Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Stará Ľubovňa 2010
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 3:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja mam dotaz vela ludi tu dudralo ze lukostrelci hento tamto. Boli v tej bitke v skutocnosti lukostrelci ci nie ?
-ked nie trebalo to povedat pred bitkou ja by som hned odlozil luk a vzal pistalu
-ked nie tak na buduci rok dajte vediet ze luky nebudu lebo ja som minuly rok videl kopu lukov tak som teraz isiel aj ja
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 3:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Neviem sice, ci toto bola nejaka konkretna bitka, ale luky v tomto obdobi u nas moc ee.... Ak luky, tak skor reflexne u husarov, u pesich strelci z rucnic /arkebuzy, hakovnica, menej uz pistaly/ ci kusi. Ja by som aj tie luky okaslal, keby lukostrelci mali luky drevene a boli k tomu patricne obleceni, nie ako mnisi s potetovanymi nohami, napriklad...

V dnesnom chapani je luk na bitkach pre tych, co nechcu do tvaru, su to zeny alebo deti a nechcu dostat po pysku... Bohuzial...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Juraj Skúpy
Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 3:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Musim vsak rozhodne pochvalit Slavku Vzdyzabudnemakemapriezvisko (ak ju poznate, priatelka Mira Kostru z Berezunu), ktora mala podla mna velmi slusny kostym pre lukostrelca.
-
Muzsky kostym, kruzkovy zaves(aj ked nepodsity), presivak a takisto taky ten lukostrelecky slap ci ako sa tomu hovori. Keby aspon taketo nieco mal kazdy lukostrelec, hned by to vypadalo lepsie, minimalne nadialko od divakov by vypadali ako ucastnici bitky a nie ako ucastnici discipliny na den deti.
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 3:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No tak nabuduce pojdem jednoznacne k halapartniam ak sammi neaka ujde alebo si zozeniem kusu

(K ARKEBUZAM ANI ZA NIČ strelný prach je najhorší vynález ľudstva)
Návrat hore
Ján Onofrej
Bežný tlachal

Založený: 04 Máj 2010

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 3:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

práve pre toto chýbajú pavéznici Very Happy Very Happy
Návrat hore
Igor ShadowSong Bodnár
Bežný tlachal

Založený: 09 Nov 2008

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 3:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

K tym fotkam zo soboty doobeda - ak mas dobru vybavu, nemas problem byt v odeve nonstop aj par dni a nie sa potom musiet obhajovat ak Ta niekto takto odfoti a odprezentuje. Wink

K 14 rocnym ludom - ten pocit vediet, ze nasi 14 rocni su po roku v sermiarskej obci dostatocne vybaveni - ci uz kostymovo alebo aj vycvikovo, aby sa im aj v mele nic nestalo (v com ich podporuje aj formacia) krasne hreje pri srdci. Wink Menej uz hreje, ze niekto cosi take nedokaze za 30 rokov... o tom sa tu ta zla VC bavi...

Ku kopijam u jazdy - you are welcome - prijemne to ozvlastni bitku, o nasu bezpecnost sa bat nemusite, naopak, ak niekoho trafite, verte, ze padne... Wink Ale to je zase len na snahe, ci nieco take v buducnosti aj naozaj uvidime, vsakano.

Ku "skryvaniu sa" - preco by sme mali sediet v dobovom tabore, ktory ludia v nom spravia na tu noc nedobovym a chlastat s ludmi s plechovymi nohami a flanelovou koselou na sebe, ktori ani po rokoch neznesu kritiku? Co tak naozaj prist na navstevu k tym asocialom na luke a zisitit co realne robia a nie len tu reagovat po tom co mi o nich povedal kamarat?

A co tak prestat vytahovat veci z kontextu a dookola ich opakovat, aj ked na ne ludia uz 5x reagovali?

Rolling Eyes
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 3:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

A este ma zaujima ci sa vtedy uz pouzivali zweihandleri ?
Burky
Regrút

Založený: 24 Máj 2010

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 4:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pavol:
v pravej bitke sa bratricka strana preskupila do tvaru, kde stred tvorila tazka pechota.....isla na nasu jednotku, ktorej si bol clenom
dokaz:
http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/3/3459/3459549_80579b2d3d2a7c00f26ee2be6b2c22a3/images/DSC_0226.JPG

http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/3/3459/3459549_80579b2d3d2a7c00f26ee2be6b2c22a3/images/DSC_0244.JPG

http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/3/3459/3459549_80579b2d3d2a7c00f26ee2be6b2c22a3/images/DSC_0249.JPG

vysledo stretu? polka tazkej pechoty lezi na zemi:
dokaz:
http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/3/3459/3459549_80579b2d3d2a7c00f26ee2be6b2c22a3/images/DSC_0250.JPG

zbytky ktore zbieraju zeny
http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/3/3459/3459549_80579b2d3d2a7c00f26ee2be6b2c22a3/images/DSC_0264.JPG

tak nechapem o com tocis, bol si toho sucatou a hovno si pamatas

poviem ti rovno si ignorat, ktory si nevidi dalej ako na spicku nosa a to ti poviem s radostou aj osobne vo vavrisove, nemam s tym problem...chvalis tu hluposti miestoto toho aby si povedal konstruktivnu kritiku, ktora by tieto bitky posunula dalej, hladkas si brucho, lebo si dostal moznost prezentovat svoju jednotku na ploche jeden a pol hodiny s mikrofonom v ruke (ukazka bola pekna, vobec sa do nej nenavazam)....bud sakra objektivny a vsimaj si veci, ktore nie su v poriadku a odosobni sa konecnecne od nas aj ked nas mas v zuboch a hodnot objektivne....nikto tu nevravel, ze my sme chyby neurobili, ale snazime sa ich riesit a ako vidis s clenom vasej jazdy sa uz aj riesia a celkom konstruktivne, s filipom sme v osobnom kontaktke a nikto mu nedava vinu za to ako to prebehlo, robil co mohol...s tvojim pristupom, ze akcia bola dobra, lebo organizator nam vysiel vo vsetkom v ustrety si mozes tak utriet rit, lebo tymto sposobom sa nikde nikdy nic nepohne dalej, mozno ani nasim pristupom, ale aspon to skusim

Filipova reakcia na nasom fore na margo kritiky tu:
SL-Filip napísal:

A dik za vase reakcie na serm.sk Wink

Naposledy upravil Burky dňa Ut Máj 25, 2010 4:09 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Marián Xaron Mojžiš
Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2008

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 4:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Marián Aldaron Ďuriš napísal:
mala by sa urobit neaka akcia nieco ako sustredenie bez divakov de by sa cely cas nacvicovali tieto veci a isli by tam len ludia so serioznym zaujmom ale bez divakov a jediny ciel by bolo cvicenie lebo ako nahle su tam divaci a ine veci ako to cvicenie tak sa tam nahrnie aj stoka ozranov a ludia co sa prisli bit atd... museli by sa vyclenit veci co lakaju neziaducich a take cvicenie to by bola krasa.

Hmm, to je pekná idea, ale vždy by bola viacmenej s polkou tých čo tam nakoniec prídu.A do príchodu divákov bolo predsa času habadej..

citácia:
viem že bolo veľa blata ale nie je žiadny problém nechať blato vyschnúť a vykartáčovať a to keby ste vedeli ako to ide dobre z dobových vlnených kostýmov )

To martin, to je pravda, ja som zabil čistením druhú polovicu nedele po návrate domov, keďže som mal mokrých a zablatených 90%vecí, ale je pravda, že pokiaľ nieje človekovi jedno že sa hodí na zem(i za horších podmienok)bez toho čo pekného na sebe má, tak potom nech si už nájde miesto a uplatnenie napr. ako vlajkonoš, alebo niečo podobné kde stým vynikne. Wink
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 4:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Marián Aldaron Ďuriš napísal:
A este ma zaujima ci sa vtedy uz pouzivali zweihandleri ?

U nas ani moc nie... Na rozrazanie pik skor hocico drevcove, zweihender je typicky pre trochu neskorsie obdobie ci inu oblast... Moze byt, ze cosi bolo, ale zatial som k tomu osobne nikde nic nenasiel /aj kde som moc nehladal, aby som bol uprimny/, kedze sa venujem skor veciam typickym a bezne dostupnym...
Návrat hore
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 4:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja viem že to bolo halvne pri landsknechtoch preto mi bolo divne ked sa aj v lubovni objavili podla mna to je priskoro na zweihandleri
Burky
Regrút

Založený: 24 Máj 2010

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 4:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

k lukostrelcom zopar rychlych faktov, ktore som nasiel na nete za par sekund:

The Demise of the Longbow

1450: Formigny: Four-thousand French, including some well-trained artillerymen routed more than 7,000 English. Most of these were Archers.

1452: Castillon: French cannon all but annihilate 6,000 English.

1500: Introduction of firearms: Matchlock Muskets

1588: Longbow replaced by firearms during the Spanish Armada War.

1595: Longbow finally retired from military service

zdroj: http://www.archers.org/default.asp?section=History&page=longbow

There was a clear difference between the Continent and England as far as the Medieval Archers are concerned. While the longbow was preferred in England, the crossbow-man was an essential component of a Continental army during all this period. The crossbow-men were either mounted or on foot.

On the continent, the missile weapon employed to oppose the English longbow was still the arbalest (crossbow). The troops who used it were chiefly Genoese and Spanish infantry mercenaries.

zdroj: http://www.medieval-spell.com/Medieval-Archers.html

nejake obrazky: http://www.larsdatter.com/archers.htm

wikipedia: The development of firearms rendered bows obsolete in warfare. Despite the high social status, ongoing utility, and widespread pleasure of archery in England, Korea, China [1], Japan, Turkey, Armenia, America, Egypt, India and elsewhere, almost every culture that gained access to even early firearms used them widely, to the relative neglect of archery. Early firearms were vastly inferior in rate-of-fire, and were very susceptible to wet weather. However, they had longer effective range[1] and were tactically superior in the common situation of soldiers shooting at each other from behind obstructions. They also required significantly less training to use properly, in particular penetrating steel armour without any need to develop special musculature. Armies equipped with guns could thus provide superior firepower by sheer weight of numbers, and highly-trained archers became almost obsolete on the battlefield.

vsetko je na webe Wink
Návrat hore
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 4:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

A strelci na konoch no pekna predstava ale taky strelec potrebuje priestor lebo ich sila je v tom ze v plnom trisku kruzia okolo a stipu a tam miesto na to nie je
a este keby na konovi sedelo daco take http://www.youtube.com/watch?v=EOWeU9R1vBs

tak by nestacili padat ludia
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 5:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Burky napísal:
Pavol:
v pravej bitke sa bratricka strana preskupila do tvaru, kde stred tvorila tazka pechota.....isla na nasu jednotku, ktorej si bol clenom

tak nechapem o com tocis, bol si toho sucatou a hovno si pamatas

poviem ti rovno si ignorat, ktory si nevidi dalej ako na spicku nosa a to ti poviem s radostou aj osobne vo vavrisove, nemam s tym problem...chvalis tu hluposti miestoto toho aby si povedal konstruktivnu kritiku, ktora by tieto bitky posunula dalej, hladkas si brucho, lebo si dostal moznost prezentovat svoju jednotku na ploche jeden a pol hodiny s mikrofonom v ruke (ukazka bola pekna, vobec sa do nej nenavazam)....bud sakra objektivny a vsimaj si veci, ktore nie su v poriadku a odosobni sa konecnecne od nas aj ked nas mas v zuboch a hodnot objektivne....nikto tu nevravel, ze my sme chyby neurobili, ale snazime sa ich riesit a ako vidis s clenom vasej jazdy sa uz aj riesia a celkom konstruktivne, s filipom sme v osobnom kontaktke a nikto mu nedava vinu za to ako to prebehlo, robil co mohol...s tvojim pristupom, ze akcia bola dobra, lebo organizator nam vysiel vo vsetkom v ustrety si mozes tak utriet rit, lebo tymto sposobom sa nikde nikdy nic nepohne dalej, mozno ani nasim pristupom, ale aspon to skusim

na prvej bitke som nebol ....rsp len na prichode....pravda z tej si nepamätam nic ....

ad Spiculatores .... nie som celnom nie su to "moji" ludia napriek tomu som sa objektívny snazil byť ked som vysvetloval obuv .... je to ludské zastat sa ked vsetci vieme ako to bolo ...
ad Balassovci rovnako ako Spiculatores..... nie som celnom nie su to moji ludia len som pomohol s komentom .....

k tomu dovetku ... Arrow O.K.

Item ...Olaf .... Arrow .....
Item ...deCarabas ..... Arrow .......

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ut Máj 25, 2010 5:33 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 5:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

pre Filipa ....bolo by dobré, aby pred akciou organizator povedal (oznámil) že v bitke nastupuju deti (pod 15 rokov) myslim ze podobná poziadavka je na mieste urcite, a ak sa zúčastnujú chcem vediet o reverzi rodičov, alebo mat aspon ustne zarucene ze ich organizator má, nie ze by to nejak ospravedlňovalo to ked sa tam nikomu nieco stane, ale myslim ze je to namieste to mat aspon nejak oštrené ..... urcite sa človek chová inač ak to vie .... alebo to aspoň zníži počet detí v bitke na minimum pretoze taký reverz vystaví maloktorý rodič.
Návrat hore
Juraj Skúpy
Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 5:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Inak ja len k zaciatku tej hadky s Palom: Nemyslim si, ze by chcel umlcat kritiku bitky, formacii a nerovnalosti v bitke, Skor mu vadilo, ze to kazdy zvozil skoro ako najhorsiu akciu na svete a organizatorom sa v podstate nepodakoval za inak skvele zabezpecenie. Ako sa potom dostavila horka krv a vzajomne osocovanie, tak sa z toho podla mna ten prapovod vytratil.

Takze aby som to sem priniesol spat: Tento rok nebol myslim ziadny problem s jedlom ani s nicim podobnym. Takze si myslim ze minimalne to treba pochvalit. V tomto ohlade som bol maximalne spokojny.
Ľubomír Orenič
Tlčhuba

Založený: 15 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 6:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Navrhujem aby ste získali informácie o vojsku z 15. str. aké zbrane a ako sa používali. Nejaké tie informácie o rozostavení vojakov, kde aký vojaci stáli a čo bolo ich úlohou. Potom popremýšľať, čo sa dá a ako odprezentovať pred divákmi. S tým, čo bolo v Ľubovni sa podľa mňa s istými úpravami dala vytvoriť ilúzia stredovekej bitky. Chce to ale záujem všetkých. Usporiadateľ si musí vytvoriť páky a vedieť ich použiť aby udržal úroveň akcie.

Takéto handrkovanie nikomu nepomôže.
Návrat hore
Igor ShadowSong Bodnár
Bežný tlachal

Založený: 09 Nov 2008

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 6:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Filip: ono popravde, organizacia vobec nezlyhala a ak vynechas bitku, bola to skvela akcia Smile Aj jedlo sa nam uslo, co sa casto nestava, cize toto je pokrok. No a bitka bola aka bola, no Smile

ShadowSong napísal:
Tak tak. Je vidno, ze do toho davate vela snahy, no pri sucasnom stave "sermiarskej" sceny vyjde vsetko nazmar... vsetko je o ludoch...

My dakujeme interne Wink

Pavol Uličný napísal:
taký reverz vystaví maloktorý rodič

Tak tak... nasi mladi klamu rodicom, ze na akcii len struhaju zamiaky do kuchyne... a fotky ako stoja vo formacii zasadne ukryvaju...
Martin Schallo Jakubčo
Bežný tlachal

Založený: 06 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 6:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ľubomír Orenič napísal:
Navrhujem aby ste získali informácie o vojsku z 15. str. aké zbrane a ako sa používali. Nejaké tie informácie o rozostavení vojakov, kde aký vojaci stáli a čo bolo ich úlohou. Potom popremýšľať, čo sa dá a ako odprezentovať pred divákmi. S tým, čo bolo v Ľubovni sa podľa mňa s istými úpravami dala vytvoriť ilúzia stredovekej bitky. Chce to ale záujem všetkých. Usporiadateľ si musí vytvoriť páky a vedieť ich použiť aby udržal úroveň akcie.

Takéto handrkovanie nikomu nepomôže.

no o to sa snažime už nejaký ten rok my (via cassa, ľubovna, michalovce a chalani zo zigismundu) čoho je dôkazom akcia ako bola svinica na ktoru už de carabas upozornoval

ale na akcii typu ľubovna je prioritou niečo iné a my vyššie spomínaný sa snažíme udržiavať aku takú uroveň a pôsobiť aj na ostatných (čoho dokazom su aj napríklad žilinčania)
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 25, 2010 6:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

pre Juraja: presne tak.....
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Ďalší
Strana 7 z 12

Prejdi na: