Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Lukostrelec, 15st, Anglicko
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 1:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Palko: je to doublet, aj farebny, aj ciernobiely. kazdy je iny, lebo ich oddeluje niekolko desatroci. Na konci 14ky sa uz doublety nosievali, cize v 1415 je to uplne v pohode. Ale suhlasim s nazorom, ze Osprey nie je 100%ny zdroj. Ale ten obrazok tu bol davany ako inspiracia, nie navod.

EDIT:

Este k dlhsim doubletom - zaciatok 15teho storocia, vsimnite si chlapika, ktory je vyzliekany, pokial ma az doublet

Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 1:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to decarabas: nuž ked je, tak je ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Nathan
Bežný tlachal

Založený: 08 Júl 2010

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

OK a čo takto toto

Vestu ako má ten sediaci, na ňu uviazané jednodielne nohavice a na to taký vatovaný kabátec ako má ten vľavo? Na to by sadla aj krúžkovka. Inak mám dojem že sa nezhodneme ani na jednoduchej košeli Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Goeffrey
Bežný tlachal

Založený: 30 Apr 2008

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ZAUJIMAVOSŤ
k tomu obrázku toho lukostrelca v modrom z Agincourtu.
V Ospreyi je popis k tým nohaviciam len takýto:
"The loosened hosen was probably necessity owing to the varying degrees of dysentery with which many of the men were afflicted."
Spustené nohavice boli pravdepodobne nutnosťou z dôvodu rôznych stupňov dyzentérie, ktorou trpelo mnoho mužov.
Pre mňa zaujímavý poznatok, doteraz som počul len o názore, že ľudia si to spúšťali kvôli teplu.
Btw. citujem z wikipédie o dyzentérii:
Je to typická "choroba špinavých rúk", ktorá sa vyskytuje v miestach, kde na malej ploche žije pri nízkej hygiene väčší počet ľudí (kasárne, robotnícke ubytovne, azylové tábory, slumy a podobne)
Dyzentéria - súhrnné označenie pre zápalové ochorenia čreva, najmä hrubého, spôsobené baktériami, vírusmi, prvokmi, červami alebo chemickými látkami (prejavmi býva hnačka, bolesti v bruchu a podobne) asi aj preto to mali vždy spustené, osobne by sa mi nechcelo všetky tie šnúrky odviazávať to by sa skôr asi chudák posral Laughing
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Takato vesta sa pouzivala v lete na privazovanie nohavic, pripadne pod zbroj. Kazdopadne, ak ju chces pouzit pod vatovany kabatec, musis mat pod vestou este koselu, lebo vatovany kabatec z hrubeho platna by ti dal riadne zabrat na holych rukach a krku. Tak ci tak, kabatec je stale zbroj. A ty este nemas urceny ani civil. Ak nechces doublet, spominala sa tu suknica. Cize nieco na sposob tuniky.
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

V poriadku ja som za suknicu tak do pol stehien len som nenašiel nikde obrázok ani strih a čo by šlo pod ňu? košeľa? a kam by som priviezal nohavice teda potom?
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nohavice mozes viazat o tu platenu vestu - v lete mozes chodit len v nej a nohavice mas stale priviazane. ked mas na sebe suknicu, mozes mat vestu pod nou.

strih na suknicu pre zaciatok 15teho storocia a pre anglickeho strelca fakt nizko postaveneho v socialnom rebricku nebude nic ine nez obycajny Ackovy strih na tuniku, pripadne si ku krku mozes dat zo dva gombiky, nech to nie je uplne lacne.

Ad ss: Lepsie je to riesit takto, nech maju aj ini ludia nieco z informacii tu podanych.
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:45 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

takže vesta na nej nohavice uviazané a na tom tunika .. to je super niekam sme sa dostali
tunika môže byť takáto ? či iná ?
http://www.timetraveloutfitters.com/thumbnail.asp?file=assets/images/windlasscostumes/100988.jpg&maxx=300&maxy=0
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:53 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

radsej nie, toto je nejaka divne zdobena fantasy megapicovina. Odporucam ti sit z vlny. Mozno namietnes, ze bude teplo, ale uvazuj - ak je horuco, si len vo veste a koseli. Ak sa ochladi a ty budes mat len lanovu tuniku... Tak ti nezavidim. Ja som chodil vo vlnenej suknici aj vo velkom sparne a bolo to v pohode, lebo vlna ma vyborne vlastnosti v tomto smere. Par rekonstrukcii suknice:

http://www.medievaldesign.com/restricted/immagini/1grande_4434.jpg

http://www.medievaldesign.com/restricted/immagini/1grande_74.jpg (ale tu nenaberaj rukavy, lebo to je talianska suknica a trochu "vyssie" ako by si mohol dovolit tvoj lukostrelec)

http://www.viacassa.sk/wp/wp-content/gallery/zilina-09/zilina038.jpg tu je moja malickost, v cervenej suknici. Keby som mal na hlave helmicu, na ramenach kapucnu a v ruke luk, tak som na tej fotke akuratny na postavu, ako chces stvarnovat ty.
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no tak ja to vidím tak, že môžem začať robiť Smile konečne takže vesta, na nej uviazané nohavice, na tom ľanová košeľa, na tom suknica ako je tvoja (mimochodom nie je to krikľavá červená ?) môže to tak byť ?
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 2:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jj, zvol si miernejsiu farbu. Nemyslim, ze by to bola nejaka velka chyba, ked mas nieco takto kriklavo cervene, ale musi mat pre to tvoja postava nejake zazemie. Pokial stvarnujes fakt zoldaka na cestach, zvol nieco menej vyrazne. A upozornenie, vesta ide NA koselu. A ustraz si strihy nohavic hlavne, to je dolezite. Sev je vzadu na nohe... A na koselu si tiez daj bacha, ziadne snurovanie pri krku a podobne nezmysly.
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 3:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ešte nájsť nejaký textil v ktorom predávajú ľanové plátna v dobrej cene a farbách (cca 3€/m) a môžem šiť Smile ak sa na mňa usmeje šťastie tak do konca leta mám kostým ušitý (okrem topánok a doplnkov)
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 5:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

goeffrey: ona dyzenteria je skvela choroba prave na vojenskych vypravach. Treba pochopit, ze Anglicania boli v cudzine a s vtedajsou hygienou, stravou a zivotnymi podmienkami vojakov to nebol ziadny kumst dostat nejaku takuto pliagu. Ale primarne si to ludia spustali kvoli praci a teplu Wink
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 7:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nemáte náhodou nejaký obrázok toho, čo vravel decarabas že košeľa ide pod vestu ? lebo neviem si to predstaviť
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 7:53 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

http://www.historicenterprises.biz/misc/refpics/testard_pourpoint.jpg

enjoy
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 7:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ty si zázrak proste Very Happy ďakujem
Návrat hore
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: So Júl 17, 2010 9:08 am    Predmet: Odpovedať s citátom

dobre tak môžme ísť hlbšie do toho Smile možno budúci týždeň budem kupovať látky ak natrafím na nejaké lacné chcel by som hnedé nohavice (cca 2m hnedého ľanového plátna) kratšie bruchy, kratšiu košeľu a tú vestu, všetko biele (tipujem tak 3-4 m bieleho ľanu by mohlo stačiť) no a tuniku by som chcel takú bledú modrú alebo tmavú červenú ešte neviem čo budú mať, môže teda byť z vlny ? ak áno tak v akom pomere môže byť plátno ? či striktne 100%? niekde som čítal o nejakej látke čo bola 80% a 20% tuším flauš alebo tak nejak...
príklad:
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Júl 17, 2010 12:23 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nohavice odporucam tiez z vlny. lepsie to vyzera, lepsie hreje a v neposlednom rade je elastickejsia. a teraz nad tym mozno nerozmyslas, ale tie nohavice su relativne priliehave a pri namahe alebo ked priberies, mozu sa ti zacat parat a rozhadzat svy Wink a pri lane sa to stava lahsie ako pri vlne...

A k veste - zozen si pevnejsie platno, su o to priviazane nohavice, nech sa ti dierky, o ktore je to zachytene, nevytahaju...

Flaus je OK, v dnesnej dobe taky rozumny kompromis medzi dostupnostou a realnostou. A samozrejme cenovo priaznivy.
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: So Júl 17, 2010 1:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

keď budem mať flaušové gate nebude v tom horko ako v pekle ? radšej by som bral ľan čo ja viem ... aj keď tých 80% vlny hádam zaručí že to bude dýchať... a ešte okolo akej ceny sa pohybuje flauš lebo som našiel na nejakom českom e-shope že 3,50 k/m to musí byť blbosť podľa mňa
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: So Júl 17, 2010 5:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

lanove nohavice v ziadnom pripade nie!!! nerobis slovensky folklor ale anglickeho lukostrelca...najlepsie vlna, horka sa bat nemusis, da sa to vydrzat a vlna dobre saje pot...a uvedom si, ze oni ich nosili obtiahnute a to z lanu nespravis a ako povedal deCarabas, tak ani vela nevydrzia... treba sa pohrat so strihom, doporucujem sa skor obratit na krajcirku, co to uz vie robit a nezabudni, ze su to skor take pancuchy, cize maju aj tapky

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší
Strana 4 z 10

Prejdi na: