Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Propagacia sermu
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 18, 19, 20  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Martin Fabian
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: So Dec 20, 2008 11:53 am    Predmet: masaker Odpovedať s citátom

šermiarske video, 1880

http://www.youtube.com/watch?v=QuYJU9OugZg
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ne Dec 21, 2008 2:10 am    Predmet: Re: masaker Odpovedať s citátom

matoS napísal:
šermiarske video, 1880

http://www.youtube.com/watch?v=QuYJU9OugZg

Spomalené a mlyn, však? peknô
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Ne Dec 21, 2008 12:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nie len krásna propagácia šermu...
Shinken
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2009

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 3:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

najlepsia propagacia sermu je vlastny priklad Idea
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 3:57 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

http://www.youtube.com/watch?v=SMAuWf7qGDY

http://www.youtube.com/watch?v=o2YbZIEI5Gg
jany -jan kober
Bežný tlachal

Založený: 16 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 7:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

hehe na tom druhom videu niekde v prostriedku seka ujo s okuliarmi na spomalenom zabere tupou straou:-) to tak ma byt alebo nieco nevyslo?

a to prve som tiez moc nepochopil. preco ten lavy seka prvy ked nema ani najmensiu sancu z tej vzdialenosti zasiahnut?len sa pytam. neprovokujem.
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 9:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jany,
to prvé je z bezpečnosti pri šerme, vezmi si, že ten čo seká by vyštartoval "troška" rychlejšie, tak potom by sa a mohol tomu druhému "napichnúť" na boken".
a to druhé som si nevšimol,
Patrik Lach
Bežný tlachal

Založený: 05 Dec 2008

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 9:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jany napísal:
hehe na tom druhom videu niekde v prostriedku seka ujo s okuliarmi na spomalenom zabere tupou straou:-) to tak ma byt alebo nieco nevyslo?

a to prve som tiez moc nepochopil. preco ten lavy seka prvy ked nema ani najmensiu sancu z tej vzdialenosti zasiahnut?len sa pytam. neprovokujem.

Ja by som skôr povedal, že ide o to, že sa snažil len zmeniť streh, že nejde o sek. V takýchto kata som sa nestretol s takým pojmom akože bezpečnosť. Buď to je reálne alebo ..........
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Martin Janičina
Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 9:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

a načo potom seká keď vie že nezasiahne?
Návrat hore
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 10:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

aLL: su to kata (forma)...ucia spravnej technike, nacasovaniu, atd...je to forma

2) ano seka opacne (je to nahoda), ale to vobec nebolo o tom seku...okrem toho s bokenom sa dasekat akokolvek, nema totz ostire aj ked jedna strana ostrie symbolizuje...kat aucia principom ako zvkladnut danu situaciu...a je jedno ci ma oponent boken , ci porisko ci ci katanu, ci ruky...

pochopte prosim ze to nie je o technikach ale o principoch a ked sa budete upinat k jednotlivym technikam, nebudete mat klud, pretoze na kazdu techniku existuje protitechnika a variabilita reality tak nekonecna ze nie je sanca vsedko podchytit..ak vsak viete princip, viete vsetko

1) je to daleko lebo je to kata, a akata ma edukacny charakter...je jasne ze v realite je vzdialenost uplne ina...zmyslom tejto kata je utocit v momente kedy utocnik uvazuje nad myslienkou zautocit na vas...nie o samotnej technike...katy alebo formy ucia principom, a je je dno aku techniku pouzijete..vzdy totiz pouzijete to co mate hlboko zakorenene pod kozou

znova opakujem, je len nacvik a real, nic ine a nic medzi. a aku formu nacvicku clovek zvoli je len a len na nom a na jeho ucitelovi, obaja veriac ze im to v realnom strete pomoze.
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 10:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

marcipan: chcel si uz dakoho zabit alebo zmrzacit? myslim tak vazne...

myslim ze nie, tak naco potom sermujes a drilujes veci, ked to v skutocnosti nemyslis vazne Idea
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jan 13, 2009 10:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

cvicenie a trening, byt akykolvek intenzivny je vzdy len cvicenie a trening...tym je hadam povedane vsetko
ilia
Bežný tlachal

Založený: 31 Dec 2008

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 1:13 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslim si, ze kazda kata je o technike, alebo aj o technike a jej edukacny charakter by sa stratil, keby vzdialenost bola ina ako v realite. Je to simulovanie realnej situacie.
A Marcipan ma dobru otazku,preco seka ked vie, ze nezasiahne.
Podla mna totis technika nie je zamerana na supera. Popriblizeni sa sermiar v lavo domnieva, ze sermiar v pravo chce zaujat streh chudan no kamae, mec v predu drziac oboma rukami a preto sa snazi pomocou techniky suriage "zoseknut" superov mec a uvolnit si cestu k utoku. Super ale spravi namiesto zaujatia stehu cuki teda pich. Mozno je to inak Very Happy , necvicim tuto skolu, ale Je to nacvik standartnej situacie, je presne dane kto co urobi. Je to nacvik, casovania, techniky, ... .

Co sa tyka utoku tupou "stranou" bokena v tejto situacii to je jedno, lebo boken simuluje mec v puzdre, je polozeny pri nohe a jeho ulohou nie je sek ale skor uder , kedze je v posve Very Happy .

A myslim si, ze je dolezite aby boken bol pozity ako mec, ma naznacene ostrie, je to nahrada meca, takze je dolezite aby sa s nim pracovalo ako s mecom.
Návrat hore
Milan Kertész
Tlčhuba

Založený: 19 Apr 2008

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 7:22 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Shinken napísal:
...1) je to daleko lebo je to kata, a akata ma edukacny charakter...je jasne ze v realite je vzdialenost uplne ina...zmyslom tejto kata je utocit v momente kedy utocnik uvazuje nad myslienkou zautocit na vas...nie o samotnej technike...katy alebo formy ucia principom, a je je dno aku techniku pouzijete..vzdy totiz pouzijete to co mate hlboko zakorenene pod kozou...

Mám otázku. Prečo sa potom učia nereálne Kata ? Pár strán naspäť ste sa sťažovali, že nemôžte používať katany (bezpečnosť, cena), tak používate bokeny, kt. sú bezpečné. Odrazu sa nemôžete drevom ani dotknúť (aj tak to nerobíte rýchlo...) ??? Tak potom ako v reále použijem to, čo mám pod kožou, ak som sa to 5 rokov učil z úplne inej vzdialenosti ? Nie je cieľom edukácie sa čo najviac priblížiť realite ?
Nikoho nenapádam, diskusia.
Návrat hore
Martin Janičina
Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 8:49 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Schinken: Sermujem v ochrannych pomôckach, preto si môžem dovoliť šermovať na reálnu vzdialenosť a v reálnom tempe. Drilujem to preto, aby som vedel ako sa sermovalo a preto, ze ma to bavi. To ze naozaj nechcem nikoho zabit, alebo to že si oni nechcú ublížiť je podľa mňa už klišé a ako obhajoba to neobstojí. Nehovorím, že z toho čo sme videli sa dá odvodiť že je taký celý východný šerm. Určite nie je. Ale holt asi aj tam sa pri predvádzaní alebo pri vyučovaní robia prešlapy tak ako aj u nás.
Návrat hore
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 9:28 am    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
je jasne ze v realite je vzdialenost uplne ina

ale na inom bode diskusie, sa predsa pise, ze kata su realne modelove situacia. Teda pri kata by mala byt zahovana vzdialenost, rychlost, aj sila jedotlivych akcii. Inak to nema zmysel.

Technika je dost dolezita. Lebo na inom sa principy clovek nenauci. Zbytocne mat pod kozou zazite nefunkcne techniky a principy aj ked dokonala zvladnute.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 9:34 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ilia napísal:
Myslim si, ze kazda kata je o technike, alebo aj o technike a jej edukacny charakter by sa stratil, keby vzdialenost bola ina ako v realite. Je to simulovanie realnej situacie.
A Marcipan ma dobru otazku,preco seka ked vie, ze nezasiahne.
Podla mna totis technika nie je zamerana na supera. Popriblizeni sa sermiar v lavo domnieva, ze sermiar v pravo chce zaujat streh chudan no kamae, mec v predu drziac oboma rukami a preto sa snazi pomocou techniky suriage "zoseknut" superov mec a uvolnit si cestu k utoku. Super ale spravi namiesto zaujatia stehu cuki teda pich. Mozno je to inak Very Happy , necvicim tuto skolu, ale Je to nacvik standartnej situacie, je presne dane kto co urobi. Je to nacvik, casovania, techniky, ... .

Co sa tyka utoku tupou "stranou" bokena v tejto situacii to je jedno, lebo boken simuluje mec v puzdre, je polozeny pri nohe a jeho ulohou nie je sek ale skor uder , kedze je v posve Very Happy .

A myslim si, ze je dolezite aby boken bol pozity ako mec, ma naznacene ostrie, je to nahrada meca, takze je dolezite aby sa s nim pracovalo ako s mecom.

ok: 1) ano boken treba pouzivat ako mec, suhlasim je to obecna pravda pre pouzivanie bokena
2) pre pochopenie principu obrany je jedno ci oponent pouziva boken sprave a ci nie, ci ma palicu a ci nie..je to jedno
3) vzdy treba cvicit tak aby bola spravna vzdialenost a techniky zasahovali ciel (ktory si voli utocnik)
4) ano necvicis tu skolu a troska v tomto pripade je to kapanek ine
5) vzdialenost zasahu katate tsuki je ca s preklrokom tak 2-3 m, kdezto vzdialenost na sek na hlavu je 1-5-2m...realne sa tato technika neda previes bo utocnik bu mal mec v krku az po tsubu...tato kata je esencialna a uci utocit v momente myslinky na utok (iniciatora)..a pre bezpecnost a realizaciu technik naplno je upravena vzdialenost...zmyslok tejto kata nie je ani tak technika aj ked ta je dolezita, ale podstata za nou..kazdy si zrejme vie extrapolovat co by bolo keby utocnik utoci na spravnu vzdialenost..obaja by skolcili asi pol metra od seba s tym ze povodny utocnik by mal mec v hlbke svojho tela az za
6) znova opakujem vidiet za cvicenim len techniky je velmi povrchne
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 9:37 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis napísal:
Shinken napísal:
...1) je to daleko lebo je to kata, a akata ma edukacny charakter...je jasne ze v realite je vzdialenost uplne ina...zmyslom tejto kata je utocit v momente kedy utocnik uvazuje nad myslienkou zautocit na vas...nie o samotnej technike...katy alebo formy ucia principom, a je je dno aku techniku pouzijete..vzdy totiz pouzijete to co mate hlboko zakorenene pod kozou...

Mám otázku. Prečo sa potom učia nereálne Kata ? Pár strán naspäť ste sa sťažovali, že nemôžte používať katany (bezpečnosť, cena), tak používate bokeny, kt. sú bezpečné. Odrazu sa nemôžete drevom ani dotknúť (aj tak to nerobíte rýchlo...) ??? Tak potom ako v reále použijem to, čo mám pod kožou, ak som sa to 5 rokov učil z úplne inej vzdialenosti ? Nie je cieľom edukácie sa čo najviac priblížiť realite ?
Nikoho nenapádam, diskusia.

ktom povedal ze kata su nerealne? kto povedal ze techniky su nerealne...
1)cvicia ju realny ludia
2) realne je ked ta technikou zabijem, ostatne je nacvik

pevne verim ze mas v sebe schopnost extrapolacie a vies si predstavit uzitie tejto techniky v realnom strete, ak nie, nie je o com diskutovat.

a preco bez kontaktu? neviem ake skusenosti mas, ale zrejme ti este nik nedolamal kosti bokenom..pochopme prosim ze na cviceni sa musia dodrziavat pravidla, aby sa dalo cvicit rozumne, intenzivne , dlhodobo ...v boji nic take nie je a ci kratsi je tym lepsie....
Shinken
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 9:45 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Marcipán napísal:
Schinken: Sermujem v ochrannych pomôckach, preto si môžem dovoliť šermovať na reálnu vzdialenosť a v reálnom tempe. Drilujem to preto, aby som vedel ako sa sermovalo a preto, ze ma to bavi. To ze naozaj nechcem nikoho zabit, alebo to že si oni nechcú ublížiť je podľa mňa už klišé a ako obhajoba to neobstojí. Nehovorím, že z toho čo sme videli sa dá odvodiť že je taký celý východný šerm. Určite nie je. Ale holt asi aj tam sa pri predvádzaní alebo pri vyučovaní robia prešlapy tak ako aj u nás.

uvedomenie si hrozby bez akychkolvek ochrannych pomocok je prvy krocik k posunu v pred...ochranne pomocky ti davaju fiktivny pocit bezpecia a preto si mozes dovolit robit aj veci ktore by si nerobil...
ano moze trafit a mozes dostat a pritom nemusi nikoho chcet zabit...je to ok...ale je to cvicenie, ktore ma svoje prinosy a svoje minusy...

takisto cvcienie modelovych situacii a kata, ma svoje prinosy a minusy...

kazde jedno cvicenie ta uci dacomu inemu...no a navyse od reality je oboje namile daleko vzdialene...zial

dokaze tu niekto pochopit, ze serm nie je len technika? ze kazde cvicenie ucia daco ine? presuny, seky, casovanie, uhyby, finty, vzdialenost, tlak, ???
jpn serm nie je jedno cvicenie ako na videu, ale siroka paleta cvicenie, ktore komplexne pripravia cloveka na zvladnutie situacie...jak po mentalnej tak po fyzickej. To co som sem postol je len jedna KATA, ktora uci utocit v istom momente , uci vycitit ten moment, uci vynutit si ten moment, uci zareagovat na ten moment, je to o tom momente.
Marián Baran
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Jan 14, 2009 9:45 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Hyoho Niten Ichi Ryu:
http://www.youtube.com/watch?v=TL4RoCIDvdo
Smile
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 18, 19, 20  Ďalší
Strana 11 z 20

Prejdi na: