|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Valter Pajer - Gawain Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007 Príspevky: 211 Bydlisko: Tam medzi BA a PK
|
Zaslal: Pi Jún 13, 2008 9:57 am Predmet: |
|
|
odstranovat belmo je konina, ved to je ta cast, ktora najviac odolava tahu. Staci ju len stensit, nie uplne odstranit. Ak chces kratsi a sviznejsi luk z tisu, tak nusis udrat jak na dlzke a belme, tak na jadre. Bez belma ti to moje rupnut. Ak chces fakt bez belma, tak musi nalepit este jednu vrstvi ineho dreva a az potom slachy. Ale asi uz odbojujeme od povodnej temy a moc zasahujeme do konstrukcii.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Jún 13, 2008 10:04 am Predmet: |
|
|
Gawain:V com boli tie 2 chyby v nazve? Myslis velkost pismen?
Sak jak dobre vidim, tak je to "The schole of shootinge conteyned in tvvo bookes." _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
Založený: 23 Apr 2008 Príspevky: 29
|
Zaslal: Pi Jún 13, 2008 10:06 am Predmet: |
|
|
Len teoretizujeme .Ja som vravel odstániť beľmo a nahradiť šlachov , tá je ešte lepšia v ťahu ako tisové beľmo , luk by tak bol nezlomiťeľný a mohol byť kratší .Tak robili indiáni s kmeňa , asi Yana, z oregonského tisu .Pri 55" asi 48lbs 28"náťahu im to strieľalo s loveckým šípom na 205 y . http://nativeskills.madduckoutdoors.com/indian_weapons.htm |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: Pi Jún 13, 2008 12:42 pm Predmet: |
|
|
No trochu som sa tam sekol. Ale ? Yana bol rawhide backed. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: So Jún 14, 2008 9:12 am Predmet: |
|
|
stettner napísal: | Gawain:V com boli tie 2 chyby v nazve? Myslis velkost pismen?
Sak jak dobre vidim, tak je to "The schole of shootinge conteyned in tvvo bookes." |
To ma byt: The school of shooting contained in two books
Ale vieme o com je reca to je hlavne
teraz ich tam bolo 5.
Naposledy upravil Valter Pajer - Gawain dňa So Jún 14, 2008 9:21 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: So Jún 14, 2008 9:20 am Predmet: |
|
|
Rawhide-backed znamena backing (odvratena strana luku, aby aj ostatni vedeli) potiahnuta nie slachou ale surovou kozou, o tisu bez belma tam nic nie je. Tis bez belma straca svoju legendarnu pevnost a pruznost.
Inak pekna stranka  |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: So Jún 14, 2008 10:35 am Predmet: |
|
|
No beľmo je na tise ako ťahová časť , hlavné je to červrné dobré v tlaku ,takže ak to má šlachu alebo kožu nevidím dôvod tam nechať biele ,to by boli dve vrstvy dobré v ťahu čo je trochu zbytočné.. |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: So Jún 14, 2008 1:35 pm Predmet: |
|
|
Gawain to si robis srandu. Ked sa raz kniha vola "The schole of shootinge conteyned in tvvo bookes" v originaly, tak sa tak vola, a nevidim dovod preco by som to mal prepisovat do modernej anglictiny. Iba ak by si ty myslel nejaku neskorsiu verziu. Ja som spominal original. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
harlequin Bežný tlachal

Založený: 23 Jún 2006 Príspevky: 66
|
Zaslal: So Jún 14, 2008 2:09 pm Predmet: |
|
|
stettner napísal: | Ked sa raz kniha vola "The schole of shootinge conteyned in tvvo bookes" v originaly, tak sa tak vola, a nevidim dovod preco by som to mal prepisovat do modernej anglictiny. |
prave opacne... nie je dovod to neprepisovat, je celkom normalne namiesto Middle/Early Modern English pouzivat Modern English (hlavne, ked tak sa na to takto odvolavaju aj ine prace/knihy) (ale ak nemam pravdu, povedz mi aspon jeden prakticky dovod preco to neurobit)
Tak isto ako Beowulf nie je Bēoƿulf ci Bēowulf, alebo ked chces citovat Shakespeare-a, tak to bude
" To be, or not to be: that is the question: Whether 'tis nobler in the mind to suffer The slings and arrows of outrageous fortune, Or to take arms against a sea of troubles"
a nie:
" To be, or not to be, that is the Question: Whether 'tis Nobler in the minde to suffer The Slings and Arrowes of outragious Fortune, Or to take Armes against a Sea of troubles.", aj ked WS to napisal este takto.
alebo uz som velmi OT?  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: So Jún 14, 2008 3:35 pm Predmet: |
|
|
Pokial viem, (a kolega vechter ako historik by to asi potvrdil) tak pri odvolavani sa na historicke pramene sa pouziva vzdy povodny nazov diela. To je asi dostatocny dovod. Aj ked nie asi jediny. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: So Jún 14, 2008 9:50 pm Predmet: |
|
|
snakewood napísal: | No beľmo je na tise ako ťahová časť , hlavné je to červrné dobré v tlaku ,takže ak to má šlachu alebo kožu nevidím dôvod tam nechať biele ,to by boli dve vrstvy dobré v ťahu čo je trochu zbytočné.. | Ono obecne sa na luk hodí viac drevo ihličnanov, ale jedine tis je dobrý na luk z jedného kusu, ako luky prehistorické,vikingské a anglické , na luk z borievky ,smrekovca a iných a to z jadra je treba nalepiť kožu ,šlachu alebo drevo dobré v ťahu .V amerike sa ako lacná alternatíva tisu na LB používa aj red cedar backed hickory .Ale možností je kopa , z čoho presne boli tie slovanské čo vyzerali ako jazdecké asi nikto presne nezistí kedže sa nič nenašlo . |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne Jún 15, 2008 1:50 pm Predmet: |
|
|
Snakewood, toto ale nie je z tvojej hlavy ale z Hawkvindovej a o tomto pisal na fore lukostrelec.cz, no prepac. |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: Ne Jún 15, 2008 3:13 pm Predmet: |
|
|
Je toho dosť po celom internete na anglických stránkach , a indiánske luky sa tak robia bežne , je to aj v min. jednej knihe zo slovenským prekladom 30 r starej , Colombo !!!. Radšej si niečo prečítaj a nikoho neobviňuj že vykráda niekoho nápady . Táto vec bola známa pradávno, že si o tom nevedel ako lukár je mi dosť .... . Napr tu máš : Ak je tis nedostupný ako náhrada je použteľný ERC (eastern red cadar) backed hickory . http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/10643/t/EASTERN-RED-CEDAR-StAVES.html the next best wood to yew is Tenesie red cedar backed with hickory http://www.huntingsociety.org/BowMakingLong.html ????? Slovenská alternatíva : smrekovec,smrek alebo borievka z jaseňovým chrbtom . Toto nepísal ten tvoj slávny hawkwind .
Naposledy upravil snakewood dňa Ut Jún 17, 2008 6:47 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Jún 16, 2008 1:20 pm Predmet: |
|
|
Je dost udohe hladat spolahlive info na webe vies, zacni citat knihy a prestan prepisovat voloviny z inych for. Ked o tom nic nevies tal nepis. Definitivne som dohovoril...  |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Jún 16, 2008 4:25 pm Predmet: |
|
|
Gawain napísal: | Je dost udohe hladat spolahlive info na webe vies, zacni citat knihy a prestan prepisovat voloviny z inych for. Ked o tom nic nevies tal nepis. Definitivne som dohovoril...  | To sa dosať zle chápe , najprv niekomu kradnem nápad a potom ked ti len tak vygooglím veci čo som ani nečítal, len aby si videl že sa to tak robí dosť dlho a že to nieje ani z hlavy toho človeka ako tvrdíš, tak prepisujem veci čo nerozumiem . .Nech si kto chce dá do vyhľadávača yew,cedar ,juniper backed bow .prečíta knihu alebo to vyskúša je mi to fuk.Ten cedar je niečo ako tuja,borievka . Teda ale rozumiem tomu tak, že všetko čo nenapíšeš alebo tvoj patron je volovina ,hmmmmm ........super ...
Naposledy upravil snakewood dňa Po Jún 16, 2008 10:41 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Po Jún 16, 2008 5:57 pm Predmet: |
|
|
pani,co tak prestat stekat?
snakewood, Gawain tu uz par krat prezentoval svoje vyrobky, si vyrobca lukov,alebo teoretik?
ak si vyrobca (ci uz len pre vlastnu potrebu,alebo to aj predavas), nehodil by si nejaky obrazok svojho vyrobku? _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Jún 16, 2008 6:57 pm Predmet: |
|
|
Prepáč servant ,ja som sa zaujímal len o možnosti slovanského luku hádať som sa nechcel ,ale nemám rád nafúkaný prístup ,ano robím si pre vlastnú potrebu , málo, ale už dosť dlho .
Naposledy upravil snakewood dňa Po Jún 16, 2008 8:40 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Po Jún 16, 2008 8:21 pm Predmet: |
|
|
Snakewood: nerad sa zapajam do flamewaru, ale Gawain na mna posobi serioznejsie a dospelejsie nez ty, ktory sa ohradzujes tym, ze je to hlupak a klamar. Snazis sa tu natahovat o nazvoch knih a indianskych lukov. Preco vytahujes indianske luky, ked sa chces bavit o slovanskych? Indiani ich robili z inych materialov ako slovania, to by si mal vediet. Nemusis nm dokazovat, aky si skvelo - dokonalo - uzasny. Ked sa chces bavit o strelbe, prosim, ale aspon sa nespravaj ako nafukana bublina, ktore ty sam udajne tak velmi neznasas. A ako Gawain - tiez som dohovoril.
P.S.: Skor nez sa do mna obujes, ano, robil som luky, ano, strielali, nie, neviem a nepoznam ziadne knihy, som zastanca toho, ze clovek ma vediet robit a nie vediet kecat. |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Jún 16, 2008 8:55 pm Predmet: |
|
|
deCarabas napísal: | Snakewood: nerad sa zapajam do flamewaru, ale Gawain na mna posobi serioznejsie a dospelejsie nez ty, ktory sa ohradzujes tym, ze je to hlupak a klamar. Snazis sa tu natahovat o nazvoch knih a indianskych lukov. Preco vytahujes indianske luky, ked sa chces bavit o slovanskych? Indiani ich robili z inych materialov ako slovania, to by si mal vediet. Nemusis nm dokazovat, aky si skvelo - dokonalo - uzasny. Ked sa chces bavit o strelbe, prosim, ale aspon sa nespravaj ako nafukana bublina, ktore ty sam udajne tak velmi neznasas. A ako Gawain - tiez som dohovoril.
P.S.: Skor nez sa do mna obujes, ano, robil som luky, ano, strielali, nie, neviem a nepoznam ziadne knihy, som zastanca toho, ze clovek ma vediet robit a nie vediet kecat. | Prečo vyťahujem idianske luky ? Preto že na freskách z našho prostredia sú luky krátke a tvarované ,ale žiadne sa nenašli ,a snažil som sa rozobrať všetky možné postupy ako sa dá niečo také spraviť .Indiánske som spomenul iba preto ,že u nás sa traduje že luky sa robli s tisu ??? Ale asi nie dlhé ,preto som som spomenul alternatívne riešenia z ameriky ktoré sú známe ,je to severná pologuľa a drevá sú tam viac menej rovnaké .A niekto namiesto toho : há to nie je z tvojej hlavy, to si okukal .....No jasne že som to okukal z iných zdrojov ,tak isto ako každý nevinímajúc zrejme človeka ktorého spomenul .. Tak a to ak ti príde ako dospelé vystupovanie tak ti gratulujem k zdravému úsudku . |
|
Návrat hore |
|
 |
snakewood Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Jún 17, 2008 7:11 am Predmet: |
|
|
deCarabas napísal: | Snakewood: nerad sa zapajam do flamewaru, ale Gawain na mna posobi serioznejsie a dospelejsie nez ty, ktory sa ohradzujes tym, ze je to hlupak a klamar. Nemusis nm dokazovat, aky si skvelo - dokonalo - uzasny. Ked sa chces bavit o strelbe, prosim, ale aspon sa nespravaj ako nafukana bublina, ktore ty sam udajne tak velmi neznasas. A ako Gawain - tiez som dohovoril.
P.S.: Skor nez sa do mna obujes, ano, robil som luky, ano, strielali, nie, neviem a nepoznam ziadne knihy, som zastanca toho, ze clovek ma vediet robit a nie vediet kecat. | Este k tej dospelosti , existuje niečo ako akcia a reakcia Písal som o skracovaní luku blablabla a čakal som že niekto vyjde s niečím ....Gawainova akcia - bola totálne odveci nesúvisiaca,sprostá , obvinil ma že som opísal niečo, čo je z hlavy niekoho z lf , to je ale blbosť ,lebo to je niečo čo je známe dávno pre tým než to forum vôbec vzniklo ....To bola dospelá reakcia odborníka ????? Nikomu som nechcel dokazovať ako som skevelo dokonalo úžasný!! však ma nikto nepozná a neobchodujem, bol som iba zvedavý (a čakal som že zareaguje niekto čo vie viac), ale ak si mal ten pocit, tak mám tiež podozrenie na hluposť.....Ak si zástanca toho že človek má vedieť robiť tak vysvetli to Gawain že luk sa robí zo štiepaného, čaf. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|