Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

rytier vs samuraj
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 24, 25, 26  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Milan Kertész
Tlčhuba

Založený: 19 Apr 2008

PríspevokZaslal: Po Jan 12, 2009 8:45 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Za to "porovnávanie" môže jednoznačne Lucinko. Ten túto tému založil a teraz brázdi po nete niekde na pokeci alebo na slade alebo whatever. A pritom si ani neuvedomuje, akú časopriestorovo-kauzálnu vetvu tým vytvoril. Very Happy
Takže ten "Versus" vymyslel on, nie šermiari. Wink

Mijamoto: Zas som označil škodcu, že ??? Laughing

BtW: Čo je to "BÚ", ak teda smiem vedieť ??? Nejaké japonské Onomatopoje ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Po Jan 12, 2009 9:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis, to BÚ nie je zvuk kravy, jednoducho sa mi nechce vypisovať "bojové umenie" a s tým škodcom opatrne Twisted Evil
Ja si Ťa nájdem Razz Wink
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 12, 2009 9:27 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jabčo, skús sa spýtať Shinkena, ako je to s tými dedkami... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Milan Kertész
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 12, 2009 10:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto: Ok, ale prečo BÚ, prečo nie BU. Ja v slove "umenie" nevidím dĺžeň, ty áno ??? To som mal na mysli... Very Happy
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 12, 2009 10:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ot,
Varpulis máš pravdu ako vždy, a ja sa zase a opäť a ako vždy sa mýlim...
Hlboko sa ospravedlňujem došlo z mojej strany k foneticko-sémantickému nedorozumenie, Správne sa píše BU, číta sa ako Bé-Ú a správne píšeš ako BÚ, ak si videl Slunce seno a par facek, tak tam to perfekte vysvetlila Škopková s tou "svatební košilou" Twisted Evil Idea
Shinken
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2009

PríspevokZaslal: Po Jan 12, 2009 10:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

all: ad dedkovia...dedkovia naozaj su a naozaj existuju, ale to cim vas rozdrvia a porazia nie je pohyblivost a ani technika Idea

aj ked ich pohyblivost a technika su na naozaj, pre laika "az mystickej urovni"

na strane druhej dedko moze byt rovnako lahko porazeny ako dajaky "soplan" ked podceni situaciu, zial dedusko je nepodceni bo ma rokmi vycviceny pud a postreh na rozpoznavanie zavaznych situacii od neskodnych blafov Smile

mytus je to vsak znacny..u nas tomu hovorime v realnej reci, znacne pokrocily cvicenici co cvicia hadam cely zivot, vela zazili a maju vela skusenosti, vela odsekali, vela ran dali a vela aj dostali...a hlavne "vedia"

ti sa pozru a vedia..a vam ako prutikom zmizne vsetok vietor z plachiet
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 6:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

este k tej historii:

http://www.kensei-dojo.com/Language/English/KenjutsuHistory.aspx
Martin Fabian
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 3:59 pm    Predmet: tenshin shoden Odpovedať s citátom

nieco

http://www.akban.org/wiki/index.php/Category:Katori_(TSKSR)_Techniques

na wikipedii sa pise, ze zakladatel Iizasa Ienao (alebo po budhisticku Taiganin-den-Taira-no-Ason-Iga-no-Kami-Raiodo-Hon-Daikoji) sa narodil 1387 roku. plodne roky:)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
bubaak
Regrút

Založený: 14 Jan 2009

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 4:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja bych tady tedy navazal na temu 'propagacia sermu'.

Na uvod bude mozna dobre rict, ze se venuju japonskemu sermu po vedenim shinkena, cili asi bude mozne vysledovat urcity prekryv nazoru Smile. S evropskym sermem nemam zkusenosti prakticky zadne, jen jednou jsem mel moznost se zucastnit jednoho spolecneho cviceni.

Tak. Nejprve bych chtel rict ze video-zaznamy (a video-zaznamy bojovych umeni konkretne) muzou byt velmi zradne. Z vlastni zkusenosti vim, ze video muze vypadat uplne jinak, nez clovek dane cviceni citi. Navic na videu je mozne videt jen pohyby tela (a casovani), coz je jen cast celeho spektra cviceni ("boje"). Zase na druhou stranu se urcite da dobre vyuzit pri optimalizaci pohybu, kdy se clovek muze videt "z venku". Stejne tak se da video pouzit rekneme jako obecny reklamni material.

Ale daval bych si velky pozor si na zaklade (jenom) videa vytvaret nejake nazory. Zvlast kdyz to clovek vnima v kontextu jineho systemu. Je samozrejme, ze cokoli clovek vidi, tak to vnima a porovnava na zaklade toho, k cemu je vedeny. To je v poradku. Jen je treba mit na pameti, ze video muze byt znacne neuplny zdroj informaci.

A tim se dostavam k tomu co jsem vlastne chtel rict. Serm, tak jak ho vnimame my (resp. ja), je trosku vic nez serie pohybu s prislusnym nacasovanim. Je treba si uvedomit ze proti sobe stoji dva zivi lide, kteri maji ruznou mentalni silu - rekneme odhodlani, neohrozenost ci jistotu. A prave toto "boj" velmi ovlivnuje. To nemuzete odseparovat. Resp. pokud toho nebudete vyuzivat, tak to je jako kdybyte se rozhodli nepouzivat napr. ruce. A to je prave to co je dulezite v kata, co se kata snazi ucit (mluvim ted o Hyoho Niten Ichiryu, samozrejme z pohledu mych chabych znalosti). V skoro zadne kata neuvidite vice nez jeden sek. Zadne techniky, protitechniky, kontry.

Je potreba prebrat kontrolu nad situaci, vnutit souperi smrt v jeho hlave a samotne provedeni je uz formalita. Jde o to, ze boj se odehrava uz pred samotnym sekem. Sek je vyvrcholeni tohoto boje, kdy ten kdo seka veri ze zvitezi. A to uz jenom opakuju jinymi slovy to, co psal shinken. Vnutit nepriteli svoji vuli.

To vidim jako velmi dulezite, protoze potom je jedno jakou techniku pouzijete na danou situaci (samozrejme skola je urcena tim, ze na nejake situace odpovida prave nejakymi technikami).

A tohle je neco co zcela urcite z videa neuvidite. Proto bych video vnimal spis jako takovou zajimavost. Uvod do deje.
Návrat hore
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 4:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tak som tu " z propagacie sermu" Razz
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 5:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

POdľa toho, čo som čítal v téme propagácia šermu, tak problém nevidím ani tak v technikách, ani v spôsobe šermu, ale skôr v ponímamí účelu šermu.

Väčšina nás z "japoncov" kedysi začínala bu´d s Karate, prípadne Judo a väčšina cca 99% sa na Karate a Judo prihlásila "aby som sa naučil biť" aj ja som Karate začal z tohto dôvodu.
Tréning Karate, Juda, ako aj všetkých iných japonských, prípadne iných BU, alebo úpolových športov je vedený za účelom poraziť, resp. vyhrať nad protivníkom a k tomuto je podriadený celý tréning ako v každom športe /rychlejšie, silnejšie, tvrdšie/.
Cvičenec sa na začiatku naučí "pár" základných techník, nejaké modelové situácie útok-obrana-protiútok a pod. a poď ho voľný zápas /samozrejme pravidlá, chrániče a pod/. Tí, ktorí dobre zápasia šup na súťaže..
Pri týchto "voľných" zápasoch sa najlepšie naučíš taktiku, vzdialenosť, odhad situácie, načasovanie a pod. Tiež sa naučíš udrieť, ale aj sa naučíš dostať.
Toto všetko sa nenaučíš pri cvičení Kata, ani pri cvičení modelových situácií. Tieto ťa len naučia len to, čo by si mal robiť a ako by si to mal robiť.
Toto všetko Ti vydrží len dovtedy, dokedy nenastúpiš do zápasiska, prípadne ťa niekto reálne napadne. Až tieto situácie ukážu či to, čo máš nacvičené vieš reálne použiť, alebo to čo cvičíš je len zostava prosných cvikov, prípadne balet, alebo iná činnosť.
Ja som až po viac ako 10 rokoch cvičenia pochopil, že Karate, to nie len vedieť silno udrieť, prípadne vysoko kopnúť ale že Karate je aj o niečom inom.
Patrik Lach
Bežný tlachal

Založený: 05 Dec 2008

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 5:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
POdľa toho, čo som čítal v téme propagácia šermu, tak problém nevidím ani tak v technikách, ani v spôsobe šermu, ale skôr v ponímamí účelu šermu.

Väčšina nás z "japoncov" kedysi začínala bu´d s Karate, prípadne Judo a väčšina cca 99% sa na Karate a Judo prihlásila "aby som sa naučil biť" aj ja som Karate začal z tohto dôvodu.
Tréning Karate, Juda, ako aj všetkých iných japonských, prípadne iných BU, alebo úpolových športov je vedený za účelom poraziť, resp. vyhrať nad protivníkom a k tomuto je podriadený celý tréning ako v každom športe /rychlejšie, silnejšie, tvrdšie/.
Cvičenec sa na začiatku naučí "pár" základných techník, nejaké modelové situácie útok-obrana-protiútok a pod. a poď ho voľný zápas /samozrejme pravidlá, chrániče a pod/. Tí, ktorí dobre zápasia šup na súťaže..
Pri týchto "voľných" zápasoch sa najlepšie naučíš taktiku, vzdialenosť, odhad situácie, načasovanie a pod. Tiež sa naučíš udrieť, ale aj sa naučíš dostať.
Toto všetko sa nenaučíš pri cvičení Kata, ani pri cvičení modelových situácií. Tieto ťa len naučia len to, čo by si mal robiť a ako by si to mal robiť.
Toto všetko Ti vydrží len dovtedy, dokedy nenastúpiš do zápasiska, prípadne ťa niekto reálne napadne. Až tieto situácie ukážu či to, čo máš nacvičené vieš reálne použiť, alebo to čo cvičíš je len zostava prosných cvikov, prípadne balet, alebo iná činnosť.
Ja som až po viac ako 10 rokoch cvičenia pochopil, že Karate, to nie len vedieť silno udrieť, prípadne vysoko kopnúť ale že Karate je aj o niečom inom.

Žiaľ, toto je presne skúsenosť toho čo sa stalo z BU - bojové športy. Realita boja je úúúúúplne niečo iné. A čo sa týka úderov v modernom športov karate, žial aj tie sú kus inakšie, nehovoriac o takzvaných blokoch. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 6:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Fireball, chodil som na súťaže, s tých akože úderov mám 2 x zlomený nos, prasknuté rebrá, som mrzák na palec na pravej ruke, modriny, monokle výrony, x krát vyrazený dych, to ani nepočítam Razz

Budem robiť reklamu,ak nepoznáš, pozri si www.karateweb.sk a zistíš, že nie je karate ako karate Very Happy
Patrik Lach
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 9:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
Fireball, chodil som na súťaže, s tých akože úderov mám 2 x zlomený nos, prasknuté rebrá, som mrzák na palec na pravej ruke, modriny, monokle výrony, x krát vyrazený dych, to ani nepočítam Razz

Budem robiť reklamu,ak nepoznáš, pozri si www.karateweb.sk a zistíš, že nie je karate ako karate Very Happy

Heheh. Podobné skúsenosti mám aj s karate aj s TKD a aj medzinárodné. Preto hovorím, že športové karate s reálnym bojom nemám moc spoločné. Ani ja som to dlhú dobu nevedel. Skús si pozrieť karate ako učí napríklad McCarthy atď.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 9:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

fireball, takže vidím, že obaja vieme o čom píšeme /myslím to športové karate/ Very Happy
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 15, 2009 3:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nechcete si zalozit vlastne fora? Rolling Eyes
Návrat hore
Milan Kertész
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 17, 2009 12:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

"Sensei" Koza...
http://www.youtube.com/watch?v=qN2Xfx2yxrE
Smile
Návrat hore
Patrik Lach
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: So Jan 17, 2009 1:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis napísal:
"Sensei" Koza...
http://www.youtube.com/watch?v=qN2Xfx2yxrE
Smile

Čo k tomu dodať. Snáď ak che niekto niečo trošku zahrať tak by sa v tom mohol aspoň kus vyznať.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 17, 2009 2:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis nerozumiem, prečo sensei Koza, hľadal som tam aj kozu/y a nič Question

Až na tie teatrálne pády "mŕtveho" to boli úplne funkčné techniky, hlavne tá s tou nohou.
Furt je lepšie, keď sa šermiar hrá na herca, ako herec na šermiara Very Happy
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007

PríspevokZaslal: Ne Jan 18, 2009 2:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Náhodou je to pěkné i atmosféra,ten co tluče do toho gongu... jenom ten první kometář říká,že to není Japonec ale Mongol.
Já tomu nerozumím,jak je to správně?
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 24, 25, 26  Ďalší
Strana 20 z 26

Prejdi na: