|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Nathan Bežný tlachal

Založený: 08 Júl 2010 Príspevky: 86
|
Zaslal: Ne Okt 31, 2010 10:56 pm Predmet: |
|
|
dobre a čo keď sa v okolí môjho mesta nenachádza žiadna skupina ? |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Ne Okt 31, 2010 11:57 pm Predmet: |
|
|
tak mám pocit, že aj táto téma dopadne rovnako ako všetky podobné. výhovorkami ako sa to nedá a ako kto plánuje začať, skutočne sa snaží a úprimne to myslí dobre, ale z milióna dôvodov to nie je možné. dosť kecov - buď začni, alebo na to zabudni a daj pokoj.
Nathan: ak v tvojom okolí nieje skupina, ktorá by stála za reč, tak sa nakontaktuj na ľudí, ktorí sa venujú zbrani a spôsobu, ktorý ťa zaujíma a nauč sa niečo od nich - možno budú robiť nejaký 2-3 dňový kurz pre svojich začiatočníkov (ak si úplný nováčik). Určite ale budeš potrebovať minimálne jedného parťáka s ktorým môžeš cvičiť pravideľne. Dá sa prihlásiť na rôzne semináre, alebo školy (venuje sa tomu dosť ľudí p celom Slovensku-otázka je či sa im bude chcieť) a cvičiť potom na vlastnú päsť - aj keď bez dohľadu trénera, ktorý ťa bude viesť sa asi budeš dlho motať v kruhu. opäť platí že bez problémov si ľahko nájdeš milión dôvodov, prečo sa to nedá. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 12:16 am Predmet: |
|
|
Tomáš Dorlas Mrázek napísal: | jo zo života v dobre vybavenom dobovom tábore a z dobrým vybavením budeš mať sto krát lepší zážitok ako ked sa z niekym len pobiješ..... |
To je subjektívny názor. Ak chce byť niekto aktívnym táborníkom, môže sa dať v pohode napríklad trebárs aj ku skautom a jeho potreba zážitku z pekného tábora je naplnená.
Tým nechem povedať, že snaha o rekonštrukciu vojenskej histórie je hlúposť, len že tu trochu naivne až hlúpo porovnávaš neporovnateľné veci, ktoré sa navyše ani navzájom nevylučujú a príliš rýchlo vynášaš ultimátne súdy.
Šerm je umenie a na jeho aspoň priemerné zvládnutie je podľa mňa potrebné omnoho väčšie množstvo času a úsilia, než na prípravu sebedokonalejšieho tábora. Pre mňa bude napríklad subjektívne vždy omnoho lepším zážitkom podarený durchvechsel do protivníka, než to či môj hlinený pohár v landsknechtskom tábore 100% sedí s reáliami, alebo nie. |
|
Návrat hore |
|
 |
Tomáš Mrázek Tlčhuba

Založený: 01 Mar 2009 Príspevky: 197 Bydlisko: Žilina/Košice
|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 9:08 am Predmet: |
|
|
tak každý ma rád niečo iné....ja preferujem radšej možnosť si skúsiť dobový život...aj ked boj tiež nezanedbávam  _________________
Samo napísal: | ...dobový život chod robiť do talianska alebo švajčiarska, sme na slovensku, tak sa prispôsob, alebo rob akcie sám a ľudom ukáž ako sa v stredoveku spalo a nie bojovalo... |
"Never trust another reenactor." |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 9:20 am Predmet: |
|
|
Tomáš Dorlas Mrázek napísal: | skúsiť dobový život...aj ked boj tiež nezanedbávam  |
veď sa hovorí, že "život je boj" - čiže je tam všetko, tak ako v historickom šerme je podľa môjho názoru ako boj, tak život, tak scénika, tak rekonštrukcia, atd.... každý si tam nájde čo chce a čo ho baví.
to Nigtwolf: je fajn, že si sa spýtal! Myslím že ti bolo už dostatočne odpovedané. Teraz je už len na tebe, ako s týmito informáciami naložíš, každopádne ak ťa šerm zaujal tak choď do toho, ale priprav sa že (ak to budeš chcieť robiť poriadne) ťa to bude stáť veľa času, námahy, úsilia, štúdia a peňazí
veľa zdaru ti želám _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 9:55 am Predmet: |
|
|
Jabco: Ako my sa mozme dat na skaut, tak ty sa mozes dat na kick box Myslim, ze spolocnym prvkom je tam ta historia, hm?
Nathan: Dnes je svet mensi, nez byval, urcite najdes schopnych ludi v blizkych mestach, ak nie presne tam, kde zijes. _________________ Peter - deCarabas - Madlenak |
|
Návrat hore |
|
 |
Nathan Bežný tlachal

Založený: 08 Júl 2010 Príspevky: 86
|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 10:05 am Predmet: |
|
|
ja osobne môžem lukostreľbu cvičiť aj sám do bola len taká otázka "do pléna" ale pravdou je že stačí začať, a keď človek chce, všetko sa dá |
|
Návrat hore |
|
 |
Nightwolf Bežný tlachal
Založený: 31 Okt 2010 Príspevky: 22
|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 10:16 am Predmet: |
|
|
Tak dakujem asi viac sa uz povedat naozaj neda... Len som chcel pocut nazory inych, mam co som chcel.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 10:39 am Predmet: |
|
|
Nightwolf,
ak je to možné, osobne by ma to zaujímalo, možeš aj cez súkromné správy /nerád píšem skratky/ aké, resp. ktoré kyu si dosiahol? _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Nov 01, 2010 1:14 pm Predmet: |
|
|
deCarabas: Jasne. ak by sme sa mali chytať za slovíčka, tak by som ti asi napísal, že zatiaľ čo ty by si si na tom skaute užil táborenia dostatok, tak ja by som si na kick boxe moc nezašermoval. Ale radšej to nerobme, lebo sa tu za chvíľu objaví Jackson s pukancami.
Jasne, rozumiem čo chceš povedať. Mne sa rekonštrukcia vojenskej histórie tiež páči a rovnako si myslím, že mať tábor v poriadku je dôležité. Ale beriem to iba ako doplnok k niečomu inému (ten tábor myslím), nemám to ako ultimátny cieľ snahy. Tak to totiž vyznelo a na to som aj reagoval.
To sme už ale dosť od témy "ako začať". Mladý muž dostal dostatočné povzbudenie a rady, tak to asi môžeme nechať tak. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 11:47 am Predmet: |
|
|
neobjavý Jackson je mimo SVK a sme v slamníku  |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 1:28 pm Predmet: |
|
|
Hmm, no neviem cim to je ale mam v poslednej dobe pocit ze isti ludia tu razia nazor ze bud sa clovek venuje vojenskej historii a studiu hmotnej kultury alebo studiu sermu. Co je toto prosim vas za divny nazor? Preco by niekoho nemohli zaujimat vsetky tieto veci?
Jabco to napisal skoro presne tak ako to citim aj ja. Serm ma u mna sice prim, ale zo zabavy si velmi rad hodim aj strielanie s Greenakmi v holandsku, alebo behanie po lese s musketou v kuroviciach, ci fungovanie v jednotke knechtov v Bernolakove.
Jedna poznamka na zaver. Osobne si myslim ze cesta sermu je narocnejsia ako cesta rekonstrukcie vojenstva. Myslim tym z pohladu kolko casu sa musi do jednotlivych cinnosti zainvestovat (peniazmi je to tak 1:1) a narokmi na fyzicku kondiciu. Jednoducho, usit kostym za dva vikendy a na 2 dalsich vikendovych zocvicnych sa naucit fungovat v regimente nie je take casovo narocne ako chodit 3x do tyzdna na 2 hodiny sa potit do telocvicne - a aj tak nejake vysledky uvidis tak po 1,2 rokoch cvicenia ak si supertalent. Cele je to o tom na kolko je clovek do svojho konicka zazraty a kolko mu chce obetovat. |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 1:33 pm Predmet: |
|
|
Kakac: Teraz si nie som isty, na koho narazas, ale hybu sa tu najma ludia, venujuci sa vsetkym tebou vymenovanym veciam plus (v mojom pripade) divadlo
A co sa tyka narocnosti serm vs jednotka, nemozem uplne suhlasit Tak ako vy studujete fechtbuchy, tak ludia z jednotiek mozu studovat vojenske manualy, studuju kostymy a materialove vybavenie tabora, vojensku hierarchiu. A financie idu neporovnatelne vyssie do tabora, dovolim si tvrdit, clovek potrebuje vlastnu vybavu plus vystroj, vyzbroj, stan atd atd.
S cim suhlasim je samozrejme fyzicka narocnost sermu, o tom sa urcite hadat nebudem
A neviem, ja som nepobadal, ze by niekto preferoval to alebo ono. Hadzali sa do plena len moznosti pre cloveka, ktory sam zatial nevie, comu by sa chcel venovat  _________________ Peter - deCarabas - Madlenak |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 2:08 pm Predmet: |
|
|
Podobny nazor razi dost ludi v Cechach a mam celkom pocit ze aj par ludi na Slovensku - viz napriklad poznamka kolegu zo Ziliny. Je mozne ze to tak nemyslel ale tak nejak som tento nazor z jeho vyjadreni vycitil. Uz som cital aj nazory typu ze ked niekoho niekto oslovi sermiar tak dostane do drzky - co mi pride velice trapne (to bolo konkretne v cechach, nie na slovensku).
Mas pravdu v istom zmysle, ale nie tak uplne - standardny clen jednotky o taktike a strategii netusi ani z bla - ked tak to vie velitel, nie? Sak sa bavime v intenciach ako by to malo byt historicky spravne (a povedzme si pravdu ze tak to realne aj je v sucasnosti). A napriklad zvladnutie jedneho stucku z fechtbuchu podla mna trva neskonale dlhsie ako naucit sa zakladat spravne lunt alebo nabit musketu. |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 2:21 pm Predmet: |
|
|
Kakac: kolega zo ZA funguje ako v jednotke, tak sa snazi aj o rekonstrukciu sermu tusim dlhym mecom, ci cim, tak asi ste sa len zle pochopili
Suhlasim jednoznacne s tym, ze vojak ma robit len to, co mu povie velitel, ale tak to funguje na bojisku. V civile sme si vsetci rovni a je ovela lepsie, ked vojak aj rozumie tomu, co robi - prave z toho dovodu organizujeme rozne workshopy a prednasky, kde sa preberaju aj taktiky a sposoby boja jednotiek.
A teraz fakt uprimna otazka: vas niekto uci serm, alebo tomu vsetci rozumiete na jednej urovni a idete spolu naraz? Pokial mate nejakeho ucitela, tak automaticky sa dostavate k tomu, ze jeden je velitel a zvysok robi, co sa mu povie.
Ad secvicne: Ono je to take komplikovane, lebo ked mas rozne zlozky vojska a rozne pocty ludi, vzdy mas co trenovat a skusat Nehovoriac o tom, ze v ramci tabora sa mozes venovat aj tomu vycviku sermu a este to aj dobre vyzera
Ad CR a ich postoj k tejto veci: Ano, suhlasim, tam sa to striktne deli a je to pre mna osobne tiez divne... Ale nemam problem spolupracovat s roznymi skupinami a respektujem, co robia, pokial to robia na dobrej urovni. _________________ Peter - deCarabas - Madlenak |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 3:59 pm Predmet: |
|
|
Okej, mozno ja som kolegu zo ZA zle pochopil.
U nas je trenerom Marcipan, to iste vies.
Slo mi skorej o to ze na pochopenie je nejaky system fungovania jednotky v poli zakonite jednoduchsi ako sermiarsky system. Predsa to len vyplyva zo samotneho ucelu na co je co urcene.
Okej, serme na tuto temu . Myslim ze si rozumieme a ide tu momentalne len o prejavenie osobnych preferencii k akymsi prudom v ramci LH.
Neodpustim si este jednu vec a to porovnanie nakladov na jednotlive odvetvia co som spominal par prispevkov dozadu:
Serm:
Maska 150
Kryt na masku 70
Rukavice na sparring 40
Presivka/serm.vesta 150
Dlhy mec 250
Hanwei federschwert 2x 260
(jeden sa zlomil, toto je spotrebak)
tenisky s protismykovou podrazkou 70
chranic krku 20
nejake sportove oblecenie 50
(komplet + opasok, kapsicka a klobuk)
nizke boty 80
musketa (2nd hand) 150
bandalir s malou prachovnicou 100
rapir 150
zavesnik 30
nabytok 150
(material na postel, truhlu,
stolicku, svietnik, kozusiny a 2 deky)
jedalenska vybava 50
Kabat do zleho pocasia (material) 50
Do nakladov na taborenie/vojensku historiu som nezaratal stan, lebo castokrat to je spolocny majetok skupiny, tak isto nejaka polna kuchyna. Dal som tam podla mna cisto zakladne veci - ak ta nieco este napada tak dopis. Kopec veci si clovek dorobi sam. Do nakladov na serm som nedal zase telocvicnu - na tu sa vacsinou sklada viac ludi.
Ako vidis tak rozdiel v nakladoch je cca tych 50e co mas jeden vikend v BA po krcmach. Takto som to myslel ze naklady su 1:1. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 4:09 pm Predmet: |
|
|
To už by pomaly stálo za novú tému v rámci slamníka nie?
Ja musím povedať že rozumiem obom pohľadu, aj striktnému oddeľovaniu vojenskej histórie od šermu aj ich kombinácii. Mne osobne je viac bližšia tá kombinácia, pričom váhu kladiem primárne na šerm.
No u nás samozrejme neučia všetci všetkých ale to je prirodzené nie? Dôležité ale je aby všetci rozumeli tomu čo robia a nie len opakovali pohyby. Ja napríklad teraz pomaly preklápam Leoniho Fabrisa do slovenčiny, pre naše interné účely, aby mali prístup k teórii aj tí ktorí nemajú jazykovú výbavu. Samozrejme by bolo lepšie ísť na talianský originál, ale mám dôvod považovať leoniho preklad za dobrý.
ad kolega zo Žiliny - možno máme s Kakáčom na mysli len to, že vystupuje pomerne sebavedomo. Nie veľmi by som sa tešil tomu, ak by aj u nás začali platiť také názory zo strany ľudí venujúcich sa vojenskej histórii na šermiarov, ako v čechách. Možno preto to nesúhlasné vymedzenie. Tým sa ale nechceme miešať do prípadných sporov, ktoré tu možno bežia.
A teraz slabina - vie mi niekto poradiť s vojenským manuálom zo 16 st.? Ale nie Machiavelliho. To by som celkom odcenil. Vopred vďaka. |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 4:10 pm Predmet: |
|
|
Ja som pisal, ze sa nehadam a zalezi len na tom, na akej urovni robis bud serm alebo jednotku, ja napr. som dal viac do vybavy v tabore, ako do sermu, ale to je naozaj fuk (navyse robime tabor aj na 17 aj na 15 storocie, co mna nuti mat niektore sucasti vybavy odlisne). A uprimne, nie, nevedel som, ze vas trenuje Marcipan a preto som sa spytal
Ale OK, kaslat na to, zhodneme sa, ze novacik ma na vyber, comu sa bude venovat primarne, co mu nebrani venovat sa aj dalsim odvetviam. _________________ Peter - deCarabas - Madlenak |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 4:20 pm Predmet: |
|
|
A hádame sa? Ja mám pocit, že posledných pár príspevkov nie. |
|
Návrat hore |
|
 |
Tomáš Mrázek Tlčhuba

Založený: 01 Mar 2009 Príspevky: 197 Bydlisko: Žilina/Košice
|
Zaslal: Ut Nov 02, 2010 5:58 pm Predmet: |
|
|
deCarabas to nejak tak napísal za mňa  _________________
Samo napísal: | ...dobový život chod robiť do talianska alebo švajčiarska, sme na slovensku, tak sa prispôsob, alebo rob akcie sám a ľudom ukáž ako sa v stredoveku spalo a nie bojovalo... |
"Never trust another reenactor." |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|