Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

šípy a technika ich výroby
Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Lessa
Bežný tlachal

Založený: 03 Dec 2008

PríspevokZaslal: Ut Dec 09, 2008 2:37 pm    Predmet: šípy a technika ich výroby Odpovedať s citátom

tak som sa pozerala po nete na rôznych stránkach venujúcich sa podobným veciam a dosť ma zarazilo, keď som zistila, že o lukoch je toho síce napísané spústu ale o šípoch a ich výrobe len žalostne málo.

Takže na začiatok zopár (zrejme najčastejších) otázok, na ktoré by som aj ja rada poznala odpoveď:
Z akého dreva šípy vyrobiť?
Akej hrúbky, dĺžky, hmotnosti alebo iného rozmeru či merateľnej veličiny by mali byť?
Aké pierka a čím lepiť?
Aký tvar im dať a akou technikou (strihanie? vypaľovanie? pred lepením? po?)
Aký hrot použiť pri streľbe na terč? Aký sa používal v minulosti?
Ako vyvážiť šíp a kde umiestniť jeho ťažisko?

A takto by som mohla pokračovať donekonečna. Preto prosím, aby tí, čo poznajú odpovede pomohli nám neznalým, aby sme neboli odkázaní na kupovanie priemyselných fabrikantov, ktoré sa k tak nádhernej zbrani jednoducho nehodia.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
woden
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: Ut Dec 09, 2008 4:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Dost vela otazok sa neda zodpovedat pokial sa nevie:
Z akeho luku sa striela
Na co su urcene sipy.
Ak na lov tak na aku zver.
Ak na boj tak proti akemu protivnikovy

a pod.
Jaroslav Svarc
Bežný tlachal

Založený: 08 Dec 2008

PríspevokZaslal: Ut Dec 09, 2008 5:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no ja co mam sipy a co sa daju aj objednat tycky tak su bud smrekove alebo cedrove a su rozdelene podla pruznosti zalezi aky sylny je ten luk ( kolko librovy) aby sa ten sip velmy neprehynal pri vystrele.. pierka som daval s morky...ale uz si ich nevyrabam kupujem z madarska za 110sk kus a mal som aj od vinedakov tie boli tiez fajn len mali trosku vetsiu pruznost ako som potreboval ale dalo sa snimy vpohode strielat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Dec 09, 2008 6:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Lessa o vyrobe sipov najdes nieco na www.livinghistory.sk
konkretne je tam tusim supnuty cely navod na vyrobu, co to o tazisku, materiali a odpovede na ine tvoje otazky (teda ani nie odpovede,ako vysvetlenie,ako co a kedy, lebo ako woden napisal, neexistuje asi presna odpoved,ak nemas dane podmienky)
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 12:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

skorpionj napísal:
no ja co mam sipy a co sa daju aj objednat tycky tak su bud smrekove alebo cedrove a su rozdelene podla pruznosti zalezi aky sylny je ten luk ( kolko librovy) aby sa ten sip velmy neprehynal pri vystrele.. pierka som daval s morky...ale uz si ich nevyrabam kupujem z madarska za 110sk kus a mal som aj od vinedakov tie boli tiez fajn len mali trosku vetsiu pruznost ako som potreboval ale dalo sa snimy vpohode strielat.

Ked vies ake potrebujes, tak preco pri objednani neuvedies na aky silny luk sipy potrebujes Question
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Lessa
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 4:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

skorpionj napísal:

to je práve to, že kupované. nie som síce LH a ani sa nemienim stať (teda aspoň v najbližšej dobe) ale chcem si niečo vyrobiť sama, jednak zo zábavy (lebo o tom to celé je) a tiež aby som sa vyhla sklamaniu, ak by sa mi daný šíp alebo iná objednaná vec nepáčili či nehodili. ako tak však pozerám, tie tičky si asi predsa len budem objednávať.
servant napísal:

Lessa o vyrobe sipov najdes nieco na www.livinghistory.sk
konkretne je tam tusim supnuty cely navod na vyrobu, co to o tazisku, materiali a odpovede na ine tvoje otazky (teda ani nie odpovede,ako vysvetlenie,ako co a kedy, lebo ako woden napisal, neexistuje asi presna odpoved,ak nemas dane podmienky)

hľadala som a zatiaľ som nič nenašla. skúšala som aj na českom, no tam sú len záznamy o historických nálezoch. ale hľadám ďalej
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Lessa
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 4:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

woden napísal:
Dost vela otazok sa neda zodpovedat pokial sa nevie:
Z akeho luku sa striela
Na co su urcene sipy.
Ak na lov tak na aku zver.
Ak na boj tak proti akemu protivnikovy

a pod.

tak na začiatok by mi postačili aj šípy určené na terčovú streľbu. mám longbow s jaseňového dreva so silou okolo 40 - 45 libier (neviem presne) s náťahom niečo málo cez 60 cm (luk je asi o 5cm kratší ako som ja, teda zhruba 160 cm v nenapnutom stave) jediné, čo vlastne potrebujem je nejaký podrobnejší návod na výrobu. ak by ste mali niekto, kto s tým máte skúsenosti, čas, bola by som vďačná, keby ste spísali aspoň základný postum, niečo typu aké lepidlá použiť na prilepenie pierok, aké sú najvhodnejšie tvary pierok vzhľadom na letové vlastnosti, či akú hmotnosť by mali mať. tiež niečo také, aké sú najčastejšie chyby a ako by som sa im mala vyvarovať.
Návrat hore
Lessa
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 5:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

niečo som našla, tak to sem hádžem ako radu pre ostatných:
[url]
http://www.paprsky.net/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=61[/url]
tak toto je niečo priamo o výrobe

http://www.paprsky.net/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=61
a toto niečo o histórii a použití jednotlivých druhov hrotov. dúfam, že sa vám (všetkým, čo máte záujem o LH) to bude hodiť a možno vás to k niečomu inšpiruje.
Návrat hore
Bystrík Holeček
Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 5:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

stci si pozriet vystupenie vinedi...
pocas neho predvadzaju jednotlive hroty aj s popisom a priamou ukazkou...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Lessa
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 5:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

popravde som sem dala ten druhý odkaz len preto, lebo to bolo na jednej stránke. ten prvý mi ale pripadá dosť dobre spracovaný. ale hlavne JE.
Návrat hore
woden
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 6:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pekne rozdelenie.
Skoda ze chybaju obrazky.
Jaroslav Svarc
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 6:27 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Gawain napísal:
skorpionj napísal:

Ked vies ake potrebujes, tak preco pri objednani neuvedies na aky silny luk sipy potrebujes Question

ved som zadaval ale nechcel som tym povedat ze su zle alebo nieco podobne prave naopak striela sa mi snimy dobre len by to chcelo kapanek tvrdsie.. ale lietali lepsie ako tie madarske tie maju trosku tazsie hroty tak na 50m to dost pada.. takze nechcel som nikoho urazit teda ak som...

ja som na tercove hroty pouzival korpus streli z modernych zbrani daju sa objednat z ciech za 3-alebo 5 kč neviem uz si nepametam... len do nich som musel vlievat olovo kvoli vahe lebo su dost lahke.. a tie vinedacke co pouzivam su skoro ako LH omotane nito sice pierka nie lebo to boli drachsie ale nakoncie vyrezane drevene hroty ocelove vsak na ich stranke ich najdes..
Návrat hore
miso
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Dec 10, 2008 9:07 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Lessa napísal:

hľadala som a zatiaľ som nič nenašla. skúšala som aj na českom, no tam sú len záznamy o historických nálezoch. ale hľadám ďalej

hladajte a najdete
zo slovenskeho LH:
http://livinghistory.sk/forum/viewtopic.php?t=8&postdays=0&postorder=asc&start=60

a link z tej temy:
http://rotyka.wz.cz/clanky/sipy.html

Wink
Lessa
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Dec 11, 2008 3:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

díki za ten druhý link, servant, už ho mám aj vytlačený. teraz už len zohnať strojček nalepenie pierok, lebo ja nepatrím zrovna medzi tých najzručnejších v manuálnych prácach (a aj tak si chcem vyrábať šípy. to bude teda haluz - možno mi budú lietať aj za roh Wink ) a na ručné lepenie si netrúfam.
Návrat hore
miso
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 11, 2008 4:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ak pochopis,ako to funguje,predpokladam,ze je lahke zbuchat si to (alebo dat zbuchat)
napr. na 3 pera naraz - ak ich chces len lepit,tak to asi budu 3 hevery (alebo hocico na utiahnutie, na nejakej nepohyblivej stabilnej kontrukcii

supnes pierkado zverakov, das na ner lepidlo, medzi zveraky tycku
a uz len pockat,kym sa lepidlo uschne
Wink

alebo,ak sa ti nechce cely den sa s tym parat,tak za 1000 Sk
maju na www.lukostrelba.sk
( http://www.lukostrelba.sk/tovar.php?start_url=188 )

mas tam inak aj cedrove tycky, hroty...aj pierka
a nad 30 kusov je zlava 10% (ale zase, uctuju si poistenie)
Lessa
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Dec 11, 2008 4:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Sad tolko love zasa nemám, som len obyčajná študentka zo zapadnutej dedinky 20km od levíc. *chjo* budem musieť "oprášiť"ruky. každopádne si cením tvoju námahu s hľadaním linkov.

jo, teraz som si spomenula ešte na jednu otázku, alebo skôr len radu. čím tvarovať pierka? strihaním, alebo vypaľovaním? čo je výhodnejšie, prípadne s čím máš/máte lepšie skúsenosti?
Návrat hore
miso
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 11, 2008 4:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Lessa
ono dat 1000 Sk za nieco,co ti usetri den roboty je podla mna pohodova cena

ak trebars robis niekde a dostanes 100 Sk/hod , tak za 10 hodin mas na to zarobene
kolko casu stravis lepenim pierok rucne a jedovanim sa s tym?
a hlavne bude chvilu trvat,kym sa to naucis

inak mozno sa to da zohnat aj niekde lacnejsie
alebo si urob podluózku s drazkami - uhol 120 stupnov a do drazok zasuvat zveraky (2 kusy rovneho hladkeho dreva,stiahnute mozu byt aj skrutkami) a v strede vrtakom urobeny otvor 8 mm
...a mas nieco podobne
Lessa
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Dec 11, 2008 5:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

woden napísal:
Pekne rozdelenie.
Skoda ze chybaju obrazky.

akože chýbajú obrázky? ak si si nevšimol, tak niektoré slová v texte sú napísané iným písmom a keď si na ne klikneš, otvorí sa obrázok.
Návrat hore
Jaroslav Svarc
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Dec 11, 2008 5:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja som ich strihal.. a to tak s papiera som spravil sablonu.. a na sklo som nalepil 3 alebo 4 pasi izolacnej pasky tej pruznej elektrikarskej tak aby sa ciastocne prekrivali.. a podla tej papierovej sablony som vyrezal skalpelom tvar do tej izolacky a tu som potom lepil na pierka a vystrihoval.. nepouzivaj lepiacu pasku ta dost lepi.. izolacka sa da pouzit viackrat a ked prestane lepit vyrezes novu.. ale je to riadna babracka Wink
Návrat hore
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Pi Dec 12, 2008 3:07 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Lessa: Pozri si stranky

www.alexbow.cz
www.luky-jma.cz
http://www.youtube.com/watch?v=pffhKIuuQX8
http://www.youtube.com/watch?v=XMBfcIfzB5M&feature=related
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Strana 1 z 2

Prejdi na: