|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Turnaj |
Určite prídem a chcem aj šermovať |
|
21% |
[ 4 ] |
Neprídem |
|
52% |
[ 10 ] |
Prídem sa pozrieť a hodovat |
|
26% |
[ 5 ] |
|
Celkom hlasov : 19 |
|
Autor |
Správa |
Belička Ivan Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 270 Bydlisko: Banska Bystrica
|
Zaslal: Pi Feb 06, 2009 11:27 pm Predmet: TURNAJ Zvolenský zámok 2009 |
|
|
uskutoční sa 18 apríla 2009
podmienky budú zverejnené do konca februára
termín už viete
je to 10 ročník preto dúfam že bude hojná účasť
pozveme priateľov z Polska, Čiech, Chorvátska, Slovinska a Nemecka
uvidíme kto príde
Navi [/b] |
|
Návrat hore |
|
 |
Belička Ivan Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Feb 22, 2009 11:28 pm Predmet: a |
|
|
bude |
|
Návrat hore |
|
 |
Belička Ivan Tlčhuba

|
Zaslal: Po Mar 09, 2009 12:21 pm Predmet: Pozvánka na Turnaj na Zvolenskom zámku |
|
|
TURNAJ V HISTORICKOM ŠERME
(kord, rapír, dýka, štítok)
NA ZVOLENSKOM ZÁMKU
X. ROČNÍK
18. 4. 2009
Propozície:
Poplatok: 30 Euro – zahŕňa:
- miesto na spanie, piatok až nedeľa (vlastný spacák+karimatka),
- strava (piatok- večera, sobota – raňajky, obed,
- dobová hostina - sobota večer
- účastnícky poplatok (určený na ceny pre víťazov jednotlivých disciplín)
- „turnajový pohár“, ako úžitkový suvenír – obdrží každý účastník
Nevratnú zálohu 20 Euro je potrebné zaslať do 3. 4. 2009 na adresu:
Róbert Vasil
A. Hlinku 2330/2
960 01 Zvolen
tel: +421 903 535 934
Sprievodné disciplíny: štartovné 50 centov za disciplínu
- lukostreľba
- sek mečom na panáka
- nabodávanie padajúcich krúžkov kordom
Tieto disciplíny sú individuálne a štartovné sa vyberá na mieste pri prihlásení do súťaže
Pre nenahlásených účastníkov nebude zabezpečené ubytovanie ani strava !
Prezentácia účastníkov bude v piatok od 17,00 hod. v rohovej miestnosti pri studni na hlavnom nádvorí.
Stravovanie: - v kapitánskom dome (zadné nádvorie – bývalý V- klub)
Piatok:
večera 18,30 – 21,00 hod.
Sobota:
raňajky 6,30 – 8,00 hod.
obed 11,30 - 13,30 hod.
večera (dobová hostina) od 19,00 hod. |
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: Št Apr 02, 2009 1:48 pm Predmet: |
|
|
kto vsetko ide?
bude aj nieco specialne ked je to uz take vyrocie? _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
Stanislav Stanley Nagy Bežný tlachal

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 53 Bydlisko: kosice
|
Zaslal: Pi Apr 03, 2009 2:27 pm Predmet: |
|
|
aramis....6 kusov !!! samozrejme s kyblom !!!!!! _________________ HODUJME s KYBLOM ZA SVETOVY MIER !!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: So Apr 04, 2009 8:06 pm Predmet: |
|
|
super
kto ide v piatok z BA? najlepsie asi vlakom nech sa moze pozivat  _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Po Apr 20, 2009 8:25 am Predmet: |
|
|
Pre mňa osobne bol víkend na Zvolene príjemne stráveným časom. Ďakujem organizátorom za dobre pripravený turnaj. Hostina bola tiež fajn. Rád som stretol priateľov ktorých nevidím až tak často. Príjemné bolo vidieť väčšie množstvo šermujúcich, o čo markantnejšie sa však prejavilo to čo by som chcel v tomto príspevku napísať. Ide mi o to, kto ako šermuje a či vôbec je to čo predvádza šermom. Aby to bolo šermom, musí byť takéto konanie zmysluplné a funkčné. Mám za to, že historickí šermiari sa snažia šermovať, a to aj na zvolenskom turnaji tak, aby simulovali reálny boj. Chceme sa teda odlíšiť od športového šermu práve tým, že naše konanie je zmysluplné a chceme bojovať tak aby sme ad1 my zasiahli ale sami neboli zasiahnutí a ad2 chceme súperovi uštedriť zásah ktorý by ho v reálnej situácii zabil alebo vyradil z boja. Nechceme teda šermovať na body a obchodovať a hazardovať systémom, veď urobím niečo nebezpečné a možno mi to vyjde a ak nie, mám predsa ešte 4 životy. Teda aspoň dúfam že nie ak chceme naozaj simulovať súboj a nie športové stretnutie. Áno turnaj je postavený na viac bodov, pretože musí byť atraktívny pre súťažiacich, aby mali pocit že si zašermovali. Bod 2, teda funkčnosť zásahov je to hlavné o čo mi v tomto príspevku ide. Veľké množstvo ľudí šermovalo štýlom seku či švihu, lebo to je asi lepší názov v tomto prípade. Ak teda vychádzame z predpokladu že nám ide o simuláciu reálneho boja musím konštatovať, že 95% sekov vykonaných na turnaji by som neuznal ako zásah. Ide nám predsa o to, či uštedrený zásah je funkčný alebo nie. Nejde nám o to, kto sa prvý dotkne súpera. A podľa mňa, sek v tomto prípade nie je funkčný. Z čoho vychádzam? V prvom rade nech na turnaj prídeme v kostýme z akéhokoľvek obdobia, stále v ruke držíme kord so športovou čepeľou, ktorý nemá takmer žiadnu váhu. Preto môžeme pri šerme s tak ľahkou zbraňou simulovať reálne len obdobie, kde by sme s tak ľahkými zbraňami naozaj šermovali. Neobstojí veta: „veď v reálne by som ho takto sekol rapírom a to by mu ublížilo“. Neublížilo priatelia, pretože v reále by ste takto s rapírom nesekli. Obdobie kedy sa šermovalo takto ľahkými zbraňami je 19. storočie (a tu sa stále diali súboje na krv) kde sa šermovalo fleretom alebo ľahkým kordom veľmi sa blížiacim tvaru fleretu kde o tom, že sek nemá valný účinok nie je pochýb. Poprípade to ešte môže byť 18 storočie. Kto držal v ruke originál francúzskeho kordíka zistí, že sú ešte aj ľahšie ako naše cvičné zbrane, pretože my často máme športovú čepeľ na koši zo 17 stor, čo váhovo jednoducho nejde do kopy. Vieme, že na to aby bol sek funkčný zbraň jednoducho musí mať určitú pádnosť. Zbrane ktoré boli k seku vhodné sa nezhodujú s tým čo používame na zvolene tvarom, veľkosťou ale hlavne váhou. Inými slovami, to k čomu smerujem je, že sek v tomto turnaji je podľa mňa neúčinným zásahom a nemal by byť hodnotený ako zásah. Už vôbec nehovorím o slabých priloženiach plochou čepele napríklad zospodu na ruku (isté podhrabnutie ktoré sme tam tiež často videli). Vôbec by som sa nebál rozhodnúť situácie kedy jeden švihne druhého cez hruď a ten mu v zapätí, aj keď až následne bodne do masky alebo do tela v prospech toho čo bodá. Problém je v tom, že tí čo radi sekajú využívajú to, že v ruke držia niečo veľmi ľahké s čím je sek veľmi ale veľmi rýchly a je veľmi ťažké stihnúť reagovať naňho tak aby nedošlo minimálne k súzasahu. Takýto sek s tak ľahkou zbraňou by mal však podľa môjho názoru z 95% taký účinok, ak kedy sme v ruke držali ľahký konár zo stromu, teda že okrem štípania by hlavne cez niekoľko vrstiev oblečenia nič neurobil. Ale potom sa nemusíme hrať na šerm. Ak by sme mali pripustiť seky ako techniku funkčnú, museli by sme sa presunúť váhou zbrane trocha dopredu, tak do cca 17 stor. a tam by sek síce už bol funkčný, ale tam by ste aj zistili priatelia, že jednak s ťažšou zbraňou neseknete tak rýchlo, ako so športovou čepeľou ale hlavne, že vám súper dokáže na váš sek lepšie reagovať, pretože jeho reakčná doba sa zvýši tým, že vy sami ste pomalší. Ale to je správne, pretože bude reagovať na sek ktorý by ho naozaj ohrozil. Majstri neboli hlúpi, nie nadarmo napríklad taký Fabris hovoril že sek v podstate málo účinný a je veľmi nebezpečný pre toho kto ho vykonáva. Nie nadarmo Angelo alebo Olivier či iní majstri francúzskeho šermu šermujú hlavne bodmi a to isté platí o ich mladších kolegoch. Sek má svoje miesto tam, kde sa šermuje zbraňami naňho vhodnými. Na zvolene sa však šermuje zbraňami čisto bodnými. Otázkou teda je len to, či zbierame body a športujeme, vtedy je tento príspevok bezpredmetný, alebo sa hráme na rekonštrukciu a priblíženie reálnej situácii. A vtedy by som nad riadkami vyššie trochu pouvažoval. Prepáčte mi dlhší príspevok. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Po Apr 20, 2009 10:58 am Predmet: |
|
|
skvele povedané - myslim že po tom čo som mal možnosť vzhliadnuť iné druhy "bezpečných" čepeli je na čase zanechať športové čepele u zbraní nižšich storoči úplne. Verim, že to, že sa použivali (v HŠ) bolo spôsobené skor nedostatok mmožných alternatív. No dnes je situacia iná. (dufam)
turnaj v ktorom sa použijú tažšie "bezpečné" čepele bude aj divacky putavejši a aj my ktorí tematike na toľko nerozumieme (sermu 17 stor.) sa radi pozrieme na niečo také. Kde bude vysledok neodškriepitelny a aj pre laika zrozumitelný. Možno neocenime kvalitu tech. prevedenia, ale určite uvidime kto vyhral.
ak sa vyberiete cestou tažších (dlhšich) zbraní radi Vás podporíme diváckou učastou na Vašich podujatiach. |
|
Návrat hore |
|
 |
-Ursus- Regrút
Založený: 10 Dec 2008 Príspevky: 3 Bydlisko: Krupina
|
Zaslal: Ut Apr 21, 2009 6:07 am Predmet: |
|
|
Zdravim.
Bol som pozret na turnaj bolo tam velmi dobre paradne sutaze.
ale chcel by som sa vas opytat ci budu niekde na internete zverejnene aj vysledky.
dakujem. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Ut Apr 21, 2009 6:42 am Predmet: |
|
|
Marcipan: Nie je tu tlieskajuci smajl, takze bohuzial len suche "Neda sa nesuhlasit..." |
|
Návrat hore |
|
 |
Regis Bežný tlachal

Založený: 29 Sep 2006 Príspevky: 31 Bydlisko: BA - Nove mesto
|
|
Návrat hore |
|
 |
Petr Indy Havelka Bežný tlachal

Založený: 01 Júl 2008 Príspevky: 30 Bydlisko: Haná
|
Zaslal: Ut Apr 21, 2009 10:41 pm Predmet: |
|
|
Fotky by nějaké nebyly? _________________ UBI BENE - IBI PATRIA.
www.olomouckypluk.cz |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

Založený: 28 Júl 2008 Príspevky: 115 Bydlisko: Srdcom vo Zvolene, dušou v Bratislave...
|
Zaslal: St Apr 22, 2009 12:47 pm Predmet: |
|
|
No nejaké tie fotky by sa šikli Dajte echo keď budú k dispozícii..  _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
http://historickekostymy.blogspot.com/ |
|
Návrat hore |
|
 |
Belička Ivan Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 23, 2009 1:55 pm Predmet: |
|
|
pripájam výsledky:
DUEL 56 šermiarov
1. Šišma Petr (Adorea),
2. Šimovič Jožo - Corvus Arma
3. Luža J. (Buhurt),
4. Blaško Lubo - Cassanova
Jeden proti dvom: 16 šermiarov
Bez víťaza
do finále postúpili : Homola (Tovarišstvo), Blaško (Cassanova), Lamenta (Lorica PL), Svoboda (CZ), Volf (Přemyslovci).
Nabratie padajúceho krúžku
1. Česal Tomáš – Adorea, Toth Jozef – Žoldnieri, Rudinko - Sirius
Sek mečom
1. Mihalčin – Darco Flameus
2. Valouch Pavel ml.- Aramis
3 Rudinko - Sirius
Lukostreľba
1. Vician Jano (Vlčí tesák),
2. Kupcová Miroslava (Vlčí tesák),
3 Švarc Jaroslav (Vlčí tesák), |
|
Návrat hore |
|
 |
Belička Ivan Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 23, 2009 1:56 pm Predmet: |
|
|
Foto zabezpečím - pošlem Ferdišovi a ten ich niekde už umiestni
Navi |
|
Návrat hore |
|
 |
Belička Ivan Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 23, 2009 1:58 pm Predmet: |
|
|
Marcipánove úvahy sú správne, zatial ešte nie je možné zabezpečiť dostatok zbraní na turnaj takými to čepeľami. ak by sa to podarilo v budúcnosti , ja sám budem za to aby sa šermovalo takýmto spôsobom
A viem to ja presadiť
Začať môžeme na budúci rok napríklad samostanou súťažov pre šermiarov s adekvátnymi na takýto šerm vhodnými zbraňami.
navi
Naposledy upravil Belička Ivan dňa Po Máj 04, 2009 9:40 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Jatro Regrút
Založený: 02 Máj 2009 Príspevky: 2 Bydlisko: Olmik, CZE
|
Zaslal: So Máj 02, 2009 7:29 pm Predmet: |
|
|
akce to byla uzasna, uz ted se těším na další ročník, Marcipanova uvaha je zajima a da se realizovat je to otazka chteni vsech zučastněnych, myslim že vhodne čepele by byly ty madarsky.. neco mezi sportovni a normalni, myslim že my to tahame přes polsko, +kolet nebo poradna prošivka a hura na to.. mohlo by to dost zamychat s vysledky a vypadalo by to třeba už i pohledně a pekně ne jak dva sporťaci navlečeni do kostymu.
ale to bych ukřivdil spoustě lidem, protože jsem viděl i moc pekny šerm, opravdu
prosim jestli někdo mate nějake fotečky pochlubte se  _________________ *EAT* *SLEEP* *FENCE* |
|
Návrat hore |
|
 |
Belička Ivan Tlčhuba

|
Zaslal: Po Máj 04, 2009 9:41 am Predmet: |
|
|
Fotky sú už na ceste (u Ferdiša, v krátkej dobe sem dá link) dúfam
Navi |
|
Návrat hore |
|
 |
Ferdinand Ornth hLadič / Pijan

Založený: 18 Máj 2006 Príspevky: 21 Bydlisko: Banska Bystrica
|
Zaslal: Pi Máj 08, 2009 6:51 pm Predmet: |
|
|
na ceste boli trocha dlhsie, ale uz su tu. Autor je Ivan Belicka.
Foto z turnaja vo Zvolene |
|
Návrat hore |
|
 |
teta Regrút
Založený: 06 Aug 2007 Príspevky: 6
|
Zaslal: So Máj 09, 2009 9:22 pm Predmet: |
|
|
Prepáčte páni, ale nezdržím sa menšej kritiky. Na turnaj chodím už roky, ale zdá sa mi, že úroveň backroundu (nie šermu!) vám začína trocha pokryvkávať. Za 30€ dostať (a v niektorých prípadoch aj nedostať - lebo sa minulo) studený a ťažký obed namiesto ľahko stráviteľných uhľohydrátov (aby sa vám súťažiaci nezgrcali) a rovnako studenú hostinu pozostávajúcu zo sakra vyšportovaných atletických prasiat, navyše so samoobsluhou nápojov a alko rozpočítané asi tak 1 dcl na hlavu ... Tak alebo ste si peniaze uliali, alebo vás tí, čo vám to pripravovali sakra oklamali. Ozvučenie miestnosti s dnešnými techniskými možnosťami bolo fakt zlé. Nehovoriac o úcte, aká bola prejavená zahraničným hosťom (o pravidlách zasadacích poriadkov sa historicky asi nič nedochovalo, že?) a o tom, ako si ich organizátori počas celého večera ani len nevšimli... Celok vždy dotvárajú detaily a načrtnuté veci mi osobne prekážali, čo samozrejme nikoho nemusí trápiť, ale keď už sa tu na fóre vyskytuje nespočetne príspevkov na tému "ako nebyť šuflikanti a robiť veci poriadne", tak to berte ako návrh na zlepšovanie. Predsa len je to jediná akcia svojho druhu na Slovensku, tak prečo ju nespraviť špičkovou. _________________ ... komu není zhora dáno, v apatiece nekoupí ... |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|