|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
M Miroslav Regrút
Založený: 29 Júl 2008 Príspevky: 8 Bydlisko: Zvolen
|
Zaslal: So Nov 29, 2008 4:12 pm Predmet: |
|
|
ale moznosti su este slap ci lebka...
toto som chcel počut... vdaka |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Nov 29, 2008 4:14 pm Predmet: |
|
|
moznosti je viac, mrkni do tych materialov a potom sa zacneme bavit konkretnejsie...aj take klobuky maju kopec variant, ja som si napr nechal teraz robit jeden zdobeny ku svojmu rytierskemu kostymu.... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
M Miroslav Regrút
Založený: 29 Júl 2008 Príspevky: 8 Bydlisko: Zvolen
|
Zaslal: So Nov 29, 2008 4:17 pm Predmet: |
|
|
Triarius
asi máš pravdu mám len praktycké skúsenosti a teoretcké trošku postradam.... pretože som to nemusel nikdy riešiť
na kostýmy mám v skupine Sašu ona sa tým zaoberá a je stále zahrabaná v knihách
pokúsim sa čo najrýchlejšie a hlavne najlepšie vybaviť svoju skupinu tým základom
dakujem všetkým za rady |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 2:08 am Predmet: |
|
|
A čo tak dve družiny zbojníkov? Každý má pána, ktorý je povedzme stavu šlachtického, a teda má zbroj zodpovedajúce, a zvyšok má to, čo si nakradli. Potom je ospravedlniteľné meč bez ďaších dielov, porpípade čo nepriateľ dal...
Tu je však treba dať pozor na to, ako sa odprezentuješ. Nemôžeš tvrdiť, že si pán veškej časti.... krajiny, ale syn pána veľkého, toho času z nemaníc, ktorý sa snaží získať zem bojom. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 8:36 am Predmet: |
|
|
no, aj to je jedna z moznosti, ale neviem, podla mna sa pohybujes po moc tenkom lade...ja by som si to vedel skor predstavit v ramci sceniky, nie celkoveho prezentovania sa, ale myslim, ze aj tak by sa dalo, len ja by som sa do toho takto nepustal, tam uz je na mna moc fantazirovania... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 1:11 pm Predmet: |
|
|
Alchy napísal: | A čo tak dve družiny zbojníkov? Každý má pána, ktorý je povedzme stavu šlachtického, a teda má zbroj zodpovedajúce, a zvyšok má to, čo si nakradli. Potom je ospravedlniteľné meč bez ďaších dielov, porpípade čo nepriateľ dal...
Tu je však treba dať pozor na to, ako sa odprezentuješ. Nemôžeš tvrdiť, že si pán veškej časti.... krajiny, ale syn pána veľkého, toho času z nemaníc, ktorý sa snaží získať zem bojom. |
tu by som si daval velky pozor, mozno ako namet na scenku to nie je zle, ale ako to, co chce skupina robit a ako sa chce navonok prezentovat, to som si neni isty...
osobne by som sa neuberal tymto smerom, pri orientacii celej skupiny ako i jej vybavy...
som osobne toho nazoru, ze argument som hrkan ale kruzkovku som ukradol mertvemu zoldakovi je privelmi slaby a radsej mu odporucam sa vyhnut a robit veci dolozene a poriadne, podklady k tomu su, tak preco ich nevyuzit
to alchy: ale ako namet na scenku urcite zrealizovatelne, samozrejme za podmienky spravnej prezentacie a interpretacie _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 7:29 pm Predmet: |
|
|
Mýliš si predpoklad a výsledok.
Toto nie je prezentovanie výsledku snaženia, toto je stav, keď - ako som počul, niečo už majú, a niečo EŠTE nemajú. A kým trvá EŠTE, dá sa takto vystupovať.
Len nezaspať na vavrínoch, a rýchlo dokončovať.
Aj potom by bol scenár použiteľný, ale nemuseli by už tvrdiť, že toto som si ukradol... |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 8:04 pm Predmet: |
|
|
Alchy napísal: | Mýliš si predpoklad a výsledok.
Toto nie je prezentovanie výsledku snaženia, toto je stav, keď - ako som počul, niečo už majú, a niečo EŠTE nemajú. A kým trvá EŠTE, dá sa takto vystupovať.
Len nezaspať na vavrínoch, a rýchlo dokončovať.
Aj potom by bol scenár použiteľný, ale nemuseli by už tvrdiť, že toto som si ukradol... |
jasne, z tkehoto uhla pohladu sa to da brat ako prechodna varianta...
osobne by som bol ale velmi opatrny a snazil sa ju vyuzit uz len v krajnej nudzi... do sezony casu dost, da sa celkom slusne vybavit do leta, aby sa clovek nemusel uspokojit s EŠTE... _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

Založený: 28 Júl 2008 Príspevky: 115 Bydlisko: Srdcom vo Zvolene, dušou v Bratislave...
|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 9:07 pm Predmet: |
|
|
Ked uz slachticky varkoc, tak aka dlzka bola maximalne v tom 14. storoci? Ci aj to zalezi od lokalizacie? Prip. co na slachticku zbroj ked nie varkoc? Videla som uz na malbe tuniku na zbroji, resp. neviem aky je toho odborny nazov, ale tak to vyzeralo... Len nie som ista ci to bola ojedinelost alebo co potom, lebo viac som sa s tym nestretla...
K tymto odpovediam sa neviem uz istu dobu dopracovat, tak ak by ste prosim poradili... _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
http://historickekostymy.blogspot.com/ |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 9:13 pm Predmet: |
|
|
neexistuje nieco ako standardna dlzka varkoca...aj vtedy, tak ako dnes, taketo veci podliehali mode, takze bez presnejsej datacie miesta a casu sa to urcit neda a aj tak to nebude take jednoznacne, cez zbroj sa nosievali aj ine pokryvky, ako len jednoduche varkoce a aj napr. presivanice _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 9:16 pm Predmet: |
|
|
uz som to spomenul vyssie, tazko ti radit bez datacie a uzemia... moda sa menila dobou a taktiez je rozdiel medzi mongolom, talianom, francuzom, atd...
bez ohranicenia roku a uzemia sa nepohnete, ak chcete robit kvalitu!
neviem co si videla na malbe ci iluminacii, ale ak nieco na zbroj tak asi jedine varkoc.... tie sa lisia, su s rukavmi, bez nich, paleta je fakt rozmanita zmenis detail a mas zase nieco ine ....
taktiez nie kazda zbroj musi mat zakonite na sebe nieco prehodene... _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 9:17 pm Predmet: |
|
|
jasne na to som uplne zabudol, taktiez horna presivanica nie je zla vec... _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

Založený: 28 Júl 2008 Príspevky: 115 Bydlisko: Srdcom vo Zvolene, dušou v Bratislave...
|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 9:27 pm Predmet: |
|
|
No datovanie je 1. polovica 14. storocia, blizsie ti zatial asi nepoviem...a potom Francuzsko a Anglicko..... Osobne mi je Francuzsko srdcu blizsie...ale... tieto dve uzemia boli vzdy nejak prepojene aspon co sa tyka panujucich rodov...
Teraz sa stym uz da niekam pohnut, ci este viac priblizit?...
Je mozne teda pre slachtica usit aj varkoc cca nad clenky pre vyssie spomenute datovanie a lokalizaciu?...ci teda ako ste spominali, tazko to jednoznacne urcit koli mode... _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 9:36 pm Predmet: |
|
|
no doprucujem ti to urctie si to s presnostou +- 20 rokov, pretoze 1303 a 1349 obe zapadaju do prvej polovice 14. storocia a moda sa velmi lisi...
varkoc po clenky si viem predstavit skor na 13. storocie ale na 14. asi urcite nie...
ak chces nieco dlhsie tak asi tak maximalene po ci kusok pod kolena... ale to skor na ten zaciatok 14. stor. _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 9:49 pm Predmet: |
|
|
jo, ten varkoc po clenky je uz na toto obdobie prilis dlhy...ako ti napisal bracho, treba to stanovit blizsie - na zaciatku boli varkoce cca pod kolena, okolo roku 1350 (nase obdobie) uz boli vyrazne kratsie a viac zdobene...francuzsko a anglicko na tom boli zhruba rovnako, ale napr. taliansko je zase nieco uplne ine, takze fakt treba ist s dataciou a lokaciou co najpresnejsie... na prvu tretinu 14tky ti mozem napr. odporucit toto http://www.hradeckydvur.net/ _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Ne Nov 30, 2008 10:08 pm Predmet: |
|
|
hmm, tusim v manesse su nejake skoro po tie clenky, ale to je naozaj uplny zaciatok 14-tky a moc ich tam nie je (skor po tie kolena)
a prave,co som dopozeral jednu kroniku z uhorska (to je ale uz troska po polke ...odhad vraj 1358-1370), tak dost zobrazeni je presivka kusok nad kolena, trocha kratsia kruzkova a este trocha kratsi varkoc
celkom pekne to vypada,takto zoradene  _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Valter Pajer - Gawain Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007 Príspevky: 211 Bydlisko: Tam medzi BA a PK
|
Zaslal: Po Dec 01, 2008 8:04 am Predmet: |
|
|
Nizsiu vrstvu ako stvarnuju TT Zoldnieri nosia len na nejafej casti tela farby svojho pana napr. kapucne atd.
Triarius: my sme este nizsia vrstva  |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

|
Zaslal: Po Dec 01, 2008 8:10 am Predmet: |
|
|
co sa poznavacich znameni a uniformity v stredoveku tyka, je tu uz na to jedna tema, takze treba si to precitat tam...
http://www.serm.sk/forum/viewtopic.php?t=933
ak by boli dalsie otazky, mozeme sa v ramci 14. storocia pobavit i o tom...ale nerad by som tu zase rozviril tuto debatu, je na to extra tema  _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Sasha-Cornix Tlčhuba

|
Zaslal: St Dec 03, 2008 1:02 pm Predmet: |
|
|
Uz je mi to jasne, dakujem za sprehladnenie.
Jo, o Taliansku viem, tam bola uplne odlisna moda, ved tam sa celkovo ani goticky sloh neujal...
Asi zvolame poradu kde si urcime presne datovanie teda...
Inac, vatovane kabatce mam v knihe datovane na 14.-15. st. ... Stve ma len ze tam neni presnejsi zaciatok pouzivania tohto druhu odevu (bezne nosena "alternativa" presivky). Neviete niekto nahodou, od kedy teda? _________________ Fortis cadere, cedere non potest...
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Dec 03, 2008 2:14 pm Predmet: |
|
|
Cornix napísal: | Jo, o Taliansku viem, tam bola uplne odlisna moda, ved tam sa celkovo ani goticky sloh neujal... |
S týmto mlada dama opatrne, to su take veci, čo veľmi zavádzajú móda -handry vs architektura a obdobia ...v jednom riadku .... to nie je take zovšeobecnenie ako novoveký európan
tak nechajme architektúru radšej spať ... a venujme sa niečomu čo je šermu bližšie. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|