Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Dávid Pollux Gregora Tlčhuba

Založený: 10 Aug 2009 Príspevky: 101 Bydlisko: Topoľčany
|
Zaslal: Pi Sep 18, 2009 9:06 pm Predmet: Kostým z prostredia Uhorska od 1250 do 1350 |
|
|
Zdravím. Možno sa dostanem pod vlnu kritiky avšak zdá sa, že na nete a v mne dostupných zdrojoch je táto téma tabu
Ale k veci. Viem, že len veľmi málo spolkov hist. šermu na našom území sa venuje histórii Uhorska ale aj tak sa chcem popýtať. Nemáte niekto podklady pre kostým z územia Uhorska? Myslím tým sfarbenie, výsostné znaky a ich umiestnenie na odeve. Jedná sa o obdobie okolo rokov 1250 až 1350. Za každú informáciu ďakujem  |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Sep 19, 2009 6:34 am Predmet: |
|
|
otazka je, ci sa pytas na civilny odev alebo vojensky odev...pokial viem, tak v tej dobe sa to nelisilo od vybavenia v europe, ale v 14. storoci sa minimalne u zbroji da ocakavat taiansky vplyv, kedze tu vladla vetva Anjuovcov prave odtial....co sa tyka sfarbenia, tak na uniformitu mozme zabudnut, maximalne tak nejake oznacenie na vzajomnu identifikaciu na bojisku a aj to bola len nejaka drobnost (odznak, tocenica...), inac bol kazdy sfarbeny podla seba...
P.S. vysostne znaky sa pouzivaju na lietadlach a tankoch  _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: So Sep 19, 2009 8:58 am Predmet: |
|
|
No skôr som myslel vojensky odev Okey vďaka
Btw. Samozrejme, pardon moja chyba, mal som radšej rovno napísať erb  |
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
|
Návrat hore |
|
 |
Vladimír Čepela Bežný tlachal
Založený: 01 Jún 2007 Príspevky: 28
|
Zaslal: Po Sep 21, 2009 2:59 pm Predmet: |
|
|
Veľká časť tých obrázkov predstavuje nie moc kvalitné rekonštrukcie z dobových ikonografických prameňov, takže sú viac-menej o ničom. Zožeň si reprint publikácie (po prvý krát tuším vyšla v r. 1900 ...) z ktorej obrázky pochádzajú NEMES-NAGY: A Magyar Viseletek Története. Arcanum (vyšlo to na CD) http://www.arcanum.hu/kiadvanyok/magyviseletek.htm
Sú tam odkazy na pramene (samozrejme treba aspoň základnú slovnú zásobu z maďarčiny ...). Takže "ad fontes !!!" (rekonštrukcie si radšej vždy over; vlastná mnohoročná skúsenosť ...) _________________ Plus vera ratio valet quam vulgi opinio.
http://tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Sep 22, 2009 10:40 am Predmet: |
|
|
Okey, vďaka. Tak idem študovať
A ak to nevyjde tak sa vrhnem na nejakého žoldáka v prešívanici  |
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
Zaslal: Ut Sep 22, 2009 11:44 am Predmet: |
|
|
Presivanicou rozhodne nic nepokazis, je univerzalne pouzitelna, nielen na zoldaka. Pod zbrojou ti kludne moze sluzit aj neskor. _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Sep 22, 2009 11:55 am Predmet: |
|
|
Práve preto. S prešívanicou ci vystačím na dlhší čas. Neskôr by som chcel pomaly dokupovať časti zbroje, keďže študujem a všetko niečo stojí budem najkôr hľadať po známych  |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Sep 23, 2009 2:41 pm Predmet: |
|
|
Ad Dávid: ešte jedna rada. Skús sa najskôr rozhodnúť pre konkrétnejší časový úsek, tak 20, max. 30 rokov. Vývoj ochrannej zbroje počas 1. pol. 14. stor. dosť naberá na obrátkach a ozbrojenec z r. 1350 je v globále diametrálne odlišný od vojaka z prelomu 13./14. stor. _________________ Plus vera ratio valet quam vulgi opinio.
http://tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Sep 23, 2009 7:37 pm Predmet: |
|
|
No stále hľadám nové a nové podklady pre toto obdobie. Ja som premýšlal najmä nad rokmi 1300 až 1320 maximálne 1330. Ale napísal som to radšej troška (dosť) širšie, keďže viem aké je ťažké nájsť u nás podklady na kostým z územia Uhorska v tomto období Ako napísal Daniel, tak by som teoreticky mohol poškulovať po kostýmoch a zbroji talianskeho štýlu ale aj po nemeckých,francúzkych...kedže tu bol aj výrazný vplyv západu. Škála možností široká ale podkladov málo (Teda aspoň tých čo mám)  |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Pi Sep 25, 2009 7:44 pm Predmet: |
|
|
Noooo, tak toto by mohlo poslúžiť. Diky moc
Chcel by som sa ešte spýtať na čo by som mohol použiť zajačiu kožu. Mám jej dosť a radšej by som ju na niečo použil ako by som ju mal predať. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne Okt 04, 2009 8:23 pm Predmet: |
|
|
A ešte otázočka. Chcel by som sa spýtať, používalo sa v tomto čase niečo ako celokožušinová čiapka? Skôr na zimné mesiace.
http://www.kolumbus.fi/rauno.huikari/magyar_viseletek.htm
Myslím, že druhý obrázok...ak sa nemýlim a možem sa o to oprieť tak je to v poriadku.  |
|
Návrat hore |
|
 |
|