Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Stará Ľubovňa 2010
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 11:44 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Toto ma byt co LARP? Kde je organizacia lukostrelcov, velitel, obrana?

http://marianaldaron.rajce.idnes.cz/Lubovna_2010/#DSC_0072.JPG

Tu sa dokonca otocili oponentom chrbtom a jeden ma v ustach sipy??? Si robia srandu?

http://marianaldaron.rajce.idnes.cz/Lubovna_2010/#DSC_0076.JPG

Kde ste videli, aby lukostrelci boli takto nekryty a na samom kraji armady. Lahsi ciel si ani neviem predstavit. Laughing

http://marianaldaron.rajce.idnes.cz/Lubovna_2010/#DSC_0219.JPG
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 11:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

trhaj valter Smile

tak odboku s lepsie striela. Smile
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 12:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

biele obdlznicky su strelci. Je to bezna taktika landsknechtov. Stali po stranach tvaru, narusali nepriatelove siky a potom vyrazila pechota. Co samozrejme nemeni nic na tom, ze lukostrelci na Lubovni uz byt nemali, mali tam byt palne zbrane a kuse.
// ti otoceni chrbtom si boli prave po sipy (zbierali sa po poli) a utekali do bezpecia skor, nez ich zastihne jazda. Potom sa sformovali a strielali dalej Wink
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 12:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

O lukostrelcoch nie je ziadna zmienka v tu niekde citovanom Korvinovom liste.... Hladal som aj vo Vlckovom vojenskom poriadku /spisany v 90. rokoch 15. storocia/ a nic, ziadny lukostrelci, sama sudlica, rucnica, kusa, paveza, pika... Bavime sa o pesich, vsakano... Na nakresoch mojho brata su strelci pod priamou ochranou pikanierskeho stvorca, takze ani tu sa nehybu na samom okraji vojska, kedze takyto stvorec na bojisku nebol iba jeden, vsakano...

Problem sucasnych lukostrelcov na bitkach:

Na akciu pride skupina s desiatimi ludmi, z toho je 8 dievcat, jeden velitel a jeden vlajonosic. Velitela poslu do prdele a pichnu medzi tazku pechotu, rovnako tak vlajkonosica, aj tak je obleceny ako vandrak a jeho vlajka je scifi. Z tych 8 dievcat 2 budu markytanky, pretoze nemaju luk a zvysnych 6 luk ma a nechce sa im behat s krcahom, tak pojdu strielat. Nevedia to, luky maju mizerne, sipy na pendrek, oblecene su naprd, ale su v bitke, pretoze v gotike je to samy lukostrelec. A ked uz organizatorovi slubil sef skupiny 10 ludi na akcii, tak aj tak nieco musia robit... Idea

Aby bolo jasne, nemam nic proti lukostrelcom. Vadia mi pseudolukostrelci, ktori navyse vdaka datovaniu bitky aj tak tam nemaju co robit. Chcete strielat z luku, nastudujte si moznosti a venujte sa tomu, Slovensko obyva par ludi, co vam urcite radi poradia.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 1:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Normalne sa divim preco ste si tych lukostrelcov tam vobec pustili, ked nie su schopny ani dostrelit natolko, ze si musia chodit po sipy do sameho prostriedka pola.
Embarassed
Ja ako velitel lukostrelcov by som ich okamzite a bezpodmienecne stiahol z pola. Evil or Very Mad
Ale toto som vydedukoval len na zaklade fotiek, takze nad mojim prispevkom nevitahujte noze. Smile
Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 1:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja ti len vysvetlim Smile co robili bratrcicky strelci netusim. My korvinovsky sme strielali po slavach naraz az na toho co mal sipi v ustach ten na nas sral to bol Pjotr Very Happy polsky bowmaster s jeho mighty 90lb warbowom v prvej bitke sa nas ako tak este drzal no v druhej nikto nikdy nevedel de je chodil si jak on chcel on bol legolas Very Happy a tie sipi co sme zbierali tak to boli tam preto lebo tam bola tazka pechota nasusili sme to do nich a ked odisli tak sme si to isli pzbierat. Nikto vtedy tam nebol inak by sme tam nesli. tot vsio Smile a na buduci rok luk neberem kedze som nevedel ze tam neboli
Ján Onofrej
Bežný tlachal

Založený: 04 Máj 2010

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 2:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

olaff, vďaka za odpoveď......ja už svoju predstavu o bratríckom kňazovi mám (ten váš) a iného už ani nechcem Very Happy Very Happy
napadla mi taká vec, videl som to v jednom filme, akurát tam zastrelili ženu guľometom keď šli všetci na bodáky vpred a ostatní vojaci keď videli ako zastrelili tú ženu tak sa do nich tak pustili že až vyhrali.....
mohla by smrť kňaza vyprovokovať jednu stranu k útoku?
je to len taký nápad, nudím sa v robote a vymýšľam hlúposti Very Happy

a čo sa týka božích bojovníkov, dúfam, že aspoň polovica halapartní bude budúci rok vedieť odspievať celú pieseň Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 2:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja ju viem spievať už teraz a to som bol Korvín Very Happy
Ľubomír Orenič
Tlčhuba

Založený: 15 Aug 2006

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 2:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Bojový šík Mateja Korvína

Na obidva boky postavil dva húfy silného a ťažkoodeného jazdectva, a to rozdelené po čatách, ďalej do stredu taktiež dva jazdecké húfy; medzi ne zoradil pešie voje. V prvom rade stáli ťažkoodení pešiaci, za nimi kopijníci, lukostrelci, halapartníci a ostatní ľahkoodení pešiaci. V treťom rade sa nachádzali veteráni dávajúci pozor na veľkú zástavu. Ďalej dal[kráľ] pred obidve krídla nastúpiť po jednom oddiele ľahkého jazdectva, títo [jazdci] – zachovávajúc poriadok – sa pohybovali natoľko rýchlo, že
sa zdalo, akoby leteli vtáky. Ako člen Beatricinho sprievodu som s úžasom sledoval prehliadku nastúpeného vojska, ktoré s rozvinutými zástavami akoby sa už-už išlo zraziť s nepriateľom,takže pripomínalo ozajstného škorpióna.Potom, čo sa Beatrica už dostatočne napozerala, začali sa voje disciplinovane rozchádzať. Zároveň sa po bokoch pohybovali bojové vozy, ktoré
Uhri podľa Korvínovho príkazu využívajú namiesto priekopy a valu nielen na obranu tábora, ale aj v bitke, keď k vozom pripevnia kosy, a takto ich využívajú pri obkľučovaní nepriateľa. Jeskutočne obdivuhodné, čo sme vylíčili, lebo v Itálii čosi podobné nemožno vidieť.“
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 3:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

......... tento urivok aj s mnoho inými rovnako vhodnými, môzete najst v aj knihe - Pod osmanskou hrozbou - z edicie pramene k dejinam Slovenska a Slovakov, tusim 6 diel ....

ale kedze strelci s lukov tam "nemali co robit" tak asi to bude nejaky fajny román....
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 3:21 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ono, Paliku, obcas boli lukostrelcami nazyvani aj strelci z kusi. Navyse v Uhorsku je mozne, ze to boli luky reflexne a to tiez nie je pripad strelcov z lubovne Smile

Jo a este jedna vec - chcelo by to original, prekladatelom moc neverim a uprava textu do modernej slovenciny (neviem, v akom jazyku bol pisany original) mohla zaznamenat nejake odchylky - najma ak sa prekladatel ci editor nevyzna v problematike Smile
Ľubomír Orenič
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 3:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslím, že sa to rozdeľovalo napr. burgundské vojsko malo mať 3600 ťažkých jazdcov, 3000 jazdeckých lukostrelcov, 600 jazdeckých kušostrelcov, 2000 pikanierov, 1000 peších lukostrelcov a 600 strelcov.
Návrat hore
Ľubomír Orenič
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 3:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

„Mox duodecim enses, totidem secures et clave benemerentibus date. Securiferi, ensiferi claviferique vexillife-
rum circumstare. Deinde turmarum ordines ante vexilla constituti, quorum singuli ex quinque et viginti equiti-
bus constbant, ut numerus equitum cum turmis consentiret. Proinde turme circiter octoginta equitum ante sig-
na precedere, subsequi totidem; reliqua denum agmina eodem modo instituta. Ita quisque ordinem servavit, ut,
si digito plus alio processisset, imperatoris quam maxime circumspecti sevitiam reformidare cogeretur. Tantum ubique vigebat obsequium, tantus timor et reverentia cum imperatoris amore coniuncta, ut dicto citius imperata
quisque prestaret, vitam, dum imperio satisfaceret, pro nihilo ducret. Tantum est ubique silentium, ut non mo-
do preter imperatoriam nulla humana vox, sed ullus quidem equorum hinnitus usquam sit auditus, institutum.
Deinde quodque agmen, ubi aliquanto precesserat, dato signo ante principis ora belli simulacrum agere et nunc
in cuneum, nunc in orbem, nunc in trigona tetragonave aut in forficem et serram mutata acie verti. At, ubi sa-
tis suerque nemine suum locum deserente summa peritia et dexteritate lusum est, uti sue Beatrici ostenderet evi-
dentius, quomodo instructa acie pugnaretur, repente agmina cuncta disposuit. In utroque duo validissima cata-
phractorum equitum agmina collocavit, digessit turmatim, duo quoque alia in medio statuit; his etiam militum
agmina interiecit. In primo horum ordine gravis armature pedites, deinde hastatos, sagittarios, ferentarios cete-
rosque levis armature milites rite disposuit. In tertia acie triarii presidebant et extrema signa tuebantur. Item ante
utrunque duas velitum alas intendit, qui quidem ordinem servabant, tanta pernicitate prepollentes, ut aves cursu
adhibere posse viderentur. Ego autem Beatricem secutus, dum ad spectandum instructum exercitum me converto
tanquam manum collatis signis iam iam cum hoste conserturum, maxima sum continuo admiratione correptus,
nam veri scorpionis imaginem preferebat. Post, ubi satis superque a Beatrice spectatum, ex ordine quodque ag-
men iter facere cepit. Carri pariter a latere agi, quibus pro fossa valloque ex instituto Corvini Ungari solum mu-
nire castra, verum etiam falcatis in prelio uti hestesque his circumvenire solent. Miranda sunt profecto, que dixi-
mus, cum nunquam hec in Italia videre licuit.
Návrat hore
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 4:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

do prdlele tak ja by som poprosil aj preklad k tomu lebo ja viem po latinsky iba eqo sum qui sum, qui non est mecum contra me est.
Juraj Skúpy
Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 4:57 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Slovensky preklad (otazne ako velmi volny a presny) tu uz predsa odznel. Sleduj tu diskusiu Smile
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 5:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

hej ale ja by rad vedel presne co je v tom texte. A po latinsky neviem
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 5:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

slovnik
Wink
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 5:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

slovnik slovnik...ale sak to ma aj dajaku vetnu skladbu a aj anglicke vety ked si prekladas iba zo slovnikom tak neznamenaju to co chces to si rovno precitam este raz ten volny preklad vyssie. Slovnik je dobra vec ked poznas aspon zaklady gramatiky.

Ah kaslite na to.... nic som tu nepisal...
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 5:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Marian: pravdepodobne sa tam pise to iste, co je v tom preklade. Co je mozne, pokial by mal Korvin zoldnierov lukostrelcov. Bratrici luky moc nepouzivali, kedze ich nepouzivali ani husiti, z ktorych vysli... Oni skor kuse a palne.

Ale pokial aj Korvin mal profi lukostrelcov, tak vyzerali inak, ako mnisi a dievcata na Lubovni Very Happy
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Máj 26, 2010 6:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Toz k lukostrelcom, co som narychlo nasiel, ci dostal do daru:

"Výťah z vojenskej reformy kráľa Žigmunda
12. marca. 1435

V čase všeobecného povolávania majú jednotlivý baróni, páni a majetní šľachtici osobne odviesť lučištníkov a to podľa veľkosti svojho panstva. Z každých 33 poddaných, ktorí majú vlastné usadlosti, poskytujú pánom dane, dávky a iné služby vystroja 1 lučištníka. Zo 103 a následne z každej stovky 3 lučištníkov na koňoch, ktorí budú mať prinajmenšom luky, tulce, meče a dýky a dudú schopný bojovať.
Tí, ktorí majú menej poddaných majú svojich poddaných spojiť a zrátať s inými tak aby na každých 33 poddaných bol vystrojený jeden lučištník.
Ostatní šľachtici, ktorí nemajú poddaných sa majú vydať do boja primerane vyzbrojení a pripravení jednotlivo samy za seba a to tak, že tí, čo majú pánov a idú do boja pod ich menom a na ich náklady, majú ísť so svojími pánmi. Tí, čo ich nemajú nech sa vyberú na vlastné náklady spolu so svojím županom s výnimkou tých, čo môžu preukázať dôvody svojej neschopnosti.
Tam, kde sú viacerí bratia a spoločne si zaobstarávajú živobytie musí ísť jeden do vojska, ostatný môžu ostať doma.
Tí, čo idú sami za seba pod zástavou kráľa alebo barónov za ich žold, majú okrem vojakov, ktorí s nimi slúžia a sú povinný bojovať z titulu svojho úradu alebo kráľovských a barónskych žoldov, musia ešte vystrojiť a vyslať do boja spomínaný počet vojakov zo svojich majetkov so županmi, v ktorých sa ich majetky nachádzajú.
Tí, čo vlastnia hrady a pevnosti, majú možnosť zanechať nevyhnutné množstvo ľudí doma ako aj ľudí pre rodinu na udržanie vážnosti ich dvorov.

Je nariadené, že ktorejkoľvek si na zhromaždení všetkej šľachty majú z pomedzi seba zvoliť niekoľkých, ale iba zo strednej šľachty nie vyššej, ktorí spolu so slúžnymi župy v čase povolávania zrátajú, zapíšu a zaregistrujú počet poddaných kráľových, kráľovniných, barónov šľachticov, ktorí majú v župe majetky. Kópiju odovzdajú županovi."

/Thanks to Lenin alias Lubo Orenic./

Dekret Ladislava Pohrobka z 25. januara 1454 uvadza, ze od kazdych 100 poddanskych port sa mali postavit 4 jazdci-lukostrelci a dvaja pesiaci vyzbrojeni lukom, stitom a palcatom.

Dekret krala Mateja z 5. januara 1459 /opatovne potvrdeny v roku 1471/ uvadza, ze od kazdych 20 poddanych /s vynimkou zeliarov a chudobnych/ sa ma postavit jeden obrneny jazdec vyzbrojeny mecom, stitom, lukom a kopijou. Okrem ineho sa tu uvadza v suvislostiami s najchudobnejsimi zemanmi, ze osobne rukuje ten, co ma aspon 10 poddanych, desiati zemania bez poddanych maju postavit jedneho lukostrelca na tri mesiace. Na druhej strane sa v tejto uprave nic nehovori o kralovskom zoldnierskom vojsku, vid. ten popis jeho listu komusi niekde vyssie.

Po Korvinovej smrti, za Vladislava II. /1490 - 1516/ sa spomina jeden jazdec vyzbrojeny minimalne kopijou, stitom, lukom a podla moznosti aj kozenym krunierom /brigantina???/ na desiatich jednousalostnych zemanov.

/vycuc z Vojenskych dejin Slovenska/.

Toz sme nasli lukostrelcov, ale stratili sme palne zbrane a kuse. V kazdom pripade, vsetky tieto dekrety sa tykaju krajinskych hotovosti, nie zoldnierskych vojsk. Nespominaju sa tu ani mesta nejako zvlast, cca je to o tom, ze mesta sa o seba v pripade potreby maju postarat same. K tomu konkretne vid. clanok Trnavcanov: http://gesellschaft-lichtenawers.eu/tsc/sk/materialy/historia/59-organizacia-obrany-mesta-trnava-v-stredoveku.html kde sa spominaju viaceri vyrobcovia lukov, aj postupne vytlacanie lukov palnymi zbranami alebo tento clanok na nasej stranke: http://www.viacassa.sk/clanky/obrana-miest-a-cechy

Toz tak....

V kazdom pripade, lukostrelci tam nemali co robit, kedze vyzerali, ako vyzerali. A nevyzerali ako lukostrelci. Teda, okrem priatelky Mira Kostru a este kohosi, tusim to bol ten Poliak.

Myslim, ze tejto veci by vyrazne dokazal pomoct Vlado Cepela, hm.

EDIT> Ked tak dumam, tak vlastne tam nemalo co robit vela ludi, hlavne z tazkej pechoty, obavam sa... Confused
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Ďalší
Strana 9 z 12

Prejdi na: