Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Lukostrelec, 15st, Anglicko
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Goeffrey
Bežný tlachal

Založený: 30 Apr 2008

PríspevokZaslal: Št Júl 15, 2010 1:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Súhlasím s Gawainom, a môj názor ku kostýmu, ako som si všimol, niekedy dosť riešiš, akú prešívanicu (alebo vypchávanicu) a pod.
Moja rada: pozeraj si obrázky, maľby, dobové materiály aby si to dostal do hlavy, čo a ako vyzeralo a neposkladal kostým "z každého rožku trošku" Na tom obrázku, ktorý si postol ako prvý z Ospreya sú veľmi pekne vyobrazení anglickí lukostrelci, nemusíš mať hneď tip-top kostým. Pre teba zatiaľ stačí aj bojovať pomaly ako v civile. Nie všetci vojaci si mohli hneď dovoliť kúpiť všetko. Postupne príde všetko, ver mi. Cool hlavne urobiť civilný kostým, zohnať topánky, poriadny luk a potom helmu. Vypchávanica, krúžkovka, dýka a ostatné detaily časom... Wink
určite si videl aj tento obrázok, tiež Osprey, lukostrelec zo slávnej bitky pri Agincourte r. 1415, čo nie je tak ďaleko tvojmu obdobiu Arrow
http://www.burscougharchers.co.uk/resources/agincourt+archers.jpg
jendoduchý kostým
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Št Júl 15, 2010 3:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To je nadherny kostym. Vinedi tiez planuje nove kostymy na obdobie okolo 1415 + 100 libraky hehe.
Bežný tlachal

Založený: 08 Júl 2010

PríspevokZaslal: Št Júl 15, 2010 4:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to modré čo má ten lukostrelec na poslednom obrázku považujete za tuniku ? Mimochodom myslím že bruchy ten na obrázku nemá žiadne a čo sa nohavíc týče tak ich má presne také ako som si vybral ja oddelené, len ich má zrolované k topánkam (pravdepodobne kôli teplu)

Ešte jeden obrázok ktorý som prekopíroval priamo z mojej verzie osprey je to rok 1490 čiže na chlp moje obdobie a na obrázku je výstroj lukostrelca (celá bežne používaná v tej dobe) Držím sa hlavne týchto obrázkov. Keď sa pozriete je tam pekný modrý hood, sú tam aj dve verzie nohavíc, dvojdielne a jednodielne čo je mne v podstate jedno ktoré stačí mi našiť klin do dvojdielnych aj tak sa to v tej dobe tak robilo. Doleje aj prešívanica pekná, ktorú asi nahradím tou tunikou. Krúžkovku si už robím (hlavne aby som zabil čas teraz cez prázdniny)

Dúfam že sa nikto neurazí že "neposlúcham" niektoré veci a takto tu vyjednávam ale tak podľa mňa je dôležité porovnávať názory a ja len argumentujem tým, čo som si našiel.
Návrat hore
Juraj Skúpy
Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: Št Júl 15, 2010 6:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

1490? To je predsa prelom 15/16 a nie 14/15 Smile
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Júl 15, 2010 6:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ehm Very Happy troska som to posunul chyba na mojej strane dam to na 15 st.
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Št Júl 15, 2010 8:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ten lukostrelec ma bruchy urcite, inac by mu fukalo vies na co...len ma napadlo, co sa tyka prilby, tak si zvol nejaku lahsiu, slap so zavesom je pre teba uplne zbytocny a tazky...ale ked si sa tak pekne posunul s obdobim aj neaktualny

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Júl 15, 2010 8:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ešte som videl fotku

ten krúžkový golierik je pekný len sa mi zdá že nevidno popod ten klobúk dobre
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 5:45 am    Predmet: Odpovedať s citátom

...hlavne poriadne vysoke topanky sa ti ako lukostrelcovi zidu
Wink

skus si proste najst nejake vyobrazenia z tej doby a trochu si to porovnaj s tymi ospreymi
Goeffrey
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 8:22 am    Predmet: Odpovedať s citátom

miso napísal:
...hlavne poriadne vysoke topanky sa ti ako lukostrelcovi zidu
Wink

skus si proste najst nejake vyobrazenia z tej doby a trochu si to porovnaj s tymi ospreymi

irónie nie je nikdy dosť Laughing s tými topánkami
nj, vysoké čižmy nosili tak akurát jazdci (alebo aj niekto iný? neviem o tom)
Návrat hore
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 8:46 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ja som ten obrázok dával kôli tomu klobúku nie tým čižmám, topánky budem mať klasické lukostrelecké, inak ale nemusí to byť taká blbosť lebo napr. v bitke o crécy bola takmer polovica lukostrelcov na koňoch ....
Návrat hore
Goeffrey
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 8:49 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokiaľ nemáš koňa, tak sú ti na nič Very Happy

mod edit: : Evil or Very Mad Wink
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 9:09 am    Predmet: Odpovedať s citátom

poprosim diskutujúcich aby sa nepuštali do polemík ohladom toho či je niekto jazdec alebo nie len na zkalade toho či ma vysoké čizmi alebo nie... lebo sa to zvrhne na nejaké Olafoviny ohladne toho kto je rytier a kto nie len na základe vlastníctva koňa .....alebo družin alebo sluhov a podobných skvelých nápadov.....

pozor na to !!! v opačnom prípade budme divo mazať príspevky podobného charakteru .... to ci ma niekto kona alebo nie z neho automaticky nerobí nič a podobne vysoké čizmy automaticky nepodmieňujú vlastbníctvo koňa .... (videl som jazdcov s nizkymi botkami a neznamená to ze su pechota....)

PS: ta fotka umiestnená naposledy sem sa mi nepáci .... čisto sujektívny postoj ....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 9:26 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ok vráťme sa ku mne rád by som počul aspoň jeden finálny názor na to či môžem začať zháňať materiál a začať šiť podľa toho čo som písal pred tým alebo je to úplne zle Smile

A berte ohľad na to, že to nemusí byť na 1000% historicky verné lebo je to môj prvý kostým a robím to hlavne pre potešenie.
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 9:34 am    Predmet: Odpovedať s citátom

urcite ano....

chod a pracuj.... kosela, bruchy, nohavice (vzhladom na to ako si písal obdobie naposledy 1490? tak urcite tie cele s poklopcom aj ti bude pohodlnejsie Smile )

daj si spraviť obuv ... a so zvyskom vydrž, za ten cas co to budes robiť toto, možno este 3 x zmeniš nazor na ten vrch ... Smile (vlastná skúsenosť)
Návrat hore
Tomáš Mrázek
Tlčhuba

Založený: 01 Mar 2009

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 10:23 am    Predmet: Odpovedať s citátom

pokial to teda fakt chceš na tu druhu polovicu 15tky tak ti pomôže toto http://temp.brodec.org/MA_costume_medieval.pdf

"Never trust another reenactor."
Návrat hore
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 11:12 am    Predmet: Odpovedať s citátom

to je skvelé naozaj Very Happy ďakujem je tam kopa presných strihov Smile fakt vďaka
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 11:39 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Nathan: sam nevies, co vies a co chces vediet. Vid tvoj popis obrazku, ten lukosttrelec v modrom. Je to z roku 1415, teda prva polovica 15teho storocia. V tom case mohol mat oddelene nohavice, tie vsak boli ineho strihu a inak uchytene, ako tebou prezentovane obrazky z kostym.cz. Nohavice, ktore si myslel ty sa viazali o bruchy. To, co ma ten lukostrelec su nohavice, ktore sa privazovali k doubletu. Doublet je to modre sako - nie vsetci chodili v tunikach - ostatne v tejto dobe uz by sa to skor nazvalo suknica, nie tunika. Pod suknicu ide kosela, nie spodna tunika, to je omnoho starsi model. kosela nemoze byt logicky dlha, pretoze by si ju nenarval do tych oddelenych nohavic ani do bruch...

Takze odznova - vieme ti poradit s civilom. Ale pises raz 14/15 storocie a potom 1490. Takze napis, ktore obdobie chces robit (radsej rok, nez storocie) a podla toho ti skusim dat dokopy taky strucny popis.
Nathan
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 12:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No moment

Počítam s tým že v pravo je doublet ak nie je (teda ak sa mýlim) tak všetko nasledujúce bude pravdepodobne hlúposť.
Tak v pravo je doublet na ktorý sú naviazané jednodielne nohavice. Ani z rýchlika sa to nepodobá na ten modrý šat, ktorý má lukostrelec naľavo. Oblečenie vpravo je kratšie, v páse užšie a celkovo sadne viac na telo, naľavo má lukostrelec vrchný diel voľnejší, skoro do polovice stehien a myslím že v páse je zúžený len opaskom nie strihom. Tak isto tvrdím že má holé nohy a nohavice zhrnuté po topánky. a niekto by mohol povedať, čo mu to trčí spopod toho modrého zvršku lebo je to dosť divné, rozstrapkané nakonci a vyzerá to ako keby to bola skôr košeľa ako bruchy lebo sa mi nezdá že je to rozdelené na dve nohy ak rozumiete. Čo sa týka rokov tak by som moje obdobie dal tak cca od bitky o Agincourt po cca 1475. Ale ako som už povedal nepotrebujem striktne presné oblečenie len aby som nemal nohavice z 1350 a zvyšok z 1480 a tak.
PS: Keby som si teda spravil doublet, pod neho košeľu, pričom doublet by bol z hrubšieho plátna, môžem na to položiť ešte krúžkovú vestu? Nepredpokladám že sa dostanem do šermiarskeho súboja preto sa mi zdá prešívanica ako blbosť krúžková vesta by bola len pre prípad ochrany pred nejakým zblúdilým šípom a teda myslím že doublet pod ňu stačí. Len som nikde nenašiel či sa krúžkovka nosila aj na niečom inom ako na prešívanici alebo keď jedno tak aj druhé.
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 12:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

boooze nathan, dnes ked ides do obchodu s tym, ze si kupis mikinu, tiez vsetky vyzeraju uplne rovnako, ze? Toho strelca ti tu dali pre ilustraciu, ze existovali aj chudobni a mizerne vystrojeni vojaci - co zahrna onen nepadnuci, pridlhy (avsak prakticky, kedze ti nefuka na krize a prdel) doublet a koselu, ktora spod neho trci a je roztrhana a znicena. Alebo si si myslel, ze vojaci na dlhom vojenskom tazeni boli vyprati, cisti a krasni? Na tom modrom je ukazany dost realny predpoklad ako vyzerala znacna cast vojska po prekonani dost tazkych podmienok. Navyse si zacal porovnavat doublety z konca a zaciatku 15teho storocia a tam su zmeny sakra vidiet - prave v tom, co si spominal ty.

Bitka Agincourt je 1415 a vrchnu hranicu si uviiedol 1475. To je 60 rokov. Myslis, ze by si dnes vyzeral v pohode vo veciach spred 60 rokov? Wink Asi moc nie. Vtedy sa sice modne trendy nesirili tak rychlo ako dnes, ale aj tak to bolo znacne tempo a cim viac si zuzis roky, tym lepsie (pises, ze sa radsej poradis a preskumas skor, nez do toho investujes a potom tvrdis, ze ti je jedno, co usijes, kedze je to prvy kostym... Usi to raz a poriadne).

Kruzkovka na civile - da sa s tym obcas stretnut. V bitke je to ale take zvlastne riesenie, aj ked priznam, ze ako strelec som to tak obcas riesil. Skor by som to pochopil pri nejakej mestskej strazi, ktora ma pod kabatom kruzkovu koselu pre pripad vytrznosti a podobne, alebo u niekoho, kto sa potlka v nebezpecnych podmienkach a obava sa dajme tomu prepadnutia atd. Proti sipu ti kruzkovka realne nepomoze, pretoze nie je stavana na to, aby zadrzala sip bez poriadneho podkladu. A poriadny podklad je presivka. Radsej sa vykaslat na kruzky a splasit poriadny civil a helmu. Casom doplnis zvysok.
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Júl 16, 2010 1:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

myslim ze ak je ten farebný obrazok osprey je to urcite fajn zdroj ale aj ten treba brat z rezervou najme pokiaľ ide o kresby, lebo už som videl aj nepresnosti väčšieho rozsahu ako len dlžka dubletu.... (kresba je len kresba)

poďalsie to, že to nie sú tie iste dva kusy oblecenia, je tiež viac ako iste vzhladom na to že asi ide o odlišné obdobie...

no ak ti mozem poradit Nathan, vybral by som si na tvojom mieste ten ČB obrazok, ktorý mas asi z toho časopisu Dragon .... (tam som ho tusim takto videl spracovany) urcite sa mi zdá lespie osožný k tomu ak si chces nieco spravit presnejšie, pretoze ja som už starší človek a zrak mi nesúži a na tej farebnej kresbe mi veľa veci uniká ...ak tam vôbec sú ...

podalsie asi budes viac pasovat k prevladajúcemu trendu na SVK
teda 2 polovica 15 stor. a tak ak by to nebola len tvoja osobna iniciatíva, ale chcel by si sa učastnít spočných akcii asi ti to bude praktickejšie ...

to je len rada z hladiska praktickosti .... menej problemov pri tápani ako čo urobit a väčšia možnosť byť súčasťou širších vsťahov ...

PS: súkormne Smile bral by som gate v celku (nebehal by som s spoďároch s vajcami venku) asi je to len otázka psychiky Smile

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Pi Júl 16, 2010 1:41 pm, celkom upravené 3 krát
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší
Strana 3 z 10

Prejdi na: