Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Burky Regrút
Založený: 24 Máj 2010 Príspevky: 9
|
Zaslal: Po Máj 31, 2010 1:48 pm Predmet: |
|
|
Ľubomír Orenič napísal: | Najhoršie je to, že oni to ani nečítali a je im dobre. |
asi tak, ze tu nieco zbytocne riesit, ked tych, ktorych sa to najviac tyka tu ani nechodia
ale na druhej strane som sa aspon dozvedel zase nieco nove...vdaka  |
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
Zaslal: Po Máj 31, 2010 2:21 pm Predmet: |
|
|
Ľubomír Orenič napísal: | Ak sa im podarí vystreliť tak vyplašia vlastné kone, narobia viac hluku ako úžitku. |
Mozem potvrdit, ze toto sa podarilo zrekonstruovat
Co viem od nasho jazdca, tak aj napriek niekolkonasobnym upozorneniam aby sa strielalo az ked jazda vyrazi dopredu a jedine na povel, tak stelci veselo strielali sami od seba vlastnym konom rovno do zadku. Az to doslo tak daleko, ze kvoli nehlasenemu (a nevyziadanemu) vystrelu z dela konom priamo za chrbtom a doslo k mensiemu zraneniu Lenky.
Nie je sa co cudovat ze s tym konom siel uplne prec potom, kon bol na mrtvicu  _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ľubomír Orenič Tlčhuba

Založený: 15 Aug 2006 Príspevky: 130 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Po Máj 31, 2010 4:24 pm Predmet: |
|
|
Ľubomír Orenič napísal: | Machiaveli tvrdí,že u Švajčiarov každý štvrtý rad pikanierov boli halapartníci.
Korvín sa spoliehal hlavne na jazdu. Snažil sa biť aktívny a na tom staval aj pechotu. Ľahká je tá čo útočí. Či budú v Ľubovni halapartne vpredu alebo vzadu je jedno. Len nech to je organizovaná pechota. |
|
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Po Máj 31, 2010 4:32 pm Predmet: |
|
|
Podla toho, co viem od nasich, problem s konmi bol ten, ze nefungovali ako "jednotky", takze boli roztiahnute na prilis velkom priestore, kde logicky blokovali strelcov a delostrelcov...
Mne sa tu jednoznacne pacila myslienka Peta Satku na utok s kopijami, pripadne ako spominal brat vystrojit lahku jazdu reflexnymi lukmi a palit do zrazenych sikov. V pripade disciplinovanych pesich a spolahlivych koni nie je tiez problem nabiehat do pikanierskych zostav, ci biedne vyzbrojene jednotky jednoducho tlacit pred sebou podla potreby...
Ale jednoznacne sa musia aj kone hybat vo "formaciach", len tak budu mat vsetci dostatok miesta, ako oni, tak i strelci a delostrelci... A minimalne v Lubovni je miesta kopa... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Majak Kompas Bežný tlachal
Založený: 01 Nov 2006 Príspevky: 77 Bydlisko: všetky kraje kde sme válčili....
|
Zaslal: Po Máj 31, 2010 6:29 pm Predmet: |
|
|
Olaff: v prípade ze budete odolavat organizovanej jazdnej jednotke ktora bude bez ohladu na bezpecnost ludi a zvierat dodrziavat formaciu a taktiku tak sa jej pomerne zuzi manevrovaci priestor.... neviem kolko koni bolo na tu preberanej bitke, ale frontalny utok len 6 koni koleno pri kolene narobi medzi pechotou riadnu paseku, a hlavne dost obmedzi moznost ovladania vnutornych koni... vtedy staci jeden nedisciplinovany pesiak a je velke riziko zranenia ktore nik nebude chciet podstupit.... bezpecnost jednoducho bude musiet byt nadradena historicnosti....  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Máj 31, 2010 6:42 pm Predmet: |
|
|
Ja toto beriem, ale aj ty sam spominas termin "disciplinovany pesiak", na tom to stoji a pada... Koleno na koleno u jazdy som zazil pred par rokmi vo Frydlante, kde ich takto slo 8-10 priamo proti pesiemu regimentu a prave tym tlakom ho pekne rozohnalo... Jednoducho sa to dohodlo a urobilo sa to, pomaly, ale efektne... Jednoducho sa jazdci zosikovali, v dost velkej vzdialenosti to do nich musketieri napalili a stiahli sa za pikosov... A kone tlacili, tlacili a tlacili, az sa to cele rozpadlo...
Je to cele vec dohody medzi jazdou a pesimi, ale ako vravis, staci jeden anarchista, nieto este cela tlupa anarchistov, a je to beznadejne v prdeli, hraniciace s pruserom... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Schallo Jakubčo Bežný tlachal
Založený: 06 Sep 2006 Príspevky: 30 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: St Jún 16, 2010 1:50 pm Predmet: |
|
|
HA! nerezovy struhac na syr  _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
Tomáš Mrázek Tlčhuba

Založený: 01 Mar 2009 Príspevky: 197 Bydlisko: Žilina/Košice
|
Zaslal: St Jún 16, 2010 2:03 pm Predmet: |
|
|
ale bola sranda a tábor bol tiež pekný  |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Schallo Jakubčo Bežný tlachal
Založený: 06 Sep 2006 Príspevky: 30 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: St Jún 16, 2010 3:49 pm Predmet: |
|
|
woden napísal: | HA! nerezovy struhac na syr  |
to bol dobový nerezový struhač na syr  _________________ Mea propozicione es in taverna mori
www.radsvmichala.eu |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: So Jún 19, 2010 6:50 am Predmet: |
|
|
woden: ah, keby najvacsim sermiarskym prehreskom dneska boli nerezove struhadla...
Kazdopadne diky, velitela kuchyne nakopeme do riti  _________________ Peter - deCarabas - Madlenak |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Št Jún 24, 2010 9:01 am Predmet: |
|
|
no a spat k Lubovni....
vy sa tu hadate.... okej mate pravdu....
a co poviete na to, ze ja som v 1. bitve zacinal ako tazka pechota na strane Corvinovcov, tak mi spadlo pred oci "hledi", par sekund som s nim bojoval a ked som ho zdvihol, tak okolo mna stal les halapartni.... a pytam sa: "To kde som?" a typek na mna: "U bratrikov." tak som padlemu vzal halapartnu a bitvu dokoncil ako halapartnik u bratrikov. I som na svoju hlupost doplatil.... oproti nam sa rozbehol moj povodny tazkoodeny spolubojovnik a stitom drrrb mi do zubov. no i mam kus z neho odbite....
inak vsetko okej....  _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Jún 24, 2010 9:25 am Predmet: |
|
|
ty si bol asi na nejakej inej akcii Igor.....
zážitky ako z akčného filmu máš .... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Št Jún 24, 2010 9:39 am Predmet: |
|
|
Igor: Tazkoodeny...? Eh...  _________________ Peter - deCarabas - Madlenak |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Št Jún 24, 2010 12:59 pm Predmet: |
|
|
no haluska to bola.... ti poviem  _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Mato Regrút
Založený: 09 Júl 2010 Príspevky: 9 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Pi Júl 09, 2010 11:02 am Predmet: |
|
|
Ahojte, ja som zúčastnil takejto bitky po prvykrát, a to ako lukostrelec.... účasť som konzultoval s Paľom Mišenkom, ktorého som sa pýtal, či potrebuje lukostrelcov, čo mi aj potvrdil....
Čo sa týka výstroje, posúďte, som v tom začiatočník, prijmem kritiku
Ak sa podarí, tak na ďalší rok pôjdem ako strelec z kuše, materiál na ňu už mám, len vypracovať ju, zatiaľ mám urobenú kolíčkovú, ktorá sa ale v 15. storočí už nevyskytovala, preto si urobím orieškovú a aby to bolo čo najviac "IN", tak aj bedrový hák....
Na kušu presedlám aj z dôvodu spotreby šípov, vyrobil som 50 ks eurošípov, z ktorých som si domov doniesol až 1 ks. Ostatné sa zničili alebo ich rozobrali po bitkách diváci....
Šípy, ktoré sme obdržali priamo pred bitkou boli dosť nebezpečné, nakoľko aj mňa počas 1. bitky takmer zasiahol šíp, ktorý sa počas letu rozpadol a ak by som sa intuitívne neuhol, tak by mali v nemocnici som mnou dosť roboty, zlomil sa "pekne" pozdĺžne a zaboril sa asi 30 cm do zeme.
Ak to neprekáža, použijem link na foto už uvedené na fóre.
Aby ste ma dlho nehľadali, mám krúžkovú kuklu, koženú kapucňu, kožený odev, čierne dvojdielne gate, biela košeľa
http://marianaldaron.rajce.idnes.cz/Lubovna_2010/#DSC_0048.JPG
http://marianaldaron.rajce.idnes.cz/Lubovna_2010/#DSC_0070.JPG
http://marianaldaron.rajce.idnes.cz/Lubovna_2010/#DSC_0207.JPG |
|
Návrat hore |
|
 |
Mato Regrút
|
Zaslal: Pi Júl 09, 2010 11:12 am Predmet: |
|
|
A ešte na margo "umierania" a "nesmrteľných"....
v 1. bitke som skonal pekne pod dvomi vpichmi halapartní alebo mečov, keď nás rozbila korvínosvká pechota po rozbití bratríckych "plechoviek" (neviem, lebo som to schytal do chrbta) ale iba pekne jemne náznakom.
A aj keď som mal iba dýku, tak po odpálení posledného šípu som odhodil luk a pekne sa vrhol proti najbližšiemu halapartníkovi, ktorého som sundal podbehnutím halapartne a "vykuchal" mu podpazušie. Následne som schytal uvedené zásahy a spolu sme šli k zemi.
Smutné bolo, keď som bol počas 2. bitky zatlačený po zdrvujúcom útoku až k priekope a jeden ťažkoodený ani so sebou necukol, keď sa mi podarilo ho dostať pekne nablízko (asi z 5 metrov) popod jeho štít a trafil som ho do brucha. Tak som si povedal, že čo už a zdrhal, čiže to čo robili lukostrelci, keď nemali muníciu a jednotka už bola rozprášená.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Mato Regrút
|
Zaslal: Pi Júl 09, 2010 11:15 am Predmet: |
|
|
Alkohol a rekonštrukcie bitiek:
jedno s druhým nejde dokopy, buď chcem piť alebo hrať pre divákov...
Adrenalín sám osebe zamáva človekom a musí byť v strehu, aby sa udržal pod kontrolou. Keď to skombinujeme s alkoholom, je to vražedné.... zdravý úsudok je v preč a človek sa mení na divú (poranenú) zver.
Na takých potom už len zvieraciu kazajku, kým to z nich nevyprchá... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: St Nov 10, 2010 9:46 am Predmet: |
|
|
Uvazuje sa nad dalsim rocnikom? ak ano, v akej podobe? mali byt nejake zmeny, uvazuje sa nad nimi? _________________ Peter - deCarabas - Madlenak |
|
Návrat hore |
|
 |
|