|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 8:53 pm Predmet: |
|
|
To Olaff, asi sme sa zle rozumeli, ak by som tým sekol a bol šťastným až do smrti, tak by som sa tu nezapájal do diskusie!
Do skupiny HŠ som vstúpil na základe náboru kde ma zaujala veta "štúdium bojových umení našich predkov" a keďže som tvor zvedavý a mal som malú krízu /stratil som motiváciu cvičiť karate/ tak som sa nechal zverbovať. Aké bolo moje prekvapenie keď miesto tréningov sa viac kecalo ako cvičilo, furt sa preberali nejaké scénky, vystúpenia, filmovačky autentičnosť výstroje a výzbroje a pod. Najviac som bol vyvalený z toho, že chalan, čo sa ani nevedel poriadne pohybovať, tak nacvičoval tzv. meisterstucky. Vydržal som tam cca rok. Neľutujem to, aspom sa predo mnou otvorili nové dovtedy nepoznané vedomosti.
Ako som písal, mňa vemi hnevá nedostatok bežne dostupnej odbornej literatúry na téma európskeho šermu, čo je veľký nedostatok jeho propagácie! Ak si má človek urobiť predstavu o európskom šerme podľa vystúpenia niektorých skupín, tak fakt radšej siahne po Ázii. _________________ Pozorovateľ |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 8:55 pm Predmet: |
|
|
Kuno-san,
Domó, arigato gozai mashita za link.
Som Váš dlžník. Je možné postúpiť link pre serióznych záujemcov? _________________ Pozorovateľ |
|
| Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:04 pm Predmet: |
|
|
Kuno: prepac ale neda mi nereagovat. Vzdy ked sa objavi moznost rypat do ludi o ktorych hovoris alebo sa niekde zjavi slovicko magisterium vzdy si tam prvy ako osa a ukojis sa aspon na chvilu podobnym zvastom. Ako si dovolujes niekoho obvinovat z toho co naznacujes s tou kazetou? Urcite su ludia ktorrym ide o peniaze, aj z tých znamejsich ale ty si demagog a hadzes to vsetko do jedneho vreca. Je zaujimave ako zrazu obhajujes potrebu odbornej literatury ked este pred nedavnom si bol velmi proti skolenemu sermu a ku kniham si mal tolko ucty ze si tvrdil ze tie divne sa krciace postavicky su na nic. O co ti ide? Mas pocit ze jeti niekto nieco dlzny, ze je to niekoho povinnost strcit ti pod nos v darvekovom baleni vhodny zdroj? Alebo mas pocit ze niektori ludia neurobili a nerobia pre sermiarstvo dost? Ludia ktori nie su schopni citat Lewa v nemcine mozu byt tvojmu kolegovi vdacni, ale to nie je tvoja zasluha tak prosim nemoralizuj. Po pravde ma pekne stves. Tvoje prispevky ktore som zatial videl nikdy nemaju pridanu hodnotu, nikdy si neprisiel s niecim z coho by som mal pocit ze chces ludom pomoct alebo ze davas do placu svoje vedomosti (pravdupovediac myslim ze co sa tyka bojoveho imenia, ziadne nemas). To je asi vsetko. Ospravedlnujem sa ostatnym za trochu ostrejsi prispevok, ale nedalo mi to.
Mijamoto: Kedze Vam Kuno urcite neporadi, tak to skusim ja. Talianski majstri tzv. Bolonskej skoly (16. stor) maju vo svojich dielach celkom rozsiahle assaultá kde bojovník cvičí sám a prechádza všetkými polohami, strehmi a útokmi. Nie som odborník na karate ale podla mna je to najpodobnejsie kate co mozete v europskom serme najst. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:10 pm Predmet: |
|
|
Olaff:Já z toho také prachy primárně nemám a vše je pouze mým koníčkem do kterého investuji nemalé peníze,přesto nejsem ten,který musí všechno a všechny kolem kritizovat jakže vlastně mají toto svoje hobby dělat.
Tady totiž neexistují vzory,příklady hodné následování,jejichž názor na naši produkci před diváky bychom byli ochotni bez "kyselých úsměvů " respektovat. _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
| Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:21 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto
studijneho materialu mas dost, len nic v nasom jazyku
vsetko sama stara nemcina (pripadne vedla prepisane do dnesnej nemciny...teda ak veris,ze to prepisali spravne), latincina ,taliancina
nieco mas po anglicky
len to chce citat,rozmyslat, skusat... dost roboty  _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:28 pm Predmet: |
|
|
Marcipán: Projdi si starší debaty na servru Scherm.cz,tam jsou tyto odpovědi od distributora dohledatelné.
Mimochodem- Mijamoto přece píše,že má s kazetami STEJNOU ZKUŠENOST.
Překlad Lewa není mým dílem ani zásluhou,že je tomu tak je z mého příspěvku jasné.
Stejně tak je jasné,že je to momentálně asi JEDINNÁ do češtiny přeložená učebnice,která je komukoliv a zadarmo k dispozici.
Nebylo by dobře,kdyby jich bylo o mnoho více?
Proč třeba v Německu existuje X učebnic,výukových DVD....u nás nic.
Proč Ty sám takovouto knihu nevydáš? Kdybych já měl takovéto vědomosti,udělal bych to.
Začínám mít pocit,že Tě to mrzí.
Ohledně školeného šermu-moje odpověd je ano,ale nech prosím na mě abych si vybral kdy a hlavně kdo mne bude učit. _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též.
Naposledy upravil Ladislav Vyoral dňa St Okt 22, 2008 9:41 pm, celkom upravené 1 krát |
|
| Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:28 pm Predmet: |
|
|
| Kuno napísal: | Olaff:Já z toho také prachy primárně nemám a vše je pouze mým koníčkem do kterého investuji nemalé peníze,přesto nejsem ten,který musí všechno a všechny kolem kritizovat jakže vlastně mají toto svoje hobby dělat.
Tady totiž neexistují vzory,příklady hodné následování,jejichž názor na naši produkci před diváky bychom byli ochotni bez "kyselých úsměvů " respektovat. |
Su tu ludia ktorych je dobre si vypocut. Este som nevidel blbost v Marcipanovom ci Wonderovom prispevku, ani v prispevku Pala Luxa, Alfika ci MatoS, dokonca aj o Olaffovi sa uz s urcitostou da povedat ze uz chce veci riesit a nie hadat sa. To je par ludi (samozrejme nie vsetci, zdaleka nie) ktorych prispevky sa oplati citat, pretoze nieco dokazali... Tak preco sa nechat rozhadat clovekom ktory keca o com nevie ? Jemu casom dojde ze bol blbec ale nikto z vas mu to pisomne nevysvetli, tak ho nechajte tak (a pomozte mi s materialmi k spanielovi - "la verdadera destreza" bo neviem nic zohnat ). _________________ Piroha |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:36 pm Predmet: |
|
|
Marcipán: Máš pravdu,BU středověkými zbraněmi skutečně neovládám.
Nejsem ani žoldnéř ani rytíř ba ani šermířský mistr.
Před diváky se snažím být pouze dobrý divadelník,herec.
Jak jsi na tom Ty? _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
Založený: 19 Apr 2008 Príspevky: 138 Bydlisko: Hlohovec, Bratislava
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:41 pm Predmet: |
|
|
| lucifer66 napísal: | | ... to neni stavba domu... mozno tak stavanie velkych pieskovych hradov so super vybavickou... |
A ty si neni Lucifer a predsa sa tak voláš, ty inteligent...
A nekomentuj veci, kt. nevieš alebo nechceš pochopiť, prosím... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:05 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto,
je mi luto, ze Tvoja uvodna skusenost so sermom bola taka, aka bola, s tym toho uz asi vela nenarobime. Clovek prichadza do sermu s urcitymi idealmi a nie kazda skupina mu ich dokaze splnit. Pokial ma neklame moj instinkt, tak sa pozname, pretoze sme v tej spomenutej skupine boli spolu, prisiel som tam asi dva mesiace pred Tebou Myslim ze to uz budu minimalne 4 roky, co sme sa nevideli.
Aby sme tu nemutili vodu a aj ostatni boli vo veci, islo o vtedajsiu polorozpadnutu zostavu Bludnych rytierov a Ty si sa trafil presne do obdobia, ked treningy skutocne nemali temer ziadnu uroven a hlavne nikoho, kto by ich odborne dokazal viest. To sa potom stavaju presne take veci ako si popisal. Ja som to tam vsak aj cez tu stagnaciu vydrzal a veci sa nastastie dali do poriadku a myslim si, ze v dnesnej dobe su Bludni rytieri na uplne inej urovni ako tomu bolo kedysi (a toto sa presne deje s temer vsetkymi skupinami a je dost viditelne, ze uroven sermu na slovensku ide kazdym rokom jednoznacne nahor).
Co sa tyka treningov, je dolezite si uvedomit smerovanie celej skupiny. Najdu sa skupiny, ktore na verejnosti vobec nevystupuju a trenuju techniky podla fechtbuchov v staronemcine. (a myslim ze presne toto je, co si vtedy hladal) a su skupiny, ktore sa na vystupunia sustredia a preto ide znacna cast treningov prave do scenok a kostymov, kde sa to moze zvrhnut az do stadia kde je serm len bocnym produktom a skupina sa snazi prezentovat stredoveky zivot vo vseobecnosti (a dostava sa tym k Living History). A samozrejme su skupiny uprostred, kde si myslim ze spada valna vacsina slovenskych a ceskych skupin.
Presne tu mal byt este jeden zaverecny paragraf, ktory tomu mal dat celistvost, ale kedze idem spat, tak som to zaplacal len tymto nezmyselnym textom a ukradol som Vam vsetkym 10 sekund Vaseho zivota, hah! |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:12 pm Predmet: |
|
|
To Piroha, nie som jemnocitný, ani vzťahovačný ale...
Ten blbec, ktorých všetkých rozhádal to mám byť akože ja? Je zlé napísať nejaký názor? A keď "človek ktorý o niečom kecá o com nevie" sa chce nechať poučiť a zháňa nejaké relevantné informácie a nedajbože sa zapojí do diskusie tak to je blbec, ktorému to písomne niekto nevysvetlil, že je blbec?
Ak to bolo myslené na mňa veľmi pekne ďakujem!
Zaujímavý spôsob podávania informácii a vedomostí nazvať iného blbcom.
Ak si všimol, tak ja nikoho neurážam, snažím sa slušne diskutovať, preznetovať svoj názor na vec. Myslím si, že je občas dobré vypočuť si aj iný názor a to aj od nezainteresovaného človeka.
Ak som niekoho svojím názorom na tomto fŕe urazil, alebo som sa ho dotkol, tak sa hlboko ospravedlňujem všetkým.
Skús si pozrieť diskusiu na www.karateweb.sk a ak tam nájdeš že by niekto niekoho prirovnal blbcovi, alebo mu nadával pre jeho názor tak za každý takýto príspevok Ti osobne pošlem fľašu vína. _________________ Pozorovateľ |
|
| Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:16 pm Predmet: |
|
|
Nebudme na seba zli, vsetci sme predsa povodom z Afriky  |
|
| Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:19 pm Predmet: |
|
|
| Mijamoto: Piroha asi myslel skor na lucifera, nie na teba. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:35 pm Predmet: |
|
|
Mijamoto:
Kedysi ked sme zacali rekonstruovat povodny europsky serm okolo roku 2002, hladali sme i ludi, ktori robia nieco podobne s azijskym sermom. Bohuzial u nas v Trnave bol s tym problem. Najblizsie k tomu mal asi klub iaido, ale po dikusii vysvitlo, ze ani oni nepoznaju niekoho, kto sa snazi robit japonske bojove umenie, nie sport, alebo cisto katy.
Ano, publikacie o povodnom europskom serme zatial u nas nie su. Ale cital som aj niektore venovane kendu, ale nenasie som tam to co som hladal. Nasiel som tam subory cviceni, ale nenasiel som odpoved na preco robit toto? Celkovo mi v tych knihach chybalo akesi logicke pozadie toho sermu. A velmi radi by sme konfrotovali a prebrali nase poznatky s niekym, kto robi poriadne vychodny serm podla povodnej bojovej tradicie, idealne s realnejsimi zbranami ako bokken ci sinai.
Osobne som presvedceni, ze povodny serm sa len dnes zacina pozvolna dostavat medzi niektore SHS.
P.S.: Osobne sa privelmi nevyznam do vychodnych bojovych umeni, tak aj pouzite nazvy budu len mojim odhadom ako sa co pise. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Št Okt 23, 2008 12:41 am Predmet: |
|
|
| Kuno napísal: | Marcipán: Máš pravdu,BU středověkými zbraněmi skutečně neovládám.
Nejsem ani žoldnéř ani rytíř ba ani šermířský mistr.
Před diváky se snažím být pouze dobrý divadelník,herec.
Jak jsi na tom Ty? |
Tu nastávqa problém. Dotýkaš sa cti toho ktorého šermiara. Ako poňať ten pomer medzi históriu a divadlom.
Kedysi som bol zarytým priaznivcom histórie. Dnes začínam pomaly chápať to, že ak si niekto nedokáže priznať určité percento komedianta, - okrem špecifických prípadov a la Stetner - nech sa najprv zamyslí. Americká asociácia má v stanovách, že by sa mala akceptovať snaha o históriu, a nevyvyšovať sa nad ostatných. Mal som to za blbosť američanov, ale začínam chápať drobné rozdiely. Tu je pár do hrude sa bijúcich pánov,, čo chcú si dokázať, že sú lepší, lebo používajú inú terminológiu, ako napr. Koza, ale nie techniku. Som za originál techniku, ale ak ju nenazvem staronemecky, som lepší?
P.s. Nenapádam s tým snaživov, rozvíjam iba diskusiu,,,
P.s. 2. Nechem s tým povedať, že niet Kozu nad Kozu, a koza je Váš Guru...
A včul sa do mňa pustite |
|
| Návrat hore |
|
 |
Roman Popik Bežný tlachal

Založený: 13 Okt 2008 Príspevky: 62
|
Zaslal: Št Okt 23, 2008 7:07 am Predmet: |
|
|
zaujimavo sa to teraz cita vzhladom na uvod diskusie, (niektore veci pomaly zacinaju krystalizovat)
toho blbca opat berem s nadhladom, sveci to o urovni prispievatelov. ale nepiste mi tu dookola ze ja vas stale urazam... lebo je to fakt na zamyslenie  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Okt 23, 2008 7:27 am Predmet: |
|
|
| Mijamoto napísal: | lucifer 66, sem s tým...
Ja mám Šerm šavlí od Svatopluka Skyvu, ale to je skôr športový šerm.
Palo Lux, to, že nejaká odborná publikácia o historickom šerme má výsť za krátko za dva roky, tak to som počul cca pred 4 rokmi keď som sekol s historickým šermom a dopiaľ nič. Ak niečo výjde záväzne si objednávam.
Čo som o tejto téme čítal tak to sú knihy viac ako 20 ročné plne triedneho nepriateľa. Je smutné, že šermiarska obec resp. nejaký hustorici nevydali žiadnu odbornú knihu na tému európskeho šermu. Je to smutné, veď od revolúcie ubehlo viac ako 15 rokov, skoro 20 a kníhkupectvá sú plné kníh o ázijských bojových umeniach, ktoré vydali naši/myslím aj český autori/
Čo sa týka vystúpenia Vašej skupiny videl som Vás pred rokom alebo 2 v Beckove, ak si to na foto Ty, tak som Ti pochválil kostým.
|
to Mijamoto:
Svatopluk Skyva je určite športový šerm a aj to už ževraj v dnešnej dobe neaktuálny. Aj keď v danej knihe sú popísane hlavne základy. Pre potreby HŠ nie veľmi vhodný, aj ked by sa to na prvý pohlad mohlo zdať ako dobrá literatúra na úvod - podľa mna je skor na záver. (ked už nie je čo čitať) ale to je na inú tému.
k téme knihy o eu. šerme. Na to aby človek mohol riešiť knihu o tom musí si byť istý vedomostiami čomu predchádza štúdium, a podopretie získaných poznatkov z viacerých zdrojov. Keď že HŠ funguje ako záujmová aktivita 85%Šermiarov teda nerobia ako svojú pracu, tak aj čas pre takýto počin sa neúmerne predlžuje.
Verim že by sa to dalo uhnať, ale neboli by to knihy zaoberajúce sa šermom ale len preklady. (a to v dnesnej dobe už je pristupné na internete v lepšej alebo horšej kvalite bežne ) No vysvetlenie podstaty (iba preloženého textu) si vyžduje jeho pochopenie v širšich súvislostiach a podanie jazykom ktorý je blizky dnešnému čitateľovi, si vyžaduje uplne inú mieru vedomosti. Na to treba čas, aby takí ludia vznikli. Preto je toho tak málo rsp. zatial nič.
K našemu výstupu na Beckove - Nuž to sme potom neboli my, lebo my, sme tento rok na Beckove u Bludných Rytierov vystupovali 1x
predtym som bol tam az pred 3 - 4 rokmi a to len ako účastnik "dobíjania" no to este ako clen iného zoskupenia ktoré v tom období nevystupovalo.
Musel to byt niekto kto sana mna podobá, dlhé vlasy brada fúzy kožušinová čiapka.
Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Št Okt 23, 2008 7:46 am, celkom upravené 4 krát |
|
| Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Št Okt 23, 2008 7:29 am Predmet: |
|
|
| Alchy: Ak si za povodnu technologiu tak si nieco nastuduj lebo sa obavam ze podla tohto prispevku o nej nemas ani paru (toto skutocne nemyslim v zlom). S tym nevyvysovanim sa nad druhych suhlasim aj ked je dost mozne ze si to pisal aj na mna. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

|
Zaslal: Št Okt 23, 2008 8:17 am Predmet: |
|
|
| Palo Lux napísal: | | Musel to byt niekto kto sana mna podobá, dlhé vlasy brada fúzy kožušinová čiapka. |
Mozny vyber sa znizil na 85% sermiarskej populacie (bez ciapky) a 25% s ciapkou  |
|
| Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Št Okt 23, 2008 8:21 am Predmet: |
|
|
| Kuno napísal: | Marcipán: Projdi si starší debaty na servru Scherm.cz,tam jsou tyto odpovědi od distributora dohledatelné.
Mimochodem- Mijamoto přece píše,že má s kazetami STEJNOU ZKUŠENOST.
Překlad Lewa není mým dílem ani zásluhou,že je tomu tak je z mého příspěvku jasné.
Stejně tak je jasné,že je to momentálně asi JEDINNÁ do češtiny přeložená učebnice,která je komukoliv a zadarmo k dispozici.
Nebylo by dobře,kdyby jich bylo o mnoho více?
Proč třeba v Německu existuje X učebnic,výukových DVD....u nás nic.
Proč Ty sám takovouto knihu nevydáš? Kdybych já měl takovéto vědomosti,udělal bych to.
Začínám mít pocit,že Tě to mrzí.
Ohledně školeného šermu-moje odpověd je ano,ale nech prosím na mě abych si vybral kdy a hlavně kdo mne bude učit. |
cesi maju jedno krasne prislovie "mlčeti zlato" u teba to plati dvojnasob.
 _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|