Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Juraj Skúpy Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
Zaslal: Ut Nov 18, 2008 10:59 am Predmet: Hornouhorska slachta 1. polovice 15. st |
|
|
Zdravim,
obraciam sa na Vas s malou prosbou. Snazim sa zohnat co najviac podkladov na "civilny" kostym vyssej hornouhorskej slachty prvej polovice 15. storocia.
Aj ked je pravda ze sa po Uhorsku najma vo vyssich kruhoch sirila aj zapadna moda (pocitam ze skor v dolnom uhorsku okolo Budina a ostatnych centier moci), zaujima ma skor tradicnejsni uhorsky kostym.
Urcite podklady som si nasiel (ako napriklad strihy), ale rad by som toho videl co najviac nez sa rozhodnem pre finalnu podobu. Ide mi dost o aj detaily a doplnky ako su napriklad vysivky, lemy a podobne, pretoze mam za ciel dotiahnut tento kostym na velmi slusnu reprezentacnu uroven a vypiplat ho az k living history standardu, ak to tak mozeme nazvat.
Za prispevky, rady a typy na publikacie s relevantnymi informaciami vopred dakujem. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Ut Nov 18, 2008 12:18 pm Predmet: |
|
|
toto je problem s ktorým sme sa my potýkali velmi dlho.
je pekne ze sa snzite o nico take. A mate našu plnú podporu.
My sme tiez chceli vydiet "typicku" Uhorsku modu v 15 storoči, no narazili sme na to že v tom obdobi je to predsa len tak silne ovplinené zapadom ze 90% sa to vobec neodlisuje od mody napr Nemeckej či Francúzskej.
Tak sme po dlhšom snaženi prišli k nazoru než vytvarať násilne obraz Hornouhorskej charakteristickej módy dali sme sa na 16 storocie ako nosne tak sme mali dostatočný obrazovy apodkladovy material.
Nie nechcem vas odrádzať. Skor ide o to že v tom obdobi prenikanie špec. modnych prvkov z juhu krajiny Srbsko a Chorvatsko je na našom uzemi nepatrný.
Skor najdete v 2 polovici 15ky a ku koncu. Kedy aj vplyvom Talianskym (Korvinovskym) a vplyvom južným vznika nový charakter "uhorskej mody"
odporučam literaturu maďarsku ... ako to bolo spominane už skor ... lebo je to strašne ale oni jediny sa citia byť pokracovatelmi Uhorska co je blbosť, je to hamba ale je to tak že Slovenska literatura nepojednava o tomto obdobi
Južne krajiny, Balkan a Sedmohradske prostredie a neskor uzemie Slovenska (ako jedine pohanmi neokupovane uzemie) su nosne pre formovanie Uhorskej módy. to už je však 16 stor.
Pošlem niečo mailom alebo PM (napriak tomu ze je toho ako šafranu sme nieco našli.) |
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Nov 18, 2008 1:29 pm Predmet: |
|
|
To som si prave vsimol aj Ja. Informacie co som nasiel su fakt len utrzkovite a nie vzdy poriadne podlozene. Z internetovych zdrojov ma zaujala naprijlad tato stranka, aj ked sa kazdemu obdobiu venuje len velmi strucne.
http://www.kolumbus.fi/rauno.huikari/magyar_viseletek.htm
Kludne aj na PM, dik moc. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Ut Nov 18, 2008 1:46 pm Predmet: |
|
|
je to veľmi pekna kniha zaoberajúca sa odevmi v Uhorsku ....
je taka trchu naivne kreslena ale nech ta nenecha v tom ze by bola neodborna....kresbicky su len framentom z mnozstva obrazkov ... a tie su rozkreslene na zaklade realnych malieb a rytin alebo sôch. Pri kazdej je zdroj kde sa nasla alebo odikial cerpali. Malokedy sa mozeš spolahnuť na farbnosť. my sm tam nasli chyby, ale inac velmi pekne. |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Nov 18, 2008 3:22 pm Predmet: |
|
|
Nieco z toho som videl, ale kedze absolutne nerozumiem po madarsky, tak mi je skoro polovica odkazov na nic, pretoze sa k obrazkom co potrebujem nepreklikam To je hold tazko robit uhorsky kostym bez madarciny  |
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

|
Zaslal: St Nov 19, 2008 12:11 pm Predmet: |
|
|
Pokial by sa niekomu chcelo a mal trochu casu, tak by som bol fakt vdacny za priame linky z tych stranok na obdobie, ktore ma zaujima.. sam to tam nenajdem, to je sportka proste
Palo Lux: Teba by som chcel poprosit o ten material ak sa nejaky najde, zasli ho prosim na j_skupy at yahoo.com. Dikes. |
|
Návrat hore |
|
 |
|