|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
izmaelt Bežný tlachal
Založený: 10 Okt 2008 Príspevky: 41 Bydlisko: Bratislava- Mlynské Nivy
|
Zaslal: St Apr 22, 2009 9:21 pm Predmet: |
|
|
Pripojím aj ja svoj skromný názor...mne to pripadalo ako duel futuristických plechoviek na Jetix... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Ne Máj 17, 2009 10:00 am Predmet: |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=97neHuFfPLI&feature=related
"európske kobudo"
Otázka : aký je rozidiel medzi európskym kobudom a tým japonským?
Odpoveď : žiadny, len sú inak oblečený a jedny sú ázijci a tí druhí sú európania  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Máj 19, 2009 9:26 pm Predmet: |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=uVG2SmI-Ohw
http://www.youtube.com/watch?v=EHBX7sZOY7o
http://www.youtube.com/watch?v=Oy2GYE9ilJ4&feature=related
ďalšie "európske kobudo".
http://www.youtube.com/watch?v=E8FOxWSEcRk&feature=related
šerm "drevennými" nahrážkami meča a myslím si, že to, že nešermujú "železom", ale drevom, tak to neznižuje kvaliltu ich šermu
Tak ma napadla, taká provokačná otázka /ako vždy/ : Spolupracujú, prípadne využívajú priaznivci historického šermu na SVK poznatky a skúsenosti šermiarov z iných štátov EU /okrem ČR/ , ktorí sú možno vo svojom výskume ďalej ako u nás, alebo "naši" šermiari objavujú to čo už je dávno objavené?
Keď tak kukám na to You Tube, tak tam je materiálu až až... a niektoré na veeeeľmi vysokej úrovni / podľa mňa tak 2-4 dan aspom to čo som videl, je možné že aj lepšie /
Prosím o odpovede, ale bez osobných útokov a injektív, tak ako to je tu zvykom  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Fabian Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 242 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Ut Máj 19, 2009 10:45 pm Predmet: |
|
|
Neznižuje, je to iné. Nie je to meč alebo železná zbraň, vyžaduje si to iný prístup a nemusia tam platiť rovnaké princípie.
Tak ma napadla taká otázka, spolupracujú, prípadne využívajú priaznivci karate na SVK skúsenosti karatistov z iných štátov EU (okrem ČR), ktorí sú možno vo svojej praxi ďalej ako vy (my), alebo naši karatisti šľapajú po vlastnej nezávislej dráhe?
Konfrontácia vždy posúva ďalej aspoň jednu zúčastnenú stranu. Na úrovni disponovania prameňmi, ak sa teda stále bavíme v intenciách výskumu, sa pohybujeme (sk plus čr) v rámci aktuálneho diskurzu. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 6:32 am Predmet: |
|
|
musim zareagovať na tú palicu ......jednoručnú
to čo predvádzaju oni je pekné vaŽne pekne, ale ako všetci vieme
je to povodná lacná náhrada (palica) pri nacviku sermu šabľou alebo sečným mečom.
Mozeme uviesť 2 priklady.
1. Geofrey vo svojej knihe píše, tak trochu sa sťažuje, že keď si dvaja duelanti nacvičujú free-play (mohli by sme prelžiť ako volný súboj priatelskeho charakteru) tak keď bojujú s fleretom ako cvičnou substitúciou pre nácvik francúzskeho malého meča (kordíku) tak je často pričinou nezhôd to či jednotlivé zasahy boli realne alebo nie či mali svoju silu alebo nie či dopadli funkčne alebo boli iba priložené.
2. V dalšom texte chváli spôsoby angličanov (pochopitelne prehnane nacionalisticky) v tom že necvičia pasikmi kovu ale drevenou palicou ako náhradu za ich pádne sečne meče (alebo šable) lebo ak neikomu sekne do hlavy a on padne poloomračenhý na zem tak nepoprie že to nebol zásah. podobne ako ruky a nohy polamane sú dokazmi zásahov.
To je na jednej strane úsmevné čitanie a na strane druhej je otázka či pre boj mečom či šablou postačuje okolo seba machať (byt sebarýchlo a super akrobaticky) palicou či to predsas len nie je niečo iné.
Mnoho inych autorov zaoberajúcich sa este bojom sablou či sečným mečom nám mocno oddporúčajú pracovať na cvičeniach s oponentom s palicou ci jednotlivé veci v rámci free-play si s palicou skúsiť bez rizika uťatých končatin (exaktne predseky - Alesandri tuším- som si neni istý)
no zaroveň jasne hovoria až o "prehnanom" nácviku sekov a technik so skutočnými zbřanami. Jednak proti terčom a neskor v pároch. (ktorý treba mat este vo väčšej vážnosti ako čokolbvek iné) čo je pochopitelné kedze pri sečnej zbrani by logicky mal sek zbraňou byť oným majstrovstvom.
k videu: to či niekto z otočky mlaskne palicou vodorovne tak ze palec hore a plochu chrbátu ruky kolmo z zemy smerom k oponentovi je veľmi dobrý príklad toho ako takéto upnutie sa na na substitúcie zbraní može viesť k vývoji nového špotu no je v značnom rozpore s pôvodným šermom ostrou zbraňou.
Tým nechcemspochybňovať 6 nasobného šampiona : ) obávam sa však že to už i sport šablisti maju k šermu zbraňou bližšie.
občas mám pocit že odporúčaniam majstorv 18 a 19. sa najviac podobaju skupiny HŠ ....aj keď nevedomky lebo nováčikovia využívaju na serm palicu práve v období čakania na vlastnú zbrraň žiaľ nie je to uvedomelý proces len čosi ako núdzový stav keďze však vieme že taketo núdzové stavy sa pohybujú niekdey medzi rokom až rokm a 1/2 tka po ich skončení aj prave u nich mozno pozorovat dôsledky ktoré iný typ treningového nástroja napácha.
Je to vask samozejme naša chyba Že cas sermu s palicou nedoplňame aj postupným skavlitňovanim sekou kov zbraňami. malo kto ma však trenig 4 x v tyždni a malo kto ma dosť zbrani aby nimi zasobil mlaď .....
nie je to výhovorka len konštatovanie súčastného stavu (žial)
Naposledy upravil Pavol Uličný dňa St Máj 20, 2009 8:24 am, celkom upravené 2 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 6:53 am Predmet: |
|
|
Ahoj matoS,
samozrejme, že využívame skúsenosti,
My z nášho Dojo chodíme na semináre, akurát teraz som bol v Jindřichchovom Hradci v ČR, kde seminár viedol sensei Ernie Molyneux, /Angličan/, na jeseň ideme do Halle Nemecko, alebo do Wroclavi, Polsko kde príde sensei Nakamura /Japonec/.
Na jeseň do SVK prípade sensei Laubscher Juhoafrická republika.
Okrem toho je kopa literatúry, DVD a pod. ,kde je mnoho inšpiratívnych vecí, okrem toho v rámci sebeobrany robíme veci z Ju-jutsu, aikido a tak, všetko čo je dobré, sa zíde, nikto nemá patent na rozum,
Palo Lux
free-play môže byť sparing, ktorého je viac druhov od tých "hrajuškajúcich sa" /cvičíš pre radosť z pohybu až po zápas po ktorom ostávajú modriny a monokle ale furt je to sparing  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 8:28 am Predmet: |
|
|
aby sme si rozumeli lebo to nemuselo z toho vyzneť...
súhlasim s nacvikom s palicou v niektorých fázach učenia sa a pri nacviku niektorých technik.
No žiaľ nie je ot dobrá nahrada za meč či šablu a tak mam pocit ze ked je turnaj na single-stick, tak je to úplne super, ale je to niecom úplne inom .... kiež by nebolo, prial by som si to, hodne by sa ušetrilo na kováčoch
zahranicie : http://www.akademia-broni.pl/ |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 8:54 am Predmet: |
|
|
To drevo tazko povedat ako znizuje tu kvalitu. (francuzy, mece) Ale je to strasne! Toto urcite netreba s nimi konzultovat.
Osobne si nemyslim, ze by pokrok v interpretaciach a vykone sermu bol v inych statoch eu vyssi ako u nas (aj u nas to treba brat rozmenene na jednotlive skupiny).
V case ked sa u nas zacinalo s Kunst des Fechtens tak v amerika nemali inu starost ako ploche kryty (podotknem, ze zvacsa nemali ani ocelove mece) a v nemecku sa robili povoly a odsmyky...
To je nas najvasi sen, najst niekoho, o kym by sme sa nechali ucit, u uz sa nemuseli sami obtazovat. Cize, radi sa pojdeme ucit hocikam, kde to bude prinos pre Kunst. Len to treba najst! _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
jany -jan kober Bežný tlachal

Založený: 16 Jún 2006 Príspevky: 81 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 4:20 pm Predmet: |
|
|
mladezi, trochu sa mylite. toto nieje nahrada jednorucneho meca. to je la cane., cize francuzky styl boja pomocou vychadzkovej palicky. konkretne toto je dnesna sportova podoba niekdajsieho stylu. k povodnej to ma asi tak blizko ako sportovy serm ku bojovemu. pre zaujimavost si skuste najst knihu z roku 1912 - CUNNINGHAM - The Cane as a Weapon
edit: konkretne je to to vydeo s tym 6nasobnym majstrom... _________________ risce mori |
|
Návrat hore |
|
 |
Patrik Lach Bežný tlachal
Založený: 05 Dec 2008 Príspevky: 73 Bydlisko: Liptovský Mikuláš
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 4:49 pm Predmet: |
|
|
No yo. A pekné hovadiny pri tom tí Frantíci robia. Toto je možno aj spojené so Savate.
Niečo podobné sa učí aj v Taliansku, aj keď ide zase o prerobenie talianského šermu na šerm vychádzkovou palicou. Kokrétne tu http://www.novascrimia.com/eng/index.php |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: St Máj 20, 2009 5:24 pm Predmet: |
|
|
Jany pre upresenie: Ja konkretne som sa vyjadroval k tomu videu, kde boli drevene lanschwerty _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 8:14 pm Predmet: |
|
|
Páni, asi sme sa nerozumeli,
myslel som to asi takto viem, že Vy sa snažíte prekladať rôzne manuskripty, fechtenbuchy, a všelijaké iné knihy o šerme, keď ich máte preložené, tak podľa tohto prekladu šermujete /robíte výskum/.
Už som to písal, verím tomu, že tie isté knihy čo prekladáte, tak už sú dávno preložené do súčasných moderných európskych jazykov a verím aj tomu, že podľa týchto prekladov už niekto 20-40 rokov šermuje a je ďaleko pred Vami...
Je možné, že inde prešli podobným vývojom ako u nás a prišli na to, že takto, ako to je robia je to lepšie /možno, neviem/
Fireball, nikdy by som si nedovolil hodnotiť veci čo niekto druhý robí, že je to hovadina, nevieš prečo to tak robí, z akého dôvodu to tak robí a je možné, že to robí aj lepšie ako Ty, ťažko je to hodnotiť . Možno ten druhý si to isté myslí o Tebe, že to, čo robíš je hovadina..
Stettner, prečo si myslíš, že u nás/my sme ďaleko pred ostatnou Európou čo sa týka Kunst des Fechtens?
Máme/máte patent na rozum? Podľa akých kritérii hodnotíte, že kde sú "lepší" šermiary, prípadne kde sú ďalej vo výskume a tak.. Čo je to v tomto prípade "byť" lepší?
Aká je u nás tradícia šermu ako takého? Na akej úrovni je šerm u nás ako taký? V akom postavení sme oproti Francúzom, Talianom, Maďarom, Poliakom kde má šerm tradíciu? /Myslím napr. šporotový šerm. Máme v súčasnom období /cca 10 rokov/ nejakého majstra sveta resp. olympionika?
Som silne presvedčený o tom, že veľa športových šermiarov v EU robí/študuje bojový šerm. Určite je to tak isto, ako je to aj v japonských BU kde veľa ľudí robí šport a popri tom študuje aj staré/bojové formy toho BU, ktoré robí /Tu je veľký význam Kata/
matoS tie semináre čo som písal to sú len "naše" čo robíme Goju-ryu podľa M. Higaonnu.
V Goju-ryu štýle máš niekoľko "vetiev"/ škôl a každá tá vetva má svojho veľmajstra a kopu majstrov a sranda je to, že všetci/každý si myslí, že on je, prípadne jeho škola robí to pravé Goju-ryu
matoS neviem či vieš, ale športové karate na SVK patrí k tým špičkovým máme x majstrov sveta, európy vo všetkých možných štýloch, federáciach, majstrovstvách a tak. Teraz chcú urobiť Karate ako olympijskú disciplínu a keď to urobia, určite budeme mať nejakú tú medailu, /nie ako hokejisti a futbalisti/  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Patrik Lach Bežný tlachal
Založený: 05 Dec 2008 Príspevky: 73 Bydlisko: Liptovský Mikuláš
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 8:36 pm Predmet: |
|
|
to Mijamoto. Ta moja poznámka bola ohladom reality boja s tou zbranou a je to len moj nazor. Ten snad mozem mat  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 8:50 pm Predmet: |
|
|
Fireball, OK beriem, samozrejme, že môžeš mať názor, ale dá sa to aj inak napísať... možno to človek ani tak nemyslí, ako to potom vyznie ...
Ešte k tým rôznym zápasom, turnajom, súťažiam a tak.
Každý taký zápas/súťaž sú dobré, aby človek zistil čo v ňom je, či to, čo cvičí vie aj použiť v nejakej konfrontácii, je to šport ako hociktorý iný..
Zápasy v bojových športoch sú furt len zápasy, aj tzv. "boje v klietke" sú len zápasy, aj tzv. boje "bez pravidiel" sú len zápasy.., lebo keď nejde o život, tak ide o ... /však viete o o čo/.. _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
Založený: 19 Apr 2008 Príspevky: 138 Bydlisko: Hlohovec, Bratislava
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 9:16 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto napísal: | Stettner, prečo si myslíš, že u nás/my sme ďaleko pred ostatnou Európou čo sa týka Kunst des Fechtens?
Máme/máte patent na rozum? Podľa akých kritérii hodnotíte, že kde sú "lepší" šermiary, prípadne kde sú ďalej vo výskume a tak.. Čo je to v tomto prípade "byť" lepší? |
Mijamoto: Myslím, že sa celkom nechápete, Stettner nič takého nenapísal. Ešte raz si prečítaj jeho príspevok. A podľa toho, ako často a s obľubou používaš slovné spojenie "patent na rozum", tak patent na rozum máš asi ty...
A vieš, keď hovoríme o Amerike, tak tam na európsku históriu pozerajú trochu inak ako my tu v Európe. Stačí sa pozrieť na niektoré kreácie, čo tam stvárajú. Aj keď nechcem dehonestovať ich snaženie, ale pekný Kunst (ako laik...) som videl iba z Európy (niečo z VB, Nemecko, ČR a tuším Fínsko)
A je to zapríčinené práve asi tým povestným novovekým a športovým šermom. Proste sa tam asi kordy, flerety, šable a ich športové obdoby uchytili lepšie ako dlhé meče. Holt, prirodzený výber a marketing filmových trhákov...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: St Máj 20, 2009 10:00 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto napísal: |
Už som to písal, verím tomu, že tie isté knihy čo prekladáte, tak už sú dávno preložené do súčasných moderných európskych jazykov a verím aj tomu, že podľa týchto prekladov už niekto 20-40 rokov šermuje a je ďaleko pred Vami...
Je možné, že inde prešli podobným vývojom ako u nás a prišli na to, že takto, ako to je robia je to lepšie /možno, neviem/
|
Tomu sice verit mozes, ale bohuzial to nie je pravda. Kunst des Fechtens v praxi vyzera byt podla mojich vedomosti zalezitost 10 rokov. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
|
Zaslal: St Máj 20, 2009 11:29 pm Predmet: |
|
|
stettner napísal: | Mijamoto napísal: |
|
Tomu sice verit mozes, ale bohuzial to nie je pravda. Kunst des Fechtens v praxi vyzera byt podla mojich vedomosti zalezitost 10 rokov. |
Stettner: Vieš ako, Mijamoto má patent na rozum...
Mijamoto: Existencia prekladov je v tejto oblasti tak irelevantná asi ako poľná tráva u nás za domom. Aj tak sa kvôli úniku detailov a skreslovaní pri prekladoch pracuje s originálmi v mittelalter nemčine..
Takže preklad je možno tak na hrubé obrysy, aj keď existujú preklady, ktoré si vážim (Muschwerk napr.), ale to už nie je ten pravý KdF, ktorý tu páni prevádzkujú. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Št Máj 21, 2009 6:28 am Predmet: |
|
|
Stettner, vďaka nevedel som to s tým Kunst des Fechtens , ak je to tak, tak, ako píšeš, tak beriem späť...
Varpulis nerozumiem prečo " Existencia prekladov je v tejto oblasti tak irelevantná asi ako poľná tráva u nás za domom. Aj tak sa kvôli úniku detailov a skreslovaní pri prekladoch pracuje s originálmi v mittelalter nemčine.. "
Myslíš si, že tí čo tie knihy prekladajú do "nových " jazykov, tak to prekladajú zle alebo čo?
Určite, tí čo to prekladajú sú tiež šermiari alebo aspom väčšina..., prípadne ak nie sú tak to šermiarmi aspom diskutujú. _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Št Máj 21, 2009 7:16 am Predmet: |
|
|
mijamoto
ber to ako kopirku
naco si robit kopiu kopie (cize prekladat z nejakeho moderneho jazyka do svojho), ked mozes urobit kopiu originalu
kukni si len staru verziu hobita (prelozeneho do slovenciny) a nejakeho dnesneho
a zrazu je zo sarkana drak a pod. (tak ako mas verit nejakemu cudziemu prekladu? )
proste asi je najlepsie si to prelozit sam (alebo dlabat na preklad, porozumiet a hodit vlastne poznamky...to uz podla toho,ci ti ten preklad na volaco je)
a k drevenym mecom sa tu snad uz vyjadrovalo dost (a kym nebude mat drevo rovnake mechnicke vlastnosti pri rovnakych parametoch ako zelezo, tak to to iste proste nebude) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
|
Zaslal: Št Máj 21, 2009 9:48 am Predmet: |
|
|
Mijamoto napísal: | ...Varpulis nerozumiem prečo... |
Veľmi jednoducho, nemčina je dosť unikátny jazyk a prekladať 500 (a viac) rokov staré texty do veľmi vzdialeného (gramaticky, syntakticky, morfologicky...) a moderného slovanského jazyka je neskutočný problém. Navyše tu nejde o preklad "udriem ho mečom" ale o vetné konštrukcie, v kt. keď sa napr. čo i len pozmení význam jednej predložky (ako je to v nemčine zvykom) tak mení náhľad na danú techniku o 180°.
Ono, fechtbuchy je problém prekladať aj do príbuzných germánskych jazykov a preto sa to v praxi priveľmi nevyužíva a pracuje sa s originálmi (samozrejme kópiami... ), poprípade s prepismi originálov...
Proste pri prekladoch sa stráca význam. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|