Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

kovane, ine a sportove cepele
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Berik
Bežný tlachal

Založený: 30 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 5:21 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale Olaff, necitas co pisem? Ja som sa pytal na tvoj nazor, ake maju byt tie zbrane, ani slovkom som nepovedal nic o sportovych cepeliach. Trpis zjavne nejakou paranoiou, ze kazdy sa s tebou chce len hadat. A ked ma odkazujes na knihy, vies ze naozaj nebolo nic unifikovane, ak mam citovat stranku.

Głownia rapiera mieści się w przedziałach: długość od 90 do 130 cm, szerokość u nasady od 4 (tylko w przypadkach, kiedy szeroka u nasady głownia raptownie zwęża się ku sztychowi) do 1,5 cm
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 5:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

So mnou sa nikto nikdy hadat nechce, pretoze to nema zmysel... Laughing Laughing Laughing A ano, som priserne paranoidny, bojim sa bubakov pod postelou, hluku vysavaca ci malych zakomplexovanych psov... Laughing Laughing Laughing

Ak by si cital to, co pisem ja, nepytas sa na moj nazor, ktory som uvideol tolkokrat, ze uz o nom pomaly aj prestavam pochybovat.. Ak chces parametre na zbrane, tak tie nemas... A dovod? Kolko ludi, tolko chuti... Ak mne vyhovuje dlhsia stihlejsia cepel, neznamena to, ze to vyhovuje tebe, vsakano?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
He-man
Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 1:27 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
....
3. "Súhlasil by som s tebou, ak by vyzeralo to ako šermovanie to, čo mnohí predvádzajú. Radšej sa pozrem na pekné vystúpenie s športovými čepelami, ako na duel na "kolajnice" To, co mnohi predvadzaju, nikdy nebude vyzerat ako sermovanie minimalne dovtedy, kym budu sermovat tym, cim sa nikdy v ich obdobi nesermovalo... Takze bez tohto faktu nie je mozne ospravedlnit ci uz nekvalitny serm, alebo nekvalitne zbrane...
....

Keby si si stal za touto vetou, tak sa vo vasej skupine sermuje ostrimi zbranami, so snahou zabit (zranit, alebo mozno len porazit - odzbrojit, ustvat) supera. Pretoze podla tvojho vyroku, nikdy nebude vyzerat (hociake) sermovanie dobre, pokial sa nebude sermovat s takymi zbranami, o ake obdobie sa jedna. Garantujem ti, ze nikdo nesermuje tak, ako sa sermovalo dakedy, (pokial sa jedna o vystupenia) pretoze vsetci robime viac ci menej divadlo. A kedze robim divadlo, ale pouzivam (dobove techniky) viem sa tie techniky naucit aj s niecim takym, ako je sportova cepel, obzvlast, ak sa jedna o velmi podobnu zbran.

Olaff napísal:
Jasne... Hned zajtra ta chcem vidiet na vystupeni sermovat ako kriziaka so sportovou cepelou... Bezpecnost a zakon...

Predpokladam, ze toto si pisal ako opily, a dalej sa ku tomu nevyjadrujem Smile ale pobavil si ma Very Happy

Olaff napísal:
Co sa tyka otazky zabijania - poznam pripad, ked sportovy sermiar sportovou cepelou zabil cloveka bodom do tvare skrz masku... Na sutazi, takze o nekvalite masky by som asi pomlcal...

1. Suhlasim, divak chce vidiet kvalitny serm... Suhlasim aj s tym, ze sa casto nedocka... Nesuhlasim s tym, ze sermiar je profesional... Mozno par ludi, ale o skutocnej profesionalite u nas nemoze byt ani reci, v prvom rade preto, ze chyba profesionalny pristup, profesinoal totiz nutne neznamena cloveka, ktory za svoju cinnost vyberie peniaze... Vravis, ze ocakava vykony s danymi zbranami... Odporujes sam sebe, kedze kord so sportovou cepelou nie je adekvatnou zbranou pre obdobie tridsiatky... Ak chces silou-mocou sporotvu cepel, sermuj rokoko, tam sa to celkom strati...
2. Dobra scenka... Je to diskutabilne... Je to otazka vkusu, co sa paci mne, nemusi sa tebe... Su aj menej narocni divaci, ktori su spokojni aj s kopanim sa do zadku, pokrikovanim, rozbijanim vajec na hlavach kolegov...
3. vyhodou sermu oproti divadlu ci muzeu je to ,ze na sermiarskom predstaveni dostane divak vsetko, aj divadlo, aj "exponaty" na jednom mieste... Ano, ak chce vidiet originaly, pojde do muzea, ak chce vidiet poriadnu scenu, pojde do divadla... Ale tam ci tam je ukrateny... A ak este aj my ho ukratime tym, ze mu poskytneme nanrazku, nie je to vlastne klamanie divaka? Nie je to potom tvrdenie "sme historicki sermiari" sebaklamom a vysmechom celej sermiarskej obci?......

no a isiel ten sermiar do basy ? nesiel a o tom hovorim! Keby mal svoju cepel, alebo robenu od nejakeho noname kamarata, tak by ho nepustili na sutaz.

1. nevravim, ze sermiar je profesional, ale ze divak, clovek ho takeho vidi, a caka od neho adekvatne vykony (necaka, ze kazdy sermiar je boh, neporazitelny a neznicitelny ako He-man (postavicka z komiksu) Smile ) caka, ze vie sermovat. (na nejakej urovni, sam nevie na akej, sam nevie co presne ma cakat). Ty tiez ked ides na spevacky koncert, ocakavas od spevaka co tam vystupuje, ze vie spievat (neocakavas vsak, ze na koncerte budu vsetci spievat dokonale, excelentne, ako serafini). Idem na sermiarsky festival, tak cakam, ze sermiari vedia sermovat. No a myslim, ze prave ty odporujes sebe, pretoze nesermujes s takymi istymi zbranami, ak by si tak robil, tak ty, alebo tvoji superi maju dosekane ruky nohy, telo, pripadne hlavu, tak ze by si bol rad, ze si. (aj keby si vedel dobre sermovat, ako sa vravi i mistr tesar, se utne, je to len otazkou casu).
2. tu nemam co povedat, je to otazkou vkusu. Moze tam prist kramar, noga, brat pitt, sean conery, a hrali by spolu shakespeara, ale niekomu sa to pacit nemusi (su ludia, co nemaju radi sejkspiira, alebo ho maju radi, len na neho prave nemaju naladu, pretoze maju chut napr. na komediu). Kolko ludi, tolko chuti.
3. to ze divak dostane vsetko, aj exponaty serm a divadlo je len velke plus. Divak to vsak necaka, pretoze vie, ze je to financne a casovo narocne. Ak sa to divak nedocka vo velkofilmoch s rozpoctom 200-300mil$ tak to uz vobec necaka od nejakeho (svk/cze) sermiara. V prvom rade caka, serm!

deCarabas napísal:
He-Man: jasne, tak potom fakt povolme aj tie dredy, co sa tu preberali, sak pohoda. Alebo tetovanie na pleci, napriklad Harley Davidson a tak. Ved divak to vezme s nadhladom...

Ty si sa asi opil v ten isti den s olaffom. Alebo si sa pomylil a chcel si to adresovat niekomu inemu.

Este raz zopakujem poslednu vetu, co som napisal, pre niektorych, ktory ju bud nedocitali, alebo nepochopili jej vyznam.
..."Samozrejme, ze je to velmi velke plus, ak ma niekto kovanu cepel (a nie sportovu), ale urcite by som to nenazyval minusom".

Sermu zdar.
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
He-man
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 2:11 am    Predmet: Odpovedať s citátom

servant napísal:
hmm,este jedna otazka: su nejake zachovane platove brnenia pre zeny (zenu) ?
...len tak ma to napadlo,kedze som zatial ziadne nevidel

Asi pred 3 rokmi som narazil na toto brnenie, ci je to replika originalu, alebo (drahy) fantasy vystrelok kovaca neviem, skus mu napisat a spytat sa ho, odkial bral inspiraciu.

http://www.volny.cz/grex/vyrobky/zbroj/z0008_c.htm

Sermu zdar.
Rudolf Klimek
Bežný tlachal

Založený: 07 Nov 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 9:20 am    Predmet: ? Odpovedať s citátom

Pani bratia sermiari...
Drzime sa este temy? Tema je tusim zeny a serm ... a nie tvar dlzka hrubka cohokolvek ostatneho ....

ozaj a nepremerame??? Mozme napriklad na living history....
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 9:35 am    Predmet: Odpovedať s citátom

he-man: v ramci moznosti sa snazime to robit co najblizsie realite. teda zbrane a zbroje a vystroj zodpovedaju co najviac originalom. to, ze nezabijem kamarata na podiu je snad logicke. ale prave preto, ze viem, ze ho zabit nemusim, mozem si dovolit tazsiu a realnejsiu zbran, nakolko suboj je nacviceny. pokial ty si myslis, ze aj pri nacvicenom suboji a s osvojenymi sermiarskymi tecnikami a reflexami potrebujes sportovu cepel, tak potom ti jedna alebo vsetky tri zo spomenutych veci chyba. V cechach by ta nazvali "kordikarom", "keckarom" alebo odrbovacom divaka.
Návrat hore
He-man
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 9:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
he-man: v ramci moznosti sa snazime to robit co najblizsie realite. teda zbrane a zbroje a vystroj zodpovedaju co najviac originalom. to, ze nezabijem kamarata na podiu je snad logicke. ale prave preto, ze viem, ze ho zabit nemusim, mozem si dovolit tazsiu a realnejsiu zbran, nakolko suboj je nacviceny. pokial ty si myslis, ze aj pri nacvicenom suboji a s osvojenymi sermiarskymi tecnikami a reflexami potrebujes sportovu cepel, tak potom ti jedna alebo vsetky tri zo spomenutych veci chyba. V cechach by ta nazvali "kordikarom", "keckarom" alebo odrbovacom divaka.

Kazdy sa to snazi (alebo by sa mal snazit) robit "to" co najblizsie realite. Nikto sa vsak nevyhne ustupkom zo strany modernej doby, je uz len na jednotlivich ludoch (skupinach) ako si stanovia priority a na kolko si tie ustupky pripustia. Neviem ci si si precital aj tu poslednu vetu ,ale v nej pisem, ze velmi ocenujem kovane cepele, zarovne vsak neodcudzujem sportove (je to moj nazor). No a presne ako som povedal, tak ako sa da nacvicit duel, s kovanou cepelov , tak sa da nacvicit so sportovou. Cize serm tym neutrpi. A divak sa ide v prvom rade pozriet na serm. Ak divaka zaujimaju aj zbrane, kostymi, ucesy..... tak to z vecsej vzdialenosti neodvnima a ide za samotnym sermiarom (najpristupnejsim, alebo podla neho najzaujmavejsie oblecenym-vyzbrojenym) a zacne sa ho pytat:"toto je ozajstny mec? takymi to zbranami sa naozaj sermovalo? mate tie mece ostre? kolko stoji mec? To ste ho udreli naozaj, alebo to bolo nacvicene?" ...... No a sermiar mu na to priebezne odpoveda: nie to nie je ozajstny mec, mam ho od ..... kovaca. Sermovalo sa s podobnymi zbranami ,az na cepel, ta dakedy vyzerala takto.... mece nemame ostre, to by sme si moc nezasermovali..... mec stoji odxxx-doxxx....nie neudrel som ho naozaj mame to nacvicene.
A mal by som jednu otazocku (ak to myslism spravne, nemusis na nu odpovedat), ze tazsou=realnejsou zbranou myslis len kordy (rapiere)
No a ci mi nejake vec (pripane vsetky) chyba, to uz necham na inych aby to posudili. Ja to urcite posudzovat nemienim. Kolko ludi, tolko chuti.
Ja som si na zaklade tohoto fora prestal vytvarat nazory o ludoch, pretoze toto forum veeeelmi skresluje. Pretoze to co tu clovek pise, sa da precitat vzdy inak (clovek si nevie precitat intonaciu, akou clovek dany prispevok povie- napise, cize sa tam vzdy skryva viac vyznamov) a samozrejme, nie kazdy ma dar reci (pisma) a nevie sa perom dostatocne vyjadrit (dostatocne svojim vedomostiam).

Sermu zdar.
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 10:12 am    Predmet: Odpovedať s citátom

he-man: za realnejsiu zbran pokladam taku, ktora ma priblizne rovnake parametre ako predloha - dlzka, vaha, sirka cepele, tvar kosa atd. Mas pravdu, da sa nacvicit aj suboj so sportovou cepelou, ale sermoval som s oboma a poviem ti, mnoho veci, co sa da robit so sportovou sa neda robit kovanou a naopak. Serm sportovymi cepelami je neprirodzene rychly, vidiet, ze suboj je nacviceny, pretoze ziadny clovek nema take reakcie, aby na rychle riposty vedel odpovedat tak rychlo, ako to vidiet pri nacvicenom dueli so sportovou cepelou. Ak mas trosku tazsiu zbran, lepsie sa tempuje, mas cas na reakcie a hlavne na divadlo aj pocas sermu - aj pocas sermu sa da hrat a pri sport. cepeli sa to proste nestiha.

Ak chcem niekoho zabit, vezmem sportovu cepel. Ak chcem divakovi dat to, co chce vidiet - historiu v takej miere, v akej som schopny mu dat, vezmem si kovanu zbran.
Návrat hore
He-man
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 11:48 am    Predmet: Odpovedať s citátom

V podstate si rozumieme, akurat ma kazdy svoj nazor na sportove cepele. Ja tiez preferujem kovane (len neodsudzujem sportove) to ze su lahsie, a tym padom rychlejsie je fakt. Ja si myslim, ze sa da aj so sporotvimi urobit pekny, viery hodny duel, pretoze clovek ta vidi bojovat s tou zbranou co mas v ruke (cize ak je ta zabran lahka, neprekvapuje ho rychlost tej zbrane) ak mas zbran tazku, neprekvapuje ho, ak si s nou pomalsi. Ale myslim, ze mi dvaja to mozeme ukoncit Smile kovana cepel= super vec. sportova cepel - podla teba nepouzivat, podla mna-moze byt Smile

pekny den a Sermu zdar!
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 3:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

musim uznat ze je to velmi zaujimava debata aj ked sa vymika teme. avska je to takisto jedna z veci co treba poriesit. rozebera sa tu , aka cepel je lepsia. lepsia je sporotova. ale kovana je dobovejsia. (tot moj nazor)

co sa tyka rychlosti suboja , ano , je pravda ze so sportovymi cepelami je to omnoho rychlejsie ale ja si myslim ze to ma svoj efekt. ak ukazete divakovi dementny suboj iba so sekmi a krytmi , tak si povie - to viem aj ja a pomysli si ze vystupenie bolo slabe. ak mu ukazete rychly suboj a s peknymi efektnymi vecami a tak ze ich pomaly ani nestiha registrovat tak bude s otvorenou hubou pozerat aky ste sermiarsky bohovia a aky je serm uzasny a zlozity, co v skutocnosti aj je.

a este jedna vec , nepreberala sa tu sermiarska uroven cloveka co sermuje. je celkom logicke , ze ked zacinam gotiku , tak si nekupim kovany mec. netrvalo by dlho a prisiel by som onho. kupim si nejaky lisovany, naucim sa s nim a potom ked uz budem na dostatocne dobrej urovni zohnam si kovany. to iste by malo platit aj s kordom (az na to ze miesto lisovanej cepele by bola sportova). osobne som sa s vela kovanymi cepelami nestretol , co poznam tak sa pouzivaju sportove aj u inych skupin. videl som u jednej nemenovanej skupiny ze mali aj kovane aj sportove a kovane zostali v aute. zrejme pre serm je vyhodnesia sportova cepel ale nie je dobova. je to otazka kompromisu, a ako som povedal , sermiarsej urovne.

tot moj nazor

p.s.: btw stale mi nikto neodpovedal ci niekto robi jazdecky kord Sad
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 6:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

piroha: mas dojem, ze s tazsou zbranou sa nutne musia robit iba zakladne seky a kryty? Ja ten pocit nemam, skor naopak.

Naco by niekto robil jazdecky kord, ked nema k nemu kona?
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 7:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja netvrdim ze sa to neda, to som tym vobec cechcel povedat.

a preco nie ? na zemi sa s nim bojovat neda ?
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 7:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

piroha: je to jazdecky kord. tak preco by som s nim mal bojovat bez kon? naco by mi kedy bol? predpokladam, ze tato zbran je prilis tazka a neohrabana proti klasickemu kordu, cize s tymto ist bez kona je samovrazda.
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 7:23 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ano je tazky ale aj tak ma zaujima , ci s nim niekto sermuje nie ako sa s nim sermuje
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 1:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to Piroha: len k tomu lisovany vs. kovany - kde si zobral, ze lisovany je lepsi?...ja od zaciatku sermujem kovanymi cepelami a nemam s nimi problem...vsetko zalezi od vyrobcu a hlavne kalenia...

www.kompania.sk
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 5:21 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nie , tak som to nemyslel. chcel som tym povedatze lisovany viac vydrzi, hlavne jeho plocha cast. osobne tiez viac uznavam kovany
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 5:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

A to ti kto taku BLBOST povedal?
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 6:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
he-man: za realnejsiu zbran pokladam taku, ktora ma priblizne rovnake parametre ako predloha - dlzka, vaha, sirka cepele, tvar kosa atd. Mas pravdu, da sa nacvicit aj suboj so sportovou cepelou, ale sermoval som s oboma a poviem ti, mnoho veci, co sa da robit so sportovou sa neda robit kovanou a naopak. Serm sportovymi cepelami je neprirodzene rychly, vidiet, ze suboj je nacviceny, pretoze ziadny clovek nema take reakcie, aby na rychle riposty vedel odpovedat tak rychlo, ako to vidiet pri nacvicenom dueli so sportovou cepelou. Ak mas trosku tazsiu zbran, lepsie sa tempuje, mas cas na reakcie a hlavne na divadlo aj pocas sermu - aj pocas sermu sa da hrat a pri sport. cepeli sa to proste nestiha.

Ak chcem niekoho zabit, vezmem sportovu cepel. Ak chcem divakovi dat to, co chce vidiet - historiu v takej miere, v akej som schopny mu dat, vezmem si kovanu zbran.

Tak si chyť originál španielsky kovaný rapír. Čepel , kovaná, pri dĺžke 120 cm je o 1/3 ĽAHŠIA - ako čepel zo športového kordu o dĺžke 90 cm. Samozrejme, nie každá, ale tie špičkové SÚ. Ako je to potom s neprirodzenou rýchlosťou???
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
He-man
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 6:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy no ved prave, to su potom uz moc rychle tie originalne cepele, a sporotve cepele su v podstate pomalsie, takze zase su tie sportove cepielky "horsie". chaaapes Wink
Ja som drzal original obojrucak, a prisiel mi lahsi ako mnohe terajsie jedenapolky, ale to nevysvetlis ludom. Ze tie povodne originalne boli kuto, tak aby boli ostre (to znamena, ze boli hoooodne lahsie,ako terajsie kovane). Treba si porovnat prierezy originalnych cepeli a sermairskych kovanych, akoze replik.
A ta vaha sa obzvlast prejavi na uzkych cepeliach. (kordy rapiere).
...
Tlčhuba

Založený: 12 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 02, 2007 6:28 pm    Predmet: Kelko Odpovedať s citátom

to Piroha..... lisovany???? to myslis kus plechu obruseny???? alebo aky?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší
Strana 2 z 3

Prejdi na: