Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

preklady sermiarskych knih
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13, 14, 15  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Škola Šermu
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Ciri
Bežný tlachal

Založený: 13 Aug 2007

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 8:19 am    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Někdy může být pohled na věci "zvenku" jasnější a méně zakalený než pohled "zevnitř".

a niekedy tiez nie. ale kolko ludi, tolko nazorov. vsak ja vam tie vase neberiem, ani mijamotovi tie jeho. len sa s nimi nestotoznujem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 8:21 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ahoj Ciri,

ak si prečítaš hoci ktorý môj príspevok, tak zistíš že sa k ničomu nevyjadrujem, len porovnávam moju skúsenosť s tým čo je na tomto fóre prezentované.
Mne osobne je jedno, čo kto robí, resp. čomu sa venuje. Ke´d chceš robiť scéniku, tak si ju rob, ak chceš robiť šerm podľa starých kníh, ktoré sama prekladáš, je to Tvoja vec atd.
Ja som si vybral a som spokojný. Baví ma história a dejiny, zaujímam sa o BÚ a dejiny všeobecne, nie len o ázijské. Som zvedavý a o veci o ktorú sa zaujímam, chcem vedieť čo najviac, resp. chcem mať čo najviac informácií.

Alfi spomínal si, že je nejaký zborník s prednáškami zo Sympózia, dá sa objednať? dá sa voľne zakúpiť? Mám veľký záujem.
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 9:16 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:

ak si prečítaš hoci ktorý môj príspevok, tak zistíš že sa k ničomu nevyjadrujem, len porovnávam moju skúsenosť s tým čo je na tomto fóre prezentované.
Mne osobne je jedno, čo kto robí, resp. čomu sa venuje.

po tom čo všetko tu popíšete, napisete toto? Very Happy
ftipné vážne si odporujete vlastne vo všetkom

celu dobu sa tu k niecomu vyjadrujete, permanentne nikoho kritizujete, sam nie ste šermiar, zdá sa ze na zaklade kratkeho obdobia a posobenia pri jednej skupine mate celoslovenskú scénu perfektne prečitanú a súčastne sa snažite, akože nenapadne ukazat, že to ako to robite vy je to naj.
Ak vam nevadi, že si to ľudia robia po svojom tak čo sa stale navažate, že nič nezverejňujú zo svojích poznatkov...... asi dospeli k tomu, že nie je každ vhodn na to aby sa predhodili vedomosti ktoré stali neľke úsilie .... ja viem, že sa vám to nepáč, no a čo, aj tak s tym nič nespravíte ....
tak to pochopte.
Občas mám pocit, že sa to ani neoplatí. Ved pre koho? Tí čo to robia to majú a tí čo to chcú robiť, vedia kde sa to robí (uči). Tak potom načo?

Aby nejaka grupa mala jeden preklad a hovorila že robí pravý šerm?
Ak chcú byť machri (a učit sami ako majstri - co je na slovensku velka tradícia) nech si prejdú tou "cestou" - vam ako "japoncovi" by to malo byť o to viac bližšie.

Na zaver prečo akždy hovorí že sme všetci jedna velká rodina? Ste normalni? Ja si tak rozhodne nepripadam. Na SK mame predsa normalne zdravé konkurenčné prostredie .... tak aké slova ako pre dobro spoločnosti alebo laska k šermu sú len frazy a komunizmus.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 10:18 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Laughing Laughing je az neuveritelne ako si niektory ludia myslia, ze toto forum je pupok sveta, potazmo slovenskeho sermu. Laughing co a kdo neni na fore akoby ani nezil a nebol. Wink
nastastie pravda je uplne opacna. Laughing
Juraj Skúpy
Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 10:42 am    Predmet: Odpovedať s citátom

To ano, ale cita sa to dobre Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 12:27 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tarkil napísal:
Laughing Laughing je az neuveritelne ako si niektory ludia myslia, ze toto forum je pupok sveta, potazmo slovenskeho sermu. Laughing co a kdo neni na fore akoby ani nezil a nebol. Wink
nastastie pravda je uplne opacna. Laughing

to je si myslim skoda, mal by byt nejaky internetovy portal kde by mohli komunikovat vsetci zo vsetkymi. holt necudujem sa ze prave toto forum take nie je, vid slovickari, keckari, ludia ako belzebub a pod. chyba tohto fora je ze sa tu takmer nikdy nevyvyja konstruktivna debata a ludia znaly uz nemaju naladu znova a znova vysvetlovat ludom veci co tu davno su, zvlast ked im to clvoek povie a oni na to: ale ja si radsej zalozim novu temu...

co uz, sme slovaci ...
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 12:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="Piroha"][quote="tarkil"]Laughing Laughing

ludia znaly uz nemaju naladu znova a znova vysvetlovat ludom veci co tu davno su, zvlast ked im to clvoek povie a oni na to

A zas sme pri tom, ak by vedomosti boli každému prístupné, tak tí ľudia nemuseli znova a znova vysvetlovať to isté a mohla by sa vyvinúť konštruktívna debata.
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 1:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
A zas sme pri tom, ak by vedomosti boli každému prístupné, tak tí ľudia nemuseli znova a znova vysvetlovať to isté a mohla by sa vyvinúť konštruktívna debata.

Prepac, ale to nie je pravda. Kazdy ma vsetky vedomosti pristupne. Vsetky primarne zdroje sa daju zohnat. My texty neprekladame, lebo to nepotrebujeme. Ze niekto nevie jazyk??? Tak nech sa nauci, ved aj vedomosti o nemcine su volne dostupne!
A ked by nejaky chudak nechapal, moj preklad, tak mu napisem interpretaciu, nie? A ak by to nepochopil z mojej interpretacia tak za nim pricestujem a ukazem mu to?

Kazdy ma pristup ku vsetkym zdrojom. Len niekto je lenivy a neochotny za to platit (casom, peniazmi) a niekto nie. A potom ten kto nie je lenivy ma z lasky k sermu "takmer" nasilu naucit toho chudacka leniveho vsetko, bez ohladu na to ako o to stoji.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Ciri
Bežný tlachal

Založený: 13 Aug 2007

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 1:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tarkil- suhlas
stettner- suhlas
piroha- uvedom si ale, ze proste svet sa netoci okolo netu a vseliakych internetovych for!!! virtualna realita este neprevladla nad tou ozajstnou (nastastie Very Happy )
mijamoto- precitaj si este raz svoje prispevky, ok?
kto chce, a hlada, ten najde. o tom niet co diskutovat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Janičina
Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 2:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja suhlasim so Stettnerom. Reci o spolocne zdielanych vedomostiach a spolocnej praci smerujucej k ruzovym zajtrajskom su utopia. Ten kto ma naozaj uprimny zaujem nieco studovat nie len povrchne, zacne iniciativu sam od seba. Ak potrebuje poradit, moze sa obratit na inych. Ja nemam problem poradit s tym co viem druhym ak sa spytaju. Myslim ale, ze ludi ktori to naozaj ocenia a nie su lenivi ist do podrobnosti nie je zase az tak vela ako sa moze zdat. A naozaj to stoji peniaze aj cas. Napriklad taky Erhart z Glasgowskej kniznice stoji 57 libier + dan + postovne. A to je este dobrá cena oproti iným (napr. Falkner stojí teraz cca. 12 000 SKK). Zoberte si, ze k tomu aby ste si mohli naozaj povedat ze ste porovnali a presli dostatocne mnozstvo zdrojov na to aby ste si mohli byt tym co cvicite aspon trochu isti potrebujete ovela viac ako len dve knihy. Nejde mi o peniaze (konieckoncov dost zdrojov je zadarmo na internete) a v ziadnom prípade nemám problém podelit sa s tým co zistím dalej. A ked zase potrebujem nieco ja, tak sa spýtam a necakám kým mi to niekto dá pod nos. Jednoduch ale netusím preco by mal mať niekto povinnosť "pásť" celú sermiarsku obec keď mnohí chcú len prijímať a prežúvať a sú leniví spraviť niečo sami. Hovorí sa ze nemému ani vlastná matka nerozumie. Bez vlastnej iniciatívy to asi nepojde.
Návrat hore
maledictus
Bežný tlachal

Založený: 12 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 4:07 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tarkil- súhlas
Stettner- súhlas
Marcipán – súhlas
Palo Lux – súhlas až na tú konkurenciu./viď nižšie/

Temer nie je čo dodať, akurát:

1. Myšlienka tu už prezentovaná: Pri preklade sa strácajú informácie, ktoré sú v pôvodnom texte. Dodávam: Ak sa niekto chce s Kunstom dostať za hranicu nacvičenia zopár jednoduchších techník musí nutne vykladať aj Zedel. Lenže to už nie je len preklad, lebo neprekladáme len nemčina slovenčina, ale aj mittelhochdeutsch – deutsch a prekladáme /interpretujeme!/ aj verborgene vnd verdeckte worte, die yeder man nicht vernemen vnd versten sol. /viď nižšie/
2. Myšlienka že už nemá zmysel utajovať techniky lebo už pri šerme od nich nezávisí šermiarovo prežitie etc. - nuž upustime aspoň pri téme o preklade pôvodných záznamov od sebavedomého prezentovania výsledkov prístupu typu „hlboko som sa zamyslel a je to takto“ a poprekladajme si trošku:

Danzig: Alhye hept sich an die Glos vnd die auslegung der zedel des langen swertz
Die gedicht vnd gemacht hat / Johannes liechtenauer der ein hoher maister in der kunst gewesen ist dem got genädig sey / Vnd dar vmb das die kunst fürsten / vnd herren / Ritter / vnd knechten zů gehört das sy die wissen / vnd lernen süllen / Dar vmb hat er sy lassen schreiben mit verporgen / vnd verdachten worten das sy yeder man nicht vernemen / vnd versten sol / vnd hat das getan durch der leichtfertigen schirmaister willen die ir kunst gering wegen das von den selbigen maisteren sein kunst nicht geoffenwart noch gemein solt ...

Preklad:
Tu sa začína glosa a vysvetlenie zedlu dlhého meča, ktorý zbásnil a spravil Johzannes Liechtenauer, ktorý bol vysoký majster kunstu, ktorému buď boch milostivý. A preto, že kunst patrí kniežatám a pánom rytierom a knechtom, lebo tí ho majú vedieť a učiť sa ho Preto ju nechal napísať s ukrytými a skrytými/neviditeľnými slovami aby ho nemohol každý začuť a pochopiť. A spravil to kvôli ľahkovážnej/nezodpovednej vôli šermiarskych majstrov, ktorí si nevážia ich kunst, aby nebol týmito majstrami jeho kunst odhalený/zjavený a už vôbec sa nestal všeobecným /sic./ ...

Inde k tejto myšlienke ešte dodáva: ... werden solichen lewten die / dye kunst In wirden nicht behalten als dan der kunst zw gehört

Teda:
... takým ľudom, ktorí si neponechajú kunst v takej úcte ako kunstu patrí

Paralelu k vývoju u nás a p. majstrovi ktorý vytvoril historický šerm a „dával ho zadarmo“ a k tomu ako si ho/jeho šerm títo čo ho dostali vážia, ale aj k akejkoľvek inej oblasti života kde to čo je zadarmo pre všetkých nemá hodnotu, nech si natiahne každý sám.

3. Ad konkurencia. Súťaž/konkurencia je najdôležitejší mechanizmus ktorý vedie jej účastníkov k racionalite, vyšším cieľom, novým poznatkom etc. Ak ale iba poskytneme „zadarmo“ preklady, prispejeme akurát k tomu čo podľa hore citovaného textu Liechtenawer nechcel. Podľa mňa tu ale nemáme konkurenciu. Nemáme totiž žiadne spoločné merateľné pravidlá, hodnotenia, posudzovania, súťaže, autority, ba ani cieľ etc. teda mechanizmus, ktorý by to tu upratal, ťahal vpred, alebo vytvoril riadnu súťaž so všetkými jej kladmi. A to je oblasť, v ktorej treba spolupracovať, ktorá nás všetkých potiahne vpred a nie zverejňovanie prekladov.

LdB
Návrat hore
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

Založený: 12 Aug 2007

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 7:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto skus sa nakontaktovať na niekoho od Bludných rytierov, možno ešte dajaký zbornik budu mať.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 10:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdravím všetkých diskutujúcich,

Aby moje príspevky nevyzerali, že si odporujem, pokúsim sa to dať na troška do poriadku.
Tak po prvé mám iný pohľad na vec ako je na tomto fore.
vysvetlím : podobne ako v stredoveku v Európe tak isto aj v Ázii majstri tajili svoje umenie, lebo vedeli, že je ho ľahké zneužiť. Učili len tých, kto si to zaslúžili. Majster za svoj život vychoval len pár žiakov z ktorých len veľmi málo dostalo povolenie od majstra ´dalej bojové umenia učiť.
Tak isto popis techník všelijako zahmlievali, aby ich chápali len zasvätenci
uvediem príklad : Zlatá cikáda vykĺzla zo svojej kukly, kapor skáče do studne Vysvetlenie : Pokiaľ súper vyrazil aby ťa uchopil, môžeš ho prekvapiť tým, že klesneš na zem a prehodíš ho cez seba / + obrázok Zdroj Bubiši /Biblia Karete/ str. 232, preklad knihy o BÚ bez zbrane zo 16-17 storočia. Preložil ju hanši Patrick Mc Carthy po niekoľko desať ročnom štúdiu a po konzultáciach s "veľmajstrami" karate, a ja nemám dôvod neveriť mu že niečo opomenul, alebo zle preložil.

V školách /v Dojo/ bola a stále je prísna hierarchia a disciplína, nižší stupeň rešpektuje vyšší stupeň. Keď sa niekomu niečo nepáči, môže ísť, nikto ho tam nedrží. / Príklad Kedysi nás na nábore bolo cca 90 ľudí , plná hala, po 5 rokoch sme ostali 6 po 10 rokoch som ostal sám/
Každý kto začne cvičiť Karate dostane štandartný základ a je len na ňom či chce ďalej napredovať a vzdelávať sa.
Dávnejšie som sa pýtal "páskovanie". V Karate, budem hovoriť o Karate lebo to robím najdlhšie je páskovanie dôležité. POdľa pásu vidím kto na čo má prípadne čo má zvládnuté. Na každý stupeň /pás/ sú predpísané základné techniky a Kata ktoré mussíš zvládnuť, ak ich zvládneš postupuješ vyššie, kde sa učíš nové techniky a Kata.
Je to preto, aby cvičenec nemal naraz veľké množstvo informácií, ktoré by ho mohli zblbnúť a ktoré by aj tak nepochopil.
Keď trener /sensei/ vidí, že sa snážíš a máš záujem tak ťa učí, ak nie môžeš chodiť i ďalej na tréningy ak nerušíš výuku, ale stále ostaneš stále na rovnakej úrovni.
Vedomosti si musíš zaslúžiť, hlavne tým že učiť chceš a vtedy nie je problém s informáciami.
Ja si tiež kupujem DVD, knihy a chodím na semináre aj do zahraničia, kde dostanem nové informácie priamo od zdroja, ktoré posúvam ďalej. Mám výhodu, že nemusím nič prekladať zo starého jazyka do súčasného, nemusím nič rekonštruovať.

Výhoda Karate je aj to že na Okinawe, kde Karate vzniklo sa Karate učí na školách ako nepovinný predmet a aj preto Okinavci majú prepracované učebné postupy, didaktiku a pod. Je to ich súčasť historického a národného dedičstva na ktorú sú hrdí a aj preto ju voľne šíria do sveta niečo na spôsob "folklór" / U nás valaška/

Aj v Karate sú rôzne štýly a tiež rodiny ktoré "vyučujú" svoj "rodinný štýl" len v rámci svojej rodiny, prípadne klanu, rodu. / bližšie možno pozrieť na www.karateweb.sk / je tam všetko.

Kedysi malo význam utajovať informácie o šerme a iných BÚ, záležalo od toho prežitie. Neviem či to aj dnes nejaký má význam. V ázii sa tak isto zmenila doba, už tam nenosia vrkoče, nechodia v kimone, bosí, príp. v sandáloch a tomuto sa prispôsobilo aj Karate,
Staré techniky ostali zachované v Kata, ktoré sa cvičia často nezmenené prípadne s malými modifikáciami aj niekoľko storočí rovnako/ Každý pohyb v Kata má presne určený spôsob vykonania, Kata je boj, kde si predstavujem imaginárneho protivníka, ktoreí na mňa útočí a ja s bránim. Všetky techniky v Kata sú funkčné ako sebeobrana. Kata sú esencia Karate, je to výkladná skriňa toho, ktorého štýlu a pre každý štýl sú charakteristické Kata . Sú robené, tak že na každý útok je tam viacero aplikácii a všetky sú dobré, všetky sú funkčné. Každý si tam nájde to, čo mu vyhovuje. /Inak bude bojovať 20 ročný mladík, inak 30 a inak 50 ročný bojovník, resp. bude používať iné techniky/
Dávam to ako zamyslenie či s týmto faktorom /vek/ rátajú, resp. rátali aj tí ktorí rekonštrujú šerm podľa knihy.

Každý, kto prekladá nejakú knihu o šerme, príp. o BÚ tak ju prekladá na základe svojich vedomostí a skúseností.
Ak technika funguje, tak ako to pochopil, pochopil že ak je technika funkčná, tak ju pochopil dobre, ak to nefunguje, tak je niekde zrada.

To, že len jeho "preklad" je dobrý a správny, to mi pripadá ako to, že len ja mám pravdu a mám patent na rozum. Otázka : čo ak zrovna ja sa mýlim, čo keď ten druhý má pravdu a ja nie. Práve na toto by mala slúžiť diskusia a tu je základ NEbáť sa priznať svoje karty.

Majú pravdu tí, čo tvrdia, že kto chce, tak si informácie nájde. Áno, nájde ich len vtedy ak chce. Keď nechce tak je zbytočné mu to dávať. Stačí sa pozrieť len do školy, kto chcel ten sa učil a keď mal na to tak vyštudoval aj VŠ a kto bol sprostý a nechcelo sa mu učiť, tak dnes zametá ulice.

Dobré je že každý má svoju "cestu" že každý robí to čo chce, čo ho baví. Ak chceš robiť to alebo ono a robí Ti to radosť, tak si to rob.

Nech mi niekto ukáže v mojich príspevkoch, čo som sa do niekoho navážal, alebo znevažoval jeho úsilie, prípadne robil si z niekoho srandu alebo som ho urazil. Ak to niekto chápe zrovna tak ako vyššie, tak je to preto že ma pravdepodobne nepochopil čo som chcel povedať.

Čo a týka situácie v HŠ na SVK, tak nemusím byť debil, stačí mi ak si prečítam diskusiu na tomto fore.
Už len tá tema fo-pá, prip., aj takí sú.. nikdy by som si nedovolil niekoho zhodiť len preto, že to robí nejako inak,prípadne že jeho výstroj a výzbroj nie je autentická. Každý sa snaží ako vie a každý nemá rovnaké prostriedky na to aby to mohol vrážať do výstroja. Ak mu to robí radosť a je spokojný sám zo sebou, tak nech tú radosť má.

Chcel by som sa spýtať aký je Váš názor na tzv. "drevárov" myslím tolkienológov, fanúšikov fantasy, ktorí sa zúčastňujú a tiež organizujú rôzne bitky a a dobýjania hradov a pod. Sú to tiež šermiari? ve´d tiež šermujú.
Martin Janičina
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Dec 15, 2008 11:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

V tom, že sa každý snaží sa podľa mňa veľmi mýliš. Mne sa inak celá táto téma zdá zbytočná, umelá a vykonštruovaná. Mimo prednášky o japonských bojových umeniach asi nemá valný prínos. Nikto nič neutajuje preboha.

Vyznávači fantasy ktorí organizujú larpy a šermujú drevom a molitanom nie su šermiarmi i keď aj medzi nich môžu chodiť ľudia ktorí šermu rozumejú ak ich to baví. Neuraz sa, ale podľa mňa toto bola ďalšia zvláštna otázka ktorej zmysel alebo cieľ nie dobre chápem.
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 6:20 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Karel Černín napísal:
servant napísal:
ak uz nieco prezentovat,tak v komercnej podobe (ako to robi Marcipan)
Marcipán něco komerčně vydal? Na stránkách Žoldnierov jsem o tom nenašel zmínku. Co to je, rád si to pořídím?

este nie,ale uz to ma takmer hotove (alebo hotove?)
ved sa spytaj jeho
niekde tu tusim uz pisal,ze sa vydanie jeho knihy odklada
Wink
Martin Janičina
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 8:35 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Hej pisal som to do prispevkov aj niekde tu na fore. Kniha je hotova po textovej stranke ale nie su hotove ilustracie.
Návrat hore
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 9:17 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte pár poznámok : Po prečítaní môjho predchádzajúceho príspevku, večer som už nemal čas.

Vrátim sa späť ku Kata, vyššie tzv. majstrovské Kata študujú niektorí majstri aj niekoľko rokov, možno desať aj viac aby ju pochopili, aby pochopili aj tzv. "skryté techniky" t.j. techniky v technikách , ktoré majú viac významov.

Vysvetlenie Každý pohyb v Kata má význam, jeho význam/vysvetlenie sa volá bunkai. Každá škola, každý štýl, ktorá cvičí to isté kata tak má iné bunkai, lebo ich sensei si to vysvetľuje práve takto. Všetky sú správne a dobré.
ďalej sú tzv. Oyo-bunkai, to je vysvetlenie moje, vlastné, čo si pod tým pohybom vysvetľujem ja , tak ako to vnímam ja.

Vysvetlím bol na jednom stretnutí kde boli chalani čo robili Goju-ryu, ale iné školy, boli tam chalani zo Šito-ryu, prípadne Koryuučinadi. Všetci sme cvičili jedno a to isté Kata, len s menšími modifikáciami, čiže bolo to to isté kata, ale aj nebolo. Keď sme si začali navzájom predvádzať bunkai, tak sme zistili, že každý máme na to rôzne vysvetlenia, ale všetky boli správne, lebo fungovali.

Ak má niekto záujem tak mu môžem poslať nejaké materiály s Karate Kata + ich bunkai, ako aj nejaké materiály ako staré kata z ken-jutsu a ich vysvetlenia. Je možné, že po ich vzhliadnútí sa mu rozsvieti a možno pochopí čo doposiaľ nechápal, veď človek ako Homo sapiens je všade rovnaký.
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 9:24 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Marcipán, ´dakujem za odpoveď ohľadne tzv. drevárov, neurazil som sa.
Len som chcel vedieť či sú považovaní za šermiarov keď šermujú "drevom obaleným molitanom".

Nemyslím si, že táto téma je umelá, je dobrá a to aj z toho dôvodu, že každý ma túto tému iný názor, prípadne tú istú techniku, alebo preklad si vysvetľuje inak, nikto nemá patent na rozum.
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 9:46 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ja som este nevidel a ani len nepocul, ze by sa niekdo "sermoval" drevenym, alebo inym mecom. (z pravidla sa to tym ani neda). ak nieco larpisti robia tak je to to, ze sa biju. v tomto smere tvojej otazke nerozumiem ani ja. podla zeleznej logiky su sermiari aj moji dvaja mlady susedovi chlapci (jeden ma 8 a druhy tusim 6) ties som ich onehda videl "sermovat sa" a kupodivu to nebolo spatne Wink
Martin Janičina
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Dec 16, 2008 9:50 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mozno len aby som bol presnejsi, myslel som tych co sa otlkaju (sermuju asi nebol dobry vyraz) drevom a molitanom. Tema preklady knih je velmi dobra a prinosna, umelou som myslel temu poslednych dvoch stranok, teda ci zverejnovat a starat sa o blaho druhych.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Škola Šermu Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13, 14, 15  Ďalší
Strana 5 z 15

Prejdi na: