Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

rytier vs samuraj
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 24, 25, 26  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 18, 2009 2:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no, takze tu to mate v reale, je to absolutne jasne:
http://www.youtube.com/watch?v=sZOoBDaPNiY&NR=1
...ja som to vedel Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 18, 2009 5:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno napísal:
Náhodou je to pěkné i atmosféra,ten co tluče do toho gongu... jenom ten první kometář říká,že to není Japonec ale Mongol.
Já tomu nerozumím,jak je to správně?

...... ked oni tí "šikmooký" sú všetci rovnakí.... Razz Razz Razz Razz Razz ,
takže je možné, že je to aj mongol Razz Wink možno to má znázorňovať boj japonca a mongola? kto vie?
Milan Kertész
Tlčhuba

Založený: 19 Apr 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 18, 2009 6:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
Varpulis nerozumiem, prečo sensei Koza, hľadal som tam aj kozu/y a nič Question

Sensei preto, lebo to tam je napísané. A Koza nie je zviera. Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 18, 2009 9:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis, ani senseia a ani toho KOzu sm tam nenašiel, to je zas určite nejaká hlboko intleketuálna hádanka Twisted Evil
Martin Fabian
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 18, 2009 9:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
http://www.youtube.com/watch?v=qN2Xfx2yxrE

je to jedno z "prezentacnych" videi, ktore ma Tovarysstvo starych bojovych umeni a remesiel (TOSTABUR) na svojej stranke v casti "video galeria". Jeden z tych bojujucich ludi je Peter Koza.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Shinken
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2009

PríspevokZaslal: Po Jan 19, 2009 9:16 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis napísal:
"Sensei" Koza...
http://www.youtube.com/watch?v=qN2Xfx2yxrE
Smile

to hadam ani nepotrebuje komentar..teraz si vsak kladiem otazku a nevlozil som prave komentar???
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: Pi Jan 23, 2009 12:06 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius napísal:
no, takze tu to mate v reale, je to absolutne jasne:
http://www.youtube.com/watch?v=sZOoBDaPNiY&NR=1
...ja som to vedel Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

tak TOTO vysvetluje všetko! Konečne to niekto vyniesol na svetlo sveta Laughing Laughing
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Jan 23, 2009 3:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Chcem sa spytat vsetkych priaznivcov kenjutsu, ci sa tu najdu taki, ktori rozumeju Knihe piatich kruhov. Aj po technickej stranke.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Jan 23, 2009 9:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Stettner-san,

poviem to takto, knihu Go-ri-no-šo som čítal niekoľko krát, prípadne vždy keď sa nudím siahnem po nej rovnako ako po knihe Bubishi.
Vždy keď Go-ri-no-šo čítam, tak tam zakaždým nájdem vždy niečo nové, prípadne iné, ťažko sa to vysvetľuje.
Go-ri-no-šo nie je o technike meča ako o takej, je to cesta celkovej stratégie ako takej. Rolling Eyes
dôležitý je výsledok, nie ako sa k nemu prepracujem, /Viď Dávid a Goliáš/ a kopa iných príkladov, ke´d "slabší" porazil toho silnejšieho. Tieto víťazstvá neboli o technike, o sile, a čo ja viem čo, jednoducho bolo to o stave mysli a ducha... a o celkovej stratégii.

Je to o tom pochopiť protivníka, zistiť jeho silné/slabé stránky, využiť jeho slabé stránky vo svoj prospech a pod.

Neviem či v Európe bola vydaná podobná kniha, ale silne mi ju pripomína dielo Machiavelliho Vladár.
Tak ako dielo Vladár je o stratégii vládnutia, tak kniha Go-ri-no-šo je stratégia boja mečom...
V oboch prípadoch ide o jedno a o to isté - využiť všetko pre svoj prospech či už pre vládu, alebo pre víťaztvo v boji mečom... a je jedno aké prostriedky pre to použijem..
Ako sa hovorí dejiny a zákony píšu víťazy. Je to sprosté, primitívne, ale vždy to tak bolo, je a aj bude......

aspom ja som to takto pochopil.......
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Jan 23, 2009 10:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

a ešte by som k tomu dodal, že Mijamoto Musaši vo svojej knihe Go-ri-no-šo nepíše nič o technike meča ako takej, či je lepšie to alebo ono, či táto technika je lepšia a ak tak, prečo, všetko to je o stave mysli a o psychike ako takej..
POdľa Mijamota Musašiho, najvyšie umenie boja mečom bolo zomrieť "v každom okamžiku, prípadne byť pripravený zomrieť kedykoľvek a v každú chvíľu " a "ťať spolu s protivníkom"

...a toto je hlavný rozdiel medzi samurajom a rytierom, zomrieť pre svoju povinnosť , podľa Bušido povinnosť je viac ako život...
Anton Kohutovič
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Jan 23, 2009 10:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No ja tam nachadzam veci konkretne k technike. Dokonca som nachylny hladat tam iste paralely. Este ju sice nemam precitanu, ale posoby na mna ta kniha viac racionalne a prakticky ako sa casto prezentuje.
Taktiez ma tam zaujalo to, ze nemas ma ziaden oblubeny mec, mec je len nastroj. Nastastie teda ziadne fanaticke uctievanie (z mojho pohladu) meca.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Jan 23, 2009 11:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Stettner-san,

a to je presne na tej knihe to najkrajšie, každý si tam nájde to čo hľadá,...
Presne si to vystihol meč je len nástroj k niečomu...
Mijamoto Musaši prestal používať meč/katanu pri súbojoch,lebo zistil, že meč je tiež len nástroj, /a aj s bokenom Twisted Evil / pre tých ktorý neuznávajú boken/ vybojoval veľa víťazstiev, lebo prišiel na to, že nazáleží na prostriedku, dôležitý je výsledok....
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Jan 23, 2009 11:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

....a ešte s tým uctievanímm meča, tak to máš podobné ako s náboženstvom. Čím si "primitívnejší" tak ti stačí viera. Ak však viac prenikneš do "hlbky" tak už ti viera nestačí a nastupuje ratio...
ilia
Bežný tlachal

Založený: 31 Dec 2008

PríspevokZaslal: So Jan 24, 2009 12:36 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslim, ze knihe piatich kruhov sa da porozumiet velmi dobre aj po technickej stranke, ta si myslim, ze nie je taka narocna, ale sila knihy je v jej esencii o tom co treba urobit aby sme vyhrali, vyhrat nad sebou. Najhorsie je to, ze kniha je tazko pochopitelna v zmysle technik mysle a jej predavania dalej. Hlavne nam zo zapadu mozu mnohe veci pripadat divne, ale v japonsku bol serm umenim nie len o technike a strategii.
Návrat hore
rasto hrcka
Bežný tlachal

Založený: 27 Sep 2008

PríspevokZaslal: So Jan 24, 2009 6:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja len taku kratkost ohladom knihe Pat kruhov. Tu knihu som cital (a nie raz, pretoze na prvy-krat sa to neda pochopit) a ta kniha nie je o uceni sa technik, ale o urcitom pochopeni boja. Je v tom viac dusevna sila ako nejaky navod ako byt boojvnik.
Tak isto skuste si precitat knihu Umenie boja (vojny, neviem teraz presne Sad) od Sun Cu- ho. Je to pisane ako basen,cize opat nie ako navod.Ale po spravnom pochopeni myslienok ta moze nieco naucit. Tak isto je to pri Piatich kruhoch.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 24, 2009 9:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ono sú knihy, ktoré človek nepochopí hneď a tak isto ich nepochopí ani keď ich prečíta aj 10 krát za sebou....
Na niektoré knihy treba mať "správny vek" Kedysi keď som mal 20 rokov čítal som knihu Budodharma cesta samuraja od Róši Kaisena, nepochopil som ju, ani som ju nedočítal, myslel som si, že bóóóóóóže aká ´to blbosť, pochopil som ju až teraz keď mám 40

týmto sa nechcem nikoho dotknúť, len filozofujem.... Very Happy

samuraj6 čítal som Umenie boja od majstra Sun jan-cen /foneticky/ údajne je to kniha, ktorú študujú všetcia partizáni a geriloví bojovníci...
ilia
Bežný tlachal

Založený: 31 Dec 2008

PríspevokZaslal: Ne Jan 25, 2009 3:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

V japonsku sa mec neuctieva ako nejaka modla, to je nasa predstava, je to nastroj, ale aj symbol, krestania tiez neuctievaju kriz ako taky ale je to symbol. A tak mec symbolizuje mysel, jej cistotu a ... .
Podla mna je kniha piatich kruhov hlavne o mentalnom postoji a stave mysle, technika a strategia potom patria k tomu. Preto po tom nezalezi na zbrani ci meci.
Návrat hore
Anton Kohutovič
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 25, 2009 11:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

O europskom a asi aj japonskom serme existuje asi vela podobnych mytov, a stereotypov.
Nemam tuto knihu este komplet prejdenu, a netrufam si interpretovat jej myslienky. Preto sa budem pytat tu, ludi, ktori to studuju.
Pistete ze nejde o techniku. Ja neviem, ale podla mna ide. Zbytocna ti je strategia ked nevies drzat mec.
Kniha vody je predsa cisto o technike. Teda popisy a instruktaze, ktore tam su povazujem ja za technicke navody. Nejde o vseobecno taktice uvahy.

citácia:
Prvym pristupom je stredny streh. Postav a nepriatelovi tak, ze spskou mieris na jeho tvar. Ak zautoci, zraz jeho mec do prava a zvez sa po nom. Alebo ak super utoci, zved spic jeho meca tak, ze bodnes dolu a podrziz svoj mec tam, kde je, a ked super svoj utok obnovi, sekaj cez jeho paze zo spodu.

Mne sa to predsa zda ako konkretny popis techniky, resp. technickeho principu v serme. A takychto navodov je tam plno. Niektore su relativne zrozumitelne, niektore menej.
Ilia alebo Shinken, budete mi vediet vysvetlit niektore techniky, ktore odtial uvediem? Ci sa stale cvicia a etc.
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 26, 2009 12:25 am    Predmet: To: Stettner Odpovedať s citátom

Tak ako biblia sa číta s vykladačom, pýtajme sa aj tu.

Japonci sú v tomto taký dokonalý, že daná kniha je povinné čítanie pri štúdiu manažmentu na ekonomických vysokých školách v Japonsku.
Takže toto asi dokážu aplikovať aj na statégiu predaja...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Shinken
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2009

PríspevokZaslal: Po Jan 26, 2009 12:39 am    Predmet: Odpovedať s citátom

myslim ze kniha je odrazom musashiho zmyslania...teda neparat sa z blbostami a ist k podstate veci...a ko to doasiahnut? tak to je v tej knihe - jeho pohlady a postrehy ako to dosiahol. je obecna akonkretna zaroven, preto sa da aplikovat na lubovolnu zivotnu aktivitu..je to ako pozerat sa tak ze vidim vsetko a pritom nic konkretne.

ad techniky..je to uplne to iste...musashiho skola nie je kenjutsu, ale hyoho...

a aj samotna skola obsahuje kenjutsu len ako cast...je to nastroj na ktorom sa ucia principy musashiho zmyslania a sposobu rieseni.
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 24, 25, 26  Ďalší
Strana 21 z 26

Prejdi na: