Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

rytier vs samuraj
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 24, 25, 26  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
ilia
Bežný tlachal

Založený: 31 Dec 2008

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 6:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

De Carabas, nehnevaj sa na mijamota, san sa pouziva v priatelskej komunikaci ak si nekoho vazis, alebo mas radost s komunikacie s nim deCarabas - san

Ver mi nic som som nerobil zle, mam 3dan v kendo a kto to neskusil nemoze celkom rozumiet, mijamoto rozumie. Keby aj sermiari mali majstrov v takom ponimni ako azijske BU asi by porozumeli lepsie. Musite ale studovat stare knihy ucit sa podla nich, co ja povazujem za velmi vzrusujuce a cest vam vsetkym, lebo je to nesmierne narocne, ale to dobrodruzstvo za to stoji. Venujem sa aj sermu kordom, takze nie som nejaky pro japonsky fanatik. Posudzujem podla svojich skusenosti. A mozem ti povedat a mijamoto-san Very Happy to pozna, ze su veci ktore funguju, ako energia ki a podobne.
Co sa tyka utokov na odkryte miesta, nepochopil si ma. Sam mam niekolko ucebnic sermu, gotickeho, renezancneho, barokoveho, takze prehlad mam, sam sermujem kordom. Lenze na rozdiel od europanov, mali japonci vacsie znalosti anatomie, poznali veci na ktore europania prisli v 20 storoci. Takze utok na nechranene miesta neznamena len utok na casti tela bez brnenia, ale napriklad utok na superov mec tak aby energia seku poskodila krcnu chrbticu. ci uder zastitov na predlaktie s ucinkom devastacie vnutornych organov. Ak si mylis, ze len tak taram, urcite si pocul o akupresure ci akupunkture.
A este nebudeme sem pliest saolincov, co je divadielko, hovorime o naozajstnych bojovnikoch, ktory sa tomu veuju 65 rokov ucili ich to ich otcovia a ich ich otcovia a vacsina mala mece krvave. Toto nam tu chyba. To ze v 70ke velis armade neznamena, ze si vyborny sermiar a naopak.
Ja europsky ser nepodcenujem a neprecenujem japonsky, len sa vam snazim priblizit niektore aspektu tohto umenia.
A asi ta prekvapim v ken jutsu je aj pich a je prepracovany.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 6:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napsal:....su jebnuti Amici, ze tam to kung fu natrtkali, alebo je jebnuty Dumas, ze ho v povodnej verzii nikde nespomenul? Alebo su jebnuti Europania 17. storocia, ze sermovali radsej po svojom?

Jebnutý su predovšetkým Very Happy amíci, na druhém místě hned ti slavní "koordinátoři bojových scén" a na třetím místě všichni ti co se na natáčení takovýchto sra--k podílejí.
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 6:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno napísal:
Olaff napsal:....su jebnuti Amici, ze tam to kung fu natrtkali, alebo je jebnuty Dumas, ze ho v povodnej verzii nikde nespomenul? Alebo su jebnuti Europania 17. storocia, ze sermovali radsej po svojom?

Jebnutý su predovšetkým Very Happy amíci, na druhém místě hned ti slavní "koordinátoři bojových scén" a na třetím místě všichni ti co se na natáčení takovýchto sra--k podílejí.

Olaf a Kuno. Myslím, že expresívny výraz je barlička, tam kde dôjde rozum a vedomosti, a je treba zapôsobiť.

Nie, tý čo rozhoduje o obsahu filmui sú tí, čo ho platia. Tí chcú vidieť to, čo zarobí peniaze. A keďže už zarobil na 20 šikmookých, prečo by neskúsil aj 21. ý?

A my , čo to pozeráme a platíme. Ale film vychováva aj nás, takže tak
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 6:57 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy: Skor mam pocit, ze tam, kde je treba zaposobit, tak sa tvarime ucene a trepeme piate cez deviate, vsakano... My s Kunom len nemame cas na to tvarit sa ucene, sme len primitivni burani s dobrym vkusom a nehanbime sa za to, ved preco aj?

Inak, mam pomerne schodene kolena, takze casom s barlami skoncim, preco si na to nezacat zvykat uz za mlada, pan profesor?

Inak, ked uz sme pri rozume a vedomostiach:

Olaff sa pise uz par rokov s dvoma F.... ciarka pred "a je treba zaposobit" je uplne zbytocna.... okrem toho sa pise "ti, co rozhoduju", v tej istej vete za filmu by zase ciarka byt mala... Pise sa tiez 21. alebo dvadsiatyprvy... Ukoncenie vety "...takze tak" by zase chcelo na zaver bodku...

Koniec jazykovedneho okienka, venujme sa samurajom a rytierom...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 7:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud někdo natočí něco co nazve historickým filmem měl by se historie také držet.
Pokud přitom historii bez zábran křiví z důvodu jakési lepší prodejnosti svého "díla" je to filmová prostituce.

A protože já jsem příznivcem jednoduchých ale o to účinějších řešení,"beru za to k zodpovědnosti" všechny,co se na takových "prostitucích" podíleli.

Snad jsem se někoho nedotkl. Very Happy
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 7:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Páni/sani,

myslím, že Ilia-san Very Happy trafil klinec po hlavičke. V historickom šerme /teraz myslím všetky odnože od scénického až "po šerm pre šerm" / na SVK chýbajú majstri v ponímaní ázijských majstrov. Tiež chýba trocha trocha vlastnej pokory a trocha úcty k diskutujúcemu, ako aj voči tomu kto robí niečo iné, /také výrazy že kazíš vzduch, zalez do svojho fóra, natrhnúť riť a pod. náhodou vybraté bez akých koľvek úmyslov Razz svedčia o úrovni diskutujúceho/
Napr. neviem čo niektorí na tomto fóre majú proti p. Kozovi. Veľmi si vážim to čo vykonal pre HŠ na SVK. Mnohí tí, čo ho odsudzujú ešte za sebou "ťahali káčera" keď p. Koza šermoval. P. Koza šermoval a zaujímal sa o HŠ v dobe keď tu nič nebolo, nebol internet, hranice boli zavreté, informácie žiadne a pod. Kto to nezažil tak to nepochopí.
To, že to robil, tak, ako to robil, o tom sa dá diskutovať. Som presvedčený o tom, že bez jeho práce by HŠ nebol ani na takej úrovni ako dnes je. Ľahko sa kritizuje .... ja viem, teraz mi mnohí napíšu že neviem o čom hovorím, že sa do toho nerozumiem a Ho..o o tom viem a pod.

Šerm ako taký bol "údajne" domenou šľachty, ktorá údajne bola na vyššej kultúrnej úrovni ako bežný ľud, /rytierske cnosti, galantnosť, vyberané správenie, etiketa a pod./ tak aj tak diskutujme.

Ako som písal, môžem porovnávať jedno aj druhé, vôbec mi nejde o tom, čo je lepšie a čo horšie, ani ma to nezaujíma.
Nemám klapky na očiach, ani obzor ohraničený európskym šermom príp. japonským šermom ani Karate, len som zvedavý, zaujímam sa, študujem...
Nedá mi, rypnem si, včera som dal link na Sebeobranu od A. Lebedu, robí Judo, / cvičenci cvičia v európskom oblečení a nie v kimonách/ Je možné, že po preštudovaní tejto knihy by mnohí reštavrátori zrazu zistili, prečo sa to robí tak a nie onak/
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 7:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

mijamoto, ilia - harmaSani - iste, zazracne utoky,kedy si niekto kychne a tebe to potrha zlcnik je super vec, ale urcite to robili v subojoch? mate dolozene, ze stretli sa dvaja borci, jeden udrel druheho do palca na nohe a tomu chudakovi potom odpadla hlava??? kazdy europsky sermiar, ktory bol majstrom o sebe tvrdil, ze pozna zazracnu tajnu fintu - nieco ako v hrbacovi prebodnutie cela. kazdy, kto kedy bol majstrom,napisal knihu alebo urobil cosi podobne o sebe tvrdi nejaky mytus. pomaha to predavat vyrobok, akym ucebnica sermu je.

ak viem,ze niekto vie porusit chrbticu sekom po meci, nebudem ho proti nemu vystrkovat. ak mi niekto vie udriet zastitou po ruke tak, ze mi zdevastuje vnutorne organy, vezmem si plechovu rukavicu.

ilia: mas treti dan v kendo a neporazil si 70rocneho dedka. Ja by som si nanho s rapirom trufol. Preco? pozri si obrazok
http://www.thearma.org/Manuals/NewManuals/Alfieri/05002122.jpg
a pouvazuj, ked ja mam 184cm a stary japoncik ma 175cm, ked ja mam rapir 120cm a on ma katanu 100 cm,kto ma vacsi dosah? aky by bol dobry, aby rozchodil prebodnute pluca? Rolling Eyes ak studujes aj europsky serm, studuj lepsie...
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 8:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

mijamoto...sranda je, ze ty tu hovoris volaco o ucte a sam nam uctu prejavujes svojsky (aka nahoda, ze vsetky vyroky boli vytrhnute z mojho jedneho prispevku - ano trafena hus zagagala, holt, ja poviem kazdemu to, co si myslim, na nic sa nehram)...alebo povazujes za uctu voci nam, ked v casti tohoto fora, kde je vyslovene napisane, ze ide o volaco viac ako o tlachanie, nerobis nic ine, len vypisujes blbosti? to ja povazujem za ovela vacsiu neuctu, k nasej snahe ako to, ze ta ja poslem do riti...odhliadnuc od toho, ze sme ta viaceri najprv upozornovali docela slusne, ale ked niekto nepochopi po dobrom, tak co s nim?...ty nam tu stale vytahujes to tvoje karate, ale nas to nezaujima, my mame ineho konicka, tak nam nevnucuj toho tvojho...povedz mi, cim si ty obohatil toto forum, ked sa tu v poslednej dobe tak vehementne prejavujes ako nas spasitel, ktory nam otvara oci, ani jeden tvoj prispevok serm o nic neobohatil, akurat sa tu v kuse do nas navazas a urazas nas...tak o co ti vlastne ide?

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 10:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius

máš pravdu ničím som neobohatil Váš šerm, nehrám sa na spasiteľa, neotváram Vám oči, len vypisujem blbosti, čo ma mrzí... vieš nudím sa, nemám čo robiť, tak vypisujem blbosti a robím sa múdry.

Teraz vážne,
vážim si Vašu snahu /neber to ako iróniu, ani ako úražku/ niečo reštavrovať - vo Vašom prípade šerm, želám Vám mnoho úspechov vo Vašej činnosti, dúfam že raz aj na SVK bude niekto, kto bude majster šermu, v ponímaní "ázijcov" ktorý bude povolaný niečo vysvetlovať a jeho slovo bude mať váhu, ale som veeeeľmi skeptický.

deCarabas, odporúčam Ti aby si raz navštívil seminár nejakého šikmookého 70-ročného starého dedka a dostal si sa mu "do rúk"

nie každý majster šermu napísal knihu, čo keď nevedel písať, prípadne nenašiel vydavateľa, alebo aj niečo napísal a nedochovalo sa to, prípadne aj sa to dochovalo ale nebolo to zverejnené?

Príklad kniha Bubishi, cca 300 rokov bola na Okinawe a za tých pár rokov o nej vedelo pár zasvätených ľudí, len tí najväčší majstri k nej mali prístup. Ak by si si ju prezrel tak by si zistil prečo prečo, v súčasnosti je bežne dostať sa k nej vyšla v češtine, zasna druhej strane je možné, že aj tam sú neúplné informácie... jeden nikdy nevie, ale to čo tam je, úplne stačí študovať po celý život a jeden život na to nestačí.

Teraz rypácky

Ináč páči sa mi Váš "vedecký prístup" k histórii nikdy nebudem s mokrou hlavou jazdiť na koni aby som nedostal astmu, a stredovek budem pokladať za "najsvetleľnejšiu" dobu v dejinách, niečo ako "Zlatý vek ľudstva" , veľká škoda že som sa nenarodil v tej dobe....

Naposledy upravil Marián Kostolný dňa So Jan 03, 2009 12:05 am, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Patrik Lach
Bežný tlachal

Založený: 05 Dec 2008

PríspevokZaslal: Pi Jan 02, 2009 11:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:

ilia: mas treti dan v kendo a neporazil si 70rocneho dedka. Ja by som si nanho s rapirom trufol. Preco? pozri si obrazok
http://www.thearma.org/Manuals/NewManuals/Alfieri/05002122.jpg
a pouvazuj, ked ja mam 184cm a stary japoncik ma 175cm, ked ja mam rapir 120cm a on ma katanu 100 cm,kto ma vacsi dosah? aky by bol dobry, aby rozchodil prebodnute pluca? Rolling Eyes ak studujes aj europsky serm, studuj lepsie...

Prepáč deCarabas, ale ani zďaleka netušíš o čom hovoríš. A hlavne podľa toho čo si napísal asi netušíš čo je to vzdialenosť v boji atď. V podstate kľudne si dones rapír a dojdi si to skúsiť na tréning a aj ten slabý 3dan Ti dokáže ako to naozaj funguje.
Aj e to hlavne preto, že tréning kendo je postavený úplne inak ako tréning historického šermu a to hlavne toho divadelného. Tým, že niektoré tradičné bojové umenia nestratili líniu tak učia niečo čo naozaj bolo niekym kto to učil vyskúšané v boji.
Zreprodukovaný šerm podľa manuskriptov je veľmi ťažké správne pochopiť, ak nevieš čo to o REALNOM boji.

V žiadnom prípade nechcem povedať, že europsky šerm je horší. Je iný, v niečom krajší, v niečom škaredší a tak ďalej.
Návrat hore
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 1:57 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Bohuzial o realnom boji mecmi toho asi vela netusi nikto. Ani na zapade ani na vychode. Vacsina SHS robi divadlo s viacmenej realnymi zbranami, kendo robia sport, bez realnych zbrani, rovnako ako sportovy serm. Iaido cvici donekonecna zostavy. Kenjutsu opat iba s drevenou nahrazkou meca.
Neviem od kedy sa cvici vyhradne bokenom, ale ak dlho je otazne ci sa tomu uz aj neprisposobili techniky. Je iste, ze niekto bojove umenia nestratili liniu? Su rovnake postupu kenjutsu dnes a pred 400 rokmi?

Pri dnesnej snahe o rekonstrukciu Kunst des Fechtens, alebo i ineho eu. sermu je preto nesmierne tazke interpretovat jednotlive postupy aby obstaly v realnom boji, kedze realny boj asi nikdy neokusia. Netusim teda ci existuje vhodny kompromis medzi bezpecnostou a realitou suboja. Zatial ho asi nikto nenasiel.

Triarius skus sa prosim ukludnit. Spravas sa velmi nezdvorilo k hostom sermiarskeho fora. Ak nikoho ich prispevky nebudu zaujimat, nikto nebude na ne reagovat. Nehovor teda za inych, ze ich to nezaujima. A rovnako by som sa zamyslel aj nad myslienkou, ze nijako neobohatili toto forum. Kazdy by mal hodnotit len svoj prinos tomuto foru, nie cudzi.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 8:47 am    Predmet: Odpovedať s citátom

stettner napísal:
Bohuzial o realnom boji mecmi toho asi vela netusi nikto. Ani na zapade ani na vychode. Vacsina SHS robi divadlo s viacmenej realnymi zbranami, kendo robia sport, bez realnych zbrani, rovnako ako sportovy serm. Iaido cvici donekonecna zostavy. Kenjutsu opat iba s drevenou nahrazkou meca.
Neviem od kedy sa cvici vyhradne bokenom, ale ak dlho je otazne ci sa tomu uz aj neprisposobili techniky. Je iste, ze niekto bojove umenia nestratili liniu? Su rovnake postupu kenjutsu dnes a pred 400 rokmi?

Pri dnesnej snahe o rekonstrukciu Kunst des Fechtens, alebo i ineho eu. sermu je preto nesmierne tazke interpretovat jednotlive postupy aby obstaly v realnom boji, kedze realny boj asi nikdy neokusia. Netusim teda ci existuje vhodny kompromis medzi bezpecnostou a realitou suboja. Zatial ho asi nikto nenasiel.

Presne tak... Kym sa s niekym nedorezes a nedosekas na usvite, vies o tom prd a 50 a viac percent veci nikdy nie je mozne pochopit, ako fungovali, resp. mali by fungovat... A to bez vynimky u kazdeho bojoveho umenia. Ved aj ekvivalentom kenda je sportovy serm a nehvorte mi, ze ani tam nikdo netusi, co je vzdialenost.... V kazdom pripade si dovolim tvrdit, kedze tu ktosi spominal, ze sa umenie dedilo z otca na syna casto bez znalosti citania a pisania, ze prave vdaka tomu je sucasna podoba sermu katanou tiez znacne zmutovana, ak naozaj k tomu nemate knihy od povodnych majstrov, tak nemate ani len nasu vyhodu, ze sa aspon mozete pokusit ju rekonstruovat. Ano, serm sa vyvijal. Ale v aplikacii na com sa vyvijal serm katanou? U nas je to jasne - zbroje, zbrane, moda atd... Ale na com to zaviselo v Azii? Osobne som videl sermovat kdekoho katanou a furt to bolo podla mna to iste. Na rozdiel od europskeho sermu, kde rozdiely jasne vidim, dokonca aj v ramci sermu rovnakou zbranou v rovnakom obdobi. My mozeme rekonstruovat, ale co mozete vy? Podla mna len slepo prijimat to, co vam majster nahusti do hlavy. Na to nam treba majstrov? Europske myslenie je ine, menej konzervovane a rozhodne volnejsie, to minule urcite. A prave to je to, co nam dava o dost vacsiu volnost a slobodu v porovnani s Aziou...

Inak pre Fireballa: Ale tusi, co je vzdialenost, kedze nas ucitel sermu je prave byvaly sportovy sermiar, co si pre radost preklada ucebnice. Takze u nas sa s vzdialenostou celkom slusne pracuje. Navyse s vzdialenostou sa ucia pracovat viac ci menej vsetci sportovci, nielen ti, ktori sa venuju bojovym sportom... Idea
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 10:05 am    Predmet: Odpovedať s citátom

fireball: Very Happy vies, taketo tahy, aj ked bez meca, najdes aj v boxe, ktory ci chces alebo nie, tiez vyuziva niektore principy sermu. Pre zaujimavost som si na youtube pozrel par subojov s bokenmi a poviem ti, kludne by som si to skusil. A myslim, ze bez uhony. Nerobil by som nic ine, nez ze by som ustupoval, co by kendaka natolko rozhodilo, ze by som si s nim potom robil, co chcem. Nehovorim to preto, ze zhadzujem azijsky serm. Ale neznasam ten vecne omielany mytus toho, aki su japonci superskveli atd atd.

mijamoto: k tomu, ci napisal nejaky majster knihu atd. - Poznas pojem mecenas? dnes by som to nazval asi sponzor. V japonsku sa mozno take veci tajili, v europe si majstri z toho urobili biznis. Ked je raz niekto dobry a chodia sa k nemu ucit rozni ludia, nie je problem, aby sa nasiel medzi nimi niekto natolko zamozny, aby mu zatiahol vyrobu knihy.

k tvojmu rypactvu: iste, stredoveki ludia boli hlupi, ze verili na take veci... esteze japonci boli mudri a ked sa im nieco posralo, prerezali si brucho a hrdo rozhadzali vnutornosti po izbe.
Návrat hore
Hircanus
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2007

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 10:35 am    Predmet: Odpovedať s citátom

"Europske myslenie je ine, menej konzervovane a rozhodne volnejsie, to minule urcite. "

Kandidát na záder roka. Sorác
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 10:41 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Stettner-san,

boken sa používa už od začiatku, ako vznikol japonský šerm. Používal sa hlavne pri tréningu podobne ako v Európe, kde sa tiež pri tréningu nepoužívali ostré meče, tiež len ich nejaké náhrady.
Boken ako taký, sa tiež používal ako zbraň napr. Mijamoto Musaši jeden najslávnejší šermiar v dejinách Japonska /ktorého meno som si neskromne vypožičal Embarassed / svoj naznámejší súboj vybojoval bokenom, proti normálnej katane, /zachoval sa aj presný popis súboja, bola to udalosť niečo ako finále Pohára majstrov/

Olaff, čo sa týka tej mutácie, s tým by som si nebol tak istý. Na to aby niečo nezmutovalo slúžia práve Kata, ktoré sa "dedia" z otca na syna. Ten, kto cvičil nejaké ázijské BÚ kde sa cvičia Kata, tak by ti povedal ako sa na nich bazíruje /doslova buzeruje/ /Niektoré sa cvičia aj niekoľko sto rokov nezmenené/
POdľa Literatúry čo mám doma v Období Tokugawa /1600- 1867/ bolo v Japonsku 745 škôl boja mečom Shocked a ver tomu, že experti podľa postoja držania meča vedeli rozlíšiť a určiť školu toho ktorého šermiara a z nej plynúce "výhody" príp. "nevýhody" z tohto je zrejmé, že šerm katanou nebol univerzálny príp. rovnaký.
Tiež v jednotlivých obdobiach sa aj ináš šermovalo, menil sa tvar katany, raz bola dlhšia, raz kratšia, viac zahnutejšia a pod.

Čo sa týka toho majstra, ten je aj na to aby ťa opravil a povedal je Ti, čo robíš zle a čo dobre. Ak niečo robím, bez nejakej spätnej kontroly je to ťažké
Kníh starých majstrov meča je viac než dosť, treba si tiež uvedomiť, že v Azii sa BÚ vyučovali tiež v chrámoch a kláštoroch. V Japonsku boli veľmi silné chrámy a sekty, /niektoré mali aj niekoľko 1.000 mníchov-bojovníkov, ktorých výcvik a bojové skúsenosti sa rovnali /možno ich aj predčili/ výcviku a skúsenostiam samurajov. Niektoré chrámy a sekty veľmi tvrdo konkurovali samurajom v boji o moc. Nakoniec síce samuraji vyhrali, ale bolo to také "Pyrhovo víťazstvo". Práve od týchto mníchov neskôr samuraji prevzali Zen, meditácie, duchovné cvičenia a pod.
Aj v týchto chrámoch sa zachovalo obrovské množstvo, fresiek, sôch, kníh a pod. a dodnes sa v týchto chrámoch vyučuje BÚ nielen v Číne, ale aj v Japonsku.
Nielen samuraji mali školy BÚ boli aj mestské školy, kde sa vyučovali rôzne bojové umenia, dokonca každý stav mal svoje vlastné zbrane a bojové umania a niektoré tieto mestské školy "fungujú" dodnes bez prerušenia aj 200-300 rokov.
Anton Kohutovič
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 11:05 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto:
citácia:
boken sa používa už od začiatku, ako vznikol japonský šerm

Kedy vznikol? (Lichtenwerov vznikol v 14.st, da so to porovnat? Co bolo vtedy v Japonsku?) Urcite na istu formu vycviku sa drevo da pouzit. Z vlastnych skusenosti ale vieme, ze s drevenou nahrazkou meca sa rozsah funkcnych technik celkom ochudobnuje. Praca vo vazbe sa vyrazne stazuje.
Nemoze to byt dovod preco je serm katanou vyrazne menej o technikach vo vazbe ako europsky? Nie je mozne ze drevo ovplyvnilo komplet sposob sermu celej skoly?
Nevyznam sa to typologii katan, ale vyvyjala sa nejaka tsuba? Preco sa neposiloval jej ochranny charakter?
Co sa tyka pouzivania nahrad mecov v europe, tak asi neboli ostre ale neboli ani drevene. (opomenuc sportove tesaky v druhej polovici 16.st)

P.S.: to ze Mijamoto Musaši niekoho ubil bokenom je cenna informacia o jeho schopnostiach a sebadovere, ale vcelku to nevypoveda o vhodnosti pouzivania dreva. Tiez verim, ze by som vedel niekomu pekne zavarit bejzbalovou palkou.
Návrat hore
Milan Kertész
Tlčhuba

Založený: 19 Apr 2008

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 1:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ako dobre, neberiem vám vaše východné BU. Ale netlačte mi do hlavy kaleráby, že keď sa bude niečo dediť po x generácii z otca na syna ústnym podaním, že sa to neskreslí. Človek totiž nie je počítač, a dokonca aj počítače robia chyby. n percent skreslenia techník za každú generáciu (n si netrúfam odhadnúť). A pokiaľ nemáte stroj času, tak ani nemáte možnosť porovnať to dnes vyučované a "zaručene pôvodné" s tým čo bolo v minulosti. A môžte sa biť do pŕs koľko chcete.

Ok, stredoveký eu. šerm nemá originálnych majstrov. Ale nemá ich preto, lebo šerm v Európe sa vyvýjal. Až prešiel do športového šermu. Áno ja viem, aj japonský šerm sa vyvýjal, postupom času im rástli, predlžovali a ohýbali sa katany (a potom nehovorme o skostnatenosti... Very Happy ). Pekný pokrok za 1 milénium. Stačí si to porovnať s "nie až tak hermetickou" Európou. Zoberte si napríklad ako veľmi sa šerm a zbrane zmenili v rozmedzí napr. 15. - 17. stor. Čo je dvesto rokov !!! Áno ja viem, Japonci objavili dokonalosť hneď na začiatku, potom už len predlžovali katany...

A k pochopeniu šermiarskych kníh. Áno, ich výklad nie je hračka, ale na SVK a ani inde v EU sa tomu nevenujú žiadni šenkoví povaľači (česť výnimkám... Very Happy ), ale ľudia, kt. majú veľké skúsenosti so šermom a zápasom a vedia sa v tom pohybovať. Rekonštrukcia šermu podľa knihy nie je učenie sa básne od Štefánie Pártošovej. To čo je napísané sa môže skúšať tak, aby sa dosiahlo optimum. Takže za pochybnosť výkladov a ich malú výpovednú hodnotu ťahajú vlastne len šermo-skeptici, a tí, kt. tým chcú niečo zakryť (nechám na vašej fantázii...).
Návrat hore
Anton Kohutovič
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 1:37 pm    Predmet: uvaha Odpovedať s citátom

K varpulis. Zaujimava uvaha. Ak prechodom z generacie na generaciu zostane zachovanych 95% povodneho ucenia. Ak predpokladame 4 generacia za storocie, a vyvoj od roku 1500, potom nam zostalo zachovanych 35% originalu. Ak by sa vsak predanim z otca na syna zachovalo iba 90%, potom by sucasny system mal 12% povodneho.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 2:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Stettner-san,

veľa otázok, na ktoré sa nedá dať jednoznačná odpoveď , takže poďme na to podľa jednej kniky čo mám doma Japonská bojevé umění od Ivana Fojtíka, boken, alebo niečo podobné vzniklo už v 4 storočí n.l.
Budem vychádzať z tejto literatúry
Japonci, podobne ako mnoho národy preberali kultúru od Číny, a tiež aj bojové umenia, kam patrí šerm, prvé meče, ktoré sa našli v hroboch boli čínskeho pôvodu rovné, obojstranne brúsené, boli bez záštity.
Japonci tiež vyrábali vlastné meče ktoré už v VII. storočí mali oválnu záštitu.
Japonci síce prevzali čínske BÚ, ale prispôsobili si ich na svoj obraz.
Okolo X. storočia Japonci začali používať zahnutý meč, s ostrím len na jednej strane nodači. Katanu začali používať zaviedli do výzbroje až po mongolských vpádoch. cca 1. 1/2 XIII. storočia. Jej tvar, dlžka sa tiež sa tiež menila ak by si dal k sebe katany z viacerých období, tiež by si zistil ich rozdiely už na prvý pohľad.

Čo sa týka väzby meča, niekde som čítal, že európsky meč vychádza ešte z rímskeho meča, ktorý bol tiež rovný a hlavne sa s nim bodalo. /v tvare sa ťažko rozháňa bez nebezpečia že pri náprahu treskneš spolubojovníka/ Údajne veľkosť záštity súvisela zo štítom, čím väčší štít, tým menšia záštita a opačne/normanský meč a štít, gotický meč a štít/ /Zdroj a ani lilteratúpru si nepamätám/. Je možné, že európsky šerm bol viac viazaný aj z toho dôvodu, že rytier v plnej zbroji bol oveľa menej pohyblivejší ako samuraj, / Viem, že je rozdiel medzi turnajovou a bojovou zbrojou/, a ak sa taký rytier rozbehol, nabral veľkú kinetickú energiu, tak mu trvalo dlhšie kym zabrzdil, prípadne zmenil smer a pri tomto manévri potreboval kontrolovať protivníkov meč, aj tým, že ho istil/viazal záštitou. Tiež to možno závisí aj od taktiky boja, rytier sadol na koňa, zobral lancu... a rozbehol sa proti druhému rovnako ozbrojenému rytierovi, rytieri bojovali v húfoch a Keď sa zrazili, tka sa mastili v jednej kope /bavme sa o rytierovi do používania streľných zbraní/
samuraji, ich spôsob boja prebiehal tak, že najprv na seba vystrelili pár salví z luku, potom prišli k sebe uklonili, sa vymenovali svojich predkov a potom šermovali, tak to bolo cca do toho XV. storočia, v podstate to boli individuálne súboje, kto vyhral postúpil do ďalšieho levelu.
Tiež po príchode Európanov začali používať muškety a zmenil sa spôsob boja, taktika boja, zbroje. Tiež po používaní muškiet došlo k úpadku šermu ako v Európe,
Tiež je to možné aj z rozdielnej výchovy a kultúry, samuraj bol pripravený kedykoľvek umrieť, bral smrť ako niečo čo je súčať jeho života... Ťažko sa to vysvetluje.... Buď udrel a zvíťazil, alebo zomrel...

Čo sa táka toho Mijamota Musašiho, napísal veľmi dobrú Knihu Go-ri-no-šo, /Kniha piatich kruhov/ bežne ju dostať, údajne ju študujú a jej stratégiou sa riadia všetci manažéri v Japonsku, veľmi dobré a poučné čítanie.. údajne absolvoval okolo 160 súbojov a prvý súboj mal v 13 rokoch,

deCarabas, aj v Japonsku boli sponzori, ktorí sponzorovali školy šermu a taktiež tam bola kopa majstrov a vyslúžilých bojovníkov, ktorí museli z niečoho "platiť účty" tak tiež psali knihy a viedli školy šermu, tiež šerm mali ako biznis, Aj Musaši sa celý život potuloval išiel cestou meča a v 55 rokoch /záslužný vek na šermiara/ sa "usadil" a napísal knihu.

čo sa týka toho rozrezania brucha, brucho si nerozrezali len keď sa niečo "posralo", ale aj vtedy, keď zomrel samurajovi pán, tak to bolo na znak úcty a oddanosti. Svetská vrchnosť voči tomu veeeeľmi tvrdo bojovala a oficiálne hara kiri/sepuku zaniklo po roku 1663 ostalo len ako čestný druh trestu.
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: So Jan 03, 2009 2:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Varpulis, nie predlžovali, skracovali katany Razz
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 24, 25, 26  Ďalší
Strana 13 z 26

Prejdi na: