| 

|  | serm.sk Fórum pre a o šermiaroch

|   |  

| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |  
		| Autor | Správa |  
		| Marián Kostolný Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

| 

|  Zaslal: Pi Dec 25, 2009 10:37 pm    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| Ahoj Martin, 
 dobrý nápad, poprosil  by som admina, aby všetko, ak môže čo sa týka zápasu s holými rukami presunul do tejto témy..

čo sa týka toho stretnutia, rád by som sa s Tebou stretol, mohlo by to byť podnetné a  zaujímavé.
 Ak by sa dalo, poprosil by som tie názvy z ringenu, aspom trocha preložiť resp. popísať.

Iga-ryu?
		|  |  
		| Martin Fabian Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

| 

|  Zaslal: Pi Dec 25, 2009 10:46 pm    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| ak máš na myslí greiff(en) a stoss(en), tak je to uchytávanie/zachytávanie/úchop a úder/kop/tlak/odtlačenie. 
 stretnúť by sme sa raz mohli, v tom problém nevidím, po januárových štátniciach budem mať (snáď) času habadej.

K tomu Iga-ryu bude asi google nápomocný, ak ten emoticon bol v tom zmysle.
 |  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  

| 

|  Zaslal: So Dec 26, 2009 5:27 pm    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| Ten emotikon ku  Iga-ryu... cca 15 rokov som o škole Iga-ryu nepočul... a  myslel som si, že zanikla...   Totiž, v  roku 1994, keď som sa presťahoval do Trenčína a hľadal som si miesto kde budem cvičiť/praktizovať Karate,  tak  som bol  cca na 1-2 tréningoch Iga- Ryu v ZŠ Trenčianska Teplá a nie som si istý, či tréningy  osobne neviedol aj sám Zakladateľ  Iga-ryu...

Iga-ryu, je totiž jedna z mála škôl bojových umení čo vznikli, resp. majú základ  na Slovensku
    .....        ,  ale to je úplne iná história.  _________________
 Pozorovateľ
 |  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  

|  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  
		| Martin Fabian Tlčhuba

| 

|  Zaslal: Ne Jan 10, 2010 1:46 am    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| veľmi pekné video. verím, že čoskoro vám prinesieme aj my video podobnej kvality spracovania. _________________
 http://sermiari.sk
 Rozširujme šerm!
 Nájdite nás na facebooku
 |  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  
		| Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

|  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  

| 

|  Zaslal: So Feb 20, 2010 4:08 pm    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| No, ja osobne nevidím veľký rozdiel medzi  tými poliakmi a tými japoncami vyššie   akurát tí japonci majú profesionálnejšie zostrihané video
		|  |  
		| Martin Fabian Tlčhuba

|  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  

| 

|  Zaslal: Ne Feb 21, 2010 4:43 pm    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| Ako vidno, tak aj "primitívne národy" Západnej Afriky majú vlastný systém BU bez zbrane....  a určite majú nejaké BU  som zbraňami, ktoré sa tiež nejako volajú, májú  vlastnú metodiku, pravidlá, tradíciu ...  a systematicky sa trénujú/praktizujú. Toto  je pekná ukážka toho, že nie len  tzv. "civilizované národy a kultúry" s tradíciou vedenia vojny
      majú vlastné  bojové umenia. A  som si úplne  istý, že všetky BU bez zbrane /myslím  tie "primitívne" aj tie "tradičné "/  majú totožné,  resp. rovnaké  techniky, len tie techniky  sa inak volajú.
		|  |  
		| Ondrej Klbik Bežný tlachal

Založený: 25 Júl 2006

| 

|  Zaslal: St Feb 24, 2010 8:33 pm    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| Musím povedať, že nakoľko som istý čas praktizoval Judo, takisto som našiel analógie s technikami v prvom videu (konkrétne mýslím videu tých pánov čo si hovoria FEDER, no aj iných). Ba priam nie analógie, ale s miernymi odchýlkami v prevedení (predsalen, v Jude je štandardný úchop za odev) doslova tie isté techniky  A viacmenej všetky. A toto ma len posilnilo v názore, že východným bojovým umeniam sa prisudzuje akýsi "patent na rozum" alebo lepšie "patent na boj" neprávom. Zápasiť vedeli už aj naši predkovia
  Každopádne ma aj zistenie tejto analógie s európskym zápasom motivuje vrátiť sa k Judu  _________________
 Myslím, teda som.... myslím?
 |  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  

| 

|  Zaslal: St Feb 24, 2010 9:37 pm    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| Nemyslím si, že ázijským BU  sa dáva patent na rozum, /aj keď to tak vyzerá/ Je jasné, že aj naši predkovia /teraz myslím všeobecne európania/ vedeli a vedia zápasiť, len európske BU nie sú In.  / V každom meste je dnes oddiel Juda, Karate, aikido, thajský box, kendó   a čo ja viem ešte.. Už menej je klasický box, šerm a zápasenie, taktiež  aj niekoľko násobne menej ľudí chodí na ne, trénuje ich/.

Jediné, v čom majú ázijské BU "prednosť" je to, že majú premakanú metodiku tréningu,  didaktiku, psychológiu, majú svoju históriu/skúsenosti, tradíciu, kvalitných trenérov/majstrov a tí, čo ich praktizujú tak vedia čo od nich chcú, prečo ich robia. Ich adepti možno  tiež majú  "lepšiu" motiváciu,  / robia ich ako šport, sebaobranu, relax, zábavu, životný štýl a.. / Tiež, čo  je najdôležitejšie, tak ázijské BU majú  hlavne  lepší marketing a PR.

Dôležité je aj to, že   ich na rozdiel od našich/európskych  BU nie je potrebné reštavrovať,
  Nie je potrebné ich študovať v starých knihách podľa obrázkov, prekladať texty z cudzieho jazyka, následne skúmať, príp. hádať/domýšlať si,  čo tým chcel majster povedať, prečo práve tak a nie onak, ako to myslel,... proste ak niekto chce ázijské BU praktizovať, tak ich robí. _________________
 Pozorovateľ
 |  |  
		| Návrat hore |  |  
		|  |  
		| deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

| 

|  Zaslal: Ut Apr 24, 2012 10:21 am    Predmet: |   |  
				| 
 |  
				| Trosicku ozivim temu, kedze sa so zapasom obcas hrame aj my. Nasiel som par paralel nie len s typickymi azijskymi BU, ci tym Africkym, ktory tu postol Mato pred 2 rokmi. Pekna podobnost je aj s tymto: 
 http://www.youtube.com/watch?v=o21UWYy-5IQ

A co sa tyka stredovekeho zapasu, paci sa mi celkom toto video:
 http://www.youtube.com/watch?v=W0fV1oB3j4c
		|  |  
		|  |  

| 

| Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre