|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Feb 07, 2009 9:47 pm Predmet: |
|
|
proste take to klasicke bla bla bla bla bla... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Ne Feb 08, 2009 12:26 pm Predmet: |
|
|
Triarius napísal: | proste take to klasicke bla bla bla bla bla... |
ke´d nerozumieš tomu bla, bla, .... tak neporozumieš Go-ri-no-šo, je to presne to isté ako keby si chcel pochopiť kvantovú fyziku bez matematiky.
Máš to presne to isté, ako keď čítaš nejaké klasické európske historické dielo o filozofii, alebo hoci čo inom. Tiež musíš mať aspom nejakú šajnu o tej dobe, o spôsobe života, kultúre, náboženstve, filozofii a pod.
Ak nepoznáš dobu a jej súvislosti v ktorej tá ktorá kniha vznikla, tak bez tohto tú knihu nepochopíš a je jedno či je to Go-ri-no-šo, alebo hocičo íné... _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Petr Indy Havelka Bežný tlachal

Založený: 01 Júl 2008 Príspevky: 30 Bydlisko: Haná
|
Zaslal: Ne Feb 08, 2009 12:55 pm Predmet: |
|
|
Hehehe...vás to ještě baví? _________________ UBI BENE - IBI PATRIA.
www.olomouckypluk.cz |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne Feb 08, 2009 3:01 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto napísal: | Triarius napísal: | proste take to klasicke bla bla bla bla bla... |
ke´d nerozumieš tomu bla, bla, .... tak neporozumieš Go-ri-no-šo, je to presne to isté ako keby si chcel pochopiť kvantovú fyziku bez matematiky.
Máš to presne to isté, ako keď čítaš nejaké klasické európske historické dielo o filozofii, alebo hoci čo inom. Tiež musíš mať aspom nejakú šajnu o tej dobe, o spôsobe života, kultúre, náboženstve, filozofii a pod.
Ak nepoznáš dobu a jej súvislosti v ktorej tá ktorá kniha vznikla, tak bez tohto tú knihu nepochopíš a je jedno či je to Go-ri-no-šo, alebo hocičo íné... |
kecy kecy o prazdnej mysli, nebeskej rovnovahe, suzvuku so svojou dusou a potom vas zmlati vymlety boxer, ktory ma filofofiu niekde...ja mam pocit Mijamoto, ze ty tu nechapes vobec nic a preto sa snazis vsetkych presvedcit, aki sme ubohi na to, aby sme to my pochopili... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Ne Feb 08, 2009 5:23 pm Predmet: |
|
|
Od boxera som síce dostal, ale nie preto že by bol vymletý, náhodou to je celkom inteligentný chalan, dokonca má aj VŠ/aspom dúfam, lebo v tom čase na nej študoval/.
Jediný problém boli pravidlá, on boxoval podľa pravidiel boxu a ja podľa športového karate. /Každý kto to skúsil, vie ako to je, je to niečo ako športový šermiar vs historický šermiar. Ešte že mal boxerské rukavice/ prípadne je
to niečo podobné, ak by zápasili podľa svojich pravidiel grécko-rimsky zápasník a judista.
Go-ri-no-šo je ťažká kniha, ťažko sa chápe. Ja tiež neviem či ju chápem, prípadne že som ju pochopil správne, tak, ako to Musaši myslel. /skôr nie ako áno/
Ak so Go-ri-no-šo nečítal, skús to.. _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Kicio Bežný tlachal
Založený: 20 Máj 2008 Príspevky: 13
|
Zaslal: Po Feb 09, 2009 12:00 am Predmet: |
|
|
Heheh kukni ako dopadne karate ked sa stretne s naozaj funkcnym bojovim umeniem inak velmi pekny film a hlavne cest mastrovi a zakladatelovi novodobeho Wing Chun (aj ked osobne preferujem europsku formu WT vedenu Kernspechtom)
http://www.youtube.com/watch?v=3qhPDEOYbx4 |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Po Feb 09, 2009 7:55 am Predmet: |
|
|
to je fasa,ze na neho neutoci takmer nikto zo zadu
1 proti 10...po jednom
ak by sa na toho typka vrhlo desat ludi,co by ho kopali a mlatili rukami,podla mna by dlho nevydrzal (a keby mali ti ludia este nejake pomocky,ako teleskopicke obusky,ci bosery...ojojoj) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Po Feb 09, 2009 9:13 am Predmet: |
|
|
Kicio, nevedel som je tu toľko "znalcov" bojových umení ....
Ako "znalec" bojových umení by si mal vedieť, že je jedno aké bojové umenie robíš, vždy vyhrá ten lepší....
Tiež ako "znalec" bojových umení by si mal vedieť, že je rozdiel medzi športovou formou toho ktorého bojového umenia a skutočným /vi´d športový šerm/ Ako "znalec" tiež musíš vedieť že každá športová forma má vlastné predpísané techniky, pravidlá, rozhodovanie, zásahové plochy, ochranné prostriedky, dohodnutú intenzitu úderu, semi kontakt, full kontakt, čas zápasu, kolá, zápasisko a pod.
Takže každý cvičenec je navyknutý na to svoje a pri konfrontácii bude používať to čo má nacepované....
A propó z môjho pohľadu je vo Wing Chun veľa "zbytočných" pohybov ako vo všetkých čínskych bojových umeniach/
ďalší dôkaz "lepšieho" bojového umenia, dúfam, že sa to otvorí
Sorry neotvorilo, to, už to tam nie je .... _________________ Pozorovateľ
Naposledy upravil Marián Kostolný dňa Po Feb 09, 2009 6:31 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Patrik Lach Bežný tlachal
Založený: 05 Dec 2008 Príspevky: 73 Bydlisko: Liptovský Mikuláš
|
Zaslal: Po Feb 09, 2009 3:23 pm Predmet: |
|
|
Kicio napísal: | Heheh kukni ako dopadne karate ked sa stretne s naozaj funkcnym bojovim umeniem inak velmi pekny film a hlavne cest mastrovi a zakladatelovi novodobeho Wing Chun (aj ked osobne preferujem europsku formu WT vedenu Kernspechtom)
http://www.youtube.com/watch?v=3qhPDEOYbx4 |
Škoda, že film má málo čo s realitou spoločné čo sa histórie týka. Ale inak pekný. |
|
Návrat hore |
|
 |
Patrik Lach Bežný tlachal
Založený: 05 Dec 2008 Príspevky: 73 Bydlisko: Liptovský Mikuláš
|
Zaslal: Po Feb 09, 2009 3:28 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto napísal: |
A propó z môjho pohľadu je vo Wing Chun veľa "zbytočných" pohybov ako vo všetkých čínskych bojových umeniach/
|
Zdar.
To vravíš asi hlavne preto, že si zrejme žiadne necvičil do detailu. A možno len nejaké moderné formy. (no offence)
Tai ji quan ma napríklad len 8 základných techník, Xing yi quan dokonca len päť a to všetko sa potom aplikuje aj na zbrane. Ale napríklad v karate niektorých štýlov je foriem až až, napríklad Šito ryu. Napriek tomu sa myslím nedá povedať, že je tam niečo zbytočné, len to asi treba pochopiť, na čo to tam slúži. |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 12:27 am Predmet: |
|
|
A monosignálna obrana má len jednu, a funguje...... |
|
Návrat hore |
|
 |
Shinken Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2009 Príspevky: 66 Bydlisko: Senec
|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 1:07 am Predmet: |
|
|
zdravim:
1) mam pocit ze tu sa uz veri kazdej kravine
2) mam pocit ze tu vznika dajaka konfrontacno kompromitacna nalada, kde sa nedajboze spochybnuju schopnosti toho ci onoho cloveka (to dokaze rozlusknut len suboj na "ostrie noza" a to je v ramci legislativy SR nemozne)
3) mam pocit ze sa tu prebudza ta najtrapnejsia diskusia, ze "co je lepsie a co je horsie"
4) mam pocit ze ti co nechapu a nechcu pochopit a ani pripustit ze proste nechapu tu struhaju "machrov" (to opat vyriesi len konfrontacia "na ostri noza" a to je v ramci legislativy SR nemozne)
5) dajako sa vytraca respekt a vnika sem lacny a plytky despekt
............
6) kazdy nech si veri comu len chce, kazdy ma totiz svoju pravdu..jak v go-rin-no-sho, tak vo wt, ci v eu serme
Podla mna su to i tak vsetko bullshity-taketo kecy onicom..typu same bla bla bla, karatista dostane napapulu od boxera, ci wt-cko je naujzasnejsie..a podobne
z toho mi sumiruje, ze ste (sme) v bludnom kruhu...a ten kruh chce prestrihnut...je tu totiz miesto pre kazdeho...a pokial sa nebudeme chciet posuvat na tom svojom kusku v ktory verime...mozeme to zabalit...
a ja si naozaj vyprosim kecy typu: same blaboly, a spojenie s vesmirom, ci harmonicazia, a to ci ono ci kto komu da napapulu...toto totiz moze napisat len clovek co ja ZIAL uplne mimo misu . _________________ WarMachine |
|
Návrat hore |
|
 |
Shinken Bežný tlachal

|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 1:08 am Predmet: |
|
|
zial zacinam mat z tohto fora skuor blbe pocity nez prijemne...nadobudam pocit ze tu totiz nie je PRIESTOR... _________________ WarMachine |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 6:53 am Predmet: |
|
|
to Shinken...nie, nie som uplne mimo misu, aj ked podla mna dostane vacsina ludi, ktori robia BU od vymletych bitkarov na hubu takmer 100%, tak ako aj kopec sermiarov...preco? o pretoze my sa hrame na nejake pravidla a vacsinu nerobime BU a serm kvoli boju, ale kvoli niecomu uplne inemu, kdezto bitkar sa jednoducho bije (dobre viem o com hovorim)....a to ze som napisal, ze je kopec veci bla bla bla? no pretoze to podla mna tak je, nejde ani tak o problem jednotlivych stylov, ale ludi okolo nich, ktory sa ich snanzia opriast pavucinou tajomna, flozofie a duchovna len preto, aby dokazali ostatnym, ze to nie je vobec lahke pochopit a naucit sa a zdoraznit tak svoju uzastnost a pritom ked si to porovnas, tak techniky a principy su takmer uplne tie iste, pretoze holt anatomia a fyzika su univerzalne...
aj ja si mysim, z tato debata je tu od veci, holt tu na tomto fore je to o niecom inom _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Shinken Bežný tlachal

|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 9:06 am Predmet: |
|
|
triarius: moja reakcia nebola priamo na teba (ak to tak vyznelo tak sorry)..bola myslena obecne, len som pouzil mozno dajake parafrazy z tvojho prispevku
ale co chem povedat: je ze sa mi takyto tip diskusie velmi nepaci
vsetko je to o ludoch, ich pristupe a motivacii, ze preco robia to ci ono. _________________ WarMachine |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 9:53 am Predmet: |
|
|
Osobny nazor. Vnasanie "filozofie a duchovna" do sermu bolo lakave pre obe kultury EU a JPN (aj pre ine). Tam kde ide o zivot a clovek sa stretava so smrtou je namieste uvazovat hlbsie ako ked sa kope jama. Co sa tyka ale praktickeho dopadu na kvalitu sermu, to bude cisto individualna vec. Mozno prave az cez tie duchovne "bla bla bla" sa niektori ludia dokazu skoncentrovat, ci ziskat duchovne odhodlanie bojovat (co asi nie je jednoduche), prekonat svoj strach. Vsetky tieto veci su nesmierne dolezite, az esencialne pre boj - serm, kde ide o zivot. Pri predvadzani ukazok staci tak maximalne koncetracia, aby si sa nepomylil v zostave:), ale to je treba aj pri spartakiade.
Osobne nie som fanusik hlbokeho duchovna okolo BU, ale uvedomujem si aky je ciel. Podla mna teda nezalezi az tak na obsahu. Dolezity je ciel, ktory sa tym sleduje.
Dokonca si myslim, ze na to netreba ani explicitne mysliet, ci hovorit o tom, ze cela tato vnutorna koncetracia prijde dlhorocnym treningom sama. Vid. sportovi sermiari, ci iny vrcholovi sportovci. (aj ked, im mozno bude chybat pocit rizika a blizkej smrti ) _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 10:01 am Predmet: |
|
|
Takže späť k téme :
"Malí" aj "veľký" samuraji navštevovali školy bojových umení tzv. rjú, kde sa učili zaobchádzať s rôznymi zbraňami, prípadne sa zdokonalovali v zaobchádzaní s nimi.
Tieto školy zakladali kniežatá-daimyo . V týchto školách sa cvičili ich samuraji, prípadne iní samuraji ak mali záujem o tú ktorú školu.
Tak isto aj mestá, prípadne obchodnícke spolky zakladali/dotovali rôzne školy, kde sa mešťania, prípadne kto chcel učil bojové umenia, hlavne bez zbrane, ale aj so zbraňami.
Tieto školy boli zakladané údajne už od XII. storočia.
Taká perlička podľa literatúry v ere Tokugawa /od roku 1600/ len na boj s mečom bolo takýchto rjú okolo 1700 a každá "bola iná"
Ako to bolo riešené v Európev stredoveku? Boli aj tu nejaké školy, kde sa vyučovali bopjové umenia? Prípadne kde sa učili bojovať "malý" aj "veľký" rytieri?
A čo európske mestá mali niečo podobne ako japonci? Alebo to bolo riešené individuálne podľa záujmu? Sú nejaké záznamy o takýchto školách? _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 10:26 am Predmet: |
|
|
..... ešte na margo toho bla,bla,bla, bla...
Ako správne poznamenal Stettner, celé to bla.... slúžilo na "zmiernenie sa so smrťou"
Pokiaľ viem tak v stredoveku sa pred bitkami slúžili hromadné omše, spovede, bojovníci rozjímali/meditovali, prípadne bojovníci bojovníci sa inak "hecovali" do boja, /rôzne "príhovory" veliteľov, kňazov, spievali hymnické piesne a pod./
Celé to slúžilo len na to, aby sa bojovníci pripravili na boj a nemysleli na smrť, prípadne aby mysleli na to, že keď zomrú za dobrú/správnu vec tak im budú odpustené všetky hriechy, že im to zabezpečí vstup do raja a pod./
Čo je potom divné na tom, že sa niekto vedel na smrť pripraviť nejakými mentálnymi a dychovými cvičeniami ?
Japonsko je iná kultúra založená na iných mentálnych, kultúrnych a náboženských základoch ako tá naša. _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 1:34 pm Predmet: |
|
|
ja nehovorim o "priprave na smrt" pred bojom, mne ide skor o to "mysticke tajomno" a roky odriekania, ktore su podla mnohych propagatorov BU neodmyslitelnou sucastou, bez ktorej to fungovat nebude... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Feb 10, 2009 2:48 pm Predmet: |
|
|
Ako som sa dozvedel, aj európsky šermiarsky majstri utajovali svoje techniky a učenie na tom predsa nie je nič divné. Je možné že aj vedome zavádzali.....
Každá vec, čo ti pomôže vyhrať nad protivníkom je Tvoja výhoda. V skutočnom boji ide o tvoj život a zdravie a ty predsa nebudeš protivníkovi "odokrývať karty" Tak isto ani v športovom zápase nebudeš súperovi prezrádzovať svoju taktiku a pod.
To "mystické tajomstvo" nie je nič iné, len psychológia, resp. všeobecne : mentálna príprava. Musíš mysleť na to že ľudia pred pár 100 rokmi síce nevedeli ako funguje mozog a psychika, ale boli dobrí pozorovatelia a vypozorovali " čo je dobré", čo funguje...
... a čo sa týka toho odriekania : vo všetkých kultúrach počas ľudských dejín máš nejaké to odriekanie, meditácie a vieru že len cez utrpenie môžeš dosiahnuť cieľ, teraz aby sa neurazili veriaci : aj Ježiš sa modlil/meditova až tak že "potil" krv, tak isto kresťanský pustovníci a akéti a všetci svätí cez utrpenie dosiahli stav blaženosti, Budha tiež cez utrpenie dosiahol nirvánu a pod.
Tak isto ak ideš robiť niečo, čo si vyžaduje sústredenie, tiež sa na to psychicky pripravuješ, prípadne máš nejaké "rituály", ktoré Ti majú "zabezpečiť úspech" alebo máš nejaké vúdú napr. plyšový macík.
Ono by možno bolo dobré, ak by si možno pozrel nejaké to bla,bla, bla,bla, prípadne nejaké "psychologické faktory bojových umení" a nemusia to byť zrovna japonské, alebo východoázijské a prídeš na to že obsah je ten istý, len forma je iná.
Už to bolo x krát písané, ja/my čo robíme niečo ázijské buď to robíme/robili sme ako šport, alebo to študujeme ako bojové umenia, ktoré boli "stvorené" pre boj a k tomuto patrí aj to bla, bla, bla...
a na posledy k tejto téme, tie moje "súboje" boli pred viac ako 20 rokmi ke´d som bol mladý a sprostý a myslel som si, že ..... škoda reči _________________ Pozorovateľ
Naposledy upravil Marián Kostolný dňa Pi Feb 13, 2009 10:46 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|