Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

preklady sermiarskych knih
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Škola Šermu
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Martin Janičina
Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 9:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Very Happy Very Happy Very Happy sermovat sa to znie ako ta drakula, pardon za odbehnutie mimo
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 9:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Navrhujem rozsirit terminologiu o dalsie pojmy - dreveny serm, karmiatkovy serm, hokejkovy serm, bambusovy serm, konarovy serm, serm od 0 do 5 rokov, serm od 5 do 10 rokov a podobne, aby bolo kazdemu od zaciatku jasne, aky je rozdiel medzi historickym sermom /co je podla mna samotneho dost diskutabilny pojem/, resp. kunstom a vsetkym tym ostatnym, co zjavne mnohym ludom unika. Pretoze faktom je, ze pan Mijamoto nie je jediny, hehe.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Janičina
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 9:56 am    Predmet: Odpovedať s citátom

S tymto generalnym vyznamom historickeho sermu sa neviem stotoznit. Historicky serm je sermom. Divadlo nie je serm, living history tiez nie je serm tak ako ani kaukliarcina nie je serm. Su to len veci ktore mozu byt spojene so sermom pre vlastné potešenie alebo väčšiu atraktívnosť ak šerm inscenujeme divákovi. Napríklad mušketier ktorý nešermuje ale má všetko na 100% podľa originálov nie je podla mňa historickým šermiarom. Ale to uz sa mnohokrat preberalo.
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 10:00 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Marcipan: Presne tak. Akurat termin historicky serm je u ludi taky zauzivany, ze to nasackuje do jedneho vreca minimalne z pohodlnosti, z coho potom pramenia aj ulety a odbocky ako v tejto teme, kde jeden nevie pochopit, co mu ti ostatni hovoria len preto, ze ma pomiesane pojmy, a to aj napriek tomu, ze len ja osobne som mu dvakrat sam spominal rozdiely, pricom som nebol sam.

Ale aspon je sranda...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 10:37 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaf, rozdiely som pochopil neboj sa.
Aj tu je dôkaz toho, že omyly vznikajú hlavne z nedostatku informácií.

Provokatívna otázka, ak šermuje šermiar /mečom/ a druhý šermiar sa s ním v scénke. prípadne pri nácviku bije štítom a sekerou, prípadne nejakou drevcovou zbraňou, tak ten druhý /so sekerou, drevcom/ nie je šermiar ?
Martin Janičina
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 10:40 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Čože? Tieto otázky mi pripadajú ako keby boli kladené niekym kto je ale úplne mimo, alebo sa dobre zabáva.
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 10:42 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto: Nedostatky v informaciach? To je podobne ako s prekladom - kto hlada, najde. Chces vediet viac o larpoch a ich paserme? Chod na www.slad.sk a tam si to s nimi preber, tu sa o tom s tebou nikto bavit nebude. Chces riesit terminy ako living history ci reenactment? Chod na www.livinghistory.sk a www.livinghistory.cz. A to sa bavime stale len o cesko-slovenskych portaloch, urcite s trochou snahy ich najdes viac sam...

Otazka v podobnom duchu na teba - je samurai taky, co ma tuto masku: alebo takuto:
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 12:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Áno sú .
Tieto masky + prilby sa bežne používali. Jedna tá s týmí rohami v pravo sa bežne používala v období Kamakura.

Tá vľavo, divná sa používala tiež. Aj japonci sú národ učenlivý a nechali sa inšpirovať po príchode Európanov do Japonska ich výzbrojou. /neskôr autami, že ich robili lepšie ako sami Európania a Američania Razz/

Masky ako také slúžili jednak na ochranu tváre, ako aj na "zastrašenie" protivníka.
Ve´d aj európske helmy a prilgy majú rôzne tvary a ozdoby, čo je na tom divné?

Pozri si knihu "Tajemství samurajú " teraz krátko mala výjsť, tam nájdeš všetko kompletne o výstroji samurajov zo všetkých historických období.

ďakujem za odkazy na "drevárov" vždy keď som hľadal na webe tak som našiel odkazy na drevársky priemysel, alebo Sci-fi a Fantasy krúžky, prípadne informácie o Ufo a to je všetko. Všetko je na webe, len musíš vedieť kde a ko to hľadať.

Možno hlúpe otázky, ale dobre sa diskutuje.
Bystrík Holeček
Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 1:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

olaf skor myslel to, ci s teba takato maska ci prilba ci ochrana tvare alebo ako si to nazveme...robi automaticky samoraia?

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 10:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Konan2,
môžem mať tisíc prilieb a tisíc masiek, tisíc samurajských mečov a samuraja to zo mňa nespraví :
1, nie som Japonec, myslím príslušník ázijskej /japonskej/ rasy
2, nenarodil som sa v samurajskej rodine, prípadne žiaden môj predok nebol Japonec a zároveň bol samuraj,

Na samuraja sa môžem len hrať, nemôžem sa ním stať. Stať sa môžem len šermiarom Very Happy, prípadne sa na neho môžem len hrať Very Happy

Teraz vážne, nerobím japonský šerm, robím len Karate a kedysi dáááávno som sa hral trocha na Kobudo /palica, tonfy, nunčaky/, ale zistil som, že Karate je tak obrovské a široké, že ho môžem praktikovať celý život a aj tak nikdy nebudem vedieť všetko. Jeden žiovt na to nestačí Crying or Very sad
Je to ako s nejakou knihou, inak ju chápaš keď máš 20, inak keď máš 30 a inak ke´d máš.....
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 10:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
Konan2,
môžem mať tisíc prilieb a tisíc masiek, tisíc samurajských mečov a samuraja to zo mňa nespraví :
1, nie som Japonec, myslím príslušník ázijskej /japonskej/ rasy
2, nenarodil som sa v samurajskej rodine, prípadne žiaden môj predok nebol Japonec a zároveň bol samuraj,

Na samuraja sa môžem len hrať, nemôžem sa ním stať. Stať sa môžem len šermiarom Very Happy, prípadne sa na neho môžem len hrať Very Happy

A preco si myslis, ze sermiarom sa da len tak stat?

Mijamoto napísal:
Teraz vážne, nerobím japonský šerm, robím len Karate a kedysi dáááávno som sa hral trocha na Kobudo /palica, tonfy, nunčaky/, ale zistil som, že Karate je tak obrovské a široké, že ho môžem praktikovať celý život a aj tak nikdy nebudem vedieť všetko. Jeden žiovt na to nestačí Crying or Very sad
Je to ako s nejakou knihou, inak ju chápaš keď máš 20, inak keď máš 30 a inak ke´d máš.....

A preco si myslis, ze serm nie je dostatocne siroky a mal by na neho stacit len jeden ludsky zivot? O co je ine toto umenie v porovnani s azijskymi?
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 11:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ničím sa nedá len tak ľahko stať, všetko si musíš "odmakať"

Samurajom, sa nedá stať musíš sa ním narodiť. Nemôžeš si to zaslúžiť, že akože kedysi u nás v stredoveku urobíš hrdiniský čin a kráľ ťa povýši na rytiera/samuraja.
Japonci, myslím kedysi po tom ako vznikla trieda samurajov, tak sa spoliehali len na nich - profesionálnych vojakov, žiadny odvedenci, žiadny žoldnieri, príp. landsknechti. inak to bolo s roninmi, ale to je iná téma.

Šermiarom sa môžeš stať, ak poctivo makáš, študuješ a hlavne bojuješ. Pod bojom si predstavujem situáciu, kde je riziko ohrozenia, kde môžeš prísť k úrazu. Teraz myslím nejaký športový zápas napr. box, voľný štýl, športový šerm, kde trénuješ a svoje vedomosti si vyskúšaš v reále zápase s niekym koho nepoznáš a ani nevieš ako bude reagovať Ten niekto má rovnako, možno lepšie/horšie nacvičené to čo ty a ten sa ťa bude snažiť za každú cenu ťa trafiť. resp. vyhrať nad tebou a ty mu nebudeš chcieť dovoliť a budešo ho chcieť sám poriadne trafiť.

Boxerom a ani karatistom sa nestaneš tým, že budeš búchať a kopať do
vreca. Bez rizika konfrontácie a nebezpečia možného zranenia to nejde. Nesmieš sa báť udrieť, ale ani nesmieš sa báť dostať. ...a tak je to aj so šermiarom.

Tak isto cvičenie kata ešte z nikoho neurobilo karatistu, môžem mať namakané kata, techniku, všetko čo k tomu treba..... a potom niekto príde, kto je evidentne technicky na to horšie, je slabší .... a dá mi na hubu. Toto je hranie sa na karatistu.

POdobne ako s karate, je to aj so šermom, môžeš ho praktikovať celý život a nakoniec zistíš, že vieš, že nič nevieš.
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Dec 17, 2008 8:14 am    Predmet: Odpovedať s citátom

....... ešte som zabudol bojovník/šermiar nerovná sa bitkár.
Samik
Bežný tlachal

Založený: 10 Okt 2008

PríspevokZaslal: St Dec 17, 2008 6:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdar,
Nechcem ti to vytrhovať z kontextu Mijamoto ale.. " Nemôžeš si to zaslúžiť, že akože kedysi u nás v stredoveku urobíš hrdinský čin a kráľ ťa povýši na rytiera/samuraja. "
Nieje to také jednoduché , rytier bol vlastne taký európsky ekvivalent samuraja (a opačne), obaja museli ovládať boj na koni aj peši , rôznymi zbraňami aj bez nich (pozri fechtbuchi) a pod.
Pozri tu : http://library.thinkquest.org/10949/fief/medknight.html ..
je tu niečo o výcviku (+ píše sa tam že to boli typci od aristokracie,vychovávaný prakticky od detstva)

Podobných profesionálov mali aj Turci , Indovia , čínania atd.. každy mal svoj ekvivalent (zvyčajne prislušnici nejakej jazdy atd.)
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Dec 17, 2008 9:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Samik, prejdime do témy samuraj vs. rytier, Toto by mala byť téma preklady šermiarských kníh.
V tejto téme bolo mimo danej témy už popísané dosť.
Kicio
Bežný tlachal

Založený: 20 Máj 2008

PríspevokZaslal: Št Dec 18, 2008 7:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Chlapi mozno pisem o par stran pozadu ale strasne sa mi paci napad Karela Černína, vynechajme uz konecne to elitarstvo, tajnosti, suskandy. Ja viem ,ze je tazke prekladat a potom to len tak rozdavat ale ak by sa mal kazdy drzat tejto veci tak dnes spime v jaskyni. Ludia su vynimocny v tom, ze dokazu spolupracovat preco to nejde aj v serme. Ja fakt dufam, ze sa to podari a kazdy z nas si daco s toho zobre k dobru. (Ja vas na oplatku naucim co to o jadrovych reaktoroch Very Happy Very Happy Very Happy )
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Št Dec 18, 2008 10:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kicio
tak spolupracujme
prekladajme a ucme sa spolocne a tvorme spolu lepsi svet
kazdy tyzden, kazdy jednu stranu
za kratku dobu pri tom pocte sermiarov lahko prelozime vsetky zname materialy
Wink
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 19, 2008 3:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jo servant, ze sa k tomu vyjadrujes zrovna ty, velke gulove si vyplodil, ale sarkazmom priam kvitnes...ked sa vyjadruju stettner, vechter a spol pochopim, ale co uz mozes mudrovat ty..

www.kompania.sk
Návrat hore
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 19, 2008 4:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius: perfektne si to trafil! 200 bodov Smile

Ale vecne k téme. Ten kto má záujem vedieť viac ako bežné a poriadne sa tomu venovať má skutočne dostatok prístupných informácii k tomu, aby tak tak robil. To už ale bolo tisíc krát povedané.

Ak ale záujemca nie je jazykovo vybavený k vlastnému štúdiu, stále sa môže obrátiť na pomerne širokú skupinu ľudí, ktorí sa rekonštruovaniu boja či už mečom, alebo rapierom venujú. To je asi najdôležitejší message, ktorý tu podľa mňa veľa ľudí prehliada.

Nikto nič netají - priatelia kto si to myslíte, tak sa prebuďte. Ale ani nemôže nikto čakať, že sa bez vlastného úsilia posunie ďalej.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 19, 2008 4:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jabčo napísal:

Ak ale záujemca nie je jazykovo vybavený k vlastnému štúdiu, stále sa môže obrátiť na pomerne širokú skupinu ľudí, ktorí sa rekonštruovaniu boja či už mečom, alebo rapierom venujú. To je asi najdôležitejší message, ktorý tu podľa mňa veľa ľudí prehliada.

Ved tak to ma byt. Ak ma moj sucastny majster naucil vsetko co vedel, a ja sa mu mojim umenim mozmem rovnat ba ho prevysujem, tak sa mu podakujem za vsetko, vyrovnam dlzoby akehokolvek typu, a idem za dalsim, od ktoreho sa mozem ucit dalej. Povodneho mam vsak v ucte rovnako ako noveho. Ja to povazujem za prirodzeny sposob zdokonalovania sa. Vsetko v dobrom duchu Smile
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Škola Šermu Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15  Ďalší
Strana 6 z 15

Prejdi na: