Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

ženy a langschwert,jednoručný meč, zbrane pre ženy
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 9:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="deCarabas"]Lenka: sabla ako taka padna je... a dostatocne. Musis uvazovat aj v rovine, ze narody pouzivajuce sablu prevazne tazke zbroje nenosili a tym padom pre lahkoodenca je padna viac nez dost... quote]

polská husaria je podla mna dostatocne ťažko odená a ani Turci nechodili uplne "na lahko" pokial dobre viem.
a divil by si sa, mala som v ruke sablu, ktorá bola tak zle vyvážená, že mala skor vlastnosti ako meč a nie ako šabla...... takže nie je šabla ako šabla.....
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Aug 20, 2008 9:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Goryvald: úplný súhlas...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:25 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Lenka: polska husaria bola preto zrejme vo svojej oblasti a dobe elita, ale ked sa bili so svedmi, dostali riadnu na papulu Wink Nehovoriac o tom, ze ked sedis na koni, rubes sablou tych dolu, nie ti dolni teba Wink

A nebavime sa predsa o blbych sabliach Very Happy

Naposledy upravil deCarabas dňa Št Aug 21, 2008 7:51 am, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:47 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
ked sa bili so svedmi, dostali riadnu na papulu Wink

toto som asi nepochopil. kto od koho?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:49 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Poliaci od Svedov.... V Nepokojnych letech je taka pekna kapitola o tom, ako sa na 80 krokoch "prebojovali" Poliaci zo stredoveku do novoveku... Wink Tusim to je nejaka bitka prvej severskej vojny, ale to takto z hlavy povedat neviem, ked tak, skusim kuknut doma...

Hoci som ako Slovan Poliakom fandil, svedska "olovena stena" ich vratila na zem... Doslova... Sad
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:51 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Nehovoriac o tom, ze ked sedis na koni, rubes sablou tych dolu, nie ti dolni teba Wink

to v pripade ze nepriatel nema kone a moze len utekať Smile
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:53 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Palo: Ved jasne, ze do takych, co nemaju kona, jednak menej riskujem, ze mi ublizia a jednak je to vacsia sranda takych nahanat... Twisted Evil
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:54 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Poliaci od Svedov.... V Nepokojnych letech je taka pekna kapitola o tom, ako sa na 80 krokoch "prebojovali" Poliaci zo stredoveku do novoveku... Wink Tusim to je nejaka bitka prvej severskej vojny, ale to takto z hlavy povedat neviem, ked tak, skusim kuknut doma...

Hoci som ako Slovan Poliakom fandil, svedska "olovena stena" ich vratila na zem... Doslova... Sad

to sme uz of topic ale modrerator hadam presunie ...poprosim ho, niekam
na zaklade pár stretov nie je mozne hodnotit efektivitu. Keby to bolo tak tak sa ako druh vojska neudrzia aj dlho po tom ako svedov vykopali naspät domov. ze ano?

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Št Aug 21, 2008 7:56 am, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:55 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Palo Lux: No ono je to take... Lenka tvrdi, ze sabla nie je padna proti zbroji. Ja si myslim, ze je takisto padna ako jedenapolka proti stredovekemu oplechovancovi. Kazdopadne, myslim si, ze narody bijuce sa sablami nemali tazke zbroje, navyse som mal na mysli serm sablou skor v dueli, vo vojnach sa tak ci tak bili cim prislo...
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:57 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Palo: musis pochopit, ze to bol stret kultur. V zapadnej europe bol vojensky pokrok jednoznacne dalej, zatialco vychod a rusko sa drzalo svojich tradicii a sposobov boja este dlho. Vychadza to aj z toho, s kym bojovali. Ked sa mastis s Mongolmi alebo ja neviem s kym, kto jazdi na konoch, tak je jasne, ze to bude vyzerat inak, ako ked sa mastis so Spanielmi, ktori bojuju ako musketieri. A ano, mozno sa polska jazda udrzala aj par rokov potom, ale stale len v tej svojej oblasti, pretoze v zapadnej europe by uz vlastne nemali sancu.
Návrat hore
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 8:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Som si povedal, ze sem uz neprisejem, ale kedze sa debati uz uplne o niecom inom tak preco nie?
Ad sable: Nedaju sa zhrnut vsetky do jednej skupiny a povedat o nich ze sable su lahke. Alebo sable su tazke. Proste kazda sabla mala svoj ucel a je rozdiel medzi jazdeckou sablou z 17. storocia a duelantskou sablou z 19. storocia. Sa mi zda ze pletiete 5 cez 9.
K tym stretom Poliakov a Svedov. Myslim, ze za cele dejiny krajin sa nestretli len v jednej vojne. Takze ked hovorit kto komu dal na prdel tak je dobre povedat aj kedy a preco. Inak to ako nazorna ukazka nestoji za nic.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 8:02 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Akoze, udrzali sa dlho, to je oka, ale nie v aplikacii na novy a moderny sposob boja, ktory sa vyvinul pocas tridsatrocnej vojny, kde prave Svedsko bolo jednou z vojenskych velmoci. Kym sa natahovali s vojskami bojujucimi podobne ako oni, boli za vodou, aj ked je pravda, ze pomerne zastaralym sposobom boja zmakli napriklad aj turecke hordy, aj podrzat Svedov a podobne. To, ze Svedov vykopali z Polska, bol skor dosledok v tom case nedostatocnej logistiky vojska, ako neschopnosti Svedov, predsa len, ked chces zivit armadu mimo krajiny a pravidelne ju zasobovat ako cerstvymi ludmi, tak i strelivom ci vystrojom, cosi to stoji... Wink

Ako priklad nech posluzi aj bleskova vojna zo strany Svedov v Norsku pocas tridsiatky, prakticky cela operacia stroskotala na nemoznosti vzajomnej koordinacie vsetkych prudov Svedov operujucich v Norsku. Mat Svedi v tom case vysielacky, Nori ich nevytlacia, obavam sa... Wink

Naposledy upravil Milan Olaff Madlenák dňa Št Aug 21, 2008 8:03 am, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 8:02 am    Predmet: Odpovedať s citátom

len sme sa tu zamotali ....proti skutocnemu tazkoodencovi pomaha, drevec (aky kolvek) a potom uderné zbrane, ja tvrdim ze pokial je zbroj zbrojou ...je aka kolvek secna zbran pomwerne malo ak vobec učinna, a vzdy sa voli nejaka taka technika (napr. halbschwert) aby sa jewj efektivita zvisila. z tohoto pohladu ani mec nie je nic moc (a sekera by bodla viac) ale pouzivalo sa to ano pouzivalo ... nikoho nechrani zbroj celeho (pokial nie je turnajovka). Tak z tohoto pohladu ucinny je mac aj sabla, tak je to len otazka toho o com sa vlastne bvavime.

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Št Aug 21, 2008 8:11 am, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 8:05 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Majlo: Myslim, ze s Lenkou sme sa bavili o pechotnej sabli 16-17 storocie, uhorska alebo polska, kedze nieco take ma ona, aj ja. My sme sa pochopili. Dufam...

Palo: Ako som pisal, vo vojne sa mastis hocicim, co ti pomoze Wink
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 9:11 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Akoze, udrzali sa dlho, to je oka, ale nie v aplikacii na novy a moderny sposob boja, ktory sa vyvinul pocas tridsatrocnej vojny, kde prave Svedsko bolo jednou z vojenskych velmoci. Kym sa natahovali s vojskami bojujucimi podobne ako oni, boli za vodou, aj ked je pravda, ze pomerne zastaralym sposobom boja zmakli napriklad aj turecke hordy, aj podrzat Svedov a podobne. To, ze Svedov vykopali z Polska, bol skor dosledok v tom case nedostatocnej logistiky vojska, ako neschopnosti Svedov, predsa len, ked chces zivit armadu mimo krajiny a pravidelne ju zasobovat ako cerstvymi ludmi, tak i strelivom ci vystrojom, cosi to stoji... Wink

Ako priklad nech posluzi aj bleskova vojna zo strany Svedov v Norsku pocas tridsiatky, prakticky cela operacia stroskotala na nemoznosti vzajomnej koordinacie vsetkych prudov Svedov operujucich v Norsku. Mat Svedi v tom case vysielacky, Nori ich nevytlacia, obavam sa... Wink

vsetko beriem ale ako majlo povedal vynate z kontextu moze posobit nieco ako velmi zavadzajuce.... tak ako toto
tiez by som mohol povedať toto..... Zwycięstwo było zupełne.
(tiez neznamenalo že vzdy ked boli tam tak vyhrali.)

http://www.jest.art.pl/trzciana.html
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 9:15 am    Predmet: Odpovedať s citátom

To beriem... Bol to ale len priklad k tej husarii, tot vse... Wink
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 9:25 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no jasne, vojna nerovna sa bitka, cize tu a tam nafasoval jeden, potom zas druhy, ale celkovo bol sposob boja polskyh husarov znacne zastaraly, proti hradbe z muskiet cvalat s kopiou je dost samovrazda.
Návrat hore
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 10:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="deCarabas"]Palo Lux: No ono je to take... Lenka tvrdi, ze sabla nie je padna proti zbroji.
quote]

To som kde napisala?
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 10:20 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Lenka: tak som pochopil z kontextu. Pripadne som to pochopil blbo a len si tvrdila, ze narody, kde je sabla takpovediac narodna zbran boli tiez tazkoodenci. Hoci z mojho pohladu v porovnani s tazdkoodencami v zapadnej europe nemohli sutazit. Ale to je uplne jedno, sme OT jak svina Very Happy
Návrat hore
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 10:35 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Lenka: tak som pochopil z kontextu. Pripadne som to pochopil blbo a len si tvrdila, ze narody, kde je sabla takpovediac narodna zbran boli tiez tazkoodenci. Hoci z mojho pohladu v porovnani s tazdkoodencami v zapadnej europe nemohli sutazit. Ale to je uplne jedno, sme OT jak svina Very Happy

zle si to pochopil, jedina poznamka k padnosti sable odo mna bola v suvislosti s tým, že niektorý kovači (nebudem menovat) robia sable malé, krátke, málo zahnuté a este všelijak inak okresané (vo vzťahu na realny podklad), len aby neboli tažke a že takéto šable nespĺnajú svoje predpoklady... na margo toho ze Michelle má ťažký meč ........ o tažkoodencoch som nič vo vzťahu k šabli a jej pádnosti nehovorila......

len tu bol vyslovený názor, že národy, ktoré poživali šablu neboli ťažkoodenci.... taktiež sa musime zamysliet nad tým, o ktorom storočí hovorime.... ale to je fakt of topic, srať na to...

to nemení fakt, ze niekto Michelle stráááááááááááášne o......bal a predal jej ťažky meč a ona sa donho zamilovala a nechce ho pustit z ruky....
ale človek sa najlepšie učí na vlastných chybách..... aj my sme dali robit pošvu na šablu jednej skupine kreatívnych jednotlivcov v Bratislave, napriek tomu, že sme vedeli zhruba do čoho ideme a ťažko sme na to doplatili.... ale to tu už Palo Lux rozoberal Very Happy

cize z toho vyplýva: človek sa učí najlepšie na vlastných chybách, ale inteligent na chybách druhých Cool
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Strana 4 z 5

Prejdi na: