|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Milan Kertész Tlčhuba
Založený: 19 Apr 2008 Príspevky: 138 Bydlisko: Hlohovec, Bratislava
|
Zaslal: Po Jan 12, 2009 8:45 pm Predmet: |
|
|
Za to "porovnávanie" môže jednoznačne Lucinko. Ten túto tému založil a teraz brázdi po nete niekde na pokeci alebo na slade alebo whatever. A pritom si ani neuvedomuje, akú časopriestorovo-kauzálnu vetvu tým vytvoril.
Takže ten "Versus" vymyslel on, nie šermiari.
Mijamoto: Zas som označil škodcu, že ???
BtW: Čo je to "BÚ", ak teda smiem vedieť ??? Nejaké japonské Onomatopoje ? |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Po Jan 12, 2009 9:22 pm Predmet: |
|
|
Varpulis, to BÚ nie je zvuk kravy, jednoducho sa mi nechce vypisovať "bojové umenie" a s tým škodcom opatrne
Ja si Ťa nájdem  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Po Jan 12, 2009 9:27 pm Predmet: |
|
|
Jabčo, skús sa spýtať Shinkena, ako je to s tými dedkami...  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
|
Zaslal: Po Jan 12, 2009 10:04 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto: Ok, ale prečo BÚ, prečo nie BU. Ja v slove "umenie" nevidím dĺžeň, ty áno ??? To som mal na mysli...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: Po Jan 12, 2009 10:26 pm Predmet: |
|
|
Ot,
Varpulis máš pravdu ako vždy, a ja sa zase a opäť a ako vždy sa mýlim...
Hlboko sa ospravedlňujem došlo z mojej strany k foneticko-sémantickému nedorozumenie, Správne sa píše BU, číta sa ako Bé-Ú a správne píšeš ako BÚ, ak si videl Slunce seno a par facek, tak tam to perfekte vysvetlila Škopková s tou "svatební košilou"  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Shinken Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2009 Príspevky: 66 Bydlisko: Senec
|
Zaslal: Po Jan 12, 2009 10:35 pm Predmet: |
|
|
all: ad dedkovia...dedkovia naozaj su a naozaj existuju, ale to cim vas rozdrvia a porazia nie je pohyblivost a ani technika
aj ked ich pohyblivost a technika su na naozaj, pre laika "az mystickej urovni"
na strane druhej dedko moze byt rovnako lahko porazeny ako dajaky "soplan" ked podceni situaciu, zial dedusko je nepodceni bo ma rokmi vycviceny pud a postreh na rozpoznavanie zavaznych situacii od neskodnych blafov
mytus je to vsak znacny..u nas tomu hovorime v realnej reci, znacne pokrocily cvicenici co cvicia hadam cely zivot, vela zazili a maju vela skusenosti, vela odsekali, vela ran dali a vela aj dostali...a hlavne "vedia"
ti sa pozru a vedia..a vam ako prutikom zmizne vsetok vietor z plachiet _________________ WarMachine |
|
Návrat hore |
|
 |
Shinken Bežný tlachal

|
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Fabian Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 242 Bydlisko: bratislava
|
|
Návrat hore |
|
 |
bubaak Regrút
Založený: 14 Jan 2009 Príspevky: 3
|
Zaslal: St Jan 14, 2009 4:13 pm Predmet: |
|
|
Ja bych tady tedy navazal na temu 'propagacia sermu'.
Na uvod bude mozna dobre rict, ze se venuju japonskemu sermu po vedenim shinkena, cili asi bude mozne vysledovat urcity prekryv nazoru . S evropskym sermem nemam zkusenosti prakticky zadne, jen jednou jsem mel moznost se zucastnit jednoho spolecneho cviceni.
Tak. Nejprve bych chtel rict ze video-zaznamy (a video-zaznamy bojovych umeni konkretne) muzou byt velmi zradne. Z vlastni zkusenosti vim, ze video muze vypadat uplne jinak, nez clovek dane cviceni citi. Navic na videu je mozne videt jen pohyby tela (a casovani), coz je jen cast celeho spektra cviceni ("boje"). Zase na druhou stranu se urcite da dobre vyuzit pri optimalizaci pohybu, kdy se clovek muze videt "z venku". Stejne tak se da video pouzit rekneme jako obecny reklamni material.
Ale daval bych si velky pozor si na zaklade (jenom) videa vytvaret nejake nazory. Zvlast kdyz to clovek vnima v kontextu jineho systemu. Je samozrejme, ze cokoli clovek vidi, tak to vnima a porovnava na zaklade toho, k cemu je vedeny. To je v poradku. Jen je treba mit na pameti, ze video muze byt znacne neuplny zdroj informaci.
A tim se dostavam k tomu co jsem vlastne chtel rict. Serm, tak jak ho vnimame my (resp. ja), je trosku vic nez serie pohybu s prislusnym nacasovanim. Je treba si uvedomit ze proti sobe stoji dva zivi lide, kteri maji ruznou mentalni silu - rekneme odhodlani, neohrozenost ci jistotu. A prave toto "boj" velmi ovlivnuje. To nemuzete odseparovat. Resp. pokud toho nebudete vyuzivat, tak to je jako kdybyte se rozhodli nepouzivat napr. ruce. A to je prave to co je dulezite v kata, co se kata snazi ucit (mluvim ted o Hyoho Niten Ichiryu, samozrejme z pohledu mych chabych znalosti). V skoro zadne kata neuvidite vice nez jeden sek. Zadne techniky, protitechniky, kontry.
Je potreba prebrat kontrolu nad situaci, vnutit souperi smrt v jeho hlave a samotne provedeni je uz formalita. Jde o to, ze boj se odehrava uz pred samotnym sekem. Sek je vyvrcholeni tohoto boje, kdy ten kdo seka veri ze zvitezi. A to uz jenom opakuju jinymi slovy to, co psal shinken. Vnutit nepriteli svoji vuli.
To vidim jako velmi dulezite, protoze potom je jedno jakou techniku pouzijete na danou situaci (samozrejme skola je urcena tim, ze na nejake situace odpovida prave nejakymi technikami).
A tohle je neco co zcela urcite z videa neuvidite. Proto bych video vnimal spis jako takovou zajimavost. Uvod do deje. |
|
Návrat hore |
|
 |
Shinken Bežný tlachal

|
Zaslal: St Jan 14, 2009 4:22 pm Predmet: |
|
|
tak som tu " z propagacie sermu"  _________________ WarMachine |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Jan 14, 2009 5:16 pm Predmet: |
|
|
POdľa toho, čo som čítal v téme propagácia šermu, tak problém nevidím ani tak v technikách, ani v spôsobe šermu, ale skôr v ponímamí účelu šermu.
Väčšina nás z "japoncov" kedysi začínala bu´d s Karate, prípadne Judo a väčšina cca 99% sa na Karate a Judo prihlásila "aby som sa naučil biť" aj ja som Karate začal z tohto dôvodu.
Tréning Karate, Juda, ako aj všetkých iných japonských, prípadne iných BU, alebo úpolových športov je vedený za účelom poraziť, resp. vyhrať nad protivníkom a k tomuto je podriadený celý tréning ako v každom športe /rychlejšie, silnejšie, tvrdšie/.
Cvičenec sa na začiatku naučí "pár" základných techník, nejaké modelové situácie útok-obrana-protiútok a pod. a poď ho voľný zápas /samozrejme pravidlá, chrániče a pod/. Tí, ktorí dobre zápasia šup na súťaže..
Pri týchto "voľných" zápasoch sa najlepšie naučíš taktiku, vzdialenosť, odhad situácie, načasovanie a pod. Tiež sa naučíš udrieť, ale aj sa naučíš dostať.
Toto všetko sa nenaučíš pri cvičení Kata, ani pri cvičení modelových situácií. Tieto ťa len naučia len to, čo by si mal robiť a ako by si to mal robiť.
Toto všetko Ti vydrží len dovtedy, dokedy nenastúpiš do zápasiska, prípadne ťa niekto reálne napadne. Až tieto situácie ukážu či to, čo máš nacvičené vieš reálne použiť, alebo to čo cvičíš je len zostava prosných cvikov, prípadne balet, alebo iná činnosť.
Ja som až po viac ako 10 rokoch cvičenia pochopil, že Karate, to nie len vedieť silno udrieť, prípadne vysoko kopnúť ale že Karate je aj o niečom inom. _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Patrik Lach Bežný tlachal
Založený: 05 Dec 2008 Príspevky: 73 Bydlisko: Liptovský Mikuláš
|
Zaslal: St Jan 14, 2009 5:40 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto napísal: | POdľa toho, čo som čítal v téme propagácia šermu, tak problém nevidím ani tak v technikách, ani v spôsobe šermu, ale skôr v ponímamí účelu šermu.
Väčšina nás z "japoncov" kedysi začínala bu´d s Karate, prípadne Judo a väčšina cca 99% sa na Karate a Judo prihlásila "aby som sa naučil biť" aj ja som Karate začal z tohto dôvodu.
Tréning Karate, Juda, ako aj všetkých iných japonských, prípadne iných BU, alebo úpolových športov je vedený za účelom poraziť, resp. vyhrať nad protivníkom a k tomuto je podriadený celý tréning ako v každom športe /rychlejšie, silnejšie, tvrdšie/.
Cvičenec sa na začiatku naučí "pár" základných techník, nejaké modelové situácie útok-obrana-protiútok a pod. a poď ho voľný zápas /samozrejme pravidlá, chrániče a pod/. Tí, ktorí dobre zápasia šup na súťaže..
Pri týchto "voľných" zápasoch sa najlepšie naučíš taktiku, vzdialenosť, odhad situácie, načasovanie a pod. Tiež sa naučíš udrieť, ale aj sa naučíš dostať.
Toto všetko sa nenaučíš pri cvičení Kata, ani pri cvičení modelových situácií. Tieto ťa len naučia len to, čo by si mal robiť a ako by si to mal robiť.
Toto všetko Ti vydrží len dovtedy, dokedy nenastúpiš do zápasiska, prípadne ťa niekto reálne napadne. Až tieto situácie ukážu či to, čo máš nacvičené vieš reálne použiť, alebo to čo cvičíš je len zostava prosných cvikov, prípadne balet, alebo iná činnosť.
Ja som až po viac ako 10 rokoch cvičenia pochopil, že Karate, to nie len vedieť silno udrieť, prípadne vysoko kopnúť ale že Karate je aj o niečom inom. |
Žiaľ, toto je presne skúsenosť toho čo sa stalo z BU - bojové športy. Realita boja je úúúúúplne niečo iné. A čo sa týka úderov v modernom športov karate, žial aj tie sú kus inakšie, nehovoriac o takzvaných blokoch.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Jan 14, 2009 6:48 pm Predmet: |
|
|
Fireball, chodil som na súťaže, s tých akože úderov mám 2 x zlomený nos, prasknuté rebrá, som mrzák na palec na pravej ruke, modriny, monokle výrony, x krát vyrazený dych, to ani nepočítam
Budem robiť reklamu,ak nepoznáš, pozri si www.karateweb.sk a zistíš, že nie je karate ako karate  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Jan 14, 2009 9:05 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto napísal: | Fireball, chodil som na súťaže, s tých akože úderov mám 2 x zlomený nos, prasknuté rebrá, som mrzák na palec na pravej ruke, modriny, monokle výrony, x krát vyrazený dych, to ani nepočítam
Budem robiť reklamu,ak nepoznáš, pozri si www.karateweb.sk a zistíš, že nie je karate ako karate  |
Heheh. Podobné skúsenosti mám aj s karate aj s TKD a aj medzinárodné. Preto hovorím, že športové karate s reálnym bojom nemám moc spoločné. Ani ja som to dlhú dobu nevedel. Skús si pozrieť karate ako učí napríklad McCarthy atď. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Jan 14, 2009 9:31 pm Predmet: |
|
|
fireball, takže vidím, že obaja vieme o čom píšeme /myslím to športové karate/  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Št Jan 15, 2009 3:02 pm Predmet: |
|
|
nechcete si zalozit vlastne fora?  |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
|
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: So Jan 17, 2009 1:56 pm Predmet: |
|
|
Čo k tomu dodať. Snáď ak che niekto niečo trošku zahrať tak by sa v tom mohol aspoň kus vyznať. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: So Jan 17, 2009 2:05 pm Predmet: |
|
|
Varpulis nerozumiem, prečo sensei Koza, hľadal som tam aj kozu/y a nič
Až na tie teatrálne pády "mŕtveho" to boli úplne funkčné techniky, hlavne tá s tou nohou.
Furt je lepšie, keď sa šermiar hrá na herca, ako herec na šermiara  _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Ne Jan 18, 2009 2:46 pm Predmet: |
|
|
Náhodou je to pěkné i atmosféra,ten co tluče do toho gongu... jenom ten první kometář říká,že to není Japonec ale Mongol.
Já tomu nerozumím,jak je to správně? _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|