|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Maros Matiasovsky Bežný tlachal
Založený: 17 Apr 2009 Príspevky: 13 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 2:06 pm Predmet: |
|
|
kakac napísal: | Mas pravdu, Slovensko je slobodna krajina. Ale aj ked si zaplatis kamkolvek vstupne neznamena to ze si mozes robit co len chces. Ked idem do drahej restauracie, tak tam neidem v monterkach, a ked ma pri vstupe casnik poprosi aby som si dal kravatu ci sako tak si to obleciem. Ani do katedraly ta nikto nepusti v sortkach.
S tou slobodou to mas dost osemetne, lebo kde zacina sloboda ineho, konci sloboda moja. Myslim ze tymto opatrenim ide chalanom o to aby ostatni divaci nemuseli kukat na podivne kostymy a kadejake kreatury, ktore sa mozu lahko zamenit s ucinkujucimi. Snad by si nechcela ostatnym navstevnikom, ktori si tiez zaplatia, dokurvit zazitok z akcie len nejakou trapnou trucakciou. |
A co tak replika safandra od Leonarda da Vinciho? Ten je historicky autenticky.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
Založený: 19 Apr 2008 Príspevky: 138 Bydlisko: Hlohovec, Bratislava
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 2:17 pm Predmet: |
|
|
Podľa mňa úplne kľudne. A schvaľujem to. Niektorí ľudia totiž nedokážu pochopiť, že tým kazia zážitok účinkujúcim aj divákom. A argument, že divák sa tomu nerozumie neberiem, nehovoriac o zámene s účinkujúcimi. ČK nie je LARP. |
|
Návrat hore |
|
 |
teta Regrút
Založený: 06 Aug 2007 Príspevky: 6
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 2:29 pm Predmet: |
|
|
No zlatí ste ... ale keď už sme pre tej ošemetnosti slobody, rozdiskutujme aj ošemetnosť názoru. Aká autorita sa teda chystá posudzovať autentickosť a vhodnosť kostýmu? Bude to hodnotené podľa vlastného názoru usporiadateľov, bude tam kunsthistorik, alebo to bude závisieť od príslušnosti k spriazneným alebo nespriazneným skupinám, prípadne hladiny promile v krvi či odvážnosti výstrihu? Pretože dosť desné kostýmy by sme našli v ktorejkoľvek skupine na Slovensku.
To Kakac - ono totiž príklady, ktoré si použil, majú jasne stanovené ale hlavne nájditeľné možnosti prijateľného, čo v prípade odevu súkromnej osoby na napríklad tomto podujatí až také jednoznačné nie je  _________________ ... komu není zhora dáno, v apatiece nekoupí ... |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 3:06 pm Predmet: |
|
|
Teta: No popravde absolútne nerozumiem tvojmu príspevku ani cieľu ktorý má dosiahnuť? Chceš si každú cenu dokázať pravdu? Nechápem.
Inak máš pravdu sme slobodná krajina a nikto Ťa k nám nenúti ísť. Ak Ti moje pravidlá nevyhovujú máš plné, neodvolateľné a neodopreteľné právo neprísť - prosím pokojne ho využi.
čo sa týka tej autority, ktorá nám dáva právo rozhodnúť čo na našej akcii chceme a čo nie, je samotný fakt, že tú akciu organizujem a platím (myslím skupinu) skutočné vysoké peniaze za to, aby sa mohla uskutočniť. čomu na tom nerozumieš? ak ale potrebuješ hlbšie vysvetlenie, tak mi nato povedzme dáva morálne právo aj moje historické vzdelanie.
Buď budú dodržané pravidlá, alebo Ti vrátime vstupné a slušne Ťa poprosíme opustiť priestor - nebolo by to po prvý krát. Žiadna diskusia. |
|
Návrat hore |
|
 |
spucho Bežný tlachal
Založený: 20 Okt 2006 Príspevky: 11
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 3:11 pm Predmet: |
|
|
Asi by bolo namieste nejako to oficialne zhrnut. Sermovacka je festival, na ktory si moze kupit listok ktokolkvek, to je pravda. nejde o akciu na verejnom priestranstve kde ma ktokolvek volny pristup, ale o akciu na priestranstve prenajatom a preto tam platia pravidla urcene najomcom. kupou listka sa navstevnik zavazuje dodrziavat pokyny usporiadatelov a prevadzkovy poriadok akcie, je to tak na vacsine kulturnych a sportovych podujati v SR. tato inforamcia je inak sucastou zakupenej vstupenky. Ak teda usoriadatel poziada navstevnika aby upravil svoje oblecenie tak, aby zodpovedalo standartu akcie a on odmietne, porusi tym pravidla s ktorymi suhlasil pri zakupeni listkov a moze byt poziadany o opustenie arealu festivalu. Nikto sa tam nechysta robit nejaky hon na kostymovanych divakov ale urcite budes suhlasit ze nie je vhodne aby tam niekto extremne malou urovnou svojho kostymu znizoval celkovu uroven oficialnych ucinkujucich, kedze navstevnici nevedia rozoznat kto je ucinkujuci a kto nie. Podla tvojich prispevkov tu na fore sa zaujimas o problematiku kvalitnych kostymov a zaroven pises ze sa uz dlhe roky pohybujes na sermiarskej scene, takze mozno budues aj medzi ucinkujucimi a ocenis ze tvoja snaha mat pekny a historicky verny kostym nebude znizovana urovnou kostymu niektorych navstevnikov.
Spucho |
|
Návrat hore |
|
 |
teta Regrút
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 3:55 pm Predmet: |
|
|
To Jabčo:
Nie, ja si žiadnu pravdu dokazovať nechcem ani nepotrebujem. Jednoducho ma na výsosť zaujal nápad kostýmovej cenzúry na akcii. A naozaj by ma zaujímala situácia, v ktorej sa Ty na základe vlastného úsudku rozhodneš, že niekoho kostým sa Ti prosto nepáči a prídeš tomu človeku oznámiť, nech sa prezlečie alebo odíde... V poriadku, aby si rozumel príspevku, píšeš, že ste to už v minulosti riešili, ako si svoju požiadavku zdôvodnil a aké boli reakcie dotyčných (keďže fakt neporušili žiadnu stanovenú normu, len Ti prosto nesedel ich kostým)?
Pochop, ani nerýpem, ani nič iné a celkom rozumiem tomu, čo tým na akcii sleduješ, ale ak to chceš brať striktne, tak tým pádom musíš vykázať napr. rodinku, ktorá v rámci vidiny pekného víkendu sa oblečie napr. do vypožičaných divadelných (ktoré od tých historických majú občas pekne ďaleko) kostýmov a ide na šermiarsku akciu na hrad, aby sa deti cítili ako v rozprávke - ja viem, príklad pritiahnutý za vlasy, ale aj tak.
Kľudne napíš na ss, aby si nemal pocit, že Ťa niekto neprávom osočuje alebo čo. _________________ ... komu není zhora dáno, v apatiece nekoupí ... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 4:22 pm Predmet: |
|
|
Spucho to napisal vcelku diplomaticky a zrozumitelne. Skus si este raz precitat jeho prispevok. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 4:48 pm Predmet: |
|
|
Teta: hovorí sa, že každé prirovnanie kríva, ale to tvoje ani nechodí. Na rodinku o ktorej píšeš by som sa usmial a opýtal sa ich či je všetko v poriadku a odkiaľ sa o našej akcii dozvedeli. Máme totiž svojich divákov radi a navyše v takomto prípade bude každému jasné, že tá mamička, alebo malé dieťa nebudú o chvíľu šermovať na pódiu.
No a ak, ako sama píšeš, rozumieš tomu čo chceme určitou kostýmovou cenzúrou docieliť, tak nerozumiem tvojim otázkam. V minulosti som to vyriešil vetou "Prosím ťa choď sa prezliecť späť do civilu, tvoj kostým sa sem moc nehodí" No zatiaľ to vždy zabralo, dokonca v niektorých prípadoch (nebudem menovať, ale pamätníci si pamätajú mladíka s dredmi) to mohlo fungovať ako spätná väzba, ktorá posunie veci inde.
A na záver ešte raz, hoci som to tu už písal - áno rozhodnem ja na základe môjho úsudku a nezvolám k tomu žiadnu besedu.
Popravde je mijedno ako sa kto oblieka a nemienim tam perzekuovať nejakú maldú slečnu za to, že má extra mini sexi šortky a veľký výstrih, alebo je na druhej strane oblečená v dlhej koženej sukni, latexovom korzete s nemeckou dôstojníckou čapicou na hlave. Je mi to fuk - každému bude totiž jasné, že je to divák a nie niekto z účinkujúcich (aj keď teda ku corvusu by sa ten posledný typ možno hodil). |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 5:15 pm Predmet: |
|
|
A just si rypnem :
Nechápem, /ako vždy/ v inej téme som bol zdrba.. ný, že divák nie je sprostý, že mu nie je jedno kto má čo oblečené, ako vyzerá a tak, že divák tomu rozumie a že by som sa divil aký sú diváci vzdelaný... a hľa..
Citát : "Nikto sa tam nechysta robit nejaky hon na kostymovanych divakov ale urcite budes suhlasit ze nie je vhodne aby tam niekto extremne malou urovnou svojho kostymu znizoval celkovu uroven oficialnych ucinkujucich, kedze navstevnici nevedia rozoznat kto je ucinkujuci a kto nie."
" Pedrov kostym bol skladany za ucelom zaujat laikov"
Čo je 95% divákov
Chystám sa aj s rodinou a známymi navštíviť pdujatie a moc sa teším. Rád by som sa s niektorými účastníkmi stretol a bližšie podiskutoval ak bude čas.. _________________ Pozorovateľ
Naposledy upravil Marián Kostolný dňa Po Máj 11, 2009 5:20 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
teta Regrút
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 5:17 pm Predmet: |
|
|
Netuším, prečo tie urážky na moju osobu a pokus vyhodnotiť moje príspevky ako od veci. Reagovala som konkrétne na Jabčov príspevok znenia:
"Čo sa týka kostýmovaných divákov, tak áno vstupné platí pre akéhokoľvek diváka. Pripomenul by som ešte pravidlo z minulých ročníkov - v prípade, že by niekto prišiel v kostýme, ktorý nebude spĺňať určité minimálne požiadavky, si ako organizátori vyhradzujeme právo požiadať takéhoto diváka aby sa prezliekol do civilných šiat. Týmto samozrejme nechcem povedať že nemáš dobrý kostým - vôbec ťa nepoznám a nevidel som ho."
A len som sa opýtala, ako si toto pravidlo predstavujete v praxi. Nie som si teda istá tým, či som niečo nepochopila ja, alebo protistrana.
Ale v poriadku, zjavne nepripúšťate iný pohľad na vec a toho, kto ho má, jednoducho vysmejete. Aj to riešenie.
V každom prípade, želám úspešnú akciu plnú kóšer odetých účastníkov. _________________ ... komu není zhora dáno, v apatiece nekoupí ... |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 5:41 pm Predmet: |
|
|
to mijamoto: na teba som fakt zvedaf, zastav sa u nas v tabore...
to teta: myslim ze jabco ti to povedal dost polopatisticky..., neviem co je na tom vysmievanie alebo neuznavanie ineho nazoru?
jednoducho je na feste pravidlo, ze ak chces prist v kostyme, musi splnat nejake historicke kriteria, ktore si urci organizator, hotovo!
povazujem to za vyborne riesenie a nevidim na tom nic nezrozumitelne  _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 5:46 pm Predmet: |
|
|
nápodobne  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 6:37 pm Predmet: |
|
|
No,tak se to tu pěkně "rozjíždí"a to akce ještě ani nezačala...
Myslím,že pokud organizátor stanoví nějaká zvláštní pravidla-omezení,měla by být dodržována ale VŠICHNI návštěvníci s nimi musí být včas seznámeni. Opravdu si myslíte,že na serm.sk chodí všichni,co přijdou na akci?
Takto mě to z této debaty přijde,že se organizátoři možná bojí účasti někoho,kdo by mohl úroven akce shodit.
At už proto,že přijde schválně v "nevhodném" kostýmu,nebo se bude na akci "nestandartně" chovat a já nevímcoještě....
Na jedné straně zaznělo,že divák rozdílnou úroven kostýmů neurčí a zároven je tu obava aby si návštěvníky ve špatných kostýmech nepletl s účinkujícími.
Stejným způsobem je komentován onen "neštastný" plakát.
To jsou moje pocity nezaujatého čtenáře této debaty.
Za sebe mohu říci,že bych na žádnou akci,kde nevystupuji ani náhodou nešel v kostýmu. Proboha-jaký je k tomu důvod?
To bych nakonec mohl chodit v kostýmu i do kina,divadla nebo ho oblékat doma k televizi a na konferenčním stolku mít připravený meč.
To bych byl přece za blázna,ne? _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 7:26 pm Predmet: |
|
|
Kuno: Môžem ťa ubezpečiť že sa nebojíme návštevy nikoho takého ako píšeš.
Nepredpokladám, že by diváci, ktorí nechodia na toto fórum prišli v kostýme. Inak celkovo otázku kostýmovaných divákov mám v prioritách dôležitosti niekde na mieste 1345, alebo možno aj nižšie. Problém si tu s toho urobil ten kto si ho urobiť chcel - čo je mi priatelia fuk, hoci to znie možno tvrdo.
V každom prípade ale s tebopu súhlasím v tom, že osobne by som v kostýme neprišiel na žiadnu akciu, kde neúčinkujem, alebo nie je kostým požadovaný.
teta: neviem kto ťa uráža, ja určite nie, len už neviem ako jednoduchšie vysvetliť "problém" o ktorom sa tu bavíme. Inak zhurta si tu začala hlavne ty, nebudem to kopírovať, ale bolo to niečo v tom zmysle že "kto vy ste aby ste určovali aký kostým sa tam ukáže a veď ja vás budem aj tak ignorovať a čo mi môžete" aspoň ja som to tak pochopil. No a na to sme odpovedali že môžeme v tejto veci celkom dosť a nikto asi nemôže viac (aj keď sa ti to možno nepáči) a tiež som ti priamo odpovedal čo bude v prípade ignorácie požiadavky na prezlečenie.
Takže o čom sa to tu vlastne bavíme priatelia? |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 7:39 pm Predmet: |
|
|
Jabčo: Je to zvláštní ale celkem se shodneme. Souhlasím.
Dovolím si ještě takovou uštěpačnou otázku:Co uděláte s člověkem,jehož kostým by výrazně převyšoval standart kostýmů účinkujících a tím by je "shazoval" zároven s úrovní festivalu.
Nehledej za ní nějaké pruzení,či co,jen to jen příspěvek do diskuse.
Pošlete ho také převleci?
Nebo takovouto možnost předem vylučujete? _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 7:42 pm Predmet: |
|
|
Jabčo napísal: |
Takže o čom sa to tu vlastne bavíme priatelia? |
No přece o ničem,tak jako vždy.  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 7:52 pm Predmet: |
|
|
Kuno: Nie samozrejme nevylučujem, že može mat niekto lepší kostým. A popravde takých je dost. No ak tam taký bude, tak ho pochválim a budem sa inšpirovat.
No a mna tiež udivuje čo ludia riešia. predpokladal by som že budú skorej otázky ku programu, lebo bude rozhodne čo vidiet, alebo ku tomu zápoleniu na dlhý meč - sme predsa šermiari, nie? No ale riešime tu návštevníkov v zlých kostýmoch? Ved kto by chcel ako organizátor aby sa mu takí motali poplace a robili zlý dojem? To je pre mna tak jasná vec, že sa až divím že míname energiu na diskusiu o nej. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 7:59 pm Predmet: |
|
|
Jabčo napísal: | Kuno: Nie samozrejme nevylučujem, že može mat niekto lepší kostým. A popravde takých je dost. No ak tam taký bude, tak ho pochválim a budem sa inšpirovat.
No a mna tiež udivuje čo ludia riešia. predpokladal by som že budú skorej otázky ku programu, lebo bude rozhodne čo vidiet, alebo ku tomu zápoleniu na dlhý meč - sme predsa šermiari, nie? No ale riešime tu návštevníkov v zlých kostýmoch? Ved kto by chcel ako organizátor aby sa mu takí motali poplace a robili zlý dojem? To je pre mna tak jasná vec, že sa až divím že míname energiu na diskusiu o nej. |
Ahoj,vůbec jsem nepředpokládal,že mi odpovíš. Takže díky.
Já bych takového návštěvníka vyhodil.
Kdybych se k vám rozjodl přijet,tak bych se na tyto otázky zeptal i když info o prgramu jsou k dohledání,snad jen podrobnosti k tomu turnaji.
Tak já začnu:Jaké jsou pravidla zásahů,kdo bude rozhodčím...atd.
Pokud jsou tyto info vyvěšené,stačí mi odkaz na ně. Za neinformovanost se omlouvám. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

Založený: 28 Júl 2008 Príspevky: 115 Bydlisko: Srdcom vo Zvolene, dušou v Bratislave...
|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 8:05 pm Predmet: |
|
|
Nemam slov. Niekto zorganizuje akciu, akych na SR neni vela, trapi sa s tym ako blazon, vybavuje, riesi...atd... A namiesto toho aby sa pockalo ako festival dopadne, uz teraz tyzdne pred nim tu koluju taketo reci. Ved v podstate ani niesu o festivale ako takom.
Za tou akciou je kopa prace, tak naco zhadzovat snahu tych ludi. Mozeme byt radi, ze sa vobec niekto ma chut do takeho cohosi pustit. _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
http://historickekostymy.blogspot.com/ |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Máj 11, 2009 8:16 pm Predmet: |
|
|
Kuno: on to bude nultý ročník a keďže od októbra minulého roka nie je možné zohnať vhodné zbrane, tak dáme do placu naše 4 a tie budeme točiť.
Zásahy budú asi hlava 3 body, trup 2 a končatina 1. Dokoľko sa pôjde ešte uvidíme a rozhodovať si budeme navzájom - počítať zásahy bude určený rozhodca akceptovaný všetkými účastníkmi.
Inak to fakt beriem ako prvý pokus a bude skôr otvorený workshop pre vybraných účastníkov šermovačky - určite to tento rok nebude otvorená akcia pre kohokoľvek. Potrebujeme ešte vychytať detské choroby a otestovať ako do toho dostať prvok "prirodzenej inteligencie", napríklad krump na dlane asi vylúčime. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|