|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Ut Okt 21, 2008 10:32 pm Predmet: |
|
|
Posledná poznámka na koniec
Je veľký rozdiel medzi Kendó a Ken-jutsu!
Kendó je skôr šport, kde ide o zásahy o body o umiestnenie, tituly a pod.
V prípade rozdielu medzi Kendó a Ken-jutsu, tak tu si je treba uvedomiť rozdiel medzi bugei a budó.
Bugei sú formy džucu t.j. bojové systémy, ktoré vychádzajú z reálneho boja a pripravujú človeka pre reálny boj, čím si udržiavajú si svoju bojovú účinnosť.
Bugei vyvinuli bojovníci ako bojové umenie na spôsob prežitia t.j obrániť sa a zlikvidovať protivníka /najlepšie zabiť, alebo zmrzačiť/ . Sem možno zaradiť všetky bojové umenia s príponou jutsu
Budó sa naopak týka hlavne duchovnej disciplíny, kde sa človek prostredníctvom , resp. formou bojových umení snaží seba zdokonaliť.
/Cesta v Zene/
Možno zjednodušene povedať, že Kendó je " vymeškované" /Sorry lepší výraz ma nenapadol/ Ken-jutsu, tak ako je Judo upravené Ju-jutsu, kde Jigoro Kano "odstránil" všetky nebezpečné techniky /údery, kopy, škrtenia, lámania a pod./
Ozajstné bojové umenie nie je možné praktikovať bez nebezpečenstva reálnej sitácie.
Takže na záver, športové karate má iné pravidlá ako Kick-box, používa iné techniky, má iné zásahové plochy, iné bodovanie a pod. Športového karatistu, boxeristu, judistu a pod. budú tieto pravidlá a techniky /má ich nacepované, resp. nadrilované/ obmedzovať, tak ako obmedzujú pravidlá kendistu pri stretnutí s historickým šermiarom.
Dobrú noc! _________________ Pozorovateľ |
|
| Návrat hore |
|
 |
PierLeBreton Bežný tlachal
Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 56 Bydlisko: Bratislava alte Stadt
|
Zaslal: Ut Okt 21, 2008 10:32 pm Predmet: |
|
|
mijamato ano v mnohom musim suhlasit iked musim povedat ze poznam ludi co robia serm pre serm a ich uroven stupa v zasade vobec nechodia stym co cvicia von moralka na trenigoch ,je smutne ze tvoja skusenost so sermom je kalena tymito zlymi skusenostami ale urcite to neni pravidlo,dalejsu preslaveny rytiery v europe ktory maly tiez neoblomnu moralku (napr.templary neplatili vykupne zaplatili ho len raz a to za velmaistra,)a stym vykupnym mozno to hodnotis ako negatyvum ale ja si myslim ze prave tomuto faktu vdacime za mnohe rozvoj taktyky a zbroje to silne ovplivnilo ,a navise je to skor rozdiel mentality dalej by som cel podotknut ze europania maju skor bojove sistemi nez umenia len malokedy sa s bojovym sistemom spaja u nas neaka duchovna filozofia uprimne toto mi je blizsie dalej mam pocit ze moralka viacerych europskych aj feudalnych vojsk bola na spickovej urovni .necel som tymto prispevkom sa snikym hadat len som cel dat do povedomia moj nazor na vec _________________ Und uns kann die ganze Welt
Verfluchen oder auch loben |
|
| Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 5:23 am Predmet: |
|
|
Áno, našinec nešiel cez náboženstvo, ale cez kultúru...
Napríklad taká pesnička kdož jsú boží bojovníci
Vieš koľko viedla v európskych hitparádach??? |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 7:42 am Predmet: |
|
|
Alchy, viem.
Zas na druhej strane ako dlho táto pesnička znela v európskej hitparáde?
POkiaľ viem v Európa, tak sa celá jej kultúra a dejiny sa krútia hlavne okolo náboženstva, veď aj husiti boli "boží bojovníci" , ktorí si mysleli, že boh je na ich strane, že ich viera je lepšie ako tá druhá.
V podstate celé európske umenie a celý život v stredoveku je o náboženstve, umenie bolo hlavne na oslavu Boha a jeho zástupcu na zemi svätú cirkev.
Cirkev svätá vždy rada kafrala do svetského života /boj o investitúru, Henrich neviem ktorý, /cisár rímskej ríše nemeckého národa - pokorenie pri Cannose/
Čo sa týka toho nábožensta a bojových úmení v Japonsku.
Je rozdiel medzi samurajom /správne buši/ v období Kamakura XI.-XIII. st. keď prebiehali boje medzi rodmi Minamoto a Taira + Mongoly, a samurajom v období Tokugawa, XVI.- až do polovice IXX. storočia kedy bol v Japonsku mier, potom ako Tokugawa Ijejasu zjednostil Japonsko a stal sa šogúnom.
Počas ery Tokugawa samuraji nemali do čoho "pichnúť" skôr seknúť a preto sa začali "vzdelávať" v literatúre, umení a pod. a v práve v tomto období sa z jutsu stalo Dó.
Ináč Japonci sú dosť vlažní vo viere, neviem že kvôly viere viedli nejaké náboženské vojny /viď križiaci a protireformácia/ okrem doby kedy "potláčali" kresťanské povstania, ale tieto boli vyvolané podobne ako iné náboženské vojny kresťanmi. /kresťanstvo tam ako prvý začali šíriť portugalskí jezuiti čím je povedané všetko./
Samuraji nikdy neboli náboženský fanatici, že by v niečo verili a že by pre vieru aj zomreli, resp. pre vieru by zabíjali.
Možno povedať, že samuraji si vytvorili náboženstvo sami pre seba. Pre svoju potrebu si "vyvinuli" pseudonáboženstvo a to Zen, /čo je zmes budhizmu, šintoizmu, konfuciánstva iné/ Samotný Zen nie je náboženstvo ako také, nemá proroka-zakladateľa, nemá hierarchiu. Ťažko sa to vysvetluje, to je na dlhú debatu.
Je na škodu, že u nás v Euópe sa preferujú hlavne východoázijské bojové umenia, veď Európa má detailne prepracovaný šerm, bojové systémy a pod.
Asi je slabá propagácia európskeho šermu. Vystúpenia skupín tzv. historického šermu nepokladám za jeho propagáciu. Videl som pár vystúpení a pri niektorých som nevedel či mám plakať, alebo sa smiať.
Ak si človek prečíta príspevky na tomto fóre, tak všetko sa točí hlavne okolo kostýmov, vystúpení, scénok,, či má niekto autentický kostým alebo zbraň.
Mne ako divákovi je jedno, či má niekto meč za 10.000,- Sk alebo 100.000,- Sk, je mi jedno či má obuté také, alebo onaké čižmy. Ja chcem vidieť hlavne akciu.
Zas na druhej strane ja ako divák nie som sprostý a všetko "nezožeriem"
napr. vikinga s kordom, alebo s tureckým jatagánom. Myslím si, že u nás má každý predstavu o tom ktorom storočí. V hrubých obrysoch vie čo sa nosilo, používalo ako sa bojovalo a pod. Keď to nevie, tak to videl v televízii, takže určite má o tom akú takú predstavu.  _________________ Pozorovateľ |
|
| Návrat hore |
|
 |
Roman Popik Bežný tlachal

Založený: 13 Okt 2008 Príspevky: 62
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:00 am Predmet: |
|
|
zdravim p. Mijamoto
(a ako vam isiel sparing s boxerom? )
inac vdaka za prinosne prispevky
no k sermu, uz pomaly zacinam chapat ze disciplina historickeho sermu, je akousi divadelnou hrov, cize je tam uplne zbytocne hovorit a realnom style , suhlasim aj s roznorodostou jednotlivych bojovich "umeni" od polohy, vzrastu, politiky.. atd..
ale napriek tomu si myslim ze k urcitej konfrontacii tu dochdzat moze, ked napr spanielsky dobivatelia dobili so svojim kordom (a samozrejme s mnohym inym ) ameriku, tak tam tiez dochdzalo ku urcitemu stretu ..(hoc mozno to neni najlepsi priklad)...
myslim si ze vsucasnej dobe moze sa fakt porovnat akurat ta sportovejsia forma, hoc su "bojovnici" ako ste to sami napisali zviazany pravidlami, ale dohodnut by sa na niecom dalo, aby sa to ako tak mohlo trocha priblizit realnym situaciam, ved aj napr. spravne prevedenie" uderu" v kendo (bodovane) je tiez aby malo dostatocnu razanciu a miesto zasahu, aby v realy sposobilo normalne zranenie, preto sa tam nerataju rozne lahke dotiky a pod...
suhlasim aj stym ze zalezi od cloveka ktory robi dany styl, ale som presvedceny, ze proste niektore veci su efektivnejsie a ine menej, a ze to ide porovnavat vo vzajomnej konfrontacii, ak hovorite o chlapovy, tak potom cisto zo statistickeho hladiska ked budu si merat sili 10 (100) sermiari proti kendistom (napr.) a z toho 80 percent bude mat jasnejsiu realnejsiu prevahu , tak by sa dalo povedat ze ktory stil je ucinnejsi.
hoci si myslim , (a nielen v serme) ak sa budu neustale merat sili, tak potom sa aj "kendista" a "sermiar" zlepsia odstrania horsie techniky a funkcne zlepsia, cize v konecnom dosledku budu vyrovnany... (ako to je napr. castokrat vidno v zapasoch k1, kde uz sa tazsie hladaju rozdieli v sposobe boja, aj napriek tomu ze ide o thayboxera,karatistu, kixboxera,a niekedy sa tam objavia aj boxery)
cize pozvolna by som presiel k druhej faze a to bojove umenia... a tam by som argumentoval , zapasmy v klietke (ufc sampionaty). tam mozu si skusit svoje sily vsetky mozne styli BU, a kedze sa ukazuje ze prevazna vecsina vytazov je z bjj(brazilske ju jitsu) , tak viem ze dana "skola" ma nieco do seba, ked dokaze vyhrat nad mnozstvom najroznejsich bojovych stylov, a to nehovorim o protivnikoch, ktory su mnoho krat vyssi vecsii, (minotauro vs bop sap), hoci je pravda ze ludia ktory idu do ultimatoch su uz v dnesnej dobe trenovany na vsetky mozne situacie, ist rovno len z jednej skoly (tekwondo, box) bez toho aby si nacivcili uderi na hlavu, kopy, boj na zemi, za samovrazdu. najme to platilo o tekwodakoch... ty by sa do takych zapasoch nemali vobec pustat, ked nesu vobec zvyknuty na uderi, proste z toho mi vyplinulo ze tekwondo je nefunkcny stil, akurat tak medzi sebou na body si mozu sutazit, to iste plati o aikido, nepresvedcilo ma zeby cloveku realne pomohlo,(hoci aj tu je vynimka jeden rus ktory (aikido) si to pustil proti thajskemu boxerovi, a musim uznat ze som cakal ze dopadne ovela horsie, dokonca sa mu podarilo chytit i do nejakej paky boxera), a este aby som nezabudol na vsemozne vychodne bojove umenia... tak tie ma nepresvedcili vobec, ty sa nechodia vobec nikde konfrontovat aby dokazali opak , a stacilo mi ked som videl raz zapas nejakych vychodnych majstroch proti sebe, to vyzeralo horsie ako ked sa biju male deti, a potom co sa pustila krv jednemu z nosa tak aby neboli zahanbeny zapas uzavreli remizou.
Inac ty ludia co robia do tych roznych vychodnych veci mi hrozne pripominaju ludi tu na fore, tam tiez padali reci o nemoznosti rovnania stylov, ale co keby to skusili?
inac este na zaver k dlhym rokom treningu, akoze si myslym ze je to vzdy lepsie ako nic nerobenie, ale ak ma niekto zaujem o realne veci tak je zbytocne nieco trenovat co slubuje ze po 20rokoch budes majster, ak je efektivny a dobry trening clovek to zvladne aj do roka... a v tom vidim funkcnost
inac sam som robil ultimaty, trening bol zlozeny z thay boxu striedanim treningom zo zapasenia na zemy
momentalne robim box, tiez som si mal moznost vramci treningoch zasparovat s sutaznymi karatistami starsimi odomna co robili karate tiez okolo 10 rokov,
takze myslim si ze keby sa chcelo tak by sa dalo urcite porovnavat... a bolo by to hlavne prinosom |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:16 am Predmet: |
|
|
Zdravím p. lucifer 66
ďakujem za opýtanie, proti boxeristovi to bolo horšie, nesmel som ho pusiť na telo, lebo ak sa ku mne dostal tak to boli hlavne háky, na čo som ako šporotvý karatista v tej dobe nebol zvyknutý. Tiež som mal problém, že keď som "zabodoval", tak som čakal na "jame" a na pridelenie wazari, alebo iponu .
Potom ako som pár kúpil, tak boxerista dostal pár ashi-barai, /podkopnutie/ na čo nebol zvyknutý zas on a bil som ho na zemi keď ležal. Tiež som porušil pravidlá športového karate a "rozkopal som mu nohy" nejaké kansetsu-geri na koleno, + mawashi geri gedan na stehná / z vnútornej aj z vonkšej strany. Tiež som použil nejaké mae geri na čudan ako diae, čo bolo mimoriadne účinné. Po tomto som len kopal a kopal a nepustil si ho na telo. Ale inak len tak medzi nami, dostal som výprask, ale táto skúsenosť stálo za to. _________________ Pozorovateľ |
|
| Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:51 am Predmet: |
|
|
Mijamoto
mozn o ti japonci nemali nabozenske vojny,lebo si dokazali najst inu zamienku (napriklad ako sfanatizovat masy), alebo proste neboli tak blbi,aby sa tolko mlatili
predsalen to tam asi nebude taky mix kultur a vselicoho ineho,ako u nas
a pri porovnavani
trebars ak chces porovnat,ci je lepsi ten,co robi kendo,alebo historicky sermiar...no ono sa to vazne neda, maximalne tak simulaciou
totiz,ak ten sermiar sice schyta,ale sekom ti sposobi smrtelnu ujmu (a ak sa nemylim,tak su ludia,ktori do toho doslova "jebu"), tak kto vyhral? _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum
Naposledy upravil miso dňa St Okt 22, 2008 10:00 am, celkom upravené 2 krát |
|
| Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 9:52 am Predmet: |
|
|
Ja viem že toto je sekcia SLAMNIK
ale taketo mlátenie slamy je fakt zleeee.
kludne sa otitulujme pánmi alebo aj nie, ja si na to nepotrpím ale z tohoto je to debata dvoch ludí ktorí evidentne k teme historickeho šermu nemajú čo dodať.
Viete keď chcete kritizovať, to je v poriedku. Každy ma pravo mat svoj názor a aj verejne ho vyjadriť, Ale vždy, vzdy ked kritizujete tak aj prineste aspoň nejkaký námet ako to zlepšit, inač nieste o nic lepší ako vaše terče.
to Mijamoto:ako samotne meno napovedá, evidentne nemate (nemaš) vsťah k europskej kultúre. To je v poriadku. Nik to po nikom dnes už nechce. To že cle SK je posadnuté aziskými boj umeniami, je fakt ale vobec nie nový, trvá od 90 rokov a trend sa skôr otáča.
Je evidentné, aj to, že máte predstavu oo historickom šerme na zaklade skúsenosti z 1 skupiny, aj ked takýto stav ako opisujete je v 70 % skúpin. Je to však dosledkom niečoho iného. Vzhľadom na ciele pre ktore vnikajú tieto skupiny nie je nijaka regulácia a kontrola akosti (znie to komunisticky). Zalozit si moze kto chce čo chce. (žiaľ ) a tak to aj vyzerá.
No toto nieje len problém HŠ. ale všetkých oblastí ludského snaženia.
Zaraža ma skôr to ako podrobne ovladate všetko to čo sa tyka členení azijskych bojovych umení, možnosti a rozdelení. A nieste schopný najsť skupiny, ktoré riešia šerm historicky - rekonštruovaný. A nefungujú na SK 1 rok.
Vaše prehlásenia majú nulovú výpovednú hodnotu, a len ma utvrdzujú v tom že kritizujete sféru a oblasť s jasnými predsudkami, proazijskym prístupom a nulovým prehľadom o aktuálnej situácii v slovenkom historickom šerme.
Je pravda, že nie je to dobŕe, lebo to vyzerá ináč, ale je to na najlepšej ceste. Dobrým prikladom vasej ignorácie, lebo ináč si to vysvetliť neviem, je že vás (hladajúcich poznanie a "pravý" Serm ) zaujala táto téma,(čo je úplná sračka) a nie napriklad, temy rozoberajúce preklady knih, alebo prispevky k temam Talianského šermu v sekcii Škola šermu. To že 70% Slovenska na získané poznatky serie neznamená že možete bezducho uražat zvišných. Je to stejné ako keby som povedal: Ked sme sa pobili posledne tak kamarat karatista dostal na zobak - karate je na nič. (prahnané prirovnanie ? mozno, ja som citlivý človek - veci beriem osobne)
Pokial ste boli v Historickom šerme a nepačilo sa vám čo a ako sa robí tak mi prosim povedzte čo ste spravili pre to aby sa to zmenilo, skusili ste nejakym sposobom zveladit svoje vedomsti (konzultáciou alebo samoštúdiom) ak nie neprináleži vám súdiť HŠ na Slovensku v súčasnej forme vôbec.
Nie je to útok, je to adekavátne vysvetlenie toho že ak neprichádzate zo zlepšenim tak nas nechajte tak ak chcete kritizovať postavte sa doradu a čakajte až na vás pride. Zatial pe vás na zamyslenie by bolo dobre aby ste si mnaprkilad pozreli temy tohtoročného sympozia v TEME SYMPOZIUM
a tam uvidite maly fragment toho kde sa to dnes nachádza, kto mal čo povedať, povie a kto nie nech mlči.
a Čo sa týka teba Belzebub (co si ty satanista??? - si duševne zdravý) teraz si vyliezol z nejakej diery v nejakej riti, trpezlivo som sa ti snazil spolu s inymi luďmi zodpovedať tvoje mnohokrát až neuveritelné otázky, uviest ťa z riše fantiazie na planétu zem, ale ak mieniš "riešit" (slovne na forach) historicky serm bud najprv šermiar ako si sam písal v niektorych z tvojích prvych príspevkoch nešermuješ a ani nechceš chceš len nejake brnenie (asi koli drsným foto na webe ) neviem čo si to za nejakeho divného Larpaka alebo čo ale ľudia v historickom šerme majú dosť toho aby boli označovaní za pochybnych pseudohercov. Tak tu nevystupuj za stranu HŠ.
To čo si chcel ti bolo zodpovedané až budeś sa chcieť baviť o šerme, sermuj, a potom potom a este trchu viac, až možeš kritizovať a posudzovať.
Tiež sa nevyjadrujem ku kvantovej fyzike.
kokos ale ste ma vytočili, ospravedlňujem sa za vulgarizmi keďze na tomto forach z pravidla nie sú povolené ale adekvatnejšie miernejšie synonimá som nenašiel.
Naposledy upravil Pavol Uličný dňa St Okt 22, 2008 10:14 am, celkom upravené 1 krát |
|
| Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:05 am Predmet: |
|
|
raz o jednom druhy raz o druhom. piate cez deviate motate. nemozete porovnavat hrusky z jablkami. ak ide o styl zo zbranou, nemotajte sem veci holymi rukami. ak ide o boj holymi rukami, tak v europe mame v podstate len dva tradicne a to box a zapas. oba su v dnesnej podobe v rovine sportu a tej tradicnej, likvidacnej, bojovej forme sa dnes nikdo verejne nevenuje (aj ked to nieje tiez uplna pravda, nehce sa mi o tom rozpisovat).
co sa tyka karate, podotykam sportove karate, ktore sa prevadzkuje v europe (sam som ho dlhe roky praktikoval) je to smiesna zlatanina, proti ktorej bezproblemou ustoji ktorykolvek bojovnik z europskym stylom boja. keby sa boxer (v tom dradicnom ponati) postavil bez rukavic proti karatistovi, tak ziadne trapne mavasigeri, ani jokogeri ani nic ine mu nepomoze, chlapik ho bez mihnutia oka jednym dobrym uderom zlozi na zem bez moznosti opetovne vstat. a to si nehcem ani predstavit co by spravil z dotycnym zapasnik zapasiaci ozaj fest tak ako by sa malo. ale aby som len neprudil, na druhu stranu vysledok by mohol byt iny ak by sme sa bavili o okinavskom bojovom karate. (mal som tu cest absolvovat trening s poslednym zijucim majstrom na okinave a s jeho priamimi ziakmi posobiacimi aj tu na slovensku. moja hodnost v sportovom karate v tom case bola tretie kiju po tejto skusenosti som cele karate zavrhol... nastastie hehehe). cize vec je prozaickejsia ak sa bavime o bojovych styloch ktore rokmi zosportovateli, tazko porovnavat, kazdy sport ma svoje pravidla. ak sa hceme porovnavat v bojovych umeniach ktore su likvidacne, tasko hladat, optika a moralny kredit nasho veku nam to nedovoluje.
posledna poznamka ohladne sermu a toho co ste napisali obaja (miamoto, lucifer) europsky serm ma jednak jak sa uz spomenulo spretrhane priame linie (co nemusi byt vzdy na skodu) a v sucasnej dobe je to vo vecinovom zamerani skvor prezentacia davno zabudnuteho, nasledne priblizenie laickemu divakovi historickeho exkurzu, ktory by mal mat co najveciu ambiciu k dobovym realiam a vernosti po vsetkych strankach. je pravdou ze zaroven jednym z najslabsich clankou je samotny boj ale to je sirsi problem. (ako prezentovat exibicny suboj pokial nemozme ist do veci tak ako by sa malo). ale zaroven vas chcem oboch vyviest z omylu. mimo verejnych prezentacii je urcite vecia skupina nadsencou, ktory sa snazia o co najrealnejsie bojove techniky, cvicit len pre efekt pre ktory boli vymyslene (vid napriklad, len uz turnaje v samotnom serme) ono to mozno vsetko hce este cas, a hlavne porovnavanie na tejto urovni nema velky zmysel, pretoze aj to najposlednejsie bojove umenie by ti malo na ulici viac posluzit (ked ho potrebujes) ako mudrovanie na forach.  _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:29 am Predmet: |
|
|
zdravim p. Palo Lux
(v normalnom zivote som ateista, a ty si co krestan, ci husita? :_))
zaujimave ak sa niekto dotkne vasho sermu, tak hned vam tecu nervi, to znamena ze asi naozaj za zasahuje do ziveho, ...
moj namet je jednoduchy zoberte sa zopar tych najlepsich a chodte si to rozdat do nejakeho kendo stanku a natocte to na video a hodte to na stranku... nech divak posudi ci sa to da neda srovnavat ci to je zaujimave alebo neni...
aspon by ste sa usetrili dalsich otazok.... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:49 am Predmet: |
|
|
Lucka: Toto nie je o tom, ze sa ktosi dotyka "nasho" sermu, toto je o tom, ze ktosi pinda o tom, comu nerozumie a o com nema dostatocny prehlad. Ja robim serm inak ako Palo, Palo inak ako Marcipan, Marcipan inak ako Woden... Kolko ludi, tolko chuti... Akokolvek naivny si ty a tvoja predstava o tom, co serm je, ste obaja /ty a tvoja predstava/ desne mimo...
Chces video?
http://www.youtube.com/watch?v=ki1_-T7huhU Enjoy. Bol som ucastnikom tejto akcie. Pozri si to cele dokonca a povedz mi, ci to je alebo nie je serm. Chod na stranku livinghistory.sk ci .cz a povedz mi, ci to je serm alebo nie. Nastuduj si aj terminy ako vojenska historia, reenactment, ozivena historia, divadlo, dell arte, kaukliarstvo, sokoliarstvo a kopu dalsich a potom povedz, ci uz vies, ci prave toto je serm...
Prajem prijemne studium, ak chces nabuduce polemizovat na temu, kto a ako "je haklivy na svoju oblubenu cinnost", do ktorej vraza energiu, cas a prachy, casto aj osobny zivot, aby to malo nejaku uroven, dojdi uz s nejakymi informaciami a nielen s debilnymi a infantilnymi otazkami, ok?
Pretoze akokolvek nepravdepodobne sa to zda, je tato republika aj domovom ludi, ktori robia tiez serm pre serm, ta podla teba "nerealna hra" je sposob prezentacie sermiarskeho umenia /casto tiez neumenia, to je fuk/ divakom tak, aby z toho aj cosi mali, tomu sa nehovori "nerealna hra", ale divadlo... A tu odporucam studovat ti dalsie a dalsie terminy...
Pac a pusu posilaj tatka s mamkou, alias kral a kralovna...
Inak, nam netecu nervy z toho, ze sa ktosi navaza do sermu, ale z ludskej blbosti, hehe. Odporucam dalsie studium terminov...  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 10:57 am Predmet: |
|
|
Zdravím Tarkil,
som rád že vnímaš rozdiel medzi športovým karate a tzv. tradičným /bojovým karate/. Ako som písal, nezáleží na tom aký bojový šport robíš, resp. bojové umenie robíš, záleží to len na človeku, ktorý ho praktikuje a na akej je úrovni.
Palo lux, mám vzťah k európskej kultúre a vážim si ju. Som dokonca jej súčasťou. Ak si si všimol, nikoho nekritizujem, nikoho neohováram, do nikoho sa nenavážam, snažím sa sa slušne dikutovať. Asi si si zle prečítal tým mojich pár príspevkov, ak by si si ich dobre prečítal, tak by si zistil, že mám veľký rešpekt pred európskym šermom, čo to som o ňom prečítal ve´d všetko je na webe...
Čo sa týka mena nerozmýšlal som nad tým, tak ma to nejak napadlo. Myslím si, že na tomto fóre sú aj iné, "horšie" mená.
O svojich názoroch nikoho nepresviedčam a ani ich nikomu nevnucujem
Zhodou okolností videl som vystúpenie Vašej skupiny a myslím si, že pátrí k tomu lepšiemu čo na SVK je v rámci historického šermu.
Presne s to bolo vystihol je to fakt mlátenie prázdnej slamy. _________________ Pozorovateľ |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 11:32 am Predmet: |
|
|
pre pana Olafa
ja som pisal o videu sermu a kenda, ale nevadi...
k tomu na yotube... no keby to malo aspon nemecke tytulky, o anglictine som ani nesnival... bolo ta vidno aj v nejakom zabere?
tak podla mna to h serm nebol, najviac by som to prirovnal k historickej strelbe, to mi pripomenulo ako ked sa unas robia rekonstrukcne boje, apridu sem nacisti z nemecka aby sa mohli promenadovat v nemeckych uniformach(ale to nesuvisi s nicim)
tak podla mna to video bolo pekne i vela ludi tam bolo a asi boli obleceny do peknych kostimoch, ale ta norstina ci co to bol za jazik iba umocnila moj nezaujem a nudu... ono to je podla mna aj tak setko hlavne pre deti a takych amaterskych zaujemcov ako som ja... ale kedze si ich pekne odplasujete...
inac zaujimali by ma scenky z obdobia pred strielania z pistoli, ked uz sa snazimi diskutovat aspon trocha o tom serme historickom...
nechapem preco by som mal tiez stravit tolko marnenim casu tvojim studiom ked nemam oto zaujem, prve som si chcel spravit prehlad, skor ako nieco zacnem robit niekolko rokov a potom zistim ze to neni to prave..
jednoducho fakt skoda reci, vecsina z vas tu trpi syndormom davu, a su ako ovce, kam zabeci baran... namiesto normalnej diskusie len sprosto osocujete...
a vizadnom pripade si nechcete nic pripustit co by sa trosku mohlo dotknut vasho vesmiru, co ak nahodou by to bola pravda , potom by sa vsetko zrutilo... a co by som potom robil...?? ale nie... verim ze vase vystupovanie v tejto oblasti ma hadam nejaky zmysel...
mozno nieste ludia s naj spravanim, ale to comu sa venujete tak to robite poriadne...
tak co skocite aj na nejake videjko ku nejakym japoncikom? 
Naposledy upravil Roman Popik dňa St Okt 22, 2008 11:55 am, celkom upravené 1 krát |
|
| Návrat hore |
|
 |
Lyrka Bežný tlachal

Založený: 08 Feb 2008 Príspevky: 42 Bydlisko: Olomouc
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 11:53 am Predmet: |
|
|
| lucifer66 napísal: | pre pana Olafa
ja som pisal o videu sermu a kenda, ale nevadi...
k tomu na yotube... no keby to malo aspon nemecke tytulky, o anglictine som ani nesnival... bolo ta vidno aj v nejakom zabere?
tak podla mna to h serm nebol, najviac by som to prirovnal k hystorickej strelbe, to mi pripomenulo ako ked sa unas robia rekonstrukcne boje, apridu sem nacisti z nemecka aby sa mohli promenadovat v nemeckych uniformach(ale to nesuvisi s nicim)
tak podla mna to video bolo pekne i vela ludi tam bolo a asi boli obleceny do peknych kostimoch, ale ta norstina ci co to bol za jazik iba umocnila moj nezaujem a nudu... ono to je podla mna aj tak setko hlavne pre deti a takych amaterskych zaujemcov ako som ja... ale kedze si ich pekne odplasujete...
inac zaujimali by ma scenky z obdobia pred strielania z pistoli, ked uz sa snazimi diskutovat aspon trocha o tom serme historickom...
nechapem preco by som mal tiez stravit tolko marnenim casu tvojim studiom ked nemam oto zaujem, prve som si chcel spravit prehlad, skor ako nieco zacnem robit niekolko rokov a potom zistim ze to neni to prave..
jednoducho fakt skoda reci, vecsina z vas tu trpi syndormom davu, a su ako ovce, kam zabeci baran... namiesto normalnej diskusie len sprosto osocujete...
a vizadnom pripade si nechcete nic pripustit co by sa trosku mohlo dotknut vasho vesmiru, co ak nahodou by to bola pravda , potom by sa vsetko zrutilo... a co by som potom robil...?? ale nie... verim ze vase vystupovanie v tejto oblasti ma hadam nejaky zmysel...
mozno nieste ludia s naj spravanim, ale to comu sa venujete tak to robite poriadne...
tak co skocite aj na nejake videjko ku nejakym japoncikom?  |
hm, fakt by ma zaujimalo...
1) čo podla teba PATRI ku diskusii o "tom serme hystorickom"?
2) jasne, ze vzdy budes marnit cas vsetkym, co je pre teba zbytocne, ale prave preto, ze to budes povazovat za zbytocne. A pokial nebudes vediet, že čo vlastne stvarnuješ, comu sa venujes, akemu obdobiu a podobne, tak to je to iste, ako by si strikoval a nevieš čo je vlna
3) si naozaj presvedceny, ze ty neosocujes viac ako ostatni?
4) aku pravdu prezentuješ TY, ktoru nechceme vidiet? |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 12:04 pm Predmet: |
|
|
Lyrka
1. minimalne sermovanie s mecmi, strielanie to len tak na okraj
2. pravda, ako z mojej strany tak aj zo strany ostatnych (vid. povazovanie porovnavania kendo vs serm za zbytocne)
3. tu je tiez castocna pravda, lebo som sa nad tym akurat zamyslel ked som to pisal... ale ja som len odvracal urazky na moju osobu naspat, a aj to len v krajnom pripade ked sa mi zdalo ze by sa uz patrilo nieco vratit.
4. tak mne sa vidi poslednej dobe ze je jedno co napisem, alebo sa opytam, z mojho prispevku je vybrate hlavne to cim sa mi moze obuchat o hlavu, keby sa reagovalo aspon k problematike co sa pytam tak by tu nemuselo vznikat tolko rozbrojov,
...ale sa mi videlo za tie paru dni co som nepisal (videlo sa mi to marne) .. ze tu je pomerne nuda a nebyt nejakej tej sable tak sa neni o com bavit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 12:14 pm Predmet: |
|
|
to mijamoto:
aby si rozumel ja namam nic proti Japonskej kultúre - podla mna je to jediná relevantná kultúra ako partner k Euroskej (len mne je cudzia) ale pisal som, ze ty ju evidentne preferuješ a to sa dá poznať na zaklade toho ako s prehladom dokažeš popisať veci čo sa jej týkajú.
najviac ma nevá že to čo kritizuješ existuje už len velmi obmedzene, ale tvoja kritika mala opodstatneie v casoch pred 3 až 5 rokmi a nie teraz keď nie kritika ale podpora by mala prevladať. Smerom k snaženiu ktore sa započalo a to vo väčšom meradle ako by sa moho zdať.
co sa tyka vystupeniu nasej skupiny , ak hovoriš o tohtoročnom, sam by som ho prirovnal ktým menej pripravenym a je to kritika hlavne na moju hlavu. Pretože sa hnevám sam na seba že nedokažem adekvátne reprezentovať to na čom pracujeme, no nič z toho čo sme robili nieje nepravdou a všetky veci, sú poctivé smerom k divákovi, teda techniky sú realne a na každu z nich ti dokažem uviesť zdroj jedn alebo viecero z ktoreho som čerpal, to neznamená že tie techniky sú vykonané tak akoby mali byť, to je problemom fyz. schopnosti respektive fyz. výkonu jednotlivych vystupujúcich. a hlavne miery inscenácie jednotlivých technik pri zachovani aspoň minmalnej bezpečnosti.
Prezentacia v takomto podani može aj uškodiť veci pretže vo všeobecnosti panuje nazor prezentuj keď to vieš poriadne ale može byť aj hybnym motorom pre posun a dodanie odvahy ostatnym aby sa tiež vydali tymto smerom.
No sme len na zaciatku cesty v rekonštruovani, a mnohí sa vydali tym smerom už omnoho skôr. A čas ukázal že mali pravdu. a spravili omnoho väčśi pokrok tymto smerom.
Marcipan a Jabčo vlastne skupina Žoldnieri v šerme rapirom ale aj mečom
Stettner a jeho skupina v meči
MatoS a jeho združenie v meči
Jany - Stará Ľubovna
a to som vypichol len tych čo fakt najfrekventovanejší ludi a je ich omnoho viac mozem ti povedať že to čo opisuješ ako neduhy HŠ rozhodne na nich neplati. Preto ak teda pozoruješ toto forum nechápem prečo to nevidíš, starému šermiarstvu ako si ho zda sa poznal ty odzvonilo.
Dovolim si veľmi optimistckú prognózu, že o dva roky, nebude sa dať v porovnaní s prezentaciou azijskych boj umeni tym europskym vytknúť nič. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Lyrka Bežný tlachal

Založený: 08 Feb 2008 Príspevky: 42 Bydlisko: Olomouc
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 12:27 pm Predmet: |
|
|
| lucifer66 napísal: | Lyrka
1. minimalne sermovanie s mecmi, strielanie to len tak na okraj
2. pravda, ako z mojej strany tak aj zo strany ostatnych (vid. povazovanie porovnavania kendo vs serm za zbytocne)
3. tu je tiez castocna pravda, lebo som sa nad tym akurat zamyslel ked som to pisal... ale ja som len odvracal urazky na moju osobu naspat, a aj to len v krajnom pripade ked sa mi zdalo ze by sa uz patrilo nieco vratit.
4. tak mne sa vidi poslednej dobe ze je jedno co napisem, alebo sa opytam, z mojho prispevku je vybrate hlavne to cim sa mi moze obuchat o hlavu, keby sa reagovalo aspon k problematike co sa pytam tak by tu nemuselo vznikat tolko rozbrojov,
...ale sa mi videlo za tie paru dni co som nepisal (videlo sa mi to marne) .. ze tu je pomerne nuda a nebyt nejakej tej sable tak sa neni o com bavit... |
1)čiže iba meče a ziadna ina zbran. prečo? nie je to obmedzene? prečo strelne zbrane nie?
2)ja hovorim o tom, ze ked je nieco pre teba hlupost, tak sa tomu nevenuj. Ked je pre teba historia strata casu, načo tu si? meče a podobne veci nie su historia?
3)ako by si sa spraval ku cloveku, čo ti trikrat napluje do ksichtu? Uvedom si, ze by si sa spraval rovnako, ako oni teraz k tebe. Keby si urazal mna, aj ja by som k tebe nebola mila. Vracanie urazok vsak vedie kam?
4)cize jedina pravda, čo tu ukazuješ je len provokovanie, aby nebola nuda...hmm, zaujimavy pristup, kt. o tebe vela vypoveda.
Naposledy upravil Lyrka dňa St Okt 22, 2008 12:33 pm, celkom upravené 1 krát |
|
| Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Okt 22, 2008 12:32 pm Predmet: |
|
|
| lucifer66 napísal: | | k tomu na yotube... no keby to malo aspon nemecke tytulky, o anglictine som ani nesnival... |
Pise sa tItulky....
| lucifer66 napísal: | | bolo ta vidno aj v nejakom zabere? |
Ano... Fuj, ako to ale potesilo moje ego...
| lucifer66 napísal: | | tak podla mna to h serm nebol, najviac by som to prirovnal k historickej strelbe, |
Historicka strelba, aha, aha... Tak ju definuj... Na zaklade coho ti ju to pripominalo?
| lucifer66 napísal: | | to mi pripomenulo ako ked sa unas robia rekonstrukcne boje, apridu sem nacisti z nemecka aby sa mohli promenadovat v nemeckych uniformach(ale to nesuvisi s nicim) |
Muhehehe, tak to som nevedel, ze mam znamych a kamaratov nacistov, kedze robia vojska wehrmachtu...
| lucifer66 napísal: | | tak podla mna to video bolo pekne i vela ludi tam bolo a asi boli obleceny do peknych kostimoch, ale ta norstina ci co to bol za jazik iba umocnila moj nezaujem a nudu... |
...oblecenI... kostYmov...jazYk... Bola to holandstina...
| lucifer66 napísal: | | ono to je podla mna aj tak setko hlavne pre deti a takych amaterskych zaujemcov ako som ja... ale kedze si ich pekne odplasujete... |
Deti a amaterski zaujemcovia z radov vojenskych historikov a historikov? Kebyze ich plasime, urcite sa ich dojde napriklad konkretne na tuto akciu pozriet par tisic divakov a touto akciou by urcite zilo cele mesto, vsakano...
| lucifer66 napísal: | | inac zaujimali by ma scenky z obdobia pred strielania z pistoli, ked uz sa snazimi diskutovat aspon trocha o tom serme historickom... |
Hm... Zvlastne, kolko pistoli a mecov sa prekryva... Som nevedel, ze serm je len to, co sa objavilo pred pistolami... Zbohom rapire, zbohom rokokove kordy, zbohom sable... Pred chvilou si spominal, ze ta zaujima serm, odrazu su to scenky... Odporucam studium terminov, vid. vyssie...
| lucifer66 napísal: | | nechapem preco by som mal tiez stravit tolko marnenim casu tvojim studiom ked nemam oto zaujem, prve som si chcel spravit prehlad, skor ako nieco zacnem robit niekolko rokov a potom zistim ze to neni to prave.. |
Studujes nie pre mna, ale pre seba... Prehlad sa da urobit prave takto, bohuzial... Ale mozes aj nadalej skusat debilne otazky, na zaklade ktorych sa na tebe budem uzasne bavit aspon ja, vela zdaru...
| lucifer66 napísal: | | jednoducho fakt skoda reci, vecsina z vas tu trpi syndormom davu, a su ako ovce, kam zabeci baran... namiesto normalnej diskusie len sprosto osocujete... |
Ja som akoze vacsina a len osocujem? Hmmmmmm... Okej, osocovanie pripustam, muehehehe. Na druhej strane, nemal by si sa mi cudovat... Pripadne, kto je tu tym baranom?
| lucifer66 napísal: | a vizadnom pripade si nechcete nic pripustit co by sa trosku mohlo dotknut vasho vesmiru, co ak nahodou by to bola pravda , potom by sa vsetko zrutilo... a co by som potom robil...?? ale nie... verim ze vase vystupovanie v tejto oblasti ma hadam nejaky zmysel...
mozno nieste ludia s naj spravanim, ale to comu sa venujete tak to robite poriadne... |
Ako vies, co je nasim vesmirom? Co vsetko by sa nam zrutilo? Co by si potom robil? Aky zmysel ma nase "vystupovanie" podla teba? Aka je podla definica naj spravania, ako by sme sa mali spravat? Ako vies, ze to, comu sa venujeme, robime poriadne, ked o tom nic nevies?
| lucifer66 napísal: | tak co skocite aj na nejake videjko ku nejakym japoncikom?  |
A tuto nejake to video k Japoncikom: http://www.youtube.com/watch?v=vS1XdySVvqs
A teraz mi povedz, co som vynechal a vybral si len to, co som chcel, muehehehehe...
 |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 12:42 pm Predmet: |
|
|
| no zopar veci si vynechal (zatvorky, slovicka, v ktorych napr sa nehovori ze ta prirovnavam k nacistom, alebo ze iba MOZNO to robite spravne, nie ze to robite spravne,... atd...) ale ako som povedal je to marne... |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Okt 22, 2008 12:52 pm Predmet: |
|
|
to Lyrka
"1)čiže iba meče a ziadna ina zbran. prečo? nie je to obmedzene? prečo strelne zbrane nie? "
- tak lebo sermuje sa mecmi a nie delami, ked budem hovorit o strelbe tak nebudem mat na mysli sermovanie sablami...
2)ja hovorim o tom, ze ked je nieco pre teba hlupost, tak sa tomu nevenuj. Ked je pre teba historia strata casu, načo tu si? meče a podobne veci nie su historia?
- nepovedal som historia, na mysli som mal skor take hranie sa na historiu , historicky serm to je len zaluba, ak ma clovek normalne zaujem o historiu a chce sa tomu naplno venovat tak to pojde studovat, historia neni len serm (a pistole)
3)ako by si sa spraval ku cloveku, čo ti trikrat napluje do ksichtu? Uvedom si, ze by si sa spraval rovnako, ako oni teraz k tebe. Keby si urazal mna, aj ja by som k tebe nebola mila. Vracanie urazok vsak vedie kam?
-presne od zaciatku moje prispevky tak zistis ze tych pluvancov do oka som dostal viac, a nespraval som sa rovnako
4)cize jedina pravda, čo tu ukazuješ je len provokovanie, aby nebola nuda...hmm, zaujimavy pristup, kt. o tebe vela vypoveda.
-nepovedal som ze jedina, a to provokovanie vidim na opacnu stranu, napr. prispevky typu " to len debil moze polozit taku idiotsku otazku "
to o nude bol mimobodovy dodatok |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|