|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Štěpán Baránek - Wyki. Bežný tlachal

Založený: 05 Nov 2009 Príspevky: 31
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:16 pm Predmet: |
|
|
To Pavol Uličný Št Nov 05, 2009 1:58 pm
Chjo. Ještě jednou.
Vše co jsem komentoval jsem komentoval dle svého názoru a za sebe tedy fráze:“ a vasa spoločnost pracuje„ je poněkud mimo.
Prosím nesnažte se tlačit mnou “prezentované“ názory tímto směrem a dávat je do spojení s názory a postoji nějaké organizace – v tom to případě AF. Děkuji .
Ad „veci evidentne nevhodnych a stojacich v opozícii k k budúcim návykom cvicencov.“
a Ad „pomocou systemu ktorý sa nezaklada na principoch toho povodneho“
Nabízí se otázka na základě čeho jsi vyhodnotil, že principy – pravděpodobně myslíš techniky a jejich používání se nezakládají na původním?.
Jak jsem již sdělil svůj názor, I. „třída“ je pro mě základ...základ, základní návyk, který v nějaké formě dále rozvíjí...jestliže je jeho součástí naučit člověka stát a plynule měnit jednotlivé střehy, ovládat a v závislosti na potřebě měnit různé způsoby pohybu, umět pracovat s mensurou, dokázat dle potřeby a zamýšlené akce změnit např. postavení krytu s ofensivního na defensivní a taky se v neposlední řadě naučit třeba držet při seku správnou rovinu seku a techniku provedení seku tak, aby z něj bylo možné při zachování pohyblivosti, stability postoje a zachování vlastního zdraví „dostat“ maximální účinnost... nevidím v tomto nic co by se nezakládalo na základním principu.
Myslím si za sebe – že to, že se lidé učí od malé násobilky a postupují k integrálům je myslím zcela normální a správné, stejně jako je normální, že člověk - nepolíbený nováček se má nejdříve umět postavit do střehu v něm se naučit pohybovat, pak k tomu přidat zbraň a skončit u principů a taktiky boje.
V mém chápání je špatné vynechat základy.. třeba z důvodu, že pan Lichtenauer se jimi ve své práci defakto nezaobírá.
Mel bych snad nováčka učit hned Hengen? Možná jsou u vás šikovnější lidé, kdo ví, ale u nás – myšleno na našem tréninku to dopadlo tak že takový jedinec prznil rovinu seku, vytáčel čepel, stahoval ji pod sebe a podobně... proto osobně nejdříve morduji lidi s průběhem celé roviny seku z jedné polohy (např. nápřah Býka) do druhé (např. vbodnice Kance) a až se ji naučí nemršit zkouší v té rovině provést hengen... tohle je u mě (zjednodušeně řečeno) získání správného návyku – v tomto případě třeba postavení rukou při provádění seku.
Proto se znovu ptám co se na výše a v mém minulém příspěvku uvedených „technikách“, jak píšeš, nezakládá na původních principech? Prosím o konkrétní věci a příklady.
Ad sa venuju niecomu uplne inemu ako je povodny serm, je snad ten len za odmenu???
Ve své podstatě jsem na toto odpověděl výše... nevím jaký názor mají jiní lidé, ba ani jaký názor na to mají lidé působící jako vyučující v AF či jiných školách, neptal jsem se jich na to proč tak či onak rozdělili nebo jinde dělí učební látku...Můj osobní názor je, že je nesmysl učit někoho Winden, když nedokáže např. ustát ani základní kryt a že by se mělo ke všemu dojít postupně... opět si dovolím otázku :“Mělo by smysl učit prvňáka na ZŠ Integrál místo malé násobilky, protože to jednou bude možná používat?
Ad to Štěpán Baránek - Wyki - bolo ti oznamene v kurzoch 1 a 2 ze techniky ktore sa učis nemaju dobový zaklad v serme dlhým mečom ?
Vím, že už je to otřepané vracet se stále zpět ke škole a předcházejícím odpovědím, ale.... na první část nedobovosti technik, které jsem uvedl jako „příklad“ náplně I. a II. „řidy“ a to na základě čeho jsi k tomuto názoru dospěl jsem se ptal již výše... osobně by mě zajímalo, omlouvám se za hloupě znějící otázku, ale... když Ty jsi začínal... někde.. ať už v rámci šermu nebo klasické školy.. ptal jsi se, nebo Ti sám vyučující oznámil, že to co se učíš je jen přechod k reálnému šermu?, že to je přechod ke skutečné matematice?
Ad. je otazne ci by pri vedomí tohoto mali oba kurzy 1 a 2 rovnakú navsetvnost ..ak ano tak potom vam prajem vela uspechov ...
Jak jsem již popsal a asi to dost nevyznělo, „učivo“ je dělené do jednotlivých tříd dle obtížnosti a toho co se má dotyčný na tom hlavně naučit, čili by měli „třídy“ na sebe nějak navazovat... otázka zda by obě třídy měli stejnou návštěvnost je tedy trošku „mimo“ – mohu-li to tak říct, protože bez absolvování a I. třídy a dosáhnutí hodnocení „Pokročilý III. stupně“ v dané „třídě“ nelze do vyšší třídy postoupit _________________ ... kdybychom do tréninku dali tolik energie co do vykecávání, byli by z nás všech mistři... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:22 pm Predmet: |
|
|
[quote="Petr Indy Havelka"]
Mohu mít dotaz?
- Co má společného prezentace nabídky Šermířského spolku Jeseník s debatou ohledně AF jakožto školy šermu.... - kromě Geni?
Teda kromě skoro "neviditelné" snahy zesměšnit s poukázáním na pár fotek "divadelního vystoupení"? _________________ ... kdybychom do tréninku dali tolik energie co do vykecávání, byli by z nás všech mistři... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:32 pm Predmet: |
|
|
citácia: | proto osobně nejdříve morduji lidi s průběhem celé roviny seku z jedné polohy (např. nápřah Býka) do druhé (např. vbodnice Kance) a až se ji naučí nemršit zkouší v té rovině provést hengen |
Vbodnicou kanca myslíš asi polohu pluh či sa mýlim? Nemal by sek ak nie je dotiahnutý do wechsla končiť v dlhom hrote? Veď to je jedna z hlavných zásad tak ako napríklad že máš šermovať hlavne z pravej strany ak si pravák. Ako to myslíš s tým hengen? Myslíš stočiť do ochsa?
Palo myslí asi prvkami ktoré idú proti princípom, že sa šermuje krytmi, povolmi, odšmykmi atd. |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Fabian Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 242 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:33 pm Predmet: |
|
|
Pôjdete do basy, vy hajzli!
chcem len pripomenúť, že takéto diskusie sa tu už raz na podobnú nôtu konali, v počiatkoch tohto fóra, na podobné zoskupenie. a konajú sa rôzne po rôznych fórach, spolu s módnou vlnou KdF.
v zásade ide o sémantické ťahanice, ktoré stačí zhrnúť niekoľkými vetami. mieša sa tu metodika, didaktika, nomenklatúra a účel toho, čo robia. snáď bude účinkom osveta, a nie ďalšie nepochopenia. _________________ http://sermiari.sk
Rozširujme šerm!
Nájdite nás na facebooku |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:36 pm Predmet: |
|
|
Prosím pán kolega? Veď iba plkáme  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:39 pm Predmet: |
|
|
Ako spravne Mato podtkol.
Chcel som aj nieco podobne napisat, ze mam déjà vu v opacnom garde:), ale dovolil som si byt ustipacny sukromne. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:41 pm Predmet: |
|
|
Táto forma osvety zjavne funguje všakáno. |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 3:54 pm Predmet: |
|
|
Priatelia, po pár posledných príspevkoch som skoro zomrel. Máte pravdu v tom, že sa asi história opakuje, ale malo to svoje ovvocie nie?
Preto by ma zaujímalo, či mi Štěpán alebo Michal odpovedajú na moju poslednú otázku.
Čo majú trpazlíci, býci, kanci,odšmyky a perníková chalúpka spoločné so zoznamom literatúry, ktorý Štepán uviedol? |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 4:02 pm Predmet: |
|
|
Štěpán Baránek - Wyki.: Použil si zopár názvov techník, ktoré Lichtenauerova línia skutočne učí len mam taký nejaký pocit, že im nie úplne rozumieš alebo lepšie povedané, že si ich zvláštne použil. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 4:04 pm Predmet: |
|
|
ano (deza vu) no naspet cesta nemozna, napred sa ist musi.  _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 4:29 pm Predmet: |
|
|
nebudem citovat a nejak obsirne reagovat a ak Mato Fabian sa rozhodne ze to tu premaze tak premaže.....
no nedami nezaragovat ....ze mam pocit ze riadny gulaś sa tam navaril...
to ci pan Lichtenawer sa nieci zaobra a lebo nie .... (vo svojom diele?) nie je mozné nahradit z recyklovaneho magisteria....alebo niecoho iného
ak by clovek neostal pri jednej knizke zistil by ze je mnoho literatúry v ktorej prave zaklady sú velmi dôsledne popísane ... tak ako hovori reklama : jedna nikdy nestači .....
bykov z kancami ak myslis Steery s Ebermy .... dajme tomu ze na nazve nezaleži Ochsy ci Pflugy ........je to jedno .....
hovoriš mordujem (usudzujem učim) ....asi u seba v skupine
ak je zakladna abeceda podla teba streh a seky tak strehy a seky mordujte ....ale namiesto toho sa riesite cez riposty a podobne ...naprahy na bykov ....a odhady vzdialenosti
nemozes robit integraly ak nevies nasobilku? si napisal ....ano pravda nasobilka chýba .....strehov je jak nasranych ...sekov este viac .....a ty nemas co robit len riesit riposty? ak prerobis vsetky seky ...tak neni dovod si skusit jednoduchsie kusy....
tak ako pises od jednoduchsieho k zložitejsiemu ....
ak napisem ze je to v rozpore ...ty napses ze nevies v akom ....
ta čo čakaš....
mam pocit ze je to z kazdeho rožku trosku ... aby sa nepovedalo..taky mišmaš
to: Anton Kohutovič ...verim ze teraz sa asi hodne dobre bavis...... ale mas dôvod.... prijemnu zabavu...
Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Št Nov 05, 2009 6:44 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 5:01 pm Predmet: |
|
|
Trošku do tejto debaty vstúpim aj ja aj keď trošku iným smerom a v zásade odpoveďou pre Karla Černína na dávnejšie otázky.
Podľa mňa totižto práve tu niekde tkvie odpoveď na otázku prečo nedávať preklady fechbuchov na net. Pretože sa stáva kunst príliš všeobecným, a prichádza k jeho miešaniu s inými nezmyslami. Tým sa mu podľa mňa ubližuje ešte viac ako keby bol pestovaný len v malých uzavretých kruhoch. Pretože behom niekoľkých rokov bude z tej záplavy zlých interpretácii vzniklých z jednoduchého a povrchného výskumu problém vytiahnuť to podstatné. Zakiaľ si ľudia budú strážiť svoje umenie, budú sa o neho aj viacej "starať" a práve tá výnimočnosť ich bude zaväzovať k dobrej práci. Prekladom, ktorý je vždy che nechce skresľujúci sa len umožňuje vytvárania paškvilov. Problém však nekončí len pri tomto jednoduchom preberaní ale ešte vážnejší je v prípade skupín rekonštrujúcich šerm seriózne. Ten problém tkvie v detailoch na ktoré zabúdajú/ zabúdame a ktoré sú klúčové. Preto si myslím, že dobré interpretácie kvasia dlhé roky.
Záver: kolega Baránek, veľmi si vážim Váš kultivovaný prejav no skúste ešte trošku hlbšie popátrať po čistejších formách šermu a ich výučbe. Príležitostí je už zdá sa viacej.
A kolegovia kunstovníci: trošku s menej hrdým tónom (napriektomu, že si uvedomujem že som túto debatu zakladal vlastne ešte ja ) , pretože ešte veľa vecí máme nedopovedaných a za pár rokov si možno budeme veľmi smiešni. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Michal Jílek Bežný tlachal
Založený: 02 Nov 2009 Príspevky: 23
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 7:25 pm Predmet: |
|
|
Aj... Zajedno, xy krát jsme psal že jsem nepřišel debatovat o tom jestli ta nebo ona škola je dobrá nebo špatná a nebo jestli učí nesmyslý. Psal jsem pouze proto, že jsem si všiml, že k argumentaci používáte překroucené nebo nesouvisející podklady a vydáváte je za "důkazy". Což je od vás minimálně nekorektní a nefér. Nehledě na to, že to hraničí s pomluvou... Když už tady někdo z vás mluvil o zločinech...
Co se týká jak jste označili nesmyslů nazvy jako kanec, býk, trpaslík zavedl vámi jmenovaný pan Koza, teda spíš je používal v materiálech které vydával. No a když už mluvíme o souvislosti vbodnice kanec a pflug, tak ne, jsou to rozdílné polohy meče. Opět viz pan Koza a jim vydané materiály kde k tomu měl i obrázky
Jinak co se týká překladů a původních materiálů, mám takový dojem, že je možná raději ani neměli vydávat, protože pokud se dostali do rukou vám, způsobili vám ujmu, nyní máte pocit, že jedině vy jste schopni je správně interpretovat. A to jste mě říkali že si mám uvědomit jako má šerm ve světě tradici... Jste tak trošku egoušci pánové...
Loučím se tedy s vámi s přáním všeho dobrého a hodně zdaru.
P.S. A opravdu jsem tady nepřišel s vámi debatovat, pouze vás upozornit, že neustále vycházíté při svých soudech, z předpokladů, které jsou chybné a z "důkazy" které zde předkládáte nemají s věcí ke které je vztahujete souvislot. _________________ Pokud byť i jeden člověk má jiný názor než já, znamená to, že se mohu mýlit. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 7:30 pm Predmet: |
|
|
Michal Jílek napísal: | P.S. A opravdu jsem tady nepřišel s vámi debatovat, pouze vás upozornit, že neustále vycházíté při svých soudech, z předpokladů, které jsou chybné a z "důkazy" které zde předkládáte nemají s věcí ke které je vztahujete souvislot. |
Tak nam tie nespravne predpoklady vyvrat nejakymi spravnymi, radi si rozsirime obzory. Radi tiez uvitame dokazy toho, ze sa mylime...  |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 7:38 pm Predmet: |
|
|
Michal Jílek napísal: | Jinak co se týká překladů a původních materiálů, mám takový dojem, že je možná raději ani neměli vydávat, protože pokud se dostali do rukou vám, způsobili vám ujmu, nyní máte pocit, že jedině vy jste schopni je správně interpretovat. A to jste mě říkali že si mám uvědomit jako má šerm ve světě tradici... Jste tak trošku egoušci pánové...
|
Spíš jsi si měl přečíst tohle... _________________ Pokud byť i jeden člověk má jiný názor než já, znamená to, že se mohu mýlit. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 7:41 pm Predmet: |
|
|
Že materiály nejsou k dispozici jste zjistili sami... Jenom jste nějakým záhadným způsobem dospěli k závěru, že je potřeba jakýmkoli způsobem hanit AF. _________________ Pokud byť i jeden člověk má jiný názor než já, znamená to, že se mohu mýlit. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 7:46 pm Predmet: |
|
|
[quote="Martin Janičina"] citácia: | proto osobně nejdříve morduji lidi s průběhem celé roviny seku z jedné polohy (např. nápřah Býka) do druhé (např. vbodnice Kance) a až se ji naučí nemršit zkouší v té rovině provést hengen |
Vbodnicou kanca myslíš asi polohu pluh či sa mýlim?
Malinko se asi nechápeme, ale nevadí eeee myslel jsem to asi tak, že pokud vezmu sečnou rovinu Býka tedy teoreticky jako kdybych sekal Zornhau ale ne jako Oberhanger, ale přetažený sek tedy napříč trupem cca přes klíční kost, solar někam do mekkého špečku pod žebry tak by meč skončil na konec dole s hrotem šikmo k zemi, kupředu a šikmo ven prostě na stejné rovině jen v protilehlé poloze než nápřah na Zornhau. .. tak teď si nejsem jistý jestli jsem to popsal srozumitelně...
....nicméně k smyslu toho proč takto "morduji" lidi u nás na tréninku - co se učí "sekat" ikdyž vím, že v momentě kdy udělají přetažený sek a tím se v jeho "druhé" půlce defakto odkryjí je ten, že.... se snažím nejdříve lidi naučí vest sek po správné rovině, aby se nevlnil a "nebloudil", aby správně vedli ruce, nevytáčeli nějak čepel, ale sek šel pěkně po ostří a ne "na plochu"... kdysi jsme rovinu seku skoušeli tak, že když jsme sekli správně po ostří tak se ozvalo "syknutí", když jsme sekli a nějak to uhlo nebylo slyšet nic... no a když se člověk naučil správně "vést" sek naučil se pak i správně dělat ho jako hanger - což je cíl... alespoň u nás se tento postup celkem osvědčil....když jsem je nechal sekat hned jako hanger vycházeli z toho někdy neuvěřitelné paskvily
... napsal jsem to srozumitelně? Kdyby ne tak to zkusím popsat ještě jinak. _________________ ... kdybychom do tréninku dali tolik energie co do vykecávání, byli by z nás všech mistři... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 7:54 pm Predmet: |
|
|
Andrej Janičina - Jabčo napísal: | Priatelia, po pár posledných príspevkoch som skoro zomrel. Máte pravdu v tom, že sa asi história opakuje, ale malo to svoje ovvocie nie?
Preto by ma zaujímalo, či mi Štěpán alebo Michal odpovedajú na moju poslednú otázku.
Čo majú trpazlíci, býci, kanci,odšmyky a perníková chalúpka spoločné so zoznamom literatúry, ktorý Štepán uviedol? |
Osobně si myslím, že ve své podstatě nic...
...protože pokud je mi známo (pokud se mýlím budu rád, když mě opravíte) tak v nich tato pojmenování nenajdeme...
...nicméně pro svoje zjednodušení a z důvodu, že jsem měl a mám dojem, že se pomoci nich ještě stále " širší šermířská veřejnost" orientuje, jsem je použil, místo abych používal německé názvy nebo popisy jako hozizontální sek nebo horní diagonální... _________________ ... kdybychom do tréninku dali tolik energie co do vykecávání, byli by z nás všech mistři... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 7:56 pm Predmet: |
|
|
Marián Baran napísal: | Štěpán Baránek - Wyki.: Použil si zopár názvov techník, ktoré Lichtenauerova línia skutočne učí len mam taký nejaký pocit, že im nie úplne rozumieš alebo lepšie povedané, že si ich zvláštne použil. |
...možná jsem použil špatný - zavádějící popis... pokud máš na mysli něco konkrétního prosím řekni, pokusím se to popsat lépe a uvidíme jestli je tam někde "zakopaný pes". _________________ ... kdybychom do tréninku dali tolik energie co do vykecávání, byli by z nás všech mistři... |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Nov 05, 2009 8:05 pm Predmet: |
|
|
Michal Jílek napísal: | Michal Jílek napísal: | Jinak co se týká překladů a původních materiálů, mám takový dojem, že je možná raději ani neměli vydávat, protože pokud se dostali do rukou vám, způsobili vám ujmu, nyní máte pocit, že jedině vy jste schopni je správně interpretovat. A to jste mě říkali že si mám uvědomit jako má šerm ve světě tradici... Jste tak trošku egoušci pánové...
|
Spíš jsi si měl přečíst tohle... |
Hej, to som cital. Len nechapem, ako to suvisi so mnou. Nikde som netvrdil, ze cokolvek spravne interpretujem. Ja som tvrdil, ze zatial vsetko, co som z produkcie AF videl NA VLASTNE OCI A NESPROSTREDKOVANE, boli sracky. Rovnako tak som videl aj kopu sraciek z produkcie Magisteria. A rovnako tak, ako som videl aj kopu fajnovych veci z produkcie ludi z Magisteria, by som rad videl aj nejake fajnove veci z produkcie AF. Ak cosi mas, budem ti neskonale vdacny. Ono je to jednoduche, nebudem predsa povazovat za dobre cosi, co ma o tom nepresvedcilo. A ak sa mi cosi nezda dost dobre, jednoducho to nekupim. Dokonca ani boty nekupujem len preto, ze mi niekto na nich ponukne vyhodnu cenu...  |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|