Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

rytier vs samuraj
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 24, 25, 26  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Marián Baran
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 10:10 am    Predmet: Odpovedať s citátom

servant napísal:
majlo napísal:
No to ma vzdy zaujimalo. Ake su to tie pohanske zasady?

neviem,ja som skor krestansky orientovany

pohania ti urcite budu vediet lepsie povedat
Cool

Len mi prislo, ze hovoris o "pohanstve" ako o nejakej jednotnej kulture ci nabozenstve. To ma zaujalo. Nevedel som ze nieco take existuje.

Ale to som uz asi kua dost OT.

Naposledy upravil Marián Baran dňa St Okt 29, 2008 10:14 am, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 10:13 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Inak aby som nebol uplne OT. Tema rytier vs. samuraj mi pride zhruba ako tema auto vs. motorka. Vzdy zalezi na tom ktore auto a ktora motorka. Aspon typ(storocie v pripade rytiera/samuraja) by sa hodil aby bolo vobec o com diskutovat. Potom je tu priestor na taky krasny flame aky tu vznikol.
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 10:18 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Majlo napísal:

Len mi prislo, ze hovoris o "pohanstve" ako o nejakej jednotnej kulture ci nabozenstve. To ma zaujalo. Nevedel som ze nieco take existuje.

nie,to ma vobec nenapadlo
len to vies, stale je europa spajana s krestanstvom,pritom tie ine naboenstva pred nim tu boli tiez dost dlho a zanechali hlboky vplyv (kedze niektore tradicie sa stale dodrziavaju)

a to dnesne rozdelovanie ludi na veriacich (vseobecne myslene krestanov, takmer vylucne katolikov) a neveriacich (nehovoriac o tom,ze pohan je pred dnesneho cloveka casto synonymum ateistu)

tak to ja preto

a neboj, tu nie je mozne byt OT
Laughing
Roman Popik
Bežný tlachal

Založený: 13 Okt 2008

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 11:34 am    Predmet: Odpovedať s citátom

dramaticka "rekonstrukcia " boja medzi rytierom a samurajom :_)
http://www.youtube.com/watch?v=7L8hr4s4-5c

pokracovanie
http://www.youtube.com/watch?v=APnvWAtIB6c&NR=1

a tu je nieco k teme rozsekovania vsemoznych veci katanou
http://www.youtube.com/watch?v=Yeu9nJFzLL4&NR=1
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Marián Kostolný
Tlčhuba

Založený: 21 Okt 2008

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 12:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To majlo, ktorý je auto a ktorý motorka Very Happy Very Happy Very Happy
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 12:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

..... ak si pozrieš vyššie bolo určené obdobie.
Hircanus
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2007

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 12:43 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

servant napísal:
Majlo napísal:

nie,to ma vobec nenapadlo
len to vies, stale je europa spajana s krestanstvom,pritom tie ine naboenstva pred nim tu boli tiez dost dlho a zanechali hlboky vplyv (kedze niektore tradicie sa stale dodrziavaju)

a to dnesne rozdelovanie ludi na veriacich (vseobecne myslene krestanov, takmer vylucne katolikov) a neveriacich (nehovoriac o tom,ze pohan je pred dnesneho cloveka casto synonymum ateistu)

tak to ja preto

a neboj, tu nie je mozne byt OT
Laughing

Je jedna vec, že pohanské prvky sa podľa nápadu patentovanom Gregorom I. importovali do kresťanstva, resp. prešli reinterpretáciou, ale základné morálne trendy sú kresťanské. Nepreceňuj pohanské prvky, boli to oni ktoré boli absorbované kresťanstvom a nie opačne. Samozrejme nehovorím, ˇye tieto prídavky sú zanedbateľné. A neopaganizmus by som teda nebral ako pokračovateľa nejakej línie v minulosti, skôr ako novodobý revivalistický trend.

Naposledy upravil Hircanus dňa Št Okt 30, 2008 11:27 am, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
PierLeBreton
Bežný tlachal

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 1:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Majlo napísal:
servant napísal:

alebo pohanskych
Wink

asi sa mam k tomuto vyjadrit ako oficialny clen obciny perunov krug v prvom rade si uvedomit ze pahanstvo je velmi vseobecny pojem mame tu asatru jazycnictvo...ect ak niekoho zaujima viac mozem dat sem link napr. na stranku nasej obciny ale mozem potvrdit ze je vela ludi co ziju tak ,a mozno je aj na tomto fore par takych
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 1:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
..... ak si pozrieš vyššie bolo určené obdobie.

Mylsis tym 11. - 15. storocim? Mozno som si nieco nevsimol, ale ak myslis tuto dataciu tak ta je mierne povedane smiesna. To je zhruba obdobie od rozpadnutia Velkej moravy az po Maximiliana I.
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 1:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

PierLeBreton napísal:
Majlo napísal:
servant napísal:

alebo pohanskych
Wink

asi sa mam k tomuto vyjadrit ako oficialny clen obciny perunov krug v prvom rade si uvedomit ze pahanstvo je velmi vseobecny pojem mame tu asatru jazycnictvo...ect ak niekoho zaujima viac mozem dat sem link napr. na stranku nasej obciny ale mozem potvrdit ze je vela ludi co ziju tak ,a mozno je aj na tomto fore par takych

Priatelu kludne sa k tomu vyjadruj. Nech je tvojim bohom trebars aj Astar Seran. Co som tym chcel ja povedat je to, ze pohanstvo nie je ziadne nabozenstvo. Ale su to vsetky nabozenstva okrem krestanskeho a ako take nemaju spolocnu filozofiu a rebricek hodnot. Pohanom je moslim, zid (aj ked tu som si neni celkom isty), zoroastrakista ...
Chapeme?
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 1:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Majlo určíme obdobie - rok 1222 Ok? a keď prídem z práce, tak Ti popíšem výstroj a výzbroj aby som sa nesekol.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 2:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto: Majlo mal zjavne na mysli to, ze kym samuraji si spokojne po x storoci vystacili s katanami, tuna to frcalo inym smerom, dokonca jazdu predcili pesiaci vdaka palnym a strelnym zbraniam, s vyvojom ktorych suvisi aj vyvoj zbroji a taktiky rytierov... Ako take je pre Europu rozpatie 11.-16. storocie z pohladu rytierstva jendoznacne nedefinovatelne, dokonca aj myslenie rytierov suviselo s dobou, v ktorej zili a od toho sa zase odvijaju dalsie veci...

Raz darmo, Europa nie je malicky uzavrety ostrovcek, resp. ostrovceky...

Takze pohoda, dychaj...

Ako pre vacsinu aziomilov nie je nad katanu, podla mna to az taky zazrak nie je, puska sa mi zda napriklad hodne praktickejsia... A na tom nezmeni nic akakolvek filozofia a kult, ktorou je katana opradena... Wink

Ako to vidim ja, tak azijske bojove umenia maju len lepsiu reklamu...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 2:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
To Majlo určíme obdobie - rok 1222 Ok? a keď prídem z práce, tak Ti popíšem výstroj a výzbroj aby som sa nesekol.

Konecne riadna datacia. Poprosim ale aj meno cteneho samuraja Wink.
Ale bez srandy. Olaff to vystihol celkom presne. Rozdiely vo vystroji a vyzbroji su v tebou povodne stanoveneom obdobi vskutku velke.
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 2:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Olaf, máš pravdu,

ale kráááásna a zaujímavá diskusia sa v tejto téme rozvinula Razz

Je jedno či je to rytier, alebo samuraj, alebo mušketier, alebo ulán, sipáhy, janičiar, mameluk..... alebo hocikto iný.
Vždy záleží na jednotlivcovi, ktorý bojuje. Ak voči sebe postavíš 2 rovnocenných súperov /technicky a fyzicky/ tak vždy je to o momentálnej mentálnej dispozícii, skúsenostiach využití vlastných výhod a protivníkových nevýhod a pod.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 2:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Muhehe....

Minimalne v pripade musketiera, co odlahcujem tvoj zoznam, rozhodne nezalezi na jednotlivcovi, ale na mancafte... Solovy musketier neexistoval, strelba z muskety je timova praca... Twisted Evil

Pretoze, povedzme si na rovinu, musketieri v zdrvujucej vacsine zdatni sermiari neboli, najma nie po technickej stranke... Zabudni na knihy od Dumasa, hladaj inde...

Aj ked zrejme viem, co si mal na mysli a suhlasim s tebou.... Akurat minimalne musketier nebol prave stastne zvoleny priklad... Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
PierLeBreton
Bežný tlachal

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 3:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Majlo napísal:
PierLeBreton napísal:
Majlo napísal:
servant napísal:

alebo pohanskych
Wink

Priatelu kludne sa k tomu vyjadruj. Nech je tvojim bohom trebars aj Astar Seran. Co som tym chcel ja povedat je to, ze pohanstvo nie je ziadne nabozenstvo. Ale su to vsetky nabozenstva okrem krestanskeho a ako take nemaju spolocnu filozofiu a rebricek hodnot. Pohanom je moslim, zid (aj ked tu som si neni celkom isty), zoroastrakista ...
Chapeme?

ako si si vsimol som len cel slusne reagovat a hm uprimne pojem sa vyvyja dnes sa pod pohanstvom rozumeju najme povodne europske nabozensta tod tie napr cp som aj spomenul a kedze sa tu niekto pital smerom knim ako som aj pochopil vyz bavilo sa o europskych predkrestanskych vierovkach tak som cel len pre naozaj realnych zaujemcov hodit prispevok dalej judaizmus ako si ho spomenul do korena pohanskych nabozenstiev NEPARTII! a to z dovodu ze krestanstvo same sneho vychadza ( saotny pojem pohan pochadza z nadavky pre zastaraleho vidiecana v obdoby po milanskom edikte teda pre niekoho kto sa na krestanstvo este neobratil to ze sa tento pojem spomina aj v novom zakone je iba zly dosledok prekladu z hebrejciny..)a ka samotnej povodnej teme: rytier drzim palce !
Marián Kostolný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 3:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Keď ja si mušketierov predstavujem ako d Artagnana, Athosa, Porthosa a Aramisa a ich súboje za opátstvom /neviem akým, alebo v Boulonskom lesíku/ s gardistami kardinála De Rischelie /francúzsky pravopis neviem/ Razz
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 3:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak si ich predstavuje vacsina ludi, tym sa netrap... V kazdom pripade, je to dost mylna predstava, hoci postavena na skutocnych postavach... Ale pripustam, ze to je taka roztomilo naivna predstava....

Pisal by vsak Dumas o niekom takom? Twisted Evil

Návrat hore
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 3:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

PierLeBreton: No co povedat. Zjavne si nepochopil. Takze snad uz posledny krat. Pohanstvo ako jednotny nazor, viera, filozofia a podobne neexistuje. Aj ked by si to niektori velmi priali.
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Okt 29, 2008 3:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mijamoto napísal:
...Vždy záleží na jednotlivcovi, ktorý bojuje...

No vidis. Presne toto som mal na myslim tym autom a motorkou. Vzdy treba byt konkretny.
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 24, 25, 26  Ďalší
Strana 10 z 26

Prejdi na: