Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Mar 23, 2011 10:36 pm Predmet: |
|
|
Martin Schallo Jakubčo napísal: | keď na niečo nemám tak to nerobím  |
a preto nosi slachta bezne pracky z mosadze
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 9:55 am Predmet: |
|
|
A krali koruny....  |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

Založený: 28 Júl 2008 Príspevky: 115 Bydlisko: Srdcom vo Zvolene, dušou v Bratislave...
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 11:33 am Predmet: |
|
|
Chlapci...určite za vzor ako to má vyzerať nemám Vás... ale múdre knihy a ľudí, čo to robia na skutočne dobrej úrovni...šľachta nechodila vždy ovešaná zlatom, drahokamami a nešušťala vždy v hodvábe...aj šľachta nosila poväščinou ľanové spodné odevy, vlnené vrchné odevy a doplnky z bronzu a podobne...ich odevy sa líšili od zvyšku menej majetných ľudí hlavne kvalitou spracovania a zdobením (výšivky, lemy, doplnky, módne strihy atď...)...takže ak nezoženiem napr. peknú mosadznú plášťovú sponu, tak s kľudným srdcom si spravím zapínanie plášťa na prevlečené šnúry s uzlami. Tento spôsob zapínania je dokonca častejší na dobových vyobrazeniach než spony predovšetkým na sochách ich je množstvo...
A určite ma svojimi svetobornými rečami neodradíte...to by ste už akí museli byť dobrí...  _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
http://historickekostymy.blogspot.com/ |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 1:35 pm Predmet: |
|
|
v pohode
ja nemam nic proti tomu,ze si zhanas lacnejsiu variantu toho isteho (ja tiez neberiem prveho predajcu,co uvidim,ale hladam si niekoho,kto urobi to iste lacnejsie)
skor som to mzslel tak,ze popri tom vsetkom,co je mozne vidiet, jedna drobnost mozno zanikne (ak bude pekna,mozno zase vynikne)
to uz je na kazdom,ako velmi sa chce niecomu priblizit (a na com si da najviac zalezat)
inak bronz je fajn  _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
Založený: 19 Apr 2008 Príspevky: 138 Bydlisko: Hlohovec, Bratislava
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 2:50 pm Predmet: |
|
|
Sasha-Cornix napísal: | ...A určite ma svojimi svetobornými rečami neodradíte... |
Kto ťa odrádza ? Dá sa zamaskovať jedna vec, prípadne dve. Ale ak sa už začne maskovať celá postava, tak hneď je zo šľachtica nešľachtic a z kráľa žobrák. Nejde o to, aby sa niekomu zakazovalo niečo robiť alebo čo.
A viazanie plášta je v poriadku. Prípadne ešte aj gombíky sú dobrá a pekná alternatíva.
miso napísal: | ...inak bronz je fajn  |
Akože v stredoveku sa odlišoval bronz a mosadz pri použití na pracky a garnitúru ? |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Schallo Jakubčo Bežný tlachal
Založený: 06 Sep 2006 Príspevky: 30 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 2:55 pm Predmet: |
|
|
Varpulis napísal: | Sasha-Cornix napísal: | ...A určite ma svojimi svetobornými rečami neodradíte... |
Kto ťa odrádza ? Dá sa zamaskovať jedna vec, prípadne dve. Ale ak sa už začne maskovať celá postava, tak hneď je zo šľachtica nešľachtic a z kráľa žobrák. |
presne _________________ Mea propozicione es in taverna mori
www.radsvmichala.eu |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

Založený: 28 Júl 2008 Príspevky: 115 Bydlisko: Srdcom vo Zvolene, dušou v Bratislave...
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 3:34 pm Predmet: |
|
|
Mnuž a práve preto mám v pláne nahradiť ahistorické gombíky historickými a podobne veď o tom som tu hovorila... ale dobre...
Čo sa týka tej mosadze a bronzu, tak bronz sa používal častejšie, ale repliky opaskových garnitúr a podobne som z bronzu našla len na jednej anglickej stránke...pričom mosadzné ekvivalenty sa dajú zohnať aj v ČR a Poľsku...tak je to na každého uvážení, čo sa mu viac oplatí...ja osobne si myslím, že za mosadz sa nevraždí, veď sa požívala tiež  _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

|
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 4:35 pm Predmet: |
|
|
medzi mosadzou a brondzom nieje taky velky rozdiel co sa tyka dobovosti.ono aj tie nalezy mali niekedy blizsie k mosadzi ako k brondzu. Bolo tam celkom dost rozneho bordelu. _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 4:40 pm Predmet: |
|
|
to Sasha-Cornix: co takto cínové gombíky? _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 5:03 pm Predmet: |
|
|
woden napísal: | medzi mosadzou a brondzom nieje taky velky rozdiel co sa tyka dobovosti.ono aj tie nalezy mali niekedy blizsie k mosadzi ako k brondzu. Bolo tam celkom dost rozneho bordelu. |
Presne na to som narážal. V stredoveku neexistovali technické normy, ktoré by kategorizovali zliatiny medi. Proste bola zliatina medi, v ktorej bolo kopec iných prvkov, ale rozhodne sa nedá povedať, že toto je bronz alebo toto je mosadz, skôr z každého niečo. Suma sumárum, moderná mosadz je na garnitúru rovnako "LH" ako moderný bronz. |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 5:30 pm Predmet: |
|
|
Varpulis
nie,hovori to len,ze bronz je fajn (mam rad bronz-presnejsie taky blizsie k zlatej,ako k medenej )
z historickeho hladiska nejdem tvrdit,ze boli len bronzove pracky, alebo len mosadzne (mal si za sebou naomat,urcite vies,kolko vselijakych bronzov existuje a ze maju rozne vlastnosti, u mosadzi to iste) a pochybujem,ze v minulosti mali nake RBD-cka  _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
|
Zaslal: Št Mar 24, 2011 6:55 pm Predmet: |
|
|
miso napísal: | Varpulis
nie,hovori to len,ze bronz je fajn (mam rad bronz-presnejsie taky blizsie k zlatej,ako k medenej )
z historickeho hladiska nejdem tvrdit,ze boli len bronzove pracky, alebo len mosadzne (mal si za sebou naomat,urcite vies,kolko vselijakych bronzov existuje a ze maju rozne vlastnosti, u mosadzi to iste) a pochybujem,ze v minulosti mali nake RBD-cka  |
Jo, bronz je cool, ale ťažšie sa leje ako mosadz. Navyše sa rozoznať od mosadze nedá (in general). Takže tento problém neriešim a asi ani nikdy riešiť nebudem.
S druhou časťou súhlasím, sú to v podstate moje slová. |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Mar 25, 2011 9:26 pm Predmet: |
|
|
No...ja by som cínové aj brala...lenže by sa mi farebne nehodili ku kostýmu...všetky kovy ladím do mosadznej a čokoľvek sa utrafí na striebristú farbu, tak už to neni ono a trochu to kazí dojem takže budem hľadať, pýtať sa a nehorázne šetriť  _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: So Mar 26, 2011 7:51 am Predmet: |
|
|
A to akoze mudre knizky ani ludia robiaci tieto veci na urovni nevedia nic o obalovanych ci hodvabom obsivanych gombikoch???  |
|
Návrat hore |
|
 |
Jill Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 144 Bydlisko: "Modrdorf"
|
Zaslal: So Mar 26, 2011 12:21 pm Predmet: |
|
|
prečítaj si prvú stranu, Cornix tam píše že má na šatách gombíky obalované látkou ale teraz zháňa vyslovene kovové.  _________________ phalanx distalis digiti minimi pedis sinistri  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: So Mar 26, 2011 1:05 pm Predmet: |
|
|
Mea culpa... Tak nech zhana dalej, za lacno...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Mar 27, 2011 9:18 pm Predmet: |
|
|
Jill napísal: | prečítaj si prvú stranu, Cornix tam píše že má na šatách gombíky obalované látkou ale teraz zháňa vyslovene kovové.  |
Vďaka Jill...aspoň sa nemusím opakovať  _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
|
Návrat hore |
|
 |
Valter Pajer - Gawain Bežný tlachal
Založený: 08 Nov 2009 Príspevky: 36
|
Zaslal: Št Dec 01, 2011 7:38 pm Predmet: |
|
|
Ak niekto skutočne chce vyzerať ako šľachtic a nie ako pseudo šľachtic na úrovni (ako vravia bratia česi "koukatelného minima"), tak si kúpi gombíky postriebrené či pozlátené, použije ručný brokát. ( Nie syntetický žakár z Anjela alebo lacnú variantu zamatu, sú aj hodvábne ...a vylezie na svetlo sveta s krýžikom na krku z Pinku).
Pri pseudo veciach nebudete žiadna šľachta a nebudete tak ani pôsobiť. Bronz a mosadz, vlna ... boli lepšie materiály tak v 9-10. st v 11-15. st to nestačí, o renesancii a baroku nie je ani reči. _________________
 |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Pi Dec 02, 2011 7:02 am Predmet: |
|
|
Valter Pajer - Gawain napísal: | Bronz a mosadz, vlna ... boli lepšie materiály tak v 9-10. st v 11-15. st to nestačí, o renesancii a baroku nie je ani reči. |
A preto prisiel Fridrich Falcky aj s manzelkou do Ciech odeti v odeve z hnedeno sukna?
Aj vlna moze byt luxusna, zdobena vysivanim, odev moze mat prepracovanejsi strih ci byt plny vychytavok, ktore navonok nevidis. A v neposlednej miere plati, ze aj odev ma urcity ucel a niektore materialy sa na niektore ucely bud nehodia, alebo je ich skoda pouzit...
Ale inak suhlasim so vsetkym... |
|
Návrat hore |
|
 |
|