Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Volny serm
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Fachman
Bežný tlachal

Založený: 10 Júl 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 01, 2007 7:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tých pravidiel tam nie je mnoho.Vlastne len dve

1:nezraň súpera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2.Vyhraj!!!!!!!!! (Všetkými možnými prostriedkami,ale zachovaj prvú podmienku!!!)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 01, 2007 9:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, ano..mas pravdu. Ale len co sa tyka "Tvojho" obdobia.

V 14c a 15c sa pravidla mnozia. Ale o tom tato tema nije ze? Je o tom, a na tom sa Vsetci zhodnu(uz vidim posledneho mohykana ako vzdoruje), ze volny serm je internou zalezitostou sermiarov a neslobodno ju tahat na verejnost(rozumej nesermiarov)...to co sa deje v inych skupinach je mi jedno. Ked maju kladne skusenosti, dobre, poducim sa niecomu. Serm, kedy nikto dopredu nevie co kto urobi, me urcite klady. Niesom proti. Ale len ako turnaj, alebo cvicebna metoda(bystrost, myslenie, reakcie). Lebo: aka je uroven volneho sermu? Ake su seky? Finty? Su funkcne? Neutrpi ich esteticka stranka? Lebo nadtym sa nikto nezamysli..Nemyslim RS. Mam namysli Gotiku a Baroko. Je podla vas volny serm len o bezuzdnom mlateni a filozofii: Taku ti prije..kabatim, ze sa z toho nespamatas. A potom poviete: sak to sa tak robilo..

Poznal som typka, co mal kopu jaziev..tu od kopie tam od morgensternu, na nohe celust susedovie psa. A co? Kolko jaziev(najvacsiu mal asi na hlave..) Ked vytiahnem mec z posvy, mam zodpovednost. Ty ktory ju nezvladaju, nech sa toho radsej nechytaju.

Nekrytizujem skupiny ktore maju volny serm ako uc. metodu. Hovorim o ludoch ktory by sa tak chceli prezentovat..alebo sa aj prezentuju Confused
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 9:12 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Nepoznám žiadnu Skupinu na Slovensku čo by pred divákmi prezentovala volný šerm.Videl som len pár Poliakov a rusom.

Čo sa týka estetiky,jasné že to nie je ako nacvičený duel.je to trochu pomalšie a ani všetky finty nie su také precízne.Keby sa na to pozeral nezainteresovaný pripadalo by mu to ako málo nacvičený duel.Ale divák to nevidí ostáva to za bránami telocvične.

To He-man : ja môžem mať brnenie a aj ostrý meč a môžem pri tom robiť nenacvičený šerm a nikomu pri tom neublížim.A kto na to nemá,nech si zahrá človeče (prajem šťastnú hru).
Návrat hore
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 10:06 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Fachman napísal:
Nepoznám žiadnu Skupinu na Slovensku čo by pred divákmi prezentovala volný šerm.Videl som len pár Poliakov a rusom.

Čo sa týka estetiky,jasné že to nie je ako nacvičený duel.je to trochu pomalšie a ani všetky finty nie su také precízne.Keby sa na to pozeral nezainteresovaný pripadalo by mu to ako málo nacvičený duel.Ale divák to nevidí ostáva to za bránami telocvične.

To He-man : ja môžem mať brnenie a aj ostrý meč a môžem pri tom robiť nenacvičený šerm a nikomu pri tom neublížim.A kto na to nemá,nech si zahrá človeče (prajem šťastnú hru).

no na slovensku je dost ludi ktory bezproblemou pred divakom, robia akoze volny serm. a este sa tvaria ako najveci borci na zemeguli. ako sa hovory je to nebezpecne a smiesne zaroven. Cool
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
He-man
Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 6:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

zastavam nazor, ze volny serm neexistuje (teda ak sa drizme tych pravidiel co spominal tusim fachman). Thailandyr vam popisal (vysvetlil) ze preco.
To je ako keby sa chcel stat niekto Katom, ale ucil vy sa tak "sekat" aby neublizil. aky by to bol potom kat ? ked by nevedel ublizit, nie to este zabit.
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 8:27 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Co sa tyka tzv. "volneho sermu" na vystupeniach, mal som moznost vydiet jednu skupinu, ktora pouzivala v nazve privlastok "skupina volneho sermu..." a predvadzala to pred divakmi, neviem, ako su na tom teraz, ale pred par rokmi to tak bolo a za vsetko hovoria slova jedneho z divakov , citujem "...kedy uz skonci tato fraska...", takze pred divakmi to nema vazne co robit...a z mojho pohladu na to vystupenie, tak okrem hrozneho dojmu to bolo dost riskantne pre sermiarov (bijak v jednej ruke a sekera v druhej je kombinacia dost na...) a co bolo horsia, tak som mal obavy o svoju bezpecnost ako divak Exclamation Exclamation Exclamation a to uz je vazne na povazenie pani...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 8:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Fachman mal zrejme namysli moju narazku(t.j. turnaj) a preto sa citim zodpovedny reagovat:

Turnaj ako taky sa menil. V 11c sa na turnaji nesmelo ublizit na zdravi tak, aby nedoslo k smrti LEN urodzenemu bojovnikovi. Za takych potom vytazna strana pytala vykupne. Co sa tyka neskorsych foriem turnajov. Tam sa na ferovkach(1vs.1) pouzivali mece z velrybich kostic(14c), drevenne mlaty(13c) a ine! Aj jousting je vpodstate bezpecny. To ze tam niekto zgegol, je skratka smola!
Ztohoto vyplyva, ze Fachman(ak reagoval na mna)ma vlastne pravdu.

Co sa tyka "volneho" sermu, dam priklad, ako sa to niezriadka koncilo.:
Boj prvych rytierov pri kralovskej(Rozumej dvaja krali nepostavili proti sebe vojska, ale rytierov) roztrzke:

v 12. storoci sa proti sebe postavia dvaja rytiery v plnej zbroji. Najprv sa pokusaju jeden druheho zrazat z kona. Brucho a slabiny maju v jednom ohni-otlacene od sedla ktore im zabranovalo vypadnut zo sedla. Ruka, v ktorej drzali stit(to uz boli tie male somariny, kam ste ledva vychytili superovu kopiju), ich boli jak svina. Potom, kedze obaja su machri, zosadnu z kona. Su naseba nasrati, lebo v 40´C horku sa vam hlava v hrncovke tak zapoti ze ledva vydite a to hovado oproti sa este opovazuje po vas zahnat mecom. Napriek titulu, ktory vam osobne majstoov naj. ziak pripal na hrud, ste vsetko zabudli. Elegancia seku? Nejaka finta? OMYL pani! Jedine naco myslite je prezit..a tu pani prichadza na scenu pan hormon A. ktory vam poserie cely vas virzuozny postup. Tak vytiahnete mec a idete mu ukazat co je vo vas. V najlepsom pripade mu odrazite zbran megajebou, alebo ho ubehate. V opacnom pripade sa s nim a obecenstvom podelite o obsah vasej dutiny brusnej.

Tak kto ma chut volne sermovat PRED OBECENSTVOM NESERMIAROV A UKAZAT AKY STE IDIOTI?? Doplnim, ze niaky iny oddtien volneho sermu pred obecenstvom nieje! Je to len trapny(lebo lennaozajstny idiot sa vrhne prvy do utoku)/super duel.

Ospravedlnujem sa, ze som sa tak rozpisal. Toto je taky pohlad z inej strany. Uvedomte si, ze existuje stres a adrenalin, ktory z vaseho najlepsieho kamarata urobi zabijaka..
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 8:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tulkas - máš pravdu,že som reagoval na turnaje,ale niektorým to proste nevysvetlíš.Mimochodom taký turnaj aký popisuješ je skôr z 13 ako z 12 storočia,ale klávesy 2 a 3 su pekelne blízko tak to beriem,že si to v tom behu netrafil Wink .Však jedna od vás bola u nás na tréningu,tak sa jej opýtaj ako sa jej páčilo Wink Very Happy

a ešte otázočka,keď všetci tak odsudzujete voľný šerm.Prosím pekne,opíšte mi váš tréning.Vy sa len rozcvičíte a potom trénujete scénky podľa nejakého papiera??Zaujímam ma ako trénujú iné skupiny.Prosím všetkých scénikov o vyjadrenie
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 9:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja osobne volny serm ako taky neodsudzujem, teda to, co pod nim chapem ja - cize serm bez dopredu nacvicenych a dohodnutych veci, nieco podobne robime aj u nas na treningoch,ale pri dodrzani co mozno najvacsej moznej bezpecnosti - aj pri scenike potrebujes vediet zaimprovizovat a zareagovat, chyby sa stavaju...my sa venujeme prednostne scennike a tomu zodpovedaju aj nase treningy - rozcvicka - kroky - technika - duely (prisposobene podla potreby) - ale o tom tu forum uz je - moja hlavna vyhrada je ako som uz uviedol voci predvadzaniu "volneho sermu" pred divakmi

www.kompania.sk
Návrat hore
Thailandyr
Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 9:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tulkas
pekny clanok,az na to,ze byt tym hovadom co sa ta snazi ohrozovat tak ten hormon skrotim,a nejakym jednoduchym uhybom(keby ho samozrejme viem)tvoje more besnych hormonov neutralizujem.
technika neni nijaky blud na strasenie malych deti,uci sa preto lebo je efektivnejsia ako "hura styl"
ale inak sa mi paci co si napisal,nieco som sa zas dozvedel Wink

Najlepsi cas na trening je TERAZ!

A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!" Wink
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 12:17 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Fachmanovy: No, ty mi nedas pokoja! Laughing Bojovalo sa tak o Callahoru v 12, alebo dokonca 11c. Ale je mozne ze sa mylim. Bolo to medzi Kastiliou a Leonom..tusim. Ale poslem ti PM.
..este dodatok..oni do ta nerypu..len do tych freelancerov a neohrozenych Highlanderov. Tak bud v poho Laughing

Thailandyrovy: problem je v tom, ze by si musel byt saolinsky mnich, aby si v takom napore stresu a tel. stiav zvladol perfektny uhyb podla Meiera, Lichtenawera ci Tallhofera. Vies, ratal som, ze sa niekto ozve. Ale o tom je volny serm! Tam si si isty, ze po tebe pojdu. Je jedno ze je to tvoj kamos. Mas duel..ktory bude mat cca 20-30sekov(ukonov)tak asi do 1minuty. A za tu minutu sa mozno nieco posere. Ide o to, ze ak sa to fakt roby free, skoncis ako poliak o ktorom tu bola rec. A kazdy rok je toho viac!
Návrat hore
Thailandyr
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 1:16 am    Predmet: Odpovedať s citátom

preco shaolin,chlapici co sa sermom zivili,alebo sa nim nejak vyraznejsie zaoberali museli byt dobri,a zvyknuti aj na naval tych telesnych stiav.myslim ze je nezmysel sudit bojovnikov spred tisicrocia ktori bojom zili podla seba.pri vsetkej ucte som si skoro isty ze uroven tych schopnejsich ludi ktori sa navzajom zabijali na dennom poriadku nikto z nas nedosiahne.

Návrat hore
AElfgar
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 1:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tulkas: Fachman asi naraza na to, ze pri opise toho turnaja si spominal hrncovku co je helma typicka az pre 13. storocie a male stity tvaru sferickeho trojuholnika, co je tiez az 13. storocie Smile.
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 3:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Bravo Aelfgar,prestne tak tie štíty v tvare sférického trojuholníku a hrncovky to je až 13: storočie.Hrncovku už mám síce doloženú z pečate Riacharda levie srdce (1189-99),ale vtedy to bola ešte horúca novinka,takže ak by ju aj mali rytieri na konci 12.st,tak by to museli byť kur*a veľkí páni.Čo sa týka štítov,tak na konci 12 sa používali mandle so zrezanou vrchnou hranou,boli už síce menšie ako tie z 11:st.,ale ešte to neboli "tie malé somariny"

Tulkasovi - ja do teba v žiadnom prípade nechcem rýpat,veď ty si tu jeden s najpohodovejších ludí Wink
Návrat hore
Belička Ivan
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 3:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

k teme aj odo mňa hoci som sa už vyjadroval.
plne súhlasím s tým čo napísal Tulkas . čo sa týka voľného šermu, už som písal že ani ja neodsudzujem voľný šerm ako taký - odsudzujem len jeho predvádzanie pred divákom.
na treningu šermujete voľne koľko len chcete.

nesuhlasím s tým že naučené prvky zo škol nevedeli v minulosti rytieri a šermiari najmä šlachtici využiť.
je treba si uvedomiť že bežný rytier a šlachtic nerobil po väčšinu života nič iné len jazdil na koni, poľoval, a učil sa bojovať, neskor keď boli bežní učitelia šermu v mestách alebo na hradoch šermoval bežne šlachtic niekoľko hodín denne ( 2-6 ) a to sa učil najmä jednotlivé techniky konkrétneho majstra.
a teraz si to spočítajte koľko trénuje bežný slovenský šermiar priemerne - 2 x do týždňa po cca 2 hodiny to je spolu cca 20 hodín mesačne - a ako si poniektorí myslia ako veľa šermujú (šlachtic cca 50 -150 hodín keďže to bola v tom čase otázka života a smrti.
Druhá vec je pohľad na smrť a zranenie vtedy a teraz - úplne rozdielny to je ale predmet inej debaty

ale odbočil som - takto trenovaný človek, vedel využiť techniky ktoré robil už inštinktívne bez rozmýšlania o nich, súčasný šermiar vždy uvažuje a rozmýšla o tom čo by mohol urobiť a to je čas, ktorý ho často oberie o možnosť uskutočnenia toho čo my hlava navrhla, ak by to robil inštinktívne často uspie.

zatial howght

ib
Návrat hore
Charon
Regrút

Založený: 01 Júl 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 5:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pani bratia skúste sa pozrieť na volný šerm ako na snahu učiť sa bojovať a osvojiť si techniky boja s nimi, nie boj samotný. Aj v histórii sa museli vojaci učiť bojovať a určite dbali na to aby tréning prežili a dostali sa aj k boju.
Ja o sebe tvrdím že sa venujem voľnému šermu a pod tým si predstavujem učenie sa bojovať so zbraňami a to je zrejme to hlavné prečo to robím.
Návrat hore
Thailandyr
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 8:21 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

je rozdiel medzi sermom,a nezmyselnym machanim mecom

Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 9:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pani, myslim ze sa dopracovavame do zdarneho stadia, kedy sme sa seci rozhodli pripojit k manifestu, ze sermiar, by pred obecenstvom mal vystupovat len s nacvicenymi duelmi a pre vlastne blaho a zdokonalenie, v pokrocilejsom stadiu(moj subjektivny nazor je, ze vtedy..asi by som to odhadol na taku 2skoluII..teda asi 3roky skusenosti)studia sermu samozrejme cvicit(co je podstatne ze cvicit..nie sa hned odradosti pozabijat Laughing )aj bez dopredu dohodnutych postupov.

Charon a Navi (a v podstate aj Thailandyr)nam ukazali, preco je dnes nemyslitelne sermovat len-tak..volne. My sermujeme cca20hod, rytierstvo(Burgundsko pred 1477..Fachman a AElfgar: a neze si to budete overovat!)tych 150hod..mozno viac...plus ina mentalita. A uplne ina skladba vycviku.. A ak niekto roby primarne nezocvyceny serm..Fachman..som zvedavy, co z toho bude. Bo ste zatial jediny. Takze Johaniti dotohohoho! Razz . Ja Vam tie palce drzim!
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 9:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vzhladom k tomu, ze tato "polievocka" sa uz vari pekne dlho, okorenim ju..(berte to ako jemnu ponuku k dalsiemu smerovaniu tejto diskuzie..)

A co hovorite na hromadne bitky? ..volneho sermu ajajaj..A co teraz? Zakazat? Pokafrat pravidlami? Hodit zahlavu setky vyroky, ze "volny" serm ne.e? Kolko nehod a zraneni bolo na Beckove, Woline, Vysegrade, Cechach..? A to nehovorim o kopii zaseknutej medzi kolenom a myskou(B)..teda vo mne by zlc vzkypela, keby sa niekto opovazil... Twisted Evil (cerpam zo slovneho podania a z homevidea jedneho Beckovcana..)

Pohovorme si o tom, bo kazdy z nas raz "pojde do bitky"..myslim.

Poznam par rieseni Embarassed , ale rad by som si precital tie vase!
Návrat hore
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Jan 03, 2007 11:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

bitky su pekna vec, ked su dobre zorganizovane. ak sa dohliadne na to aby mal kazdy patricnu vystroj - prilba, zel rukavice, pripadne kruzkovka, plechy, presivanice...(v zavislosti od hist. nametu bitky) a samozrejme ak su stanovene pravidla pre zasahy (napr. od pasa po hrud) vynechane body a pod. teda doraz na bezpecnost.
ja som na beckove bol v hromadke a musim povedat, ze to nebolo ani zdaleka take divoke, to napr. dobyvanie sklabine bolo zivsie... Very Happy , ked som si po bitke prezrel dosekane rukavice, bol som rad ze som rad...
ale ten adrenalin za to stal rozhodne.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  Ďalší
Strana 2 z 14

Prejdi na: