Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

lukostelba
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
snakewood
Bežný tlachal

Založený: 23 Apr 2008

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 10:11 am    Predmet: Odpovedať s citátom

A čo tak na 150 a 200 m http://www.youtube.com/watch?v=HhLEN4JRN_Q http://www.youtube.com/watch?v=La9Lf__U-Wk to má s slovanskou lukostrelbou spoločé to isté čo anglická .
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 10:15 am    Predmet: Odpovedať s citátom

citujem: Ináč Gawain prepáč, ale som ochotný sa o tom baviť iba z odborníkom a nie s LB výrobcom .

Ako som napisal spytaj sa Hawkvinda, najdes ho na Lukostrelec.cz http://www.lukostrelec.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=699
a neofukuj sa, len ved normalnu debatu, ved nechceme aby nas mazali no nie? Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 10:20 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ok mne to stači.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 11:04 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Gawain napísal:
Ja sa ti snazim porozumiet a vysvetlit z vlastnych skusenosti ako sa veci maju. Uz som ucil strielat radu ludi a viem, ze na strielanie z luku nemusis byt ziadny cviceny lukostrelec (clovek na strelnci co si mysli , ze je Robin Hood), ale musis mat na to aj talent. Inak trafit na 250 m je fakt blbina, alebo obrovske stastie. Na tuto vzdialenost objekt vydis okial nie si kratkozraky alebo slepy. Tych 100 - 150 m je uz realnejsich, ale len pre skuseneho strelca so silnym lukom cca 75 lbs. Na 250 m dostreli iba Warbow o sile min. 100 lbs s ktorym nikto z vas nevystreli viac ako 3x a nie to este trafit tak vzdialeny terc. Zase na druhej strane trafit sportovy terc na tercivnici o priemere 50x50 je zase nieco ine, ako uspesne zasiahnut figurinu v zivotnej velkosti, nepocitajuc rozne elementy posobiace na letiaci sip. Viete, ze ked je na mieste stojaceho strelca bezvetrie, vystrelite sip, tak o cca 50 m dalej a 30 m vyssie noze byt celkom slusny vetrik, ktory so sipom za letu urobi divy. Treba si vybrat spravnu vahu sipu, aby sa znizila sanca vetra na brzdenie co sposobi zase skratenie ucinneho dostrelu. Treba mat k tazsiemu hrotu zase vyssie letky kvoly stabilizovaniu sipu za letu a spravne vyvazenie celeho sipu.S takymito moznostamy musite ratat, ale na istotu to absolutne nejde, takze preto trafit uz len ciel na viac ako 150 m je OBROVSKA VEDA! A to nieje o strelbe z daleky vsetko. Vzorce vam tu pisat nebudem. Laughing
V kazdom tvrdeni ja ale kus pravdy aj v tej tvojej tarkil v ostatnych.

snakewood: u nas sa luky priame pouzivali stale, ti co mali reflexakyboly avari, stary madari atd. U nas v strednej europe bolo snad vsetko a nic hehe. Tu sa toho moc o lukoch nedochovalo, takze tazko povedat. Nozno by o tom vedel povedat Hawkvind.

no presne pre toto co si napisal si myslim ze si nie celkom pochopil co som hcel povedat. toto vsetko co ty pises je sice pekne a mozno aj pravda, ale tyka sa to lukostrelby ako takej, nie historickej lukostrelby ktora sa akoze ma predvadzat, teda stilizovat, teda ukazovat vramci ozivenej historie. ale par poznamok iba. v davnejsich dobach lukostrelci nenosili viacej druhov sipov, ale len jeden zpravidla. vo velkych bitkovych stretoch strielali seci naraz, to bolo to najdvolezitejsie, bez niakeho velkeho mierenie, slo o zaplavu mnozstva sipov ktore sposobovali zdrvujuci ucinok. skvor boly nutny a cviceny na povelove a caste strielanie. rovnakov technikov, standardizaciou a do davu, kde prave tym nozstvom bolo sposobovane ze nieco trafili. to co do hromadneho pouzitia.
pokial ide o technickejsie strielanie jednotlivcov, tak cele historicno je iba v dvoch veciach, a tie som uz povedal, a bohuzial je to tak. setko ostatne co tu aj vy spominate, je jasne, ze je dvolezite a je to pravda, a nieje to jednoduche a neviem co este vsetko, ale je to vec tykajuca sa strelby a techniky strelby ako takej, nesuvisi z historickym ponatim lukostrelby iba z lujkostrelbou v pravej podstate. vtomto je potom jedno aky si lukostrelec, ci sportovy alebo iny, cvicit to musis rovnako. a vzdy ked si vezmes iny luk ako ten z ktorym cvicis musis najprv skusit jak fici. a cim si skusenejsi, vystrielanejsi tak o to skvor sa abgrejdnes na ine drevo.
apropo, pokial ide o stilizaciu, teda strelbu pre efekt, tak mozem ta ubezpecit, ze moje skusenosti mozu kludne presahovat tvoju fantaziu. to vravim len na margo toho aby sme predisli zbytocnym machrovackam, co kdo kedy. 150 ludi naucim strielat pre potreby filmu za tri dni tak, ze to bude super, cize ziadna veda. takto to treba chapat.
no a co sa týka javiskovej stilizacie konkretne vasej skupiny, tak aby nevznikol niaky mylny dojem, mne sa to lubi ako to robite, mam zopar vyhrad, (veci ktore by podla mna mali byt trochu inak) ale ako celok je to fajn, a je dobre, ze to robite. a tam prave vidno hned vysledok, ze ked 10 vystrelite naraz do terca hned vidim kdo sa trafil. keby ste sa nikdo netrafili ties by divaci hned videli vysledok. Laughing
snakewood
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 11:28 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Na spektre bol dokument v ktorom bolo celkom jasne uvedené že rovný ELB sa používal v anglicku , frantíci v podstate LB ref. a stred a východ reflex . Prečo ma odkazuješ na nejakého ELB výrobcu nechápem ,ono angilčania sú známejší svojou aroganciou ako lukostrelbou . Konzultoval som to s historikom a ten mi tvrdil to čo tvrdím .
Návrat hore
snakewood
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 11:50 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Gawain napísal:
citujem: Ináč Gawain prepáč, ale som ochotný sa o tom baviť iba z odborníkom a nie s LB výrobcom .

Ako som napisal spytaj sa Hawkvinda, najdes ho na Lukostrelec.cz http://www.lukostrelec.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=699
a neofukuj sa, len ved normalnu debatu, ved nechceme aby nas mazali no nie? Wink
Tebe príde normálna debata postovať obrázok LB čo tak tak drží a tvrdiť že má dostrel 250m ? Alebo tvrdiť že u nás sa LB používal bežne ? Jediný dôvod toho vidím v tom, že reflexák jednoducho spraviť neviete .A toto je normálna debata , a k veci !
Návrat hore
Martin Tibenský
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 11:56 am    Predmet: Odpovedať s citátom

To Gawain: Mna by len zaujimala jedina vec - nastudovane Roger Ascham -The Schole of Shootinge (1545) ???

www.tsc.sk
Návrat hore
Martin Tibenský
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 11:58 am    Predmet: Odpovedať s citátom

To snakewood: argumentovat programom zo spektrum je dost ze j...te.

www.tsc.sk
Návrat hore
snakewood
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 12:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

vechter napísal:
To snakewood: argumentovat programom zo spektrum je dost ze j...te.
No to určite je , ale práve preto som sa pýtal . Rátal som že je tu nejaký historik čo má odkaz na nejakú stránku , a odkázali ma na ELB výrobcu Neutral
Návrat hore
snakewood
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 1:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

http://www.historickarevue.com/?id=archiv_21 podľa tohoto slovania po príchode na toto územie používali krátke drevené luky a otrávené šípy na lov a boj , neskôr pod avarským vplivom a ešte neskvôr madarkým reflexné luky . Takže neni o čom, židne dlhé luky neboli Twisted Evil .
Návrat hore
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 1:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Snakewood: Opakujem sa uz po druhe, ze v mojom prispevku som spominal priame luky a nie dlhe luky a Hawkvind nie je ziaden arogantny anglican, ale cech, ktory o lukoch ako takych vie ovela viac ako ktokolvek z tohto fora a nie je len vyrobca ELB.

Pozri si toto Evil or Very Mad : http://www.lukakostym.org/index.php?stranka=l_slovan
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
woden
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 2:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
. Takže neni o čom, židne dlhé luky neboli Twisted Evil .

Tak toto je velmi odvazne tvrdenie. Troska menej arogantne vystupuj a pripustaj ze su aj ine riesenie. Ako spektrum a historicka revue nieje zly zdroj ale predsalen nie uplne najlepsi.

K reflexnym. Cize slovania pouzivali len kratke luky a reflexne? Troska konina. Ako sa k reflexnym dostali slovania? To bol import z krajin kde nebolo drevo az tak bezne tak hladali alternativne zdroje pre vyrobu lukov.

K dlhym. V mikulciciach sa nasiel luk. Dlzku sem skusim dat. Ale tvrdit ze nemali dlhe luky je odvazne. Hlavne neviem odkial a na zaklade coho to mas. Hlavne ked sa luky nenasli.

Tiez je celkom otazka ze ktore obdobie slovanov myslis. je to dost siroky pojem slovania.
tarkil
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 2:21 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

presne tak, ties by som si nedovolil tvrdit ze slovania mali ci nemali take ci onake luky. z toho co sa naslo tasko robyt niaky definitivny a jednoznacny zaver. (u nas v skupine sa niekedy tak posmesne vravieva ze si mudri jak dokument na spektre hehe) tak isto ze kurva zalezi o obdoby o ktorom sa bavime. ak vezmeme samovu risu tak ztej sa zachovalo par vyrezavanych artefaktov a potom uz iba to co si vymislis Laughing ,ale nie vazne. jednu vec si myslim ze slovania minimalne do, dajme tomu svatopluka, nepouzivali lukostrelecke jednotky, respektyve nepouzivali luki na boj, teda primarne ako bojovu jednotku. luk bol lovecka zbran a tu si doniesli uz ked prisli do europi. tym ze bol lovecky nemusel byt niak extra dlhy a uz tobouz nie niak extra silny. lovilo sa sposobom zhruba tak, ze po priblizeni sa k lovenemu obiektu, (to priblizenie mohlo byt kludne na 10-20 metrov) bolo doticne zviera zasiahnute a potom sa uz len tri dni stopovalo, kym ho niekde nejeblo, a tam si ho potom ten lovec nasiel. velmi zjednodusene, ale dajme tomu. cize reflexny luk isto nie, a uplne dlhy typ anglicky ties asi moc nie sa niekde v husti snim brodit. rovny, ale kratsi ako chlap. ale tasko spekulovat. Laughing

Naposledy upravil tarkil dňa Št Jún 12, 2008 2:31 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 2:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tarkil napísal:
presne tak, ties by som si nedovolil tvrdit ze slovania mali ci nemali take ci onake luky. z toho co sa naslo tasko robyt niaky definitivny a jednoznacny zaver. tak isto ze kurva zalezi o obdoby o ktorom sa bavime. ak vezmeme samovu risu tak ztej sa zachovalo par vyrezavanych artefaktov a potom uz iba to co si vymislis Laughing ,ale nie vazne. jednu vec si myslim ze slovania minimalne do, dajme tomu svatopluka, nepouzivali lukostrelecke jednotky, respektyve nepouzivali luki na boj, teda primarne ako bojovu jednotku. luk bol lovecka zbran a tu si doniesli uz ked prisli do europi. tym ze bol lovecky nemusel byt niak extra dlhy a uz tobouz nie niak extra silny. lovilo sa sposobom zhruba tak, ze po priblizeni sa k lovenemu obiektu, (to priblizenie mohlo byt kludne na 10-20 metrov) bolo doticne zviera zasiahnute a potom sa uz len tri dni stopovalo, kym ho niekde nejeblo, a tam si ho potom ten lovec nasiel. velmi zjednodusene, ale dajme tomu. cize reflexny luk isto nie, a uplne dlhy typ anglicky ties asi moc nie sa niekde v husti snim brodit. rovny, ale kratsi ako chlap. Laughing

A ja som vedel, že avari používali vpo svojom vojsku Slovanov ako lukostrelcov a pechotu
Návrat hore
tarkil
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 2:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy napísal:
tarkil napísal:
presne tak, ties by som si nedovolil tvrdit ze slovania mali ci nemali take ci onake luky. z toho co sa naslo tasko robyt niaky definitivny a jednoznacny zaver. tak isto ze kurva zalezi o obdoby o ktorom sa bavime. ak vezmeme samovu risu tak ztej sa zachovalo par vyrezavanych artefaktov a potom uz iba to co si vymislis Laughing ,ale nie vazne. jednu vec si myslim ze slovania minimalne do, dajme tomu svatopluka, nepouzivali lukostrelecke jednotky, respektyve nepouzivali luki na boj, teda primarne ako bojovu jednotku. luk bol lovecka zbran a tu si doniesli uz ked prisli do europi. tym ze bol lovecky nemusel byt niak extra dlhy a uz tobouz nie niak extra silny. lovilo sa sposobom zhruba tak, ze po priblizeni sa k lovenemu obiektu, (to priblizenie mohlo byt kludne na 10-20 metrov) bolo doticne zviera zasiahnute a potom sa uz len tri dni stopovalo, kym ho niekde nejeblo, a tam si ho potom ten lovec nasiel. velmi zjednodusene, ale dajme tomu. cize reflexny luk isto nie, a uplne dlhy typ anglicky ties asi moc nie sa niekde v husti snim brodit. rovny, ale kratsi ako chlap. Laughing

A ja som vedel, že avari používali vpo svojom vojsku Slovanov ako lukostrelcov a pechotu

to je mozne, to sa nevilucuje.
snakewood
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 3:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No a s toho čo ste tu popísali je zrejmé že ten odkaz nikto nečítal Evil or Very Mad . Z akého obdobia je Mikučický tis ,je to zistené ? A videl niekto lovecké video ? Takého jelena ked sejmeš kladkáčom do srdca tak si dobrých pár minút ešte pobehuje, čo je to isté ako pri dobrom jede . Naviše ľachký jedovatý šíp lieta rovnako ako ťažký lovecký vystrelený zo silného luku , ale načo ťahať takú potvoru Question . V tom článku je zrýchlene asi toto : v 6 storčí sem nabehli slovania prchajúc pred hunmi , na boj používali taktiku prepadov ,luky s otráv. šípmi ,pár r neskôr slovanov ovládli Avari a od nich prevzali reflexný kompozit .(roky som udal nepresne Takže oprava !)
Návrat hore
tarkil
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 4:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tak mozme sa bavyt v dvoch rovinach, bud sa bavyme o lukoch ktore slovania sami vyrabali, teda boli ich, teda akoze slovanske, alebo sa bavme o lukoch ktore slovania poznali, potazmo pouzivali, a je jasne, ze s kazdym skym sa stretli tak veselo na tomto poli kseftovali. cize ak si hcel pocut, ze slovania poznali, pouzivali, ovoniavali, alebo co kolvek ine reflexi tak ano, je to tak. apropo slovania, ono by asi nebolo odveci zadefinovat si nie len obdobie ale aj oblast. (vseobecne vzato slovania poznali vsetko) Laughing
snakewood
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 4:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tarkil napísal:
tak mozme sa bavyt v dvoch rovinach, bud sa bavyme o lukoch ktore slovania sami vyrabali, teda boli ich, teda akoze slovanske, alebo sa bavme o lukoch ktore slovania poznali, potazmo pouzivali, a je jasne, ze s kazdym skym sa stretli tak veselo na tomto poli kseftovali. cize ak si hcel pocut, ze slovania poznali, pouzivali, ovoniavali, alebo co kolvek ine reflexi tak ano, je to tak. apropo slovania, ono by asi nebolo odveci zadefinovat si nie len obdobie ale aj oblast. (vseobecne vzato slovania poznali vsetko) Laughing
Prečítaj si ten odkaz ! Slovania tu žili s avarmi asi 200 rokov , možno máme aj ich kr.. Rolling Eyes Takže tam museka prebehnúť určitá asimilácia ,takže dosť možné že nejaký náš slovan praprapredok vedel taký luk aj vyrobiť Very Happy
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 5:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

snakewood
no...pise sa tam,ze cast slovanov bola konfrontovana s Avarmi
vyrobit mozno mohli,ale pouzivali?
a mohli pouzivat viacero typov lukov (podla toho,kto si co mohol dovolit napr. )
priamy luk pouzivali urcite (to si robia decka este aj dnes) a to ostatne, hmm,kto vie
snakewood
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 6:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

servant napísal:
snakewood
no...pise sa tam,ze cast slovanov bola konfrontovana s Avarmi
vyrobit mozno mohli,ale pouzivali?
a mohli pouzivat viacero typov lukov (podla toho,kto si co mohol dovolit napr. )
priamy luk pouzivali urcite (to si robia decka este aj dnes) a to ostatne, hmm,kto vie
Na všetkých vyobrazeniach z našeho prostredia sú ale luky s reflexným stredom, ramená deflex a konce zase reflex o dlžke max po hrudník Question .Vyzerajú ako dlhšia verzia Grozerovho k. tatara a samozrejme sú ako keby ich maľoval 10 r žiak , skresľujúce . Dôvod prečo sa slovanské luky nenašli v hrobkách môže byť spaľovaľovanie m ,ako je tam uvedené.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Strana 3 z 5

Prejdi na: