Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

kovane, ine a sportove cepele
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 9:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

4 kelko : neico na ten sposob ale plech je specialna zliatina , fest tvrda a pruzna teda ked sekas ma rovnaku odolnost ako kovany pri sekoch a ak dostanes po ploche tak sa mec trosku prehne ale nezlomi sa ani nijak neposkodi. moj sef je znamy vyrobou tychto mecov a hlavne sabli

4 tulkas : vlastna skusenost. kovany je lepsi (podla mna , predsa je to originalnejsie a citim sa s nim lepsi) ale ked ces poriadnu kvalitu vyjde ta aj 20 litrov (fakt poriadnu) a ked chces lisovany tak v poho do 7.
Matej Biroš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 10:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

kelko : co to je ? nemam ponatia. ja mam mec (nekovany) od sefa a som spokojny. teraz mam jeden kovany a som mu stastnejsi pretoze vyzera ovela historickejsie ale stale sa bojim ze sa zlomi. pri sefovom s tym nemam ziadny problem
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 10:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to Piroha: to sem vazne nepatri - ale lisovany mec? ja mam 5 rokov kovany, stal ma okolo 3 tis a dostava poriaden zabrat a stale je funkcny, akurat rucku raz zacas menim, ale to je vec dreva...vsetko je to o vyrobcovi a nie o tvare cepele...ale toto uz vazne patri do inej temy...vazne prosim povedz, z coho vychadzas pri tvojom nazore o slabsej kvalite kovanych, ved cely stredovek kovali a nelysovali-seriozne ma zaujima zdroj z ktoreho cerpas...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 7:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no lisovany mec? to mi znie ako uplna hovadina, aspon na prve pocutie. ci chalan nemysli prekladany, akoze damask? ale snad vie medzi tym rozdiel.
jo zeny v serme, myslim kedze nezijeme uz v stredoveku ale vcul, tak zeny mozu robit cokolvek co chcu robit, ako ostatne aj robia. Cool mne osobne je to jedno. Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Ľubo Wassermann
Bežný tlachal

Založený: 07 Dec 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 10:25 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pochybujem ze mysli damask lebo ten by sa asi neohol po udere na plochu.
A s damaskom by asi nesermoval len tak ledabolo. Taky mec by som si vazil Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 10:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy napísal:
Tak si chyť originál španielsky kovaný rapír. Čepel , kovaná, pri dĺžke 120 cm je o 1/3 ĽAHŠIA - ako čepel zo športového kordu o dĺžke 90 cm. Samozrejme, nie každá, ale tie špičkové SÚ. Ako je to potom s neprirodzenou rýchlosťou???

Jasne... Chapem... A urcite mal ten 120 cm dlhy rapir aj dlzku 90 cm sportovej cepele, vsak? deCarabas spominal priblizne parametre... Ak je rapir lahsi, nevyhodim ho, ale jeho dlzka je stale v porovnani so sportovou cepelou akosi stale mimo, nie?

Niekto spominal aj TIE OZAJ KVALITNE cepele a zbrane vobec.... A kto z vas ma adekvatny kostym k takej OZAJ KVALITNEJ ZBRANI? Ja hravam vojaka, mam na to kostym, mam na to zbran... Ale trhan so superextraspicabomba zbranou je asi taky nezmysel, ako superextraspicabomba slachtic s kordom so sportovou cepelou...

A aby som nebol uplne offtopic, tak aj k tym zenam... Mne sa zensky serm nepaci, je to stale vidiet, ze je to len zena, nech sermuje akokolvek dobre.... A to poznam par kociek, ktore sermuju O HODNE LEPSIE ako "par" chlapov... V kazdom pripade su aj v historii dochovane zeny sermiarky, ktore dokonca vitazili v subojoch, obcas priam ponizovali chlapov, takze preco by som im mal branit sermovat? Chcu to robit rovnako ako ja, tak preco nie? Ak sa mi ich podari aj patricne a logicky na podiu "vyuzit", nevidim dovod, aby to nerobili...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 1:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

....

Naposledy upravil Alchy dňa St Jan 03, 2007 1:53 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 1:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Alchy napísal:
Tak si chyť originál španielsky kovaný rapír. Čepel , kovaná, pri dĺžke 120 cm je o 1/3 ĽAHŠIA - ako čepel zo športového kordu o dĺžke 90 cm. Samozrejme, nie každá, ale tie špičkové SÚ. Ako je to potom s neprirodzenou rýchlosťou???

Jasne... Chapem... A urcite mal ten 120 cm dlhy rapir aj dlzku 90 cm sportovej cepele, vsak? deCarabas spominal priblizne parametre... Ak je rapir lahsi, nevyhodim ho, ale jeho dlzka je stale v porovnani so sportovou cepelou akosi stale mimo, nie?

Niekto spominal aj TIE OZAJ KVALITNE cepele a zbrane vobec.... A kto z vas ma adekvatny kostym k takej OZAJ KVALITNEJ ZBRANI? Ja hravam vojaka, mam na to kostym, mam na to zbran... Ale trhan so superextraspicabomba zbranou je asi taky nezmysel, ako superextraspicabomba slachtic s kordom so sportovou cepelou...

Videl si - držal si už v ruke ten superoriginál? Potom mi odpovedz, akú mal dĺžku. A akú mal váhu, a charakterom na čo sa najviac podobal.
A držal si už v ruke originál zbrane pre vojaka z ľudu? Na čo sa svojím charakterom podobal? A váhou? Aký bol na sek a na bod vyvážený?

P.S. Takže hrávaš "trhana"? To je tá supervernosť?
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 1:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Drzal a videl... A podobal sa skor na lopatu ako na sportovu cepel... Musketierske sako sa tiez celkom podoba na sako od obleku a vystupujes v tom? Hravam trhana? To som niekde episal? Pisal som, ze hravam vacsinou vojaka... Vojak, desiatnik, stotnik, kapral, leutnant, sikovatel, hauptman... To vsetko su predsa vojaci, nie je tak? Kde tam sa spomina trhan? Prepac, ze som ti siahol na tvoju predstavu toho, ze kord so sportovou cepelou nie je kravina... Sermuj si nim, mne osobne je mi to fuk... Tvrd kazdemu divakovi, ze tym sermujes len preto, ze nemas schopneho zbrojara, ktory ti nevie zabezpecit poriadnu zbran... Ale potom netvrd o sebe, ze robis historicky serm...

Vela stastia, nech sa dari.
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 5:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

lisovane nie su damasek , damask je jeden z naj typov kovania a ziadny mec (lisovany) sa mu nevyrovna. aby som bli presnejsi ,lisovany znamena vystrihnuty z plechu. a nech si hovori kto chce co chce , vydrzi viac a ako kovany v rovnakej cene a netreba mu menit rucku. avsak netvrdim ze je lepsi. ja si takisto teraz davam robit 3/2 rucak lisovany a ked sa s nim naucim aspon trochu robit kupim si kovany. 1rucku som mal lisovanu, a uz nieco malo viem tak som si kupil kovanu.
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 6:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

neviem sice co ma spolocne s nazvom temy debata v poslednych dnoch, ale neda mi...
to Piroha : to co tym myslis ze vystrihnuty z plechu... Very Happy, to akoze si videl ze tak niekto robi, alebo si len predstavujes ze niekto vezme noznice na plech a z hrubehu plechu vystrihne cepel??? a este ho potom aj predava???

ja poznam totiz len cepele kovane a cepele brusene, tz. v pasovej normovanej ocele, alebo rovno z perovej ocele, z automobilov, ktora je pruzna sa brusenim vyfrezuje tvar cepele, a dobrusi jemnejsim brusom - tak ostanu pruzne vlastnosti ocele zachovane, cepel bude huzevnata, lebo nebola v ohni a jej tvrdost bude zavisiet len od cisla ocele...
ak by si nejakym sposobom vystrihol (alebo vyrezal, ci vypalil) cepel z hrubeho plechu, povedzme 3mm napr. dostal by si "kolajnicu" - hovadsky tazky, makky mec, ktory by sa ti ohynal pri kazdom udere...

Ja som mal oba spominane druhy cepeli - kovanu i brusenu, ako 1,5 rucak. Myslim ze kvalita zalezi na vyrobcovi, ale skor sa v sucastnosti priklanam k brusenym cepeliam, pretoze taketo mece, ktore sme kupili v cechach boli asi to najlepsie s cim som kedy sermoval.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Matej Biroš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 6:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

alois , prosim nehovor , comu nerozumies (nebud ako ja Very Happy )

ak si taky mec nikdy nevidel , tak ho neposudzuj. nevychadzaj z cistej teorie a precitaj si starsie prispevky a dojde ti ze to nie je normalny plech. potom by si mal pravdu avsak citat citat a este raz citat
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 6:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to Piroha: teraz sa mozno nastves, ale prepac musim ti to povedat - prestan prosim ta odpisovat ludi, ktori su od teba skusenejsi a vedia toho viac - to, ze sme na pochybach o tom, co sa nam tu snazis tvrdit neznamena, ze toho vieme menej, ale naopak, ze o tom kapanek nieco vieme (pozri sa do fora o platoch, Alois ma evidentne skusenosti so spracovanim zeleza) - a snazime sa ti poradit ti a pomoct (novacikov, ktori sa vybrali zlou cestou alebo ich nekto nachytal bolo a je kopec - a ak mas skusenosti s niecim, o com si myslis, ze nepozname, tak nam to popis, vysvetli popripade nas odkaz na nieco,kde si to najdeme...prepac, ale argumenty "ja viem o com hovorim" alebo "niekto (hocikto) mi to povelal" nezaberu...

www.kompania.sk
Návrat hore
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 6:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha napísal:
alois , prosim nehovor , comu nerozumies (nebud ako ja Very Happy )

ak si taky mec nikdy nevidel , tak ho neposudzuj. nevychadzaj z cistej teorie a precitaj si starsie prispevky a dojde ti ze to nie je normalny plech. potom by si mal pravdu avsak citat citat a este raz citat

joj moj, keby som vychadzal z cistej teorie, tak si nedovolim na toto forum napisat ani ciarku a za tym co som napisal si 100% stojim, pretoze vsetko com som napisal a tvrdim preslo mojimi rukami...
mal som nejeden mec, nejeden som vybrusil a pomahal som velakrat pri kovani a dokonca i pri niecom co sa na oznacit ako damaskova ocel
ako vravim odskusal som VELA MECOV za mojich 9 rokov sermovania a vyroby a ver mi ze v zivote som nepocul, ze by niekto sermoval niecim ako mec vystrihnuty z plechu...
a ver tomu ze som si starsie prispevky precital a vychadza mi z toho, ze ani ostatni nepochopili co si tym lisovanym mecom vlastne myslel. Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Vlasáč
Bežný tlachal

Založený: 22 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 9:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nevychadzaj z cistej teorie a precitaj si starsie prispevky a dojde ti ze to nie je normalny plech.

To piroha: A aký je to teda plech?! Ja osobne som šermoval aj s kovaným mečom aj s pásovinou... Preferujem kovaný, lebo sa mi s ním lepšie robilo. Ale neodsudzujem pásovinu, veď koľko ľudí, toľko chutí... Ešte jedna maličkosť, Piroha pri všetkej úcte, poúčaš o veciach o ktorých evidentne moc nevieš. Usudzujem z toho, že sa pýtaš, na každú, ale vážne každú blbosť. Neber to ako nejakú urážku, má to byť len myšlienka na zamyslenie...
Matej Biroš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 10:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

alois : ved o to ide ze ty nevies o com hovorim. aj ked sermujes devet rokov tak si asi nemal dobry lisovany mec ked tvrdis ze jeho vlastnosti su tak zle. ja som takisto povedal ze preferujem kovany ale neodsudzuj lisovany ked si si ty nejaky vyrobil z boh vie coho a preto ti nesedel. ja vobec nespochybnujem tvoje sermiarske skusenosti ale mas takisto dobre kovane cepele a zle kovane cepele a takisto dobre plechove mece a plechove mece na picu ktory sa asi podaril vyrobit tebe a podla toho co hovoris tak len pre to ze si mal zly material a nie pre to zeby si to nevedel. lisovany mec je iba v tom lepsi ze je ohybnejsi ale mec ako taky je lepsi kovany (podla mna)

vlasac : co cches chem. rozbor ? uz som tu pisal ze nemam ponatia co to je. proste , sef to robi a je to kvalitne rovnako ako vela kovanych veci a robi to viac ako 10 rokov a vyrobil ich stvovky ak nie viac takze o tom cosi vie a ak by boli slabe a nepouzitelne pre serm tak by si nimi nesermovala cela nasa skupina a nepredaval ich do ceska. sak ich nestiha robit tak zrejme nebudu az take zle.

tirianus : zacina zle .. hm .. to znamena ze nezacina tak ako si ty predstavujes ? tvoje nazory su bozske ? ja na rozdiel od teba entvrdim aky som super a rad sa priucim tak na mna nevyskakuj prosim ta. robim co mozem , som len clovek , nie boh ako ty , tak ma ospravedln.

a nemusite sa tu hned nasrat , ja som sa nepokusal nikoho urazit , len alois nevidel zrejme poriadny lisovany mec a tak hovori ze to je blbost a to ma nastvalo. my sermujeme s tymi roky a samozrejme sa nevyhneme drobnym opravam ale tie mece su na serm uplne vhodne. ja som takisto nevidel 130 cm dlhu cepel o 1/3 lahsiu ako sportovu 90 cm a myslim si ze je to blud. a viete preco ? lebo som ju este nevidel a ak ju niekedy uvidim tak tomu budem verit.avsak nenavazam sa hned do ludi co tvrdia ze existuje ze su blbci a nerozumeju sa sermu.

dufam ze toto bol fakt posledny prispevok co bol mimo temy[/b]
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 8:15 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no zacina ma to zaujimat viac, ked desiatki rokov pouzivate lisovane cepele, tak potom si to viem vysvetlit iba tak ze zase mas asi chybu v terminologii. mne to zatial vychadza na klasicku perovku. prosim ta aspon odfot taky mec (najlepsie len cepel, aj priecne) a zaves jeho fotku niekde. Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 9:10 am    Predmet: Odpovedať s citátom

to Piroha: nie, nie som boh, ani supersermiar, po tom prvom ani netuzim a do toho druheho mi veeeeeeeeeela chyba a este dllllllllho chybat bude - ja som len na rozdiel od teba dospely, teba ten proces este caka...to, ze ti chcem poradit znamena, ze ta chcem varovat pred chybami ktore som robil aj ja aj ini, ktorych poznam...mudry sa uci na chybach druhych, hlupejsi na svojich a ten co sa ani na jednych nepouci a opakuje ich...a jediny, ktory sa tu tvari,ze ma patent na rozum si asi ty...len posledna otazka - kolko mas rokov a kolko sermujes Question

www.kompania.sk
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Apr 14, 2007 8:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no...toto je diskusia z temy zeny a serm (tak sa necudujte,ak sa tu vyskytnue par viet,ktore patria do tej temy)
...dal som to sem,lebo mi to tam pripadalo ako zbytocny OT

have a nice day
Very Happy
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Prejdi na: