Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Juraj Skúpy Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 7:40 am Predmet: |
|
|
Hynek robi pomerne lacno a jeho praca ujde. Nie je to ziaden super zazrak, ale v porovnani s mnohymi moravskymi rychlobrusicmi je jeho zbroj skvela
Mal som moznost zdedit plechy po kolegovi kedysi davno a tie boli prave od neho. Islo ale len on nohy a ruky. Neporadim Ti s tym, kolko to u neho prave teraz stoji, ale par rokov dozadu viem ze tie moje suciastky stali asi tak 16 tisic CZK.
"zbroj podla originalu za co najmensiu cenu" - toto si protireci samo Su tu len 3 moznosti.
-Jedna je nechat si spravit lacnu zbroj co funguje na<> a rovnako aj vypada.
-Potom je tu moznost nechat si spravit priemerne drahu zbroj, ktora sice moc nefunguje, ale aspon podla originalu vypada.
-A tretia je samozrejme investovat a nechat si spravit zbroj, ktora splna oboje kriteria. Kovacov poslednej kategorie by som mohol spomenut, ale su urcite aj v sekcii o kovacoch. A tam by si za 1000E kupi helmu a jednu rukavicu asi
Ale podla obrazkov vidis, co zhruba nosil taky bezny vojak-sudlicnik. Hruba presivanica, prilba vzor KL566 (klobuk ), alebo slap. V bitke by som vsak rozhodne preferoval klobuk, najme pod hradbami Vsetko ostatne je uz len doplnkove - napriklad plechove kolena, pripadne nejake kombinovane plechovo-kozenne ruky. To by uz bol luxus a nadstandard. _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 9:13 am Predmet: |
|
|
ako napisal Juraj...ak toma byt kvalitna zbroj, tak sa do tej sumy nevojdes, ak shitova, tak sa tam vojdes s prehladomm, ale budes vyzerat hrozne a veci znaly sa do teba urcite budu navazat...radsej zainvestuj do kvalitnej presivaniece a prilby a budes vyzerat urcite lepsie nez oplechvany mecikar a vide ta to aj lacnejsie...nechapem, preco chcu byt vsetci oplechovani...
...k tej zbroji...podla mna to nie je brigandina, ale plech potiahnuty latkou alebo kozou....
to Dorlas, dik za obrazky, niektore su fajne, ukazem nasim chalanom _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 10:28 am Predmet: |
|
|
Daniel Holeček - Triarius napísal: | nechapem, preco chcu byt vsetci oplechovani... |
Pretoze na dobre vyzerajuceho chlapika v presivke a prilbe, s kusom dreva v ruke nebudu mamicky ukazovat prstom a hovorit svojmu 3-rocnemu decku: "Aha, tam je ujo riťier." Pointa je totiz byt riťierom za co najmenej penazi, z coho logicky vyplyva poucka "cim viac lacnych kusov plechov, tym viac riťier"...
A keby ma zase chcel ktosi napadnut, ze mam cosi proti rytierom, tak ee. Budte rytieri, ak na to vyzerate a cosi tomu obetujete. Ale riťierov, tak ich mam ozaj v zuboch...
Navyse si nie som celkom isty, ci sa brigantina hodi na spominany prelom 14. a 15. storocia, je rozdiel medzi brigantinou a platovanym kabatcom, ktore je mimochodom vidiet na Dorlasovych odkazoch. A ked chces plech potiahnuty latkou, tak to asi zase nebudes obycajny vojcl.
Takze ja suhlasim s Triarusom - MENEJ JE O HODNE VIAC! |
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 10:52 am Predmet: |
|
|
Aky je presne rozdiel medzi brigantinou a platovym kabatcom? Nikdy som to neskumal, kedze nie som fanusik podobnych prevedeni, ale celkom ma to zaujalo, ked sa to tu spomenulo. _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 11:38 am Predmet: |
|
|
Brigantinu poznam, ale termin platovy kabatec mi robil problemy. Dik za info aj za obrazky. _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 12:21 pm Predmet: |
|
|
no, ono je to z anglickeho coat of plates, v podstate napr. veci od wisby... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 1:51 pm Predmet: |
|
|
To Olaf: no neviem, podla mňa je to na prvých obrázkoch od teba tiež brigantína, videl som ju osobne. To že sa na nej nachádzajú okrem malých platničiek aj väčšie kusy v podstate tvarované ako na kyrise bolo bežné. Pozri napríklad brigantína na vyobrazeniach od Memlinga. Oblasť na prsiach je skoro spravidla tvorená 2 vačšími plátmi. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Tomáš Mrázek Tlčhuba

Založený: 01 Mar 2009 Príspevky: 197 Bydlisko: Žilina/Košice
|
|
Návrat hore |
|
 |
BcLk Bežný tlachal
Založený: 08 Aug 2009 Príspevky: 50
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 7:07 pm Predmet: |
|
|
no klobuk uz mam rukavice tiez....chyba mi drevo...videl som uz temu na tieto zbrane (sudlice piky....) takze k tomu sa vraciat nebudem.... len je pravda ze viac ma to v bitkach (likava a stara lubovna) taha k sudlicnikom ako ku plechacom...
ja som zatial student...nemam vacsi prijem penazi ako 10 eur na weekend 10 na tyzden v skole a 100 +- 50 na narodeniny....cize mne v podstate zatial staci obycajna plecharina ktora aspon vyzera k svetu, a brigantinu som si dal uz robit pred mesiacom a o par mesiacov mam vek dospelosti kedy mi rodicia slubili plecharinu cize treba sa uz obzerat po nejakom vyrobcovi a radsej sa spytam ako keby som sa nespytal a kupil plechy od nejakeho "vyrobcu" aby tu potom svietilo moje meno a skupina ze aky sme trkvasi...to m zato nestoji
alebo mozno dam aj na vas, ze len male plechove doplnky... aj tak musim sa rozhodnut....  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 7:18 pm Predmet: |
|
|
Martin: Moze byt, o tom sa nehadam. Brigantiny nemam nejako zvlast nacitane, aj tato informacia je len sprostredkovana. Ale ak to je tak, ako vravis, potom by sa termin platovy kabatec hodil na tie z Dorlasovho linku... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 8:01 pm Predmet: |
|
|
Olaff, aj podla mna to tak bude...to, co si dal ty, su brigandiny a to od Dorlasa plaove kabatce + tie s wisby...inac ono u tych s Wisby je problem v tom, ze viacere zo zbroji tam ajdenych su evidentne archaizmy aj na tu dobu (asi nejakych nemajetejsich ucastnik)
Bacilko...ako tak citam tvoje prispevky, tak to u teba budu vyhodene prachy za zly vysledok...nestaci mat len plechy, treba mat k tomu celu vybavu, inac budes len na smiech...mas uz vobec kalitnu presivku? bez nej to je zbytocne...a uvedom si jednu vec, zbroj musi byt urobena na mieru a kedze este nie si dospely a tudiz este nemas ukonceny rast kosti, tak aby si nebol za rok prekvapeny, ze ti zrau nepasuje...daj na radu skusenejsich, vybodni sa na plechy, mas na to este dost casu... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk
Naposledy upravil Daniel Holeček - Triarius dňa Ut Dec 15, 2009 6:16 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Valter Pajer - Gawain Bežný tlachal
Založený: 08 Nov 2009 Príspevky: 36
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 8:32 pm Predmet: |
|
|
Daniel Holeček - Triarius napísal: | a uvedom si jednu vec, zbroj musi byt urobena na mieru a kedze este nie si dospely a tudiz este nemas ukonceny rast kosti, tak aby si nebol za rok prekvapeny, ze ti zrau nepasuje...daj na radu skusenejsich, vybodni sa na plechy, mas na to este dost casu... |
Tym Dano myslel, ze ti narastie pupek  |
|
Návrat hore |
|
 |
Ivan Krajčovic Bežný tlachal
Založený: 12 Sep 2006 Príspevky: 90
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 8:43 pm Predmet: |
|
|
Valter Pajer - Gawain napísal: | Tym Dano myslel, ze ti narastie pupek  |
hehe.. presne - poznam jedneho takeho
po roku si nenasadil blach, bo mal velky pupok _________________ Dokud nebudou uvedomeli, nebudou se bourit, a dokud se nevzbouri, nemohou se stat uvedomelymi. |
|
Návrat hore |
|
 |
Tomáš Mrázek Tlčhuba

|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 9:39 pm Predmet: |
|
|
Skús zapracovať najskôr zapracovať na niečom menej zložitom napr. http://dobakarlova.brodec.org/download/file.php?id=236
Ak by si chcel plechy tak to by si asi robil šľachtica a na šľachtica ti bude treba aj civilný kostým a to ide hodne do penazí (rytiersky pás, ostrohy, látky atd. ). |
|
Návrat hore |
|
 |
BcLk Bežný tlachal
Založený: 08 Aug 2009 Príspevky: 50
|
Zaslal: Po Dec 14, 2009 9:47 pm Predmet: |
|
|
To Gawain: dakujem berem to ako kompliment  |
|
Návrat hore |
|
 |
Bacil Regrút

Založený: 06 Okt 2006 Príspevky: 9 Bydlisko: Zvolen
|
Zaslal: Pi Jan 01, 2010 11:02 am Predmet: |
|
|
Po dvoch rokoch som tu zas...potreboval by som poradiť zdroj nejakého obrázku...
Zháňam totiž vzor na rukavicu - cca roky 1380 - 1420, čo by bolo použitelné na Grunwald...poradí niekto? - niečo som omrkol z tých náhrobkov...ale čím viac podkladov, tým lepšie, no nie?
Vďaka! _________________ Keď sa može mačka ježiť, tak sa môže ježko mačkať  |
|
Návrat hore |
|
 |
Tomáš Mrázek Tlčhuba

|
|
Návrat hore |
|
 |
Bacil Regrút

Založený: 06 Okt 2006 Príspevky: 9 Bydlisko: Zvolen
|
Zaslal: Pi Jan 01, 2010 4:17 pm Predmet: |
|
|
Super! Ďakujem! ...som Tvojim dlžníkom!
...inak všetko dobré do nového roku  _________________ Keď sa može mačka ježiť, tak sa môže ježko mačkať  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marek Axman Bežný tlachal
Založený: 26 Jan 2010 Príspevky: 21 Bydlisko: Ostrava
|
Zaslal: Ut Jan 26, 2010 11:40 am Predmet: |
|
|
http://www.merctailor.com/catalog/images/wisby.jpg - staršie segmentové rukavice okolo roku 1340
tenhle nález je s Wisby a není úplně jasné jak tyhle rukavice byly udělány(skladba těch plechů na, vně nebo střídavě v rukavicích)......takže bych je bral spíš jen jako zajímavost |
|
Návrat hore |
|
 |
|