Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Tetravus Bežný tlachal
Založený: 20 Jún 2008 Príspevky: 18 Bydlisko: Vrútky
|
Zaslal: St Aug 27, 2008 3:29 pm Predmet: prilby |
|
|
ok, takze mam otazku ohladom prilieb:
aka prilba by sa hodila pre normalneho vojaka v kruzkovke, obdobie neskory stredovek resp. ranny novovek a hlavne nech to nieje klobuk...
pozeral som vela prilieb, ale vacsina skratka vyzera dobre iba pri platovej zbroji...nie vzdy pri plno platovej, ale minimalne golier s ramenami alebo kyrys s ramenami je vacsinou potrebny aby to aspon nejako vyzeralo...takze fakt neviem |
|
Návrat hore |
|
 |
malej Bežný tlachal
Založený: 10 Júl 2008 Príspevky: 96 Bydlisko: Třebíč , Münster
|
Zaslal: St Aug 27, 2008 8:35 pm Predmet: |
|
|
Když tak sem napiš letopočet +- 20 let a zeměpisné určení vojáka. To mě bude stačit. Popřípadě funkci (městská milice,válečné tažení atd.). _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 7:26 am Predmet: |
|
|
V pohode moze byt aj normanka... Je to sice doooooooost netypicka prilba, ale preco nie, koniec koncov, nebude mat premieru....  |
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 3:04 pm Predmet: |
|
|
normanka? jasne pokial robis vsegotiku... _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 3:07 pm Predmet: |
|
|
bodlo by to trochu upresnit, ked nie klobuk tak salier, barbuta, mozno este aj slap... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 3:36 pm Predmet: |
|
|
no na zaciatku novoveku? maš už od konca 15 armet a ine typy uzavretých prilieb ak ti vadi ze cez klobuk vyfasuješ. Tak tu hlavu zakry celu. je jasne ze by to cecelo nemat len tu prilbu ze ano... ... aspon druď k tomu a nošky .... a budeš ako obrázok
netvrdim ze zrovna tento ale obdobny

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Št Sep 04, 2008 12:18 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Tetravus Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 3:56 pm Predmet: |
|
|
malej:
no, koniec 15.storocia dajme tomu, vojak resp. zoldnier (cize ziadny pernamentny vojacik alebo mestka straz), stredna prip. zapadna europa
Olaff:
ha ha...
btw. dneska som pri hladani prilieb narazil na toto:
"Norman Nasal Helmet The Norman Helm was made famous by the Norman victory at Hastings, worn by Saxon and Vikings in the 10th and 11th centuries. They can be dated back to the 6th century and were used as late as the 15th century. The helmets gets their name from their solid 'nasal' and reinforced 'eyebrows' pattern..."
je to zo stranky nejakych anglickych zbrojarov tusim...ja viem ze to nemusi byt doveryhodny zdroj a ze je iba jeden, ale aj tak...
EDIT: teraz ked tak pozeram, tak na vela anglickych strankach zaraduju normanku od 6. az po 15. storocie
Triarius:
no, tieto napadli aj mna, ale problem je, ze podla mna vyzera salier alebo barbuta bez nejakych aspon polo-plechov trosku humone... pride mi to ako dieta (male telo, velka hlava)
a slap, no...co ja viem, ten zrovna sa mi dost nepaci...
Palo Lux:
ved prave...snazim sa najst taku prilbu, ktora by aspon trochu zakryvala tvar a zaroven aby k nej nemuselo byt kompletne brnenie...zatial to vyzera ako dost narocna uloha... |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 3:59 pm Predmet: |
|
|
no ty si tažky pacient ... nič nie je podla tvojho gusta ...  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 4:00 pm Predmet: |
|
|
no, k prilbe ti bohate staci dobra presivka... a myslel som skor jednoduchsi otvoreny salier...
to s tou normankou je dost pofiderne, mozes povedat, z akeho zdroja to mas? _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Tetravus Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 4:00 pm Predmet: |
|
|
ja viem
ale kedze platy najblizsie dva roky neplanujem, tak zhanam nieco v com nebudem vyzerat az tak blbo... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 4:12 pm Predmet: |
|
|
no v salieri blbo vyzerat nebude, sak ho pouzivalo kopec ludi _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Tetravus Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 4:26 pm Predmet: |
|
|
ja co som videl ludi v salieroch, tak mali minimalne plechove ramena a golier |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 4:30 pm Predmet: |
|
|
no vidis a samotne plechove ramena a golier su uplna hovadina
napr tito vyzeraju uplne super...ale fakt si musis najskor ujasnit, co presne chces...to, ze chces vyzerat dobre fakt nestaci _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
malej Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 9:00 pm Predmet: |
|
|
To Tetravus: Tak v první řadě tě musím zklamat. Kolem roku 1500 se už u žoldnéřů samotná kroužková košile moc nepoužívala. Doporučil bych v kombinaci s předním plátem,brigantou či prošívanicí se stojáčkem a zapínáním vpředu. Ale spíše ten plát.
No a teď ten helm: Moc jsem nepochopil o jakou přilbu máš víc zájem (otevřenou nebo zavřenou),ale zkusím ti poradit a stručně vysvětlit proč. Helmy se tvarově vyvíjely s celkovým vývojem plátových zbrojí (např. šalíř,barbuta,hunckap,armet,bascinet) v uzavřené typy s různými druhy průzorů. Troufám si říct,že to bylo souběžné jak v západní,tak ve střední Evropě. S rostoucí učinností palných zbraní však ztrácely svůj význam a začalo opět přibývat lehčích otevřených přileb. Kroužkové kápě se tou dobou moc nevyskytovali a nákrčník (byť vznikly dříve) se řádně vyvinul a používal až začátkem 16. století (teda pokuď nechceš dělat turka,ale ten se lišil). Tady doporučuji kroužkový límec,který zakryje horní část ramen. Jinak prioritou výstroje středověkého vojáka bylo chránit si hlavu,potom trup,ruce a nohy - přesně v tomhle pořadí. Jinak klobouk je asi nejideálnější a asi nejrozšířenější ochranou hlavy v tomto časovém období. Jen je potřeba zvolit ten správný typ. Chápu,že se ti lecos nemusí líbit,ale protože se tady snažíme o rekonstrukci a dobově být věrnější,tak ti asi nic jiného nezbyde . Hodně zdaru! _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
malej Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Aug 28, 2008 9:10 pm Predmet: |
|
|
Málem bych zapoměl! Pokud budeš dělat vojáka ve střední Evropě,tak úplně vypusť barbutu. Né že by u nás vůbec nebyla,ale spíše se tady nijak zvlášť neujmula. Itálie je spíše vyvážela směr Francie. _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: Ut Sep 02, 2008 8:50 am Predmet: |
|
|
Armet je pre pesiaka volovina. To je jazdecka prilba a na rozdiel napr od saliera (co bola tiez povodne jazdecka prilba) jej tvar je pre pesiaka znacne nevyhovujuci - neni z nej vidiet ani trt. Na koniec 15. storocia by som zvolil salier, ci uz otvoreny alebo uzavrety (bud s pohyblivym alebo pevnym vyzirom)- a nie je pravda ze sa nosil len v kombinacii s plechami. Kukni si svajciarske kroniky kde najdes aj ludi iba v kabatoch a so salierom na hlave. Dalsiu moznost mas ten klobuk, klobukov existuju mraky druhov tak aj tam sa da vybrat model, ktory na skosenejsiu obrubu a tym padom ti viac chrani hlavu z boku. Treba len hladat.
Ps: to ze niektori maju velku hlavu v prilbe nie je tym ze to na vsetkych vypada blbo. Ked ma typek ramena ako dievca a asi 20 kg, alebo ma nahovno usity kostym do 15. storocia, kde samotny strih odevu zvyraznuje ramena, tak to samozrejme vyzera na houby. |
|
Návrat hore |
|
 |
Tetravus Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Sep 02, 2008 7:10 pm Predmet: |
|
|
moze byt napr. nieco taketo?
 |
|
Návrat hore |
|
 |
malej Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Sep 02, 2008 9:15 pm Predmet: |
|
|
Armet na pěšákovi úplně volovina není. Na x obrazcích je to vidět. Ovšem nepsal jsem o této přilbě,ale přilbách všeobecně. Takže je třeba číst pozorněji kapišto ? A to samé platí o předním plátu,takže čti opět pozorně. Nedávám tady konkrétní radu,ale pouze se snažím nastínit situaci. Konkrétní odpověď je na konkretní dotaz. Takže to co jsem napsal,tak za tím si stojím. Bavím se tady pouze o podložených věcech a né o kdyby. _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
malej Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Sep 02, 2008 9:18 pm Predmet: |
|
|
To Tetravus: nejsem si jist,ale mohu se výrobce zeptat. Mojmíra znám velmi dobře či spíše osobně a bydlíme od sebe 10km. Jako platnéř je velmi dobrý a ochotný,ale osobně si myslím,že je to hovadina kterou vyrobil nějakému ......... na přání. _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: St Sep 03, 2008 11:03 am Predmet: |
|
|
Malej: Fakt nechapem co sa rozculujes. Ja som len poznamenal ze kupovat si pre postavu pesiaka armet je podla mna blbost. Keby chcel hrat zosadnuteho jazdca tak nepoviem, ale priamo pre pesiaka nee. Na x obrazcoch to vyobrazene moze byt ale moze to byt aj umelecka licencia alebo mozu zobrazovat prave zosadnutych jazdcov. Proste si nemyslim ze pesiak by tuto prilbu primarne nosil - podla mna by mu dost vadila (vyhlad, pohyblivost a fakt ze je uzavreta(prisun vzduchu) a bola aj draha).
Inak s tebou suhlasim, a tym armetom som nereagoval na teba ale na nejaky prispevok vyssie (uz neviem od koho). Inak o kyrise nepisem ani ciarku (normalne mi pride ako by si nereagoval na mna, ale na nejaky prispevok ktory niekto zmazal ) |
|
Návrat hore |
|
 |
|