ho len preto,že sa bojí,že sa mu niečo stane,tak sa to dá z väčšej časti vyriešiť kvalitnou zbrojou.
Ja netvrdím,že človek v krúžkovke sa nedá umlátiť (napokon máme to neraz doložené aj v historických prameňoch).Pravdaže sa dajú polámať kosti,ale na to treba serióznu ranu a na sa treba poriadne zahnať a to dosť vidno.preto takou silnou ranou sa dá prekvapiť len málokto,lebo má dosť času aby videl ako bude úder vedený(nemyslím tým stredne veľké "bežné"údery,na zlomeninu cez prešivák a krúžkovku,potrebuješ ranú akú ste mnohí ešte ani nevideli)-samozrejme záleží od hrúbky prešívanice a kvality zbroje.Aj v VS sa dá zvíťaziť technikov a nie silou a nemusím nikomu zlámať kosti. |
|
Návrat hore |
|
 |
Tulkas Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006 Príspevky: 134 Bydlisko: Samonhakdžratktlaktlal
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 9:31 am Predmet: |
|
|
Fachman napísal: | ...na zlomeninu cez prešivák a krúžkovku,potrebuješ ranú akú ste mnohí ešte ani nevideli)-samozrejme záleží od hrúbky prešívanice a kvality zbroje.Aj v VS sa dá zvíťaziť technikov a nie silou a nemusím nikomu zlámať kosti. |
No, asi ma nebudeš mať chvíľku rád, ale dovolím si Ti oponovať:
Na to, aby si presekol krúžkovku, a prešiel až na kožu(..a pod ňu), nepotrebuješ dať sek s veľkým objemom sily. Potrebuješ dokonale zvládnutý sek, pre ktorom krúžky presekneš, resp. prerežeš.
Krúžkovka totiž funguje tak, ze pri kontakte s čepeľou sa krúzky nahrnú na seba, a vytvoria tak "plát" niekedy aj o hrúbke 2-3mm. Čo pri správnom zakalení a nítovaní krúžkov, robý z tohoto brnenia naozaj neprekonateľnú ochranu používanú dodnes!
Teda nie sila, ale kvalita seku je rozhodujúca! Či som taký vydel ja? Asi ešte nie. Lebo správne seknúť je umenie! Ale to by som mohol rovno novú tému založiť
Hľadajme riešenie uplatnenia VS pri našom "každodennom šermiarskom živote". Mám namysli práve bitky, tréningy. Rožmýšľali ste už niekto nad tým, že práve VS Vám odhalí akí ste dobrí šermiari? Či chápete funkčnosť všetkého, čo sa učíte? _________________ Res ad triarios venit! |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 10:20 am Predmet: |
|
|
Tulkas napísal: | Rožmýšľali ste už niekto nad tým, že práve VS Vám odhalí akí ste dobrí šermiari? Či chápete funkčnosť všetkého, čo sa učíte? |
tu si dovolim s tebou nesuhlasit, nemyslim, ze toto by ukazalo kvalitu sermiarov - uz sa tu viackrat spominalo, ze su rozdielne pohlady na to, preco robime serm a tomu zodpoveda aj zameranie - ked mi ide hlavne o sceniku a ukazanie pekneho suboja, nezameriavam sa na "bojove" vyuzitie sermu a ked robim napr VS, tak ma zase nemusi zaujimat cistota techniky, ale jej ucinnost - a teraz kto je z nas lepsi sermiar? - to mas to iste ako napr v karate - kto je lepsi karatista, ten co urobi krasne nejaku katu (a vyhra s nou nejake majstrovstva) alebo ten, co s par nadrilovanymi ucinnymi technikami vytrieska krcmu? _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Tulkas Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006 Príspevky: 134 Bydlisko: Samonhakdžratktlaktlal
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 10:39 am Predmet: |
|
|
Nechcel som sa nikoho dotknut..a ziadne jablko svaru namna nehadz.. ..Dobry su obaja...lepsi ten, ktory v tom dokaze "mysliet".. _________________ Res ad triarios venit! |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 10:42 am Predmet: |
|
|
neboj, nijako si sa ma nedotkol a ani sa necitim svareny ...to je len moj pohlad na vec... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Fachman Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 2:22 pm Predmet: |
|
|
Tulkas - neboj,však na to to fórum je ,aby sme diskutovali a opnovali si
Ale ani ja s tebou celkom nesúhlasím .Aby si preťal (respektíve prerezal),krúžkovú zbroj bez patričnej sily by si potreboval skôr brúsku ako meč .Je samozrejmé,že je potrebné,aby bol ten sek dokonale prevedený.Ale potrebuješ tak či tak silu ako kôň a zasiahnuť správne miesto.Čiže tam kde je hrúbka prešívanice čo najmenšia a a naopak telo čo najtvrdšie(napríklad oblasť lakťa či zápestia).Naopak na hrudi či bruchu je to prakticky nemožné. |
|
Návrat hore |
|
 |
Rudolf Klimek Bežný tlachal
Založený: 07 Nov 2006 Príspevky: 44
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 2:32 pm Predmet: ? ja vam zasa nejako nerozumiem... |
|
|
pretinanie kruzkov?
.. he???
nikdy predsa nepojdem cez kruzky, naco... predlaktia, krk, tvar, klby...
okrem toho, uz ta niekto niekedy bodol do tvare? to je moja oblubena technika likvidacie protivnika. Myslis ze ti pomozu kruzky? Si si isty, ze z toho ujdes, ked sa to stane? Ked budeme v tom volnom serme?
ako mi tak nejako vyplynulo, ja mam pocit, ze volny serm je tu hlavne o machani zelezami a kto silnejsiu pridrbe... mam spravny pocit? |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 2:55 pm Predmet: |
|
|
myslím že k teme by mohol byť prospešný članok P.Vytopila na Magisteriu CZ tuším sa volá bojovy scenicky šerm tak nejak... članok je starší tak mnohí ho určite poznáte ale myslím že je to tam veľmi pekne zhrnuté ... to sa týka aj inej témy ktora sa tu rozbehla že jedni robia bojový a druhí robia scenický .... je síce dlhší ale odporúčam prečítať do konca .... tieto debaty o volnom šerme tiež nie sú najkratšie
Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ut Jan 09, 2007 3:03 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Fachman Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 2:57 pm Predmet: |
|
|
Už tradične nemáš správny pocit
predlaktia,krk a kĺby - mám chránené krúžkami (aj kolená )
Hehe vidím,že máme podobnú záľubu v bodaní do tváre - môj najoblôbenejší ťah.Nikto v našej skupine ho takmer nepoužíva zo solidarity k ostatným (v VS je to veľmi nebezpečný ťah).Mimochodom to bude v mojom prípade v dohladnej dobe riešiť "kalota s pevným hladením".To by si ma musel potom trafiť priamo to priezoru na oči,čo už nie je také jednoduché |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 3:08 pm Predmet: |
|
|
pri klboch by som sa viac bal rozdrvenia ako preseknutia a tam su ti kruzky dost na nic a ani na presivanicu by som sa tu moc nespoliehal...preto medzi prvymi platovymi castami zbroje boli prave nakolenice a nalaketniky - asi aj v stredoveku na to prisli... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
He-man Bežný tlachal

|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 3:41 pm Predmet: |
|
|
Fachman napísal: | Už tradične nemáš správny pocit
predlaktia,krk a kĺby - mám chránené krúžkami (aj kolená )
Hehe vidím,že máme podobnú záľubu v bodaní do tváre - môj najoblôbenejší ťah.Nikto v našej skupine ho takmer nepoužíva zo solidarity k ostatným (v VS je to veľmi nebezpečný ťah).Mimochodom to bude v mojom prípade v dohladnej dobe riešiť "kalota s pevným hladením".To by si ma musel potom trafiť priamo to priezoru na oči,čo už nie je také jednoduché |
Ty si naozaj myslis, ze ked ta trafim mecom do lakta, ktory mas ochraneny kruzkovou, tak to v pohode rozsermujes ? O.O teraz mam vyvalene oci. Do lakta by som nechcel dostat ani keby som mal plechy!
btw. neviem ci to nazvat jednoduchim, ale zlozite to urcite nie je (trafit ta do priezoru). Tak ako sa ucia kordisti bodat na miesto, tak sa uci kazdy, kto chce mat presny bod, a tu hovorime o presnosti na milimetre
PS:vsetky efektivne tahy su nebezpecne, preto ich zo solidarity nemam vo VS pouzivat ?
Ale paci sa mi ako sa debata rozbieha, pome, pisme dalej.
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Fachman Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 5:10 pm Predmet: |
|
|
Áno myslím,nie dokonca ja to viem.ža ak dostanem do lakťa a mám tam prešívanicu(aj keď na týchto miestach býva dosť tenká),tak to v pohodičke rozšermujem.V ranom a vrcholnom stredoveku meč nie je určený primárne na bodanie a predpokladám,že väčšina z vás sa neučí bodať jeden a polkou s prestnosťou na milimetre(to nie je ako u kordistov).A ja tiež nebudem čakať,kým mi bodneš do priezoru,ide mi predsa o život. Nepoznám,žiadny efektívnejší ťah ako je bod do tváre.Poznáš niečo horšie(okrem smrti) ako keď si nájdeš meč 2 cm za okom (hehe respektíve bývalím okom),asi rovnako nepríjemný je už len bod do genitáliíí.
U nás nikto nezakázal bodať do tváre a napriek tomu to nikto nerobí (aj keď pri precvičovaní techník ju normálne cvičíme).Možno práve preto mi robíme Vs v pohode a vy sa toho bojíte ako čert svätenej vody  |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 5:18 pm Predmet: |
|
|
to fachman: tak potom si osobne myslim ze si asi este do lakta nedostal !!!
a ked tu pises o VS a bodani a ako to rad pouzivas tak kolkatim si teda uz bodol do tvare ?  _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
He-man Bežný tlachal

|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 5:27 pm Predmet: |
|
|
konan2 suhlas!
ked niekto dostane do lakta a rozsermujeto, tak neschytal dobry sek, alebo ho super doost setril, pripadne to stihol ztlmit.
fachman:
S tym bodanim s jedenapokou by som to tak blede nevidel. ale o tom tu nebudem pisat.
Zacinam mat vsak nazor, ze to co robite je strikovanie, alebo hranie sa na sermiarov, pretoze ak sa straca pointa seku (rozseknut) tak myslim, ze sa z casti vytraca aj pointa sermu. To len taka moja drobnucka uvaha

Naposledy upravil He-man dňa Ut Jan 09, 2007 5:47 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Fachman Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 5:29 pm Predmet: |
|
|
Keby som to praktizoval,čoskoro by som asi ostal sám a mal veľké výdavky na cintorínové kahance.Takže nebodám v rámci VS,ale len pri precvičoovaní techník.Ale ak ťa to tak zaujíma už som bodol človeka do tváre no nie som na to hrdý
Ps" do lakťa som dostal a ty??? |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Jan 09, 2007 5:29 pm Predmet: |
|
|
to he-man : to s tym bodom bolo mienene trocha ironicky  _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|